Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Basi i Romka 17:58, 15 sie 2025

Do góry
antracyt napisał(a)
Ale fajnie Rośliny bardzo szybko urosną. Pod koniec sezonu zobaczysz dużą różnicę, a w przyszłym roku będziesz miała wodny busz Super, że tak szybko zadomowiła się żabka.

No i wróble też korzystają, tylko trochę chlapią jak nikt im nie przeszkadza
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 17:52, 15 sie 2025

Do góry

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 17:32, 15 sie 2025

Do góry

Pigwa

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 17:15, 15 sie 2025

Do góry

Dereń jadalny

Zieleń, drewno i antracyt 16:36, 15 sie 2025

Do góry

Bardzo lubię kompozycję okołoszklarniową. W tym roku jest bardzo na luzie.

To tyle
Zieleń, drewno i antracyt 16:28, 15 sie 2025

Do góry
Zieleń, drewno i antracyt 16:24, 15 sie 2025

Do góry
Kilka migawek sierpniowych zostawiam - żeby zimą przypomnieć sobie coś więcej niż wszechogarniający chaos

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 16:14, 15 sie 2025

Do góry
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 16:11, 15 sie 2025

Do góry
Mam 1 piękny, smukły krzak cafe au lait

Miałam sporo tych kłączy, ale widzę ze tylko 2 wyrosły. Może jeszze jakiś się pokaże?!
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 16:10, 15 sie 2025

Do góry
Mam chyba tylko 1 kosmos, ale zapowiada się ładnie.
Piękne kwiaty, ale wielkość krzków mnie powala.
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 16:09, 15 sie 2025

Do góry
Pomidory też jak kwiatki mogą zdobić. Chyba te podobają mi się najbardziej.

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 16:08, 15 sie 2025

Do góry
O trawach jeszcze... piękna ta sesleria jesienna. Takie słoneczko na rabacie.

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 16:07, 15 sie 2025

Do góry
Update o trawie... miejscami ładnie wykiełkowała, a miejscami cisza zupełna, upały ogromne mamy tutaj.

Ożankowy ogród 14:35, 15 sie 2025

Do góry
Alija napisał(a)

Może i jedyna, ale jaka piękna, pełne kwiaty.
Kukliki masz cudne, pięknie rosną. Też bardzo je chwalę, mam kilka i potwierdzam,
że to świetne rośliny, zdrowo rosną, uroczo kwitną, nie są wymagające.

Super, dzieki

Polecam proso
Chyba Shenandoah oraz North Wind
fajne są, kępowo rosnące

Ożankowy ogród 14:29, 15 sie 2025

Do góry
Eupraksja napisał(a)
Ulina, piękny masz ogród, zachwycam się jak masz zrównoważone rabaty pod względem wysokości roślin, pięknie i harmonijnie się wzajemnie uzupełniają! To jest prawdziwa sztuka, no i jeszcze żeby łysych miejsc nie było, mimo zmienności sezonów, a czytam że i to masz doskonale rozplanowane.

Do doskonałości wierz mi, dużo... brakuje ale pracuję żeby było coraz lepiej w tym roku postawiłam na obrzeża żeby rabaty ładnie oddzielić. A w rabatach wiecznie przesadzam i uzupełniam dziury. Nie zliczę ileset rocznie robię sadzonek w tym roku nawet sporo hortensji się przyjęło, ciekawe które przetrwają zimę.

Polecam Ci kalinę Shirogami, kwitnie latem i Charles Lemont kwitła w lutym,pachnie, to młoda sadzonka

Ożankowy ogród 14:19, 15 sie 2025

Do góry
LIDKA napisał(a)
Kukliki też masz śliczne. I kwitną na bogato.
Obejrzałam i
Kupiłam hydrożel bo moje mają za sucho i będę je przesadzać.

