Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 20:01, 09 lis 2020

Do góry
Możesz zmieszać, Twoja ziemia wygląda na kwaśną (widać mech), więc wysokie pH powinno zniwelować kwasowość.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 13:04, 09 lis 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Taka to była "Moja Anglia" na początku

Piekna Kobieta i swietne miejsce. Teraz juz Piekna Kobieta i piekny ogrod. Czytam forum od kilku lat.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:46, 09 lis 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Złota myśl, bardzo mądra tak czynię, nie pracuję, mam same przyjemności z ogrodnictwa. Ogrodnictwo w obecnych czasach wyjątkowo zyskało na wartości, ponieważ ogrody są niezastąpione, gdy ludzie muszą przebywać w zamknięciu.
Śmiało twierdzę, że ogrody leczą, dawniej i dziś. Dzisiaj wzrosła świadomość odnośnie ich znaczenia w naszym życiu i coraz bardziej wykorzystujemy je do produkcji żywności, co jest bardzo ważne dla naszego zdrowia.

Miałam to szczęście, że pracowałam w zawodzie który bardzo lubiłam.
Teraz oprócz domowych obowiazkow zajmuje się moim "ogródkiem" który mi przynosi dużo radości,zadowolenia, odprężenia, relaksu (u mnie praca to relaks). Mimo że dużo w nim pracuje nie czuje zmęczenia nie raz boli ale przechodzi "pióra" otrzepuje i znowu do roboty.

EM zastanawia się skąd ty masz tyle siły.
Jadę na wieś, tu jest mój żywioł jestem nie do zdarcia.
Dziękuję Najwyższemu, że mam sposobność zajmowania się ogrodem.

Pozdrawiam i zdrowia życzę.
Bawarka 07:56, 09 lis 2020

Do góry
Zdjęcie wodne na poziomie światowym, nie wiem jak to zrobiłaś Podziwiam za zdolności fotograficzne, cudo Buziaki Kasiu.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:51, 09 lis 2020

Do góry
To już święta? U mnie cały czas jesień trwa, nawet nie myślę o lampkach
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:47, 09 lis 2020

Do góry
Jeśli posłuchasz mojej rady (myślę że jest trafna- na pewno wyjdzie to rabacie na zdrowie
Po pierwsze. rabata jest zbyt płaska, powinna zostać uniesiona, w pobliżu środka najbardziej, ale nie symetrycznie.
Rośliny w tej chwili są za małe, ale urosną oczywiście. Ale to nie największy problem.

Mam obiekcje co do "gwiazd" na tej rabacie - są dwie, miłorząb, który wydaje się zbyt niski na pniu i klon palmowy, który ma nikłe szanse na to, że urośnie duży, po pewnie prędzej zapadnie na fytoftorozę i będą mu zamierały gałązki. I będzie do wywalenia. Nigdy nie da spodziewanego efektu. Wiem coś o tym, bo już to przetestowałam Najlepiej go przesadź. Tutaj nie pasuje.

Kolejna sprawa obwódki. Cisy są nieciekawej jakości, dość krzywe, i posadzone zbyt rzadko, powinno być ich dwa razy wiecej, jeden przy drugim i przyciąć na równo. Wtedy od razu zrobi się bardziej estetycznie.

Kolejna obwódka z bukszpanu - to samo. Przesadź ją do tyłu, aby zamaskowała podmurówkę domu. Kule rozmieść jak narysowałam
Dodaj bukszpany na pniu, lub trzmieliny (wtedy wypełniacz też w jednym miejscu z trzmieliny.

Jako soliter daj ambrowca kulistego albo dowolne drzewko kuliste (wiśnia Umbraculifera?). Do tego 3 wypełniacze - uszczelniające wolne przestrzenie. Najlepiej gdyby były zimozielone, 15 żurawek, 15 trzmielin i 15 turzyc.

Na ścianę bluszcz albo nic. W nogaczh drzewa Hakonechloa macra (zwykła, zielona).

A poniżej masz gotowe rozwiązanie Ewentualnie jeszcze bym bardziej uwypukliła rabatę w ćwiartkę koła a nie takie ścięte.

Było

Będzie

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 16:07, 08 lis 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Oj tam z planem czy bez planu, będzie wesoło i kolorowo

Kolejne tulipany z zamówień zjechały...znowu sadzenie

Pogoda sprzyja trzymam kciuki ja już ogród na zimę posprzątałem. Jeszcze lampki powieszę i na ten rok styknie
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:59, 08 lis 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Pewnie, tylko czy wytrzymacie? U nas głównie pielenie jest najbardziej potrzebne I kanciki

Jedno i drugie lubię, tylko ta odległość...
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:23, 08 lis 2020

Do góry
Sebek napisał(a)
Podziwiam ilośc pracy jak i jej efekty. Oby wszystko zakwitlo zgodnie z planem

Oj tam z planem czy bez planu, będzie wesoło i kolorowo

Kolejne tulipany zamówień zjechały...znowu sadzenie
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 09:22, 08 lis 2020

