Aniu na zdjęciach jest trzmielina japońska (Trzmielina japońska 'Microphyllus Aureovariega). rozplenica japońska hameln, lawenda, powoli rysuja się kostki z bukszpanu i funkie (odmiana o wąskich liściach). Rośliny w tej rabacie strałam się sadzić w prostokątach i kwadratach, Taka inna rabata nawiązująca do prostokątów w warzywniaku.
Oprócz nich w rabacie są róże okrywowe i perovski.
Tu są inne zdjęcia, może więcej dojrzysz:
AHA czyli w donicy "Moundry", a w gruncie "Hameln" ło "rany julek" co stronka w necie to zdjecia inaczej pokazane Dziekuję Asiu za linki tu jest pokazane czytelnie (dla takiego laika trawkowego jak ja)
Ściskam!
Tak przy okazji - mam wielką prosbę - może ktoś pomoże mi w rozpoznaniu poniższych roślin? Nie mam pewności co do ich nazwy, a lubię wiedzieć co rośnie w moim ogródku
czy to rozplenica Hameln? dostałam wczoraj w prezencie
Czy to jest to samo co wyżej??? Ma jaśniejsze kotki ale może mniej "dojrzałe"?
I na koniec to pewnie miskant ale nie mogę go zidentyfikować kupiony wczesną wiosną jako ML ale to raczej nie ML, ma takie delikatne kwiatki kłoski, liście mają jedną białą pręgę na środku (ML ma na srodku i na brzegach delikatne pregi)są lekko zwinięte do środka jak ML i dość szorstkie no nie mogę tej roślinki dopasować do żadnej nazwy?
Rozplenica może nie kwitnąć bo.. ma mało słoneczka, wiec zakwitnie później.
Może ten typ tak mieć...
Może za młoda
Zakwitnie każda wcześniej czy później... chyba, że to nie rozplenica
Nie znałam tej rozplenicy - ładna jest,ale Amelio nie sądzisz, że by było za czerwono? Bo czerwone berberysy,fioletowe wrzosy i ta rozplenica purpurowa? Chyba jednak jak rozplenica to zostanę przy Hameln
Ja się nie znam jeszcze, ale jak patrzę na ten rysunek, to myślę, że zestaw golden globe, trzmielina, rozplenica, hosty powinien być powtórzony dalej kilka razy plus coś pomiędzy.
Ja chyba bym dała w narożnik po skosie ale co do tego to już nie powiem ... Większa rozplenica byłaby fajna ale ona późno jest ładna więc chyba coś bardziej stałego, buksy ?
U mnie przyszedł czas, że zastanawiałm się jak trawy trochę okiełznać . Ale jak zaswieci w kłosy słońce wyglądają zjaiskowo. Szczegolniie kłosy rozplenica na tle miskanty variegatus.
Beatko, nie znam się na nasionkach, choć poczekaj, mam fotkę moich, co zebrałam zimą Wytrzepałam wtedy do pudełka, wiele nie było, pewnie reszta się już otrzepała, bo to było w lutym.
Wysiałam do ziemi ogrodowej - takiej z worka, ja lubię tą z Janiny - ma fajną strukturę. Bywa też ziemia do wysiewów
Tylko wydaje mi się, ze skoro zebrałam nasionka zimą, to były przemarznięte. Czyli warto spróbować połowę zmrozić w zamrażalniku, a pozostałe wysiać od razu. Ciekawe, które lepiej wzejdą?