Witam,jestem tu nowa próbuje założyć od podstaw duży ogród. W ogrodzie są tylko dwie jabłonie zaznaczone na projekcie po prawej stronie i świeżo zasadzone cyprysy dookoła działki. Główna rabata miałaby mieć taki kształt jak na zdjęciu.. w rogu altana. Czy nie przesadziłam z ilością gatunków? Chciałabym się zabrać za założenie rabaty, ale nie jestem do końca przekonana do jej poprawności.Dodatkowo w zaznaczonym na żólto miejscu jest szambo, jak je zamaskować? Czy Irga płożąca wystarczy? Przy wejściu do domu myślałam o niskim żywopłocie z berberysu, bukszpanu albo tawuły. w wolnych miejscach rabaty z iglaków.. Czy ktoś może coś doradzić, naprowadzić na dobrą drogę?
na planie nic nie widać (ciemny), nie wiadomo jakie rośliny planujesz. Program przez ciebie użyty nie trzyma proporcji i w praktyce potrafi być złudny.
Nasadzenia trzeba przemyśleć i na podstawie w/w obrazków ciężko doradzać mimo chęci.
Uzupełniłam zdjęcia o podpisy roślin (przepraszam za chaotyczność i brak dokładności). Czy w ogóle można coś z tego wykorzystać, czy całkowicie zmienić podejscie i zacząć od początku nie opierając się na tym programie?
tutaj Gosia z Warmii z moim małym delikatnym ogrodem.
Mam mało czasu i tylko czasami zaglądam do Was.Jest mi z tego powodu bardzo smutno i sama tworzę w ogrodzie.Utknęłam i potrzebuję Waszego wsparcia.
Mam 4 metry na skosie i rośnie tam śliwa wiśniowa a pod nią dwie tawuły golden, po lewej wypadła mi wierzba hakuro i kupiłam miłorzęba na pniu marikena. Pod nim postawione są 4 turzyce evergold
Przymierzyłam w ten sposób jeszcze nie wkopane. Za nimi pod płotkiem są białe tulipany i dosadzę czosnki. Czy pomiędzy będą pasowały 3 miskanty morning light?
i czy zamiast tawuł pod tą wiśnią lepiej dać 2 hortensje vanille fraise?
Byłyby 3 miskanty, turzyce pod marikenem, dwie vanille i może żurawki tylko w jakim kolorze? po prawej widać kawałek warzywnika w skrzyneczce, pol lewej jest przycięty świerk Zdjęcia mi się poplątały chodzi mi o drugie zdjęcie ze skosem.
Poniżej kilka zdjęć z ogrodu Pozdrawiam
Cześć Anetka,
mam do Ciebie pytanie o tą sliczną "trawkę", którą masz przed hortensjami, wydaje mi się, że rośnie przed żurawkami, 5 sztuk masz posadzone. Czy wytrzyma pełne słońce, zimowała u Ciebie? zimozielona?
I to wyższe cudo to morning light czy gigant? jak okrywałaś na zimę? i kiedy go sadziłaś? Moje morning lighty sadzone w zeszłym roku nie wzeszły w tym roku, więc posadzilam nowe plus 2 giganty i tak martwię się co z nimi zrobić na zimę.
a'propos bukszpanów to cytuję ogrodowiskowy artykuł poniżej. Ja w zeszlym roku cięcie sierpniowe zrobiłam ok 15/09 i nic się nie stało, Radykalne cięcie chyba lepiej zostawić na wiosnę, ale nie jestem znawcą
"Cięcie dwukrotne BUKSZPANY
Takie cięcie wydaje mi się najkorzystniejsze. Terminy: marzec - kwiecień przed rozpoczęciem wegetacji. Bukszpanom po zimie nadajemy pożądaną formę i pobudzamy do silnego rozrastania się i zagęszczania, oraz koniec czerwca, kiedy młode przyrosty przestają być jasnozielone, wtedy przez resztę sezonu ładnie wyglądają i zdążą zdrewnieć przed nastaniem mrozów.
Cięcie jednokrotne
Wykonujemy je wtedy, kiedy bukszpany osiągnęły już pożądaną wysokość czy formę. Termin cięcia - koniec czerwca. Pędy wyrastające później nie są zbyt silne i nie zmieniają zasadniczo kształtu figury. Drewnieją przed zimą.
Cięcie trzykrotne
To cięcie przeznaczone jest dla miłośników i pasjonatów bukszpanu. Przyznam się, że ja do nich należę i przycinam rośliny w następujących terminach:
• marzec - kwiecień
• koniec czerwca
• sierpień (docinam lekko i precyzyjnie gałązki, które wybiegają poza obręb figury zaplanowanej)
Agnieszko ta trawka to carex Evergold Tak wyglądała jesienią jak sadziłam, niczym nie okrywałam i pięknie przezimowała, troszkę oczyściłam z suchych źdbełek i dziś wygląda tak .
Trawa to ml tez nie okrywany . Tak wyglądał jesienią ( stoi przed rozplenicą po lewej stronie) taki malutki. .
Wszystko to na słońcu od 13-stej do wieczorka.
Dziękuję serdecznie za odpowiedź dot. cięcia bukszpanów. Zostawię to chyba już do wiosny. Też sadziłam je jesienią i nic z nimi nie robiłam. Były znacznie mniejsze.
Dziękuję za rady pani Danusiu, zrobiłem jak Pani radziła. Proporcje rzeczywiście się poprawiły, ale będzie jeszcze lepiej jak bukszpany stworzą obwudki.
Pani Danusiu Kochana podpowiedz mi, ten miłorząb chyba trochę za niski kupiłam i nie wiem jak dobrać rośliny, żeby z tą śliwą dobrze wyglądał Gosia - mały delikatny ogród drugie i trzecie zdjęcie. A może jeszcze tego świerka po lewej wyrzucić, żeby nie urósł wielki. W końcu mieszkam przy lesie.
A może zostawić tawułki dodać jeszcze jedną i 3 miskanty ml pomiędzy i żurawki przed a może lepiej wrzosy? A może tego marikena bliżej śliwy, skoro jest mały
Mam mentlik w głowie, ale uwielbiam to
Postaram sie uzupełnić o aktualne zdjęcia moją stronkę. pa
Patti88 jeśli mogę coś doradzić masz bardzo duży ogród do ogarnięcia. Zastanów się nad zamówieniem projektu kompleksowego (chociażby u Danusi przez internet). Uwierz mi lepiej powoli realizować po kawałku jakiś jeden projekt niż "rzeźbić" samemu. Skończy się na tym ( jak u mnie), że wiecznie będziesz coś poprawiać, przerabiać, zmieniać i nigdy nie skończysz a i zadowolona nie będziesz. O kasie wydawanej co rocznie nawet nie wspomnę.
pozdrawiam