Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Działeczka, moje małe miejsce na ziemi 18:03, 31 lip 2016

Do góry
Goście byli i pojechali, a mnie zostały wspomnienia i dodatkowe dwie wnuczki na odległość.
Zobaczcie jakie ładne!

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 18:02, 31 lip 2016

Do góry
dziś na krzywo

Co z tym ogródeczkiem począć 17:57, 31 lip 2016

Do góry
ewa004 napisał(a)
Dominika różanka w tym roku wyglada zle ,bo róże lariski które tam były ,piekne i duze zmarzły.
Kupiłam Aspirin ,ale one za diabła tam nie rosną [img
To był pierwszy rok mojej różanki z Lariskami
Zobacz były ogromne size=640x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/121/1215513/original.JPG[/img]

Przed lawenda jest zywopłocik z bukszpanu

Z kwitnacą lawendą i szałwią (bo mam tam tez różowa szałwie) jest pięknie.
Chciałam i jeszcze pokazać jak z lawendą wygląda, ale nie moge wgrac z tel zdjęcia ...może pózniej .

Aaaa no to inna inszość tak jest ładnie, szkoda, że Larissy wymarzły
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 17:56, 31 lip 2016

Do góry
Jestem,jestem,jestem
Mąż w pracy, więc dopadłam jego kompa-bo co za pisanie z komórki?A jak mężu jest to zazwyczaj przegania mnie, żeby mu czasem jakim dziadostwem nie zainfekowała sprzętu-bo niby po dziwnych stronach chadzam

U mnie pierwsze koty za płotyRozplenica uraczyła mnie dwoma sztukami

I gabion się zrobił:

Lebiodowe pole w likwidacji,układamy ściężkę od wykuszowej,plewimy i takie tam pochodne aktywności ogrodowe:
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 17:52, 31 lip 2016

Do góry
Agcia napisał(a)

Bardzo czytelnie narysowane
A nie masz wrażenia, że ten przód w stosunku do tyłu za bardzo naćkany ??
Może faktycznie lepiej będzie wyglądała sama lawenda?, skoro ładnie Ci rośnie, nie potrzebuje dobrej ziemi, jest zimozielona, tylko wiosną jest lekko łyso ale to możesz jakieś cebulowe pomiędzy krzaczki powtykać.
Czy między 1 a 5 jest spad? Czy dopiero od 5 zaczyna się ta skarpa?
Przybliż co to za roślinki oprócz lawendy są na 2. Czyli 1 i 2 się stykają tak? nie będzie tam trawnika? Chyba dobrze widzę.

Agcia, tył pusty, bo jeszcze nie mam pomysłu. Tam oczywiście coś będzie
Nie wszystkie rabaty narysowałam.
Przed domem to tylko taki szkic. Pewna jest kocia trawa i lawenda.
Z przodu nie będzie trawnika, więc muszę to jakoś sensownie zagospodarować.
Skarpa na rysunku ma numer 5.
Będą na niej kostrzewy na pewno i myślę jeszcze o wrzosach.
Mam taką inspiracę skarpową:
Co z tym ogródeczkiem począć 17:49, 31 lip 2016

Do góry
ewa004 napisał(a)

I takie

Szukalas szpadla a ja znalazłam Ciebie
Do raju daleko - u Ewy 17:46, 31 lip 2016

Do góry
Na początek zagadka - Co się zmieniło?

Co z tym ogródeczkiem począć 17:38, 31 lip 2016

Do góry
Dominika różanka w tym roku wyglada zle ,bo róże lariski które tam były ,piekne i duze zmarzły.
Kupiłam Aspirin ,ale one za diabła tam nie rosną [img
To był pierwszy rok mojej różanki z Lariskami
Zobacz były ogromne size=640x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/121/1215513/original.JPG[/img]

Przed lawenda jest zywopłocik z bukszpanu

Z kwitnacą lawendą i szałwią (bo mam tam tez różowa szałwie) jest pięknie.
Chciałam i jeszcze pokazać jak z lawendą wygląda, ale nie moge wgrac z tel zdjęcia ...może pózniej .
Ja i mój ogródek, a może ogród 17:13, 31 lip 2016

Do góry
Ja i mój ogródek, a może ogród 17:11, 31 lip 2016

Do góry
'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 17:10, 31 lip 2016

Do góry

pozdrawiam
Jan
Ja i mój ogródek, a może ogród 17:09, 31 lip 2016

Do góry
to teraz trochę kwiatowo

Ogród w remoncie 17:04, 31 lip 2016

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Kochani proszę o pomoc. Mam przy ogrodzeniu pas jałowców który jest moją zmorą .

Witaj Asiu. A może jałowce przyciąć na bonsai , zrobi się troche miejsca przy ogrodzeniu na krzewy
'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 16:50, 31 lip 2016

Do góry
następne fotki bok parawanu oraz przestrzeń tworząca enklawę i wyłączoną od niepowołanego wzroku osób postronnych:

Przerabianie ogródka pod swój gust 16:36, 31 lip 2016

Do góry
Ewo, witam. Postaram sie, obiecuje poprawe.