Do góry
deszczowymaj napisał(a)

Oj też bym poszła w tym kierunku może Danusia by Nas zatrudniła i byśmy miały wymarzoną robotę

Pewnie, tylko czy wytrzymacie? U nas głównie pielenie jest najbardziej potrzebne I kanciki
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:39, 08 lis 2020

Do góry
MARGOLA napisał(a)

Ktoś kiedyś powiedział " rób to co kochasz , a nie będziesz musiał pracować "

Złota myśl, bardzo mądra tak czynię, nie pracuję, mam same przyjemności z ogrodnictwa. Ogrodnictwo w obecnych czasach wyjątkowo zyskało na wartości, ponieważ ogrody są niezastąpione, gdy ludzie muszą przebywać w zamknięciu.
Śmiało twierdzę, że ogrody leczą, dawniej i dziś. Dzisiaj wzrosła świadomość odnośnie ich znaczenia w naszym życiu i coraz bardziej wykorzystujemy je do produkcji żywności, co jest bardzo ważne dla naszego zdrowia.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:38, 07 lis 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Poprawiłam ilość tulipanów, 20 tys będzie w trawniku, reszta po rabatach.

Pani Danusiu, moja głowa tej ilości nie ogarnia, podziwiam nieustannie
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:16, 07 lis 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tulipany ułożone są w konkretny wzór i trawa na nich ma zakwitnąć, nie będę kosić tych wzorów gdzie rosną tulipany.
Pomiędzy łąkami kwitnących traw z tulipanami będą rozkładane kocyki i będzie się leżeć. Na tej skoszonej trawie.

Cudnie będzie
Pszczelarnia 20:44, 07 lis 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

U mnie cały czas kwitną...

Tak, tojady carmichaeli, Arendsa, w tym roku mają późne kwitnienie.

Róża też chce jeszcze kwitnąć.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:44, 06 lis 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Jejku, jak mi się podobają takie geometryczne rabaty. Piękne.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:21, 06 lis 2020

Do góry
Moje marzenie jest mniej więcej takie, tylko mam wszystko posadzone co było w donicach, narcyzy, krokusy, hiacynty i tulipany w jednym

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:12, 06 lis 2020

Do góry
Dorii napisał(a)
A jak w trawniku to co potem jak przekwitną? Trawę w maju to już kosić raczej trzeba.

Tulipany ułożone są w konkretny wzór i trawa na nich ma zakwitnąć, nie będę kosić tych wzorów gdzie rosną tulipany.
Pomiędzy łąkami kwitnących traw z tulipanami będą rozkładane kocyki i będzie się leżeć. Na tej skoszonej trawie.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:11, 06 lis 2020

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)

Wiesz moze jakie to te jasnoczerwone tulipany?

Piekne kanciki, ja nie umiem takich prostych robic

To może być Lasting Love. Te w okolicy białych.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:09, 06 lis 2020

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Danusiu, jak Ty to robisz (ogarniasz) - takie ilości, połacie, projekty zakątków i realizację? Masz jakiś przepis?

Fajny patent na wstawienie czarnych donic do wanien i uzupełnienie korą.

Świetne zestawienia kolorystyczne w ogrodzie i w garderobie.

Na hortensjowo-limonkowej: po jednej będą kule na pniu a po drugiej stożki na pniu?

Nie mam przepisu Ewciu, mam wenę i dorabiam projekty do konkretnych detali jakie mają zostać wykorzystane, żeby nie stało i nie marnowało się
Dobierz doniczki najpierw puste do konkretnej wanny, a potem obsadzaj.
Ad.3 - dziękuję
ad 4. Tak, po lewej mam stożki, a po prawej kule, tak jakoś mi się wydawało..że dobrze ale także po to, żeby wreszcie wsadzić, niech rośnie.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:03, 06 lis 2020

Do góry
GorAna napisał(a)
Danusiu, siedzę (bo mżawka na dworze) i podziwiam twoją twórczość. Zachwytowi nie ma końca
Już się nie mogę doczekać tej rabaty limonkowej, cóż tam będzie rosło?
Będę się inspirować
Czytam o tysiącach posadzonych cebul.
Na ile rąk Kobieto sadziłaś?, bo moja prawica przy 6 tysiącu odmawiała posłuszeństwa
Zostawiam serdeczności

20 tysięcy to mieszanka z donic zeszłorocznych i napisałam że sadzone w trawniku, posadzone grabiami i przysypane, a na tym posiany trawnik. Sadzenie nie było rękami, tylko rzucane na glebę. Nie mogę pokazać jak i w jakie wzory bo to ma być niespodzianka. Opiszę to w swoim czasie, a teraz żeby falstartu nie robić to nie powiem.

Reszta cebul została...ja nie wykopuję tulipanów. No i końcówka to tegoroczne, sadziłam i sama i z pomocą 3 pracowników, szpadlem i łopatką. A dzisiaj jeszcze dobawiłam jakieś 500 szt sama, na rabatę skośną i na kwadraty przy stożkach.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies