witajcie po letniej przerwie zarobiona, zaganiana od świtu do nocy niewiele czasu zostało na surfowanie po Ogrodowisku :/ ale nadrabiam nowymi fotkami i będę sukcesywnie odwiedzać moje (Wasze) ulubione ogrody
A teraz kilka fotek
U mnie zimno od wtorku, a od wczoraj pada! Ogród bardzo dobrze podlany
Z opryskiem trudno teraz trafić. Ale od jutra ma być lepsza pogoda, więc może Ci się uda.
Moja hortensja Schloss Wackerbarth zaczyna czarować kolorami tak jak lubię
witaj Ewo, przyciągnięta absolutnie cudnymi różami i ich zdjęciami wsiąkłam w twój ogródek i nie mogę się oderwać. Następne róże wpisałam na listę chciejstw jesiennych
Zastanawia mnie Young Lycidas u ciebie i jej kwiaty a właściwie ich kształt. Taki bardziej podobny do piwonii. Luźny i otwarty. U mnie jest ona młoda, miesiąc dopiero ale kwiatów już sporo miała, tak z 12 sztuk i one inne są. U mnie kielichowe jak do białego wina, mocno skupione, bardzo dużo płatków skupionych w środkowej części. Takich jakby poskręcanych. Po 3 do 5 pąków obok siebie. A u ciebie trochę inna się wydaje. Tylko kolor taki żarówiasty róż mi się zgadza. W sumie niewiele osób ją ma na forum. U Marzenki podobne kwiaty jak u mnie. Zastanawiam się, czy ta róża tak bardzo zmienna jest... Bardzo lubię jej zapach. I kolor jest obłędny. Nie wiem czy nie za mało miejsca jej zostawiłam.
Czy mogłabyś swoją pokazać w całej okazałości? Jak ona duża u ciebie jest? I bardziej strzelista czy rozkłada się na boki?
Sluszna słuszność
PH nie podałem bo go nie znam .... Rośliny były przesadzane w czerwcu i poszły worki ziemi pod różaneczniki wiec , może blednie założyłem ze pH jest ok
całe roślinki wyglądają tak
Rozumiem ze bez mierzenia pH się nie obejdzie ?
Radek
A to fotki ulotki którą dostałam w CO od szefowej. Ona swoje rośliny pryska takim Zielonym buszem i wszystko jest zdrowiutkie i soczyście zielone. Nawet deszcze nie straszne dla oprysków bo miesza z mydłem (na ulotce). To mydło jest baaardzo gęste i nie spływa z rośliny dlatego wciąż działa. Oprysk robi się do samej zimy i nic nie szkodzi bo to naturalne specyfiki.