Cześć Anetka,
mam do Ciebie pytanie o tą sliczną "trawkę", którą masz przed hortensjami, wydaje mi się, że rośnie przed żurawkami, 5 sztuk masz posadzone. Czy wytrzyma pełne słońce, zimowała u Ciebie? zimozielona?
I to wyższe cudo to morning light czy gigant? jak okrywałaś na zimę? i kiedy go sadziłaś? Moje morning lighty sadzone w zeszłym roku nie wzeszły w tym roku, więc posadzilam nowe plus 2 giganty i tak martwię się co z nimi zrobić na zimę.
a'propos bukszpanów to cytuję ogrodowiskowy artykuł poniżej. Ja w zeszlym roku cięcie sierpniowe zrobiłam ok 15/09 i nic się nie stało, Radykalne cięcie chyba lepiej zostawić na wiosnę, ale nie jestem znawcą
"Cięcie dwukrotne BUKSZPANY
Takie cięcie wydaje mi się najkorzystniejsze. Terminy: marzec - kwiecień przed rozpoczęciem wegetacji. Bukszpanom po zimie nadajemy pożądaną formę i pobudzamy do silnego rozrastania się i zagęszczania, oraz koniec czerwca, kiedy młode przyrosty przestają być jasnozielone, wtedy przez resztę sezonu ładnie wyglądają i zdążą zdrewnieć przed nastaniem mrozów.
Cięcie jednokrotne
Wykonujemy je wtedy, kiedy bukszpany osiągnęły już pożądaną wysokość czy formę. Termin cięcia - koniec czerwca. Pędy wyrastające później nie są zbyt silne i nie zmieniają zasadniczo kształtu figury. Drewnieją przed zimą.
Cięcie trzykrotne
To cięcie przeznaczone jest dla miłośników i pasjonatów bukszpanu. Przyznam się, że ja do nich należę i przycinam rośliny w następujących terminach:
• marzec - kwiecień
• koniec czerwca
• sierpień (docinam lekko i precyzyjnie gałązki, które wybiegają poza obręb figury zaplanowanej)