Jak juz tuje urosna, to bedzie tlo i bedzie mozna lepsze zdjecia robic.
Co z tym ogródeczkiem począć 16:35, 31 lip 2016

Do góry
W sumie pomarańcz z różem to jest bardzo trendy połączenie ja bym dała różowe albo białe. Jeden kolor, tę samą odmianę, najlepiej tę bezodmianową one mi się chyba najbardziej podobają.

Rózanka wygląda mdło, przez zbyt dużo przygaszonej zieleni. Wywaliłabym stamtąd lawendy i posadziła coś żywozielonego, bukszpany, cisy kulkowe, może nawet Summergold., który nie jest tako mocno żółty, bo ma środek liścia zielony:

Z daleka wygląda nie za żółto, raczej jakoś tak żółto-jasnozielono. Wolę go, niż Elegantissimę, która jest jaśniejsza i z oddali jest mocno żółta.

Ja w ogóle jakoś nie przepadam za lawendą. Na fotkach lubię, ale dla mnie za długo ma taki trupi kolor. Wiosną ładny, no i fajnie kwitnie. Później nie lubię i co mi zrobicie

Ja też nie głosuję za Aspiryną. Lubię napakowane Pastella jest ładna i wytrzymała. biały Artemis, tylko ten szeroki rośnie, ale te kulkowe kwiaty ślicznie by pasowały do Miskantów.

Limki masz wypasione, zazdroszczę! Kulki, żwirek, pięknie!
Ogród na wzgórzu :) 16:27, 31 lip 2016

Do góry
A oto moja różanka z lawendową obwódką.
Czekam na drugie kwitnienie....Chopin choruje, lawenda przerosła Marieterese, Old Port dostała plamistości...a miskant gracimilus coś nie potrafi się zabrać i jeszcze mały i nie widoczny w plecach przy siatce

Za to limki chyba najbardziej okazałe w tym roku i dużo podrosły.

A na koniec czyżby zwiastun jesieni ...u mnie zakwitł pierwszy wrzos...

'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 16:20, 31 lip 2016

Do góry
witam,

Wspominałem wcześniej, że wrzucę nowe fotki parawaników które zmodyfikowałem dokonując małych przeróbek wizualnych i pora aby wkleić co nie co z fotek.
Nadmienię tylko że historia wykonywania parawanów ma swoje korzenie W Chinach ok. III w.n.e. i sięga panowania dynastii Chan do Japonii zawitała moda na parawany w VII w.n.e. i pierwsze japońskie parawany opierały swe wzorce na motywach chińskich i koreańskich - w póżniejszych okresach czasu wytwarzane parawany w Japonii nabrały typowych dla tego kraju niepowtarzalnego wzornictwa i tak charakterystycznego dla Japonii stylu.
Znaczenie słowa "parawan" w języku japońskim oznacza "ochrona przed wiatrem" - ich podstawową funkcją jest dzielenie pomieszczeń oraz wydzielanie intymnych miejsc przed niepożądanymi wzrokiem postronnych osób. Parawan składa się on z kilku połączonych ze sobą paneli ozdobionych kaligrafią lub malowidłami naniesionymi na materiał jedwabiu.
W Japonii parawany są cenione i produkowane do dziś w Europie przeżywały swój rozkwit oraz popularność na przełomie XIX i XX wieku.
A dziś chciałem zaprezentować taki parawan który został wykonany we własnym zakresie z przeznaczeniem do ogrodu - jego funkcja i przeznaczenie są dalej niezmienne: a więc tworzenie przestrzeni będącej enklawą poza zasięgiem wzroku osób postronnych. Parawan taki też ma w odróżnieniu od parawanów z przeznaczeniem do pomieszczeń, przetrwać warunki atmosferyczne panujące na ogrodzie ( deszcz, wiatr itp)
Zapraszam do oglądania

pierwsza seria fotek pokazuje front parawanu

Ogród na wzgórzu :) 16:13, 31 lip 2016

Do góry
Stipa się rozszalała i zakryła vanilkę która miała robić za plecki i tło ale w tym roku coś nie za dużo podrosła w porównaniu do ubiegłego. Za to stipa wysiewa się jak szalona że sadzonki będą miała na każdej rabacie

Za to jeżówka króluje na tej rabacie i nie sposób jej zauważyć.
Bałam się trochę czerwonego koloru w ogrodzie ale teraz jestem zachwycona tymi mocnymi akcentami. I bardzo żałuję że nie przezimowały zeszłoroczne czerwone lobelie które komponowały się podobnie....cały czas obiecuję sobie że je odkupię.

Mam też czerwoną dalię....i też mi się podoba

Kosolkowa Pasja 16:06, 31 lip 2016

Do góry
Kwitnie bardzo obficie razem z innymi różami, może nawet ciut wcześniej.
Jest piękna i zdrowa więc wybaczam jej to że okropny śmieciuch.
To zdjęcia z 16 czerwca ale u mnie róże troszkę później zaczynają, mieszkam w tych zimniejszych rejonach.
Fotkę usunę.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies