Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 19:34, 16 sie 2025

Do góry
Rabata z elementem wodnym doczekała się pionowych słupów. Widać je już ze ścieżki prowadzącej wzdłuż domu.

Czytałam w wątkach u niektórych, że nie przestaje padać i ten sezon jest za mokry. U nas susza i rośliny oraz trawnik mocno obrywają z tego powodu. Jest za twardo na sadzenie roślin czy plewienie. Liczę, że wrzesień będzie łaskawszy i będę mogła dokończyć prace nad rabatą z elementem wodnym. Chyba zdecyduje się na pęcherznice bordowe o małych listkach. Muszę się cofnąć do wpisów Wafel jakie polecała i je znaleźć lub zamówić online.

W mieście zobaczyłam taką rabatę, choć nie przystrzyżona to przekonała mnie, że bordowy żywopłot i drzewo bordowe nie przytłaczają zbyt mocno. Mój buk w sumie bardziej brązowozielony obecnie niżeli bordo. Nie wiem czemu, bo słońca ma pod dostatkiem.

Kolor mojego buka.

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 19:24, 16 sie 2025

Do góry
Frontowe minimalistyczne i rozsądne dla budżetu ogrodzenie gotowe. Cóż za ulga dla psychiki (dziecko notoryczny uciekinier do sąsiadów). Puszysław też mocno zdziwiony. Jeszcze trochę estetycznych szlifowań potrzebuje (dosypanie ziemi tu i tam, doczyszczenie betonów itp.), ale już cieszy mocno. Ambrowiec na przedpłociu urósł jak na razie tylko o 2-4 cm na gałązkach. Za kilka lat powinien gwiazdorzyć otoczony rabatą (plan na 2026 lub 2027 r.).
Choroby i szkodniki magnolii - Magnolia 19:10, 16 sie 2025

Do góry
Dzień dobry. Jestem tu nowa i piszę pierwszy raz więc w razie czego proszę o wybaczenie
Mam problem z magnolia. Za bardzo mi się rozrosła i przycięłam ją trochę i niestety coś jej się stało i nie wiem czy tak to odchrowała czy zachorowała na coś. Bardzo prosiłabym o pomoc.
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 16:01, 16 sie 2025

Do góry
A na trawniku pod dębami zaczyna się:

Na rabatach podobnie:

Atrakcji moc .
Ogródek Gosi 23:26, 15 sie 2025

Do góry
Margo2 napisał(a)
Kolejny fajny dzień, ale zupełnie nie miałam weny na ogród.
Totalne lenistwo.
Może to przez ten wiatr?

Gosia, na drugim zdjęciu to hortensja? Jeśli tak, to może pamiętasz nazwę odmiany? Ale to chyba jednak budleja. Piękna.
Fajny płotek, taki naturalny dekor.
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 20:53, 15 sie 2025

Do góry

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 20:41, 15 sie 2025

Do góry

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 20:28, 15 sie 2025

Do góry

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 20:17, 15 sie 2025

Do góry
Wszystko schnie, liście hortensji żółkną i opadają, rdesty się kładą, miskanty mają wysuszone źdźbła, róże żółte liście, jeżówki zwisają smętnie. Tylko rozchodniki wyglądają jakoś. A ja mam chwilowo dosyć podlewania i walki. P…ę, nie podlewam.

Zdjęć w szerszym kadrze zrobić się nie da, no to kilka zbliżeń na to, co jakoś wygląda

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 20:08, 15 sie 2025

Do góry

Skrobaczka do podeszew butów po pracy w ogrodzie

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 19:53, 15 sie 2025

Do góry

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 19:44, 15 sie 2025

Do góry
Zgadzam się

Wzgórze chaosu 18:56, 15 sie 2025

Do góry
Iwonka napisał(a)

Ula w gąszczu było tak No chwastowisko

Iwonko nie grzesz, chwastowisko to jest u mnie U Ciebie bajkowoPamiętam jak oczarował mnie Twój ogród za pierwszym razem. Miał zupełnie inny charakter, ale był piękny, a potem ciężką pracą go zaczarowałaś w kolory i zapachyTeraz jest niezwykle romantyczny i delikatny, chyba lepiej oddaje Twój charakter obecnie
Znowu na wsi 18:29, 15 sie 2025

Do góry
Nie pamiętam kiedy przycinałam mojego powojnika, ale zakwitł ponownie szybko, bodajże po miesiącu. Bardzo się zdziwiłam i ucieszyłam zarazem.
Zapraszam .