Ciekawe jak udadzą się z hydrożelem
Odmian kolorystycznych jest sporo do wyboru tolerują u mnie okresową letnią suszę, mokro też ale po pierwszym kwitnieniu łapią mączniaka i muszę ścinać, potem jest ok

W zgodzie z lasem 13:47, 15 sie 2025

Do góry
Eupraksja napisał(a)
I jeszcze mała fotorelacja z tego, co już rośnie w naszym lesie

Jaśminowiec Belle Etoile - pięknie pachnie, delikatnie a jednocześnie wyraźnie

Kalina Watanabe - z kwiatami, które wyglądają jak małe białe motyle (na zdjęciu widzę że nie bardzo widać jej urodę, mój telefon słabo sobie radzi z bielą)

Bohaterem tego zdjęcia jest polski storczyk: kruszczyk szerokolistny - on akurat rósł tu sam jeszcze wcześniej, rabata powstaje wokół niego. W ubiegłym roku mszyce popodgryzały pączki, w tym mam nadzieję zobaczyć kwiaty!

I na koniec najbardziej jak dotąd ukwiecone miejsce w naszym ogrodzie - taras jest od południa i widzę jak ogromna jest różnica we wzroście nawet tych samych roślin kupionych jednocześnie i posadzonych tu na słońcu i w wyłącznie żyznym podłożu, a w gruncie. Te gruntowe czasem są jedynie spóźnione, ale część również słabiej rośnie, no a zwłaszcza słabiej kwitnie

I to na razie tyle

Chciałam też zapytać czy las masz tylko liściasty?bo wtedy wprowadziłabym do ogrodu zimozielone iglaste i niezbyt wysokie akcenty, żeby przełamać charakter.
Super źe kaliny chcą rosnąć, fajnie kwitną Charles Lemont warto blisko posadzić żeby wiosną z domu oglądać jej wczesne kwitnienie.
Zimę warto wykorzystywać na planowanie nasadzeń, nawet zakupy internetowe, a teraz działaj na wielu frontach póki czas i sezon sprzyja żeby było gdzie sadzić i żeby się nic nie zmarnowało
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:39, 15 sie 2025

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Cos takiego mi powodzie przyniosły. Musiałam wysadzić do doniczki bo wyrosło na drodze w trawniku i Em by skosił.
Ma kłącze nie cebulkę. google podpowiada mi szchownicę, ale ja myślę czy to nie kruszczyk...

Sylwia! Ty szczęściaro Wiedziała Natura komu podrzucić taką cenną roślinę. Niesamowite!
Dobrze obstawiłaś i trafnie dziewczyny podpowiadały identyfikując kruszczyka E. helleborine. Jeżeli kwiaty są zielonożłte, bez różowego lub fioletowego nalotu to może być E. helleborine ssp. viridis.
Szerokolistny powinien mieć spiralnie ułożone liście, słabo owłosiony okwiat i gładkie guzki na warżce. A kłącza o krótkich międzywęźlach. Gdzie go w końcu posadziłaś?
Dobra dla Ciebie wiadomość jest taka, że roślina ma bardzo szeroką skalę ekologiczną. Rośnie w żyznych lasach bukowych, lasach mieszanych, ale też ubogich i kwaśnych. Na wydmach i na łąkach.

Czyli kruszczyk doskonale trafił, żyźnie będzie miał, próchniczo i wilgotno, mam nadzieję, że kłącza posadziłaś płytko? W półcieniu? Na fotce widzę okazałą roślinę, za rok, dwa będziesz mogła go dzielić i eksperymentować siedliskowo

Bardzo ciekawie podsumowałaś uprawy na łące. Masz ogromną bioróżnorodność. Dziwię się, że przepadła vernonia, ale to nie jest chyba roślina do łąki?
Ogród Basi i Romka 10:37, 15 sie 2025

Do góry
Jest już całe obsadzone dookoła, tylko rośliny jeszcze małe Do samego oczka cały czas coś dosadzam, ostatnio Przywiozłam sobie z nad rzeki trawę jeżogłowkę, trochę rogatka, muszę gdzieś poszukać moczarki, no i ślimaki też są zdobyczne. A z nowych mieszkańców, są karasie. Kilka zwykłych złotych i kilka kolorowych. Mając eMa wędkarza, bez rybek by sie nie obyło, ale ja tez się z nich cieszę Narazie nie chcą pozować do zdjęć Oswajamy się nawzajem
Ogród Basi i Romka 10:28, 15 sie 2025

Do góry
A większość czasu, moją uwagę kradnie oczko Taki porzeracz czasu, mogę tam siedzieć i gapić się, ale słońce mnie wygoniło z tamtędy Są ślimaki, tych sie nie obawiam Żaby, różne
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies