Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

ivo 10:08, 29 wrz 2016

Witam i poproszę o poradę odnośnie mojej skarpy. U samej góry rosną lawendy a na dole żywopłocik bukszpanowy i to bym raczej chciała pozostawić ale wszelkie opcje dozwolone Miedzy lawenda a bukszpanami rośnie dywan z floksów który co prawda ładnie zarósł, ale denerwuje mnie bo czasem żółknie i na wiosnę kwitną te floksy jak szalone co trochę przeszkadza bo to jaskrawy róż. Myslałam zamiast tych floksów o irdze tylko nie wiem czy po całości czy coś pomieszać może.
Najlepszym rozwiązaniem byłby gabion ale może kiedyś na razie musi tak zostać.
Ogród jest w stylu nowoczesnym.
Poniżej kilka zdjęć:

BASIA8 10:43, 29 wrz 2016

ivo napisał(a)
Witam i poproszę o poradę odnośnie mojej skarpy. U samej góry rosną lawendy a na dole żywopłocik bukszpanowy i to bym raczej chciała pozostawić ale wszelkie opcje dozwolone Miedzy lawenda a bukszpanami rośnie dywan z floksów który co prawda ładnie zarósł, ale denerwuje mnie bo czasem żółknie i na wiosnę kwitną te floksy jak szalone co trochę przeszkadza bo to jaskrawy róż. Myslałam zamiast tych floksów o irdze tylko nie wiem czy po całości czy coś pomieszać może.
Najlepszym rozwiązaniem byłby gabion ale może kiedyś na razie musi tak zostać.
Ogród jest w stylu nowoczesnym.
Poniżej kilka zdjęć:

Bardzo ładnie u Ciebie Na Twoją skarpę pasowałaby róża Bonica - poczytaj o Niej - fajnie długo kwitnie.
Pozdrawiam.
ivo 10:44, 29 wrz 2016

BASIA8 napisał(a)

Bardzo ładnie u Ciebie Na Twoją skarpę pasowałaby róża Bonica - poczytaj o Niej - fajnie długo kwitnie.
Pozdrawiam.

Basiu dziękuję Ci za odzew ale róże to nie moja bajka jednak
BASIA8 10:46, 29 wrz 2016

ivo napisał(a)

Basiu dziękuję Ci za odzew ale róże to nie moja bajka jednak

Tak w duchu pomyślałam, ale nic nie pisałam Lubisz berberys ?
Fama 13:23, 30 wrz 2016

Witajcie. Kupiłam trzy berberysy admiration w celu posadzenia ich przed hortensjami limelight, ale doszłam do wniosku, że chyba zaginą pod tymi hortensjami i nie będzie ich widać. Pomyślałam,że zamienię je na czerwone bądź pomarańczowe kolumnowe i będę strzyc do wysokości powiedzmy metra. Co ile je sadzac i jaką będą miały szerokość?
Toszka 19:20, 30 wrz 2016

Nie wpychaj już berberysów. Daj się hortensjom rozrosnąć i szybko się przekonasz, ze niewiele miejsca zostało.
23:22, 01 paź 2016
Czy połączenie tych roślin jest sensowne? I czy dobrze to będzie wyglądać?

Nie wiem czy w czerwone rodki marie forty (3szt) można jakieś drzewko? Brakuje mi tam czegoś wyższego. Może klon żółty, albo sosna (mam himalajską i jakąś niby czarną ma już ze 130cm wysoka, fajny kształt troche pogięta) choć myśle że lepszy klon - kolorystycznie. Może się myle.

Za ławeczką są hotki limelight, chce w nogi dać sedum przebarwiające się na bardzo ciemny róż (bordo) a pod rozchodnik turzyce evergold.
Za limkami jakieś bordowe drzewko by mi pasowało.

Z prawej strony planuje 3 lub 4 tuje aurea nana by rozświetlić kąt, może z miskantem variegata albo morning light

mam trzmielinke może żywopłocik, by od zachodniego wiatru to osłonić, kulki bukszpanowe, tawuły astibe białe, dwa rodki cunningham white i jakiś śłiczny fioletowy ale nie znam nazwy - może to połączyć?

Agga 13:56, 02 paź 2016

Witam serdecznie

od bardzo dawna Was obserwuję, podglądam, szukam inspiracji, zapisuję ciekawe zdjęcia z nadzieją, że uda mi się skomponować własne rabaty. Niestety nie potrafię przełożyć tego na swój ogród. W końcu się odważyłam i jestem .
Może na początek kilka słów o działce. Ogród mieści się pod samym lasem, ma ok 1800 mkw i co najważniejsze mamy w nim kilkanaście sztuk moich ukochanych brzóz.
Od początku takie było założenie, aby zachować spójność z otaczającym nas lasem i zachować wszystkie możliwe duże zdrowe drzewa i zachować nieco leśny charakter ogrodu.
Długa droga przed nami, mam tego świadomość , ale cóż od czegoś trzeba zacząć
Chcemy zacząć od rabaty przy tarasie. Rabata znajduje się od południa i zachodu, wiec słońce operuje tu bardzo intensywnie. Szerokość rabaty 1 m.
Co do tej rabaty mam pewne pomysły, ale nie potrafię spiąć tego w całość. Uwielbiam trawy i turzyce. Zakochałam się w połączeniu rozplenicy z rozchodnikami i niskich trawek z szałwią. Chciałam utrzymać w ogrodzie kolorystykę biel, niebieski i fiolet. Póki co bardzo nie lubię czerwonego i bordowego koloru w ogrodzie. Myślałam też o lawendzie, aby korzystać z jej zapachu latem, ale chyba dla lawendy znajdę inne miejsce.

Będę wdzięczna za pomoc i wszelkie wskazówki. Zamieszczę jeszcze zdjęcie z dalszej perspektywy.

ren133 22:31, 02 paź 2016

Agga napisał(a)

Witam serdecznie

od bardzo dawna Was obserwuję, podglądam, szukam inspiracji, zapisuję ciekawe zdjęcia z nadzieją, że uda mi się skomponować własne rabaty. Niestety nie potrafię przełożyć tego na swój ogród. W końcu się odważyłam i jestem .
Może na początek kilka słów o działce. Ogród mieści się pod samym lasem, ma ok 1800 mkw i co najważniejsze mamy w nim kilkanaście sztuk moich ukochanych brzóz.
Od początku takie było założenie, aby zachować spójność z otaczającym nas lasem i zachować wszystkie możliwe duże zdrowe drzewa i zachować nieco leśny charakter ogrodu.
Długa droga przed nami, mam tego świadomość , ale cóż od czegoś trzeba zacząć
Chcemy zacząć od rabaty przy tarasie. Rabata znajduje się od południa i zachodu, wiec słońce operuje tu bardzo intensywnie. Szerokość rabaty 1 m.
Co do tej rabaty mam pewne pomysły, ale nie potrafię spiąć tego w całość. Uwielbiam trawy i turzyce. Zakochałam się w połączeniu rozplenicy z rozchodnikami i niskich trawek z szałwią. Chciałam utrzymać w ogrodzie kolorystykę biel, niebieski i fiolet. Póki co bardzo nie lubię czerwonego i bordowego koloru w ogrodzie. Myślałam też o lawendzie, aby korzystać z jej zapachu latem, ale chyba dla lawendy znajdę inne miejsce.

Będę wdzięczna za pomoc i wszelkie wskazówki. Zamieszczę jeszcze zdjęcie z dalszej perspektywy.

Aga
Moją propozycję znasz ciekawa jestem co podpowiedzą inni ...
Mogłabyś podać jeszcze dokładne wymiary rabaty po prawo i po lewo.
Fajnie, że się zdecydowałaś
Aggaa 22:34, 02 paź 2016

Reniuś Ty wiesz, że to Twoja zasługa