Gdzieś (u Sylwii?) była dyskusja o bukszpanach i trapiących je chorobach i szkodnikach. Pisałam że i moje bukszpany coś dopadło. Ponieważ mi na owych bukszpanach nie zależało więc zabrałam się za ich wycięcie.

Najpierw wycięłam gałązki z liśćmi, na koniec zostawiłam sobie wykopanie pieńków. Na szczęście nie były zbyt rozrośnięte, dałam radę zrobić to sama.
Wycinałam gałęzie po kawałku, nie zauważyłam żadnej gąsienicy ani motyla które mogłyby odpowiadać ćmie dlatego myślę że była to jakaś choroba grzybowa. Szczęście w nieszczęściu bo nie wiem jak bym zniosła wywalenie krzaczorów z gąsienicami. Teraz kombinuję co tam posadzić .
A póki co mamy kilka upalnych dni więc ograniczam się do siedzenia w domu i leżenia, dopiero pod wieczór wychodzę do ogrodu.
Wzgórze chaosu 18:24, 15 sie 2025

Do góry
Margo2 napisał(a)
Iwonka, nie mam co napisać, bo wszyscy przede mną już wszystko napisali.
Jest bajkowo, przepieknie.
Mam nadzieje, że kiedyś w końcu Cię odwiedzę.
W sobotę za tydzień będe u Koniora, ale większą grupą.
Szkoda, bo chętnie bym wpadła
Zaraz Gosia piszę na priv, coś mam wrażenie że muśniesz mój szlak komunikacyjny
Uwierz nie jest tak bajkowo jak na ulubionych kadrach

Bywa np tak

Ale z kuchennego okna już lepiej

Do góry
Ulina napisał(a)
Zrobiłam eksperyment wg Twojego sposobu na ukorzenienia tej białej gaury, ciekawe czy gałązki się ukorzenią w wodzie. Jak nie to podzielę jesienią gaurę. Wybitnie dobrze sprawdza się na mojej białej różance gdzie słońce praży całe lato.
Ula gaura kocha słońce, będzie idealna na patelnię. A w wodzie ukorzeni się na pewno szybko.

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
U mnie gaura ma zdrewniały pieniek jakby jeden wystający z ziemi. Nie umiałabym podzielić. Inaczej rośnie niż kocimiętka, którą łatwo podzielić.
Patrycja mam jedną gaurę sprzed lat, ona ma faktycznie bardziej zdrewniałą podstawę.
Cała reszta to Gracful White. Bez problemu starsze kępy można podzielić, ale też zrobić ukorzenianie w wodzie.

mrokasia napisał(a)
U mnie dokładnie tak samo. Dodam jeszcze, że gaura ma palowy korzeń.
Kasia gaura ma palowy korzeń ale zerknijcie na podstawę mojej Graceful White, spokojnie da się podzielić.

Do góry
mrokasia napisał(a)
U mnie przełom lipca i sierpnia to mniej kolorów a więcej zieleni. A u Ciebie feeria barw. Ta fotka zacytowana przez Ulę przecudna!
U mnie początek lipca najbardziej stonowany, a sierpień szaleje, taki wstęp do jesieni

Na fotce cytowanej przez Ulę robotę w tym roku robi przesadzony bodziszek Dreamland.
Nadał lekkości, przełamał rząd seslerii, zmiękczył kolorem jeżówki i rdesty.

Będę go powtarzać w dalszej części tej rabaty, za różową tawułką, seslerią a przed żeleźniakiem o siwych liściach.

Za to na froncie domu tak spokojnie, że aż nudno Zieleń i biel głównie.

Do góry
Ulina napisał(a)
Iwonko, a co robiłaś w tym gąszczu?

Ula w gąszczu było tak No chwastowisko

Do góry
Kordina napisał(a)
Serenade ma u Ciebie intensywny kolor, śliczny, u mnie jakieś jaśniejsze były zeszłego roku, w tym jeszcze się ociąga
U mnie teraz eksplozja kwiatów przez te upały. Fotka dzisiejsza
Serenade startują intensywnie, potem kolor blaknie.
Dużo zależy też od światła w nasyceniu.
Myślę, że przy tej pogodzie i u ciebie już rozkwit

A taki odcień w słońcu kilka dni temu.

Ogród Basi i Romka 17:58, 15 sie 2025

Do góry
antracyt napisał(a)
Ale fajnie Rośliny bardzo szybko urosną. Pod koniec sezonu zobaczysz dużą różnicę, a w przyszłym roku będziesz miała wodny busz Super, że tak szybko zadomowiła się żabka.

No i wróble też korzystają, tylko trochę chlapią jak nikt im nie przeszkadza
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies