Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Jestem w polu 22:12, 22 sie 2015

Do góry
Rozplenica nareszcie ruszyła

Moja ukochana brzózka i pomyśleć, że kiedyś nie lubiłam brzóz.
Od nowa ... na przekór wszystkim 15:11, 22 sie 2015

Do góry
Ja chyba bym dała w narożnik po skosie ale co do tego to już nie powiem ... Większa rozplenica byłaby fajna ale ona późno jest ładna więc chyba coś bardziej stałego, buksy ?
Ogród Małej Mi - sezon 2015 14:49, 22 sie 2015

Do góry
Ania double Miminki - !!! no ja rozumiem tę poczebę by wleźć na dach i krzyczeć ze szczęścia ... ja też krzyczę i mocno buziam ...

w takich okolicznościach nawet skoszone rabaty są dalekosiężną wizją szczęścia

a na marginesie - dlaczego moja rozplenica nie kwitnie ? ... foch

edytuję bo zobaczyłam ... rany julek w rzeczy samej z jednej matrycy ...
Pokażę nasz ogród 21:18, 21 sie 2015

Do góry
U mnie przyszedł czas, że zastanawiałm się jak trawy trochę okiełznać . Ale jak zaswieci w kłosy słońce wyglądają zjaiskowo. Szczegolniie kłosy rozplenica na tle miskanty variegatus.
Ogródek Iwony 21:13, 21 sie 2015

Do góry
szemusia napisał(a)

Kupiłam hameln wiosną, zakwitła i już osypują się nasionka, więc zebrałam. Czytam, że z sukcesem je wysiałaś. Jest więc nadzieja dla mnie. Tylko, czy te nasiona zdążyły już dojrzeć?!
U mnie ta rozplenica na pełnym słońcu cały dzień. Podlewana sporadycznie, tak zresztą ja stipa. I żyje i ma się dobrze

Beatko, nie znam się na nasionkach, choć poczekaj, mam fotkę moich, co zebrałam zimą Wytrzepałam wtedy do pudełka, wiele nie było, pewnie reszta się już otrzepała, bo to było w lutym.

Wysiałam do ziemi ogrodowej - takiej z worka, ja lubię tą z Janiny - ma fajną strukturę. Bywa też ziemia do wysiewów
Tylko wydaje mi się, ze skoro zebrałam nasionka zimą, to były przemarznięte. Czyli warto spróbować połowę zmrozić w zamrażalniku, a pozostałe wysiać od razu. Ciekawe, które lepiej wzejdą?
Ogród w Puszczykowie 20:42, 21 sie 2015

Do góry
Piorunek napisał(a)
Co to za trawa?

ile lat ma ta rozplenica?? i czy łatwa w uprawie?? chodzi o rozłogi i inne..
Ogród w Puszczykowie 20:38, 21 sie 2015

Do góry
Urszulla napisał(a)
Cudny ogród też się zastanawiałam jaka to trawka?
i ochłodziłam się na lodowcu

doczytałam,że to Rozplenica Hamelnwyręczyłam w ten sposób właścicielkę tychże pięknych nasadzeń
Co się stało kwiatom ... 20:02, 21 sie 2015

Do góry
Ewa, widzę że nikt nie może oprzeć się urodzie jeżówek, ja też uległam jak zobaczyłam je pierwszy raz , co do obecności na forum to nie mogę nic obiecać ale bardzo się staram żeby być w waszych ogrodach.
Renia, stacjonarnie w Jastarni, a na rowerku od Władysławowa po Hel.
Bogdzia, najzwyklejsze jednoroczne, z roku na rok mam własne nasionka to wysiewam , skromne i ładne te groszki.
Ewelinka, odnośnie cięcia winorośli pytaj Zbyszka (Działka prawie w borach Tucholskich )to jest specjalista od cięcia i przycinania.
Agnieszka, moja stipa nie ma zamiaru postawić się do pionu, jakoś to zniosę
Rozplenica.

pomidorki w tym roku obrodziły .

Milin Amerykański, ukorzeniłam go z patyczka , obficie kwitnie.

Królowa Ogrodowiskowa z nasionek które przeleżały w ziemi całą zimę.

Lawendowy zawrót głowy 16:30, 21 sie 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)

Czerwona rozplenica niestety jest jednoroczna z checia bym ja w grunt wsadziła .

Jeśli to rubrum , to możesz spróbować ją przezimować w donicy w domu, w jakimś chłodnym pomieszczeniu da radę
Czasem słońce czasem deszcz 16:16, 21 sie 2015

Do góry
Anda napisał(a)
Ta rozplenica śliczna. Chyba się skuszę na wiosnę. U mnie zimy nie są takie srogie, więc może będę miała szczęście

Również wrzuciłam parę fotek. Zapraszam

już byłam piękne zdjęcia widziałam chcę jeszcze!
Czas zaczynać, a w głowie pustka... 12:53, 21 sie 2015

Do góry
Czy tak powinna wyglądać rozplenica? Kupina na jesieni a na z początkiem lata zaczęła wypuszczać jakieś dziwne kłosy, juz myślałam że mi się pomyliło i to nie była rozplenica a tu znowy zdziwienie, bo teraz tamte uschły a wypuszcza kłosy takie jakie powinna mieć.
Czyżby 2 w 1

działka ztalerzowana teraz pozostaje oczyścić, dowieźć ziemi i startować. Oj boję sie strasznie że chwaściszewo powróci zamin trawa urośnie!!!

Ogródek Iwony 11:34, 21 sie 2015

Do góry
Rozplenica Moudry ma zupełnie inny pokrój od np.Hameln ( Iwona Moudry widziałaś u mnie w ogrodzie).
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:30, 21 sie 2015

Do góry
Kasya napisał(a)
Irenko, czy wszystkie rozplenice tworzą szczotki w podobnum terminie ? czy ktores są pozniejsze ?

Mniej więcej w podobnym, te z jasnymi szybciej, potem Hameln i Moudry, juz Little Bunny też zaczyna, a Black Beuty najpóźniej, tę ci wysłałam

ale zaczyna

w pełni kwitnienia, wygląda tak
to jedna kępa, mam tu 3 duże i siewki lokuję w różne miejsca, zarosnę nimi i dobrze

tu Moudry albo Hameln, teraz nie pamiętam, która na której rabacie

Little Bunny, ma tez jasne kłosy, to niziutka rozplenica
Mirkowy ogród (początki) 11:18, 21 sie 2015

Do góry
inag napisał(a)
Kwiatek piękny
A te brązowe trawki to u Ciebie wyglądają bez cięcia o niebo lepiej niż u mnie. Co Ty im tobisz?
Rozplenica za rok już będzie wielka!
Padało u Ciebie w nocy ?
Przyjęły sie ładnie całe podzielone 30 sztuk i podwoiły swoją objętość.Nic nie karmiłam bo wiadomo że młodziaki za to podlewałam na początku potem radziły sobie dobrze .Chyba mój piasek i brak wody im pasuje że takie sztywne.Zrobię potem aktualny stan na dziś Ty mnie już nie pytaj o deszcz no oczywiście że nie padało.
Ogródek Iwony 11:09, 21 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ana, możesz na fotkach pokazać różnicę między tymi rozplenicami? Moundry chyba jest większa? Nie znam się jeszcze na nich

według zsp Hameln jest większa

http://www.e-katalogroslin.pl/plants/4231,rozplenica-japonska-moudry_pennisetum-alopecuroides-moudry

http://www.e-katalogroslin.pl/search/basic
Czasem słońce czasem deszcz 10:28, 21 sie 2015

Do góry
Ta rozplenica śliczna. Chyba się skuszę na wiosnę. U mnie zimy nie są takie srogie, więc może będę miała szczęście

Również wrzuciłam parę fotek. Zapraszam

Mirkowy ogród (początki) 09:35, 21 sie 2015

Do góry
Kwiatek piękny
A te brązowe trawki to u Ciebie wyglądają bez cięcia o niebo lepiej niż u mnie. Co Ty im tobisz?
Rozplenica za rok już będzie wielka!
Padało u Ciebie w nocy ?
Ogródek Iwony 09:27, 21 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

A tak swoją drogą, to ja już chcę wrócić do mojego ogrodu, do moich rabatek, motylków, bzyczków, do wieczornego podlewania, wyrywania chwaścików, wypalonej trawki, jeżówek, czerwonych róż i żółtej rudbekii, ... i kawusi na tarasie.
JESZCZE DO SOBOTY

Cha, cha...
Rasowa ogrodniczka

Też tak mam. Wystarczy parę dni poza domem i już tęsknię do tej kawki na tarasie
Pozdrawiam cieplutko...

Edit:
Zapomniałam o rozplenicy.
Kupiłam hameln wiosną, zakwitła i już osypują się nasionka, więc zebrałam. Czytam, że z sukcesem je wysiałaś. Jest więc nadzieja dla mnie. Tylko, czy te nasiona zdążyły już dojrzeć?!
U mnie ta rozplenica na pełnym słońcu cały dzień. Podlewana sporadycznie, tak zresztą ja stipa. I żyje i ma się dobrze
Lawendowy zawrót głowy 08:43, 21 sie 2015

Do góry
AgaeM napisał(a)

To już ten przyjemny czas zakupu cebulek.

Z zainteresowaniem oglądam twoje roślinki posadzone symetrycznie, w rządkach. Ja też zawsze mam taki plan. Kupuję kilka sztuk. Po czym, na miejscu nigdy nie udaje mi się ich tak posadzić. Jakiś wewnętrzny głos każe mi je powtykać pomiędzy inne rośliny. Chyba nigdy nie uda mi się założyć jednolitej rabaty, najlepiej jednogatunkowej.
Twoje bardzo mi się podobają. A najbardziej te wysokie donice z czerwonymi trawami.

Czerwona rozplenica niestety jest jednoroczna z checia bym ja w grunt wsadziła . U mnie nie wszedzie jest tak linijkowo i kto wie co tam za rok poupycham ale z Twoim ogrodem i pieknymi roslinami mojego poczatku ogrodowania nie mozna porownywac buziaczki
Roztoczańskie klimaty 07:39, 21 sie 2015

Do góry
Aneta1309 napisał(a)
Zeta cudnie jest nad rozplenicami pieje z zachwytu.

Aneto piejemy razem
Moja rozplenica jeszcze żadnej kiśli nie ma ....a może to nie rozplenica hihihi

Zetka ślicznie u Ciebie
Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies