Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ranczo Edy 11:02, 07 paź 2025

Do góry
I przyszła jesień...

Ogród w skali mikro -pączkowanie :) 10:36, 07 paź 2025

Do góry
gierczusia napisał(a)
Moje drogie,moi drodzy ogród w skali mikro powoli kończy pączkowanie..może mnie tu nie ma ale jesteście wszyscy w moim serduchu nabyłam tu ogromu wiedzy,poznałam cudownych ludzi...dzięki Wam za wszystko

Tęsknimy....
Ogród rozkoszy ziemskich 23:49, 06 paź 2025

Do góry
Tak masz rację Kasia to był grupa Trawy Ozdobne - Bazarek. Póki co kupowałam od polecanych sprzedawców i zawsze byłam zadowolona. U mnie stacjonarnie jakoś tak mały wybór w szkółkach traw i wolę zamawiać przez internet. Szczególnie jeśli mogę kupić kłącza kopane z gruntu w bardzo dobrych cenach.
W weekend sporo popracowałam, przesadziłam dwie duże hortensje Lime light z innych części ogrodu na rabatę grabową, a Anabellki na cisową. Wsadziłam też kilka rozplenic little bunny, które jeszcze miałam w donicach i bodziszka Rozenne przy rabacie piwoniowej. Piwonie też już obcięłam bo chciałam wyplewić perz, który do mnie wędruje od sąsiadów i w tych liściach ciężko było manewrować. A i u mnie w zeszłym tygodniu już były pierwsze przymrozki.
W międzyczasie szperałam trochę po ogrodowisku i mam nowy pomysł na rabatę przy ogrodzeniu frontowym. Wrzucam rysunek poglądowy i objaśniam kolory.
- fioletowe duże koła to byłyby te moje śliwy pissardi,
- pod nimi miskanty Morning Light, ładnie mi się rozrosły na rabacie cisowej i nadają się już do podzielenia,
- pomiędzy miskantami hortensje Vanilla Faraise - czerwone kółka. Nie chciałabym z nich tutaj rezygnować bo widziałam w kilku miejscach połączenie kolorystyki tych kwiatów z bodowymi drzewami i bardzo mi się to podoba.
- przed hortensjami i miskantami może tuje danica, żeby powtórzyć kolisty kształt drzew, a między nie i trochę z przodu jakiś limonkowe albo jasne turzyce jak Ice Dance lub Everest dla rozświetlenia.
Pomiędzy tuje i hortki dałabym czosnki, żeby coś się tam działo wiosną i wczesnym latem zanim hortensje zakwitną.
Przyznam, że dużą inspiracją dla mnie był ogród Miluni z ogrodu z widokiem nad rozlewiskiem (przepiękny ogród tak swoją drogą ), tylko zastąpiłam jej trzmieliny na pniu moimi śliwami i dodałam jeszcze zimozielone dolne piętro, żeby wczesną wiosną też się zieleniło.
Na pozostałym obszarze między ścieżką z kostki do podjazdu i tą rabatą zostałby już trawnik. To już wymóg męża, bo stwierdził, że jak będzie parkował przyczepę kempingową pod wiatą, to przy manewrach będzie być może musiał wyjechać poza kostkę i mam mu tam nic nie sadzić. Tylko przy ścieżce do furtki mogę sobie zrobić żywopłocik z cisa . Widziałam fajne połączenie takiego żywopłotu formowanego z żurwaką w kolorze bordowym. Może u mnie też by to pasowało, bo powtórzyłoby kolor bordo. Po drugiej stronie ścieżki dla kontrastu coś zielonego i trawiastego - seslerie. Z nich nie chcę rezygnować. Może w przyszłości na ty, trawniku dodam jakieś niewielkie drzewko bonsai lub klona palmowego o niewielkich rozmiarach.
Tylko nie wiem co teraz z tą śliwą po prawej stronie kostki? Zostawiać, czy dać coś innego. Podoba mi się koncept dwóch kulek wiszących nad ścieżką i wjazdem na działkę, ale takiego drzewa po lewej stronie bramy nie zmieszczę, tam jest tylko 2,5 m do działki sąsiada i ma powstać śmietnik. Muszę go zakryć czymś zimozielonym i szybko rosnącym.
Co myślicie o moim pomyśle?

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 23:36, 06 paź 2025

Do góry
Kontonaogrod napisał(a)
Zamia też się przeprowadziła

To raczej nie Zamia tylko Zamiokulkas zamiolistny
Ale to szczegół, czepiam się Ogromny jest.
Ogrodowe marzenie Mrokasi cz. II 21:17, 06 paź 2025

Do góry
mrokasia napisał(a)

Jestem bardzo zadowolona

Wcale się nie dziwie, bo efekt jest super
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 19:33, 06 paź 2025

Do góry
Zamia też się przeprowadziła

Ogród z zegarem 19:09, 06 paź 2025

Do góry
Agatorek napisał(a)
W tym zakładzie dziś, w którym byłam i oglądałam palisadki, to jeszcze robią panele (aluminiowe) z wycinanym laserowo wzorem.

Wzór wycięcia przykładowy.

Też niegłupio to wygląda.

Ale mogłabym też w sumie połączyć oba rodzaje, czyli dać palisadki po długości, a bramę i furtkę wycinaną laserowo .

Za dużo decyzji…

O toi się podoba . Takie będziesz u siebie mieć ?
Takie całościowe zasłonięte mniej mi się podobają.
Ale to twój teren i ty wybierasz.
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 19:09, 06 paź 2025

Do góry
Sufit w garderobie zrobiony dziś

Fota wczorajszej łazienki

Ogród z zegarem 17:54, 06 paź 2025

Do góry
W tym zakładzie dziś, w którym byłam i oglądałam palisadki, to jeszcze robią panele (aluminiowe) z wycinanym laserowo wzorem.

Wzór wycięcia przykładowy.

Też niegłupio to wygląda.

Ale mogłabym też w sumie połączyć oba rodzaje, czyli dać palisadki po długości, a bramę i furtkę wycinaną laserowo .

Za dużo decyzji…
Ogród z zegarem 17:47, 06 paź 2025

Do góry
Jeszcze jedno zdjęcie zrobiłam,.to wstawiam.
W kamiennym kręgu od początku 16:48, 06 paź 2025

Do góry
GorAna napisał(a)

Cudowna ta różyczka, co za kolorek!
Ożankowy ogród 16:48, 06 paź 2025

Do góry
U mnie stałe widoki, tylko trochę inna kolorystyka

Ożankowy ogród 16:46, 06 paź 2025

Do góry
Agatorek napisał(a)
U mnie z gaurą też różnie.
Miałam sporo różowej. Część nie przetrwała zimy, część różnie rośnie. Najbardziej zróżnicowane sa na jednej rabacie, posadzone w niedalekiej od siebie odległości, sama nie wiem dlaczego tak się dzieje.

A totalną niespodzianką było pojawienie się dwóch sztuk białej gaury, wyrosła mi na ścieżce. Nie wiem skąd się wzięła, bo nigdy białej gaury nie miałam .

Widocznie z jakąś roślinką przyniosłaś nasiona. Nasze wymianki handlowe też przynoszą niespodzianki ja tak miałam z żółtym kuklikiem, którego nigdy nie sadziłam.

Różowa gaura u Madzi cudna, u mnie nie przeżyła 2 zim, nawet od korzenia nie odbiła. Ale siewki mogą się pojawić nawet po 2 latach. Widziałam wiele siewek po latach, tylko trzeba je zachować a nie wyplewić wiosnà

Lubię trawiasty nastrój
Ożankowy ogród 16:38, 06 paź 2025

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Ja też w ogrodzie nie wiele to ir. Plany na jutro są wielkie. Zobaczymy jak z pogodą będzie i siłami.

Planów już żadnych nie mam, podchodzę na luzie, po co się spinać na siłę.
W sobotę skosiłam, ale chyba to nie jest ostatnie koszenie.
Altanka opróżniona na zimę.

Samo koszenie mnie wykończyło i od wczoraj leżę w łóżku i się wygrzewam, więc na ogród tylko patrzę i wcale o żadnej pracy nie myślę domowa praca wystarczy aż nadto.

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 16:17, 06 paź 2025

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
...
...

Wspaniałe
Podwórkowa rehabilitacja 16:09, 06 paź 2025

Do góry
ryska napisał(a)

Zbiory imponujące ale ta ścieżka wygląda super
Ogród z zegarem 14:55, 06 paź 2025

Do góry
My wozilismy psiaki ze soba na budowe, jednak Kastusio mial swoj rozum przy przeprowadzkach Zaliczyl z nami 3 nasze domy i 2 tymczasowe podczas budowy.
Pakowanie pakowaniem lepiej przypilnuje by mnie nie zostawili przypadkiem

Wiec Aga uwazaj, bo nie wiem czy cala czworka zmiesci sie tobie w walizce

W kamiennym kręgu od początku 12:27, 06 paź 2025

Do góry
Biedronka podejrzana przez szybę☺️
W kamiennym kręgu od początku 12:25, 06 paź 2025

Do góry
Dzisiaj ogród deszczem zapłakany
W kamiennym kręgu od początku 12:24, 06 paź 2025

Do góry
mirkaka napisał(a)

Piękne jesienne kolory
A ta róża na 3 i 4 zdjęciu to Pat Austin?

Mirko ta róża to Lady od Shalott.

Pięknie buduje krzew i jest zdrowa w przciwności do Lady Emmy Hamilton
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies