Madżenie ogrodnika cz. aktualna
07:47, 09 wrz 2016
Stawiałabym na chlorozę - brak żelaza. Żółty kolor liści i żyłkowanie widoczne u większości roślin to objaw chlorozy bo ta róża chyba nowe przyrosty normalnie bordowe ma? Stąd chyba ten różowy. Ale podpytaj na wątku chorobowym, aby potwierdzić u specjalistów.
Jak dla mnie albo za mało żelaza w nawozie, albo wypłukiwane zbyt szybko. Susza inaczej skutkuje, mniej kwitną. Róże masz duże, dorodne. One sporo składników potrzebują. Żarłoki są po prostu. Można spróbować roztworem helatu żelaza oprysk zrobić (ja taki rolniczy preparat mam) albo przyszłościowo dać łyżkę hemoglobiny pod krzak, takiej naturalnej wieprzowej lub wołowej jak do kaszanek. Toszka to poleca, ja na razie sypałam w sierpniu powojnikom i rodkom bo u mnie te są ciągle nienajedzone. Naturalna hemoglobina podobno inaczej się rozkłada, wolniej. Z helatem trzeba uważać.
Moja trawa posiana 07.05.2016 mieszanka Diana (Agroland)
trzech stron chwastowisko, którego nikt nie kosi. Chciałabym dosiać samej wiechliny można kupić przez internet. Czy lepiej to zrobić teraz czy na wiosnę. Czy muszę trawnik posypać kompostem i na to wysiać ziarna?

y