Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

ren133 08:55, 31 sie 2016

Iwk4 napisał(a)

Pięknie rozchodniki zgrywają się z hortkami
margaretka3 09:40, 31 sie 2016

Iwk4 napisał(a)

Zaczęliśmy przedłużać "pergolę". Jeszcze listewki trzeba dorobić. Do dołu. Góra już zakryta

Iwonko, jak masz osadzoną pergolę w ziemi?
Dominika11 09:45, 31 sie 2016

alez u Ciebie slicznie Iwonko
pergola wymiata
Ewa777 10:12, 31 sie 2016

Kompost wzorcowy Pergola piękna - fajnie, że przedłużacie. Pasuje do tych prostych linii rabat Myślę, że Iwonka w tym sezonie zrobiła nawet więcej niż planowała
tulucy 12:21, 31 sie 2016

Podoba mi się pergola bardzo
A dzięki Tobie to chyba też przesieję swój kompost i naszykuję w workach dla róż. Po co mam kupować ziemię workowaną, to będzie na pewno lepsze
Iwk4 13:02, 31 sie 2016

Justynko, tak, był pracowity. Pewnie, gdybym chodziła do pracy w tym czasie, to by mi się nie chciało. A tak był czas na prace ogrodowe

Iza, pergola miała być początkowo na 6 metrów jako ścianka pod róże pnące, ale faktycznie optycznie fajnie wygląda ponad płotem, więc zbieramy materiał. Powoli się robi Zanim tuje urosną, da fajny efekt wysokiego płotu. Potem do tej wysokości planuję ciąć tuje. Ale to jeszcze trochę potrwa

Łuki, no sporo. Nie umiem minimalistycznie
Choć teraz, jak już mnie puste rabaty nie martwią, będę pewnie najsłabsze gatunki eliminować. Nie wszystko chce dobrze rosnąć w ogrodzie. Przerobiłam rabatę bylinową niebieską ograniczając tam gatunki. Efekt pewnie za rok

Dzięki tobie mam różową bylinówkę. Nie jest tak wielka, jak twoja, ma inny kształt, ale pysznogłówki, floksy, szałwia, ożanka i rozchodniki fajne zestawienie tworzą. Do tego trawki. Obok różanka. I bukszpany na obwódce. Zobaczę za rok,czy wszystko gra. Lato u mnie było deszczowe, więc pozwoliłam sobie na przesadzanie roślinek i chyba teraz jest już ok. Na dodatek obok deski na dach leżą, więc nawet nie mam jak focić tej rabaty, ale jestem zadowolona z widoków. Zastanawiam się jeszcze nad jeżówkami. Ale by musiały mieć karminowy albo burgundowy kolor dla kontrastu. Trochę boję się przeładowania.

Justynko, dziękuję

Sebek, nie przemęczałam się. Tylko taczke wczoraj przesiałąm
le cieszę się, ze przekonałam się do tej skrzyneczki Dziś przesieję chyba następną
Iwk4 13:15, 31 sie 2016

anna_t napisał(a)
Iwona szacun.........! chyba wszystkie plany na ten rok zrealizowane?
trawa pieknie wschodzi, pamietam tez sialam w sierpniu w te upały ale tak szybko u mnie nie była.
pergola cudna
kompost własny widze zupełnie inny niz kupny, mój taki mocno czarny..może się w końcu swojego doczekam

Aniu, nie do końca robiłam plany. Bynajmniej ich nie zapisywałam nigdzie. Wiedziałam, co jest do poprawienia, zagospodarowania, ale nie wiedziałam, czy dam radę. Wreszcie wszędzie mamy zrobione obrzeża. Podwyższony trawnik równo z obrzeżami. Kupiliśmy trochę dobrej ziemi na uzupełnienie rabat i pod trawnik.
Trocę finansów to pociągneło, dlatego nie wiedziałam, czy damy radę przez sezon
Przy tarasie pojawił się spory klon. Docelowo ma zacienić trochę taras
Parasol, ie razy jest rozstawiony, wieje wiatr, nie zdaje zawsze egzaminu...

Kompost masz ciemniejszy, nie znam się, ale może to też zależeć od podłoża. Bo do kompostownika wrzuca się nie tylko zielone, ale czasami też roślinki z korzeniami i ziemią. I chyba od koloru tej ziemi to zależy. Mokry jest bardziej ciemny, ale po wyschnięciu taki właśnie popielaty. A do przesiania lepiej, jak jest bardziej suchy Lepiej się przesiewa
Iwk4 13:21, 31 sie 2016

ren133 napisał(a)

Pięknie rozchodniki zgrywają się z hortkami

Reniu, ta rabata będzie poprawiana. Hortensje rozsadzę po całości. Ten zimozielony krzew wylatuje (Zapomniałam nazwy). Muszę Zbyszka poprosić, by w wolnej chwili mi go wykopał. A wiosną hortensje posadzę w większych odstępach po całości. Teraz rosną za gęsto, co70 cm. Wtedy będzie lepszy efekt
Iwk4 13:30, 31 sie 2016

margaretka3 napisał(a)

Iwonko, jak masz osadzoną pergolę w ziemi?

Gosiu, wykorzystaliśmy ogrodzenie betonowe i pionowe elementy zamontowaliśmy na klej montażowy. Przyklejone są do ogrodzenia. Zbyszek taki stosuje w pracy i bardzo dobrze trzyma, lepiej, niż beton Sąsiad wyraził zgodę

Ewa777 napisał(a)
Kompost wzorcowy Pergola piękna - fajnie, że przedłużacie. Pasuje do tych prostych linii rabat Myślę, że Iwonka w tym sezonie zrobiła nawet więcej niż planowała

Ewuniu, mam nadzieję, ze ten kompost jest ok
Nie znam się, nie mam porównania
O przedłużaniu pergoli kiedyś byłą mowa. Na początku nie planowałam, a potem chyba Jazzy zaproponowała takie przedłużenie i pomysł nam się spodobał
W sezonie sporo zrobione, to fakt. le pogoda na to pozwalała. Każde przesadzanie uwieńczone było ulewami, ładnie wszystko się przyjmowało. To był dobry sezon na przesadzanie

tulucy napisał(a)
Podoba mi się pergola bardzo
A dzięki Tobie to chyba też przesieję swój kompost i naszykuję w workach dla róż. Po co mam kupować ziemię workowaną, to będzie na pewno lepsze

Pergola dziękuje
Łucjo, najlepsze do przechowywania są worki po biedronkowej ziemi, te 20 litrowe. Są mocne, nie drą się. Niestety wszystkie zajął mi żwirek, który pozbierałam po budowie. Ale to bardzo dobry pomysł pozbierać do worków. Chyba jakieś worki sobie dokupię I zrobię tak, jak ty. Przesieję kompost w wolnej chwili, by zimą mieć do róż

Iwk4 13:36, 31 sie 2016

Moje malutkie wrzosowisko:

Na drugi rok posadzę tu różowe begonie