Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ukojenie 15:01, 19 wrz 2016

Do góry
Zobaczcie co w sobote zrobilam chmielowi:

Zaczal kwitnac i obawialam sie rozsiania tego potwora.
Moze bedzie latwiej go zdjac jak uschnie?

Zdjecie z poranka - jakby mgla byla.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:50, 19 wrz 2016

Do góry
Anda napisał(a)

Moje rabaty po lipcu w przerwach podczas kwitnienia róż, robią się po prostu nudne

Domyślam się, co masz na myśli. Czasem dochodzi jeszcze problem wypuszczania przez róże sporych batów podczas drugiego kwitnienia, dół krzaczków łysieje. To, czym zwykle podsadza się róże już nie wygląda tak okazale jak w czerwcu i lipcu (lawenda, szałwia, przywrotnik).

U mnie trochę ekscentrycznie jest. W porównaniu z innymi ogrodami statystycznie więcej u mnie krzewów między bylinami. Krzewy kwitną wiosną, kiedy nie ma bylin, potem mam byliny wśród krzewów (tło), a potem krzewy się przebarwiają i odwracają uwagę od słabnących bylin. No i trawy. Świetnie zapełniają pustkę.

Teoretycznie powinnam wywalić astry jesienne z ogrodu (łysieją im zawsze nogi), ale nic nie zastąpi ich w ogrodzie jesienią. Wystarczy je podsadzić między (za) miskantami lub dać im w nogi rozplenice i jest kilkutygodniowy samograj. Gdyby z tych zdjęć wymazać plamy rozchodników i astrów i wysadzić trawy, nie byłoby na czym oka zawiesić. Dlatego astry zostają. Rozchodniki i miskanty nie mają minusów.

Mirkowy ogród (początki) 14:40, 19 wrz 2016

Do góry

Ogrodowy spektakl trwa ... 14:38, 19 wrz 2016

Do góry
a! i jeszcze jedno była u mnie Gabrysia na chwilkę i pogadałyśmy sobie i pokazałam mój jakoś akurat w tym czasie mało dynamiczny ogród / a może to ja/. I przywiozła mi 650!!!! róż i co narobiła ? oczu nie mogę oderwać i co zachciało mi się róż - wszak jesienne sadzenie to termin najlepszy / choć po poprzedniej jesieni i dziwnej zimie nie wiem/.

Dumam więc - co te róże mają...

Tu ma być ogród :) 14:38, 19 wrz 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

to są jarzmianki - kwiaty jak broszki, na zdjęciach odmiana Variegata, ale kwiaty ma takie same jak zwykła odmiana Alba, te rośliny sieją się gdzie popadnie i szybko rosną, oprócz ładnych kwiatów, także liście są ozdobą.

Śliczne też są odmiany kwitnące na różowo, np. takie.

nie lubię róż, ale ten duet wygląda fajnei, wymaganiowo tez jest zblizony?
Rododendronowy ogród II. 14:35, 19 wrz 2016

Do góry
popcorn napisał(a)
Bożenko, dziękuję za wycieczkę!!!

Karola tez dziekuje. Super sie bawiłysmy , buziaki.
Mirkowy ogród (początki) 14:32, 19 wrz 2016

Do góry

To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:27, 19 wrz 2016

Do góry
Agatko z Pszenicznej, mam obie imperaty. Obie musza sobie radzić bez nawadniania. Szybciej na niedomiar wilgoci reaguje Red Baron.Czerwone końcówki szybko płowieją. Bezodmianowa imperata co prawda latem jest zielona, ale efektowniej się przebarwia jesienią. Jest zdecydowanie wyższa.

Odnośnie rozchodnika, to przyznam się, że kupuję głównie popularne odmiany (one są stabilne, nie wymagają troski specjalnej, nie giną po zimie). Ten to prawdopodobnie rozchodnik olbrzymi Carl. Nie mam zdrowia do zapamiętywania tak trudnych nazw jak Tunderhead. i podziwem czytam dyskusje o zaletach takiej czy innej odmiany z odnośnikami do nazw łacińskich. Aż takim koneserem i kolekcjonerem nie jestem. Jeszcze?
W tym ogrodzie już "wielbłądów" olbrzymich raczej nie popełniam. Zanim przystąpiłam do planowania sporo czytałam, ale 10 lat temu myślałam, że uzyska się ogród kupując 10 tulipanów, jedną różę NN, 2 szałwie czerwone i jedną lobelię.
Ogrodowy spektakl trwa ... 14:20, 19 wrz 2016

Do góry
Nadszarpnełam już limit czasu i zmykam.
Tylko na chwilkę tu wpadłam przy okazji zakupów - kupiłam hamak dla kolegi na urodziny okrągłe nich się chłopak buja i pomyślałam że tez by mi się przydał - tylko gdzie hmm

Na koniec pokażę Wam coś dziwacznego co mi urosło - to chyba różanych rozczocharanych / jak wszystko u mnie/ zainteresuje.

Otóż moja róża Tuscany wypuściła jeden taki gruby pęd a na nim wiechę drobnych pędów / w sumie ponad 2 m/ i tym samym powstało drzewko - jakby przetrwało zimę i wykręcę te pędy to może być ciekawie - no i o łuku dumam

a! kupiłam za 19 zł łuk różany - taki w Casto jeszcze nie skaładałm i nie wiem co to warte

a to ten pęd

Ogrodowy spektakl trwa ... 14:13, 19 wrz 2016

Do góry
Żeleźniak cieszy nadal choć już zmienił barwę

cieszy wszystko, a najbardziej mnie raduje że mam podlane, w sumie po deszczu nie byłam w ogrodzie za bardzo i nie wiem co tam - od środy działam może

Drzewa pierwsze które liście zrzucają to u mnie jarzębiny i następnie grujecznik

Mój domek dla owadów wygląda jak kapliczka może by pomyśleć o kapliczce? hmm

a winogrona są marne w tym roku

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 14:10, 19 wrz 2016

Do góry

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 14:07, 19 wrz 2016

Do góry

Ogrodowy spektakl trwa ... 14:03, 19 wrz 2016

Do góry
Co jeszcze w moim ogrodzie?
maliny dojrzeją? nie wiem teraz się im wzieło strasznie na wzrost - kupiłam odmiany kwitnące o różnej porze i zapomniałam że się je różnie tnie , posadziłam jak leci może pomieszałam i znów sobie narobiłam bigosu ehh

W sobotę było do południa tak cudnie że nie mogłam się napatrzeć na to światło, i trudno się rozstać z kleome

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 14:02, 19 wrz 2016

Do góry

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 13:57, 19 wrz 2016

Do góry
Dominika11 napisał(a)
Agatko ależ u Ciebie pieknie, cały czas sie zachwycam

Dziękuję w taki czas ja z aparatem, ale nie żałuję, bo te pajęczynki są urocze

Ogród dla moich synków 13:57, 19 wrz 2016

Do góry
Marga napisał(a)
Vanilka

Mam podobne połączenie hortensji z perowskią
Ogród bardzo ładnie się prezentuje
Ja też pokazuję ciągle te same rabaty
Ogrodowy spektakl trwa ... 13:56, 19 wrz 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Moje karczochy są na poziomie rozwoju liściowego. I właśnie: po co ten trud?

Jeszcze dzielisz czy już tylko przesadzasz? Ja już dzielenie skończyłam - jesień: kompostownik, ognisko, drzewa (kupić) - takie moje plany. I jeszcze potwory różane pnące wysadzić.

Ja moje karczochy siałam w lutym nie wiem kiedy Ty i rosły w mega ciepełku i tak naprawdę w sierpniu dopiero pokazały się owoce. Karpy chyba da się przechować widziałam jak wiosną sprzedawali.

Po co trud? jak to po co ogrodnik doświadczalnik tak ma musi poeksperymentować - liście cudne są

Zobacz co mi gaigantycznego wyrosło samo chyba - pewnie dziewanna się wysiała
liście jak aksamit a tak wielkich nie widziałam

Ja jeszcze mam przesadzanie a w zasadzie wsadzanie tego co czeka i czeka, ogniska palić niestety nie mogę bo sąsiadowi szkodzi dym. Z grubszych spraw mam wysadzić jabłonkę i tawulec jarzębolistny. No i marzę ogarnąć wszystkie rabaty. W tym roku ogrodowi poswięciłam mało czasu bo siedziałam w jagodniku a tam to dopiero jest zajęcie - rzodkiewkę trzeba posiać......
Ewa sito cudne - przesiewałam i kilka pelargoni ukorzeniłam, wsadziałm też ułamaną persikarię i liliowca co wypuścił na łodygach takie piórka - i po co ? dla eksperymentu hehe
To też siałam dla eksperymentu - wiszą i czekają na mnie
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 13:53, 19 wrz 2016

Do góry
Spacer w chmurce

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 13:48, 19 wrz 2016

Do góry
Nie uwierzycie, ale wczorajsi moi kochani goście o 19.00 wyprowadzili mnie na mokry deszczowy spacer po ogrodzie

a w ogrodzie koronkowe cuda

Pszczelarnia 13:48, 19 wrz 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Na razie na szybko zostawiam bukiet jesienny z ogrodu:

śliczna dekoracja

rewolucja z leszczyną wielka, a co będzie w zamian
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies