Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

pati88 14:51, 05 wrz 2016

Witam,jestem tu nowa próbuje założyć od podstaw duży ogród. W ogrodzie są tylko dwie jabłonie zaznaczone na projekcie po prawej stronie i świeżo zasadzone cyprysy dookoła działki. Główna rabata miałaby mieć taki kształt jak na zdjęciu.. w rogu altana. Czy nie przesadziłam z ilością gatunków? Chciałabym się zabrać za założenie rabaty, ale nie jestem do końca przekonana do jej poprawności.Dodatkowo w zaznaczonym na żólto miejscu jest szambo, jak je zamaskować? Czy Irga płożąca wystarczy? Przy wejściu do domu myślałam o niskim żywopłocie z berberysu, bukszpanu albo tawuły. w wolnych miejscach rabaty z iglaków.. Czy ktoś może coś doradzić, naprowadzić na dobrą drogę?

Toszka 16:28, 05 wrz 2016

na planie nic nie widać (ciemny), nie wiadomo jakie rośliny planujesz. Program przez ciebie użyty nie trzyma proporcji i w praktyce potrafi być złudny.
Nasadzenia trzeba przemyśleć i na podstawie w/w obrazków ciężko doradzać mimo chęci.
Anetka 17:33, 05 wrz 2016

Czy mogę jeszcze przyciąć moje bukszpany? Sadzone w zeszłym roku jesienią nie cięte jeszcze ani razu. Czy może teraz już bezpieczniej je zostawić do wiosny?
pati88 17:37, 05 wrz 2016

Dziękuję za odpowiedź!
Uzupełniłam zdjęcia o podpisy roślin (przepraszam za chaotyczność i brak dokładności). Czy w ogóle można coś z tego wykorzystać, czy całkowicie zmienić podejscie i zacząć od początku nie opierając się na tym programie?
malgosia_2411 14:19, 06 wrz 2016

Witam,

tutaj Gosia z Warmii z moim małym delikatnym ogrodem.

Mam mało czasu i tylko czasami zaglądam do Was.Jest mi z tego powodu bardzo smutno i sama tworzę w ogrodzie.Utknęłam i potrzebuję Waszego wsparcia.
Mam 4 metry na skosie i rośnie tam śliwa wiśniowa a pod nią dwie tawuły golden, po lewej wypadła mi wierzba hakuro i kupiłam miłorzęba na pniu marikena. Pod nim postawione są 4 turzyce evergold
Przymierzyłam w ten sposób jeszcze nie wkopane. Za nimi pod płotkiem są białe tulipany i dosadzę czosnki. Czy pomiędzy będą pasowały 3 miskanty morning light?
i czy zamiast tawuł pod tą wiśnią lepiej dać 2 hortensje vanille fraise?
Byłyby 3 miskanty, turzyce pod marikenem, dwie vanille i może żurawki tylko w jakim kolorze? po prawej widać kawałek warzywnika w skrzyneczce, pol lewej jest przycięty świerk Zdjęcia mi się poplątały chodzi mi o drugie zdjęcie ze skosem.
Poniżej kilka zdjęć z ogrodu Pozdrawiam
AgnieszkaKch 18:40, 06 wrz 2016

Anetka napisał(a)
Czy mogę jeszcze przyciąć moje bukszpany? Sadzone w zeszłym roku jesienią nie cięte jeszcze ani razu. Czy może teraz już bezpieczniej je zostawić do wiosny?

Cześć Anetka,
mam do Ciebie pytanie o tą sliczną "trawkę", którą masz przed hortensjami, wydaje mi się, że rośnie przed żurawkami, 5 sztuk masz posadzone. Czy wytrzyma pełne słońce, zimowała u Ciebie? zimozielona?
I to wyższe cudo to morning light czy gigant? jak okrywałaś na zimę? i kiedy go sadziłaś? Moje morning lighty sadzone w zeszłym roku nie wzeszły w tym roku, więc posadzilam nowe plus 2 giganty i tak martwię się co z nimi zrobić na zimę.

a'propos bukszpanów to cytuję ogrodowiskowy artykuł poniżej. Ja w zeszlym roku cięcie sierpniowe zrobiłam ok 15/09 i nic się nie stało, Radykalne cięcie chyba lepiej zostawić na wiosnę, ale nie jestem znawcą

"Cięcie dwukrotne BUKSZPANY
Takie cięcie wydaje mi się najkorzystniejsze. Terminy: marzec - kwiecień przed rozpoczęciem wegetacji. Bukszpanom po zimie nadajemy pożądaną formę i pobudzamy do silnego rozrastania się i zagęszczania, oraz koniec czerwca, kiedy młode przyrosty przestają być jasnozielone, wtedy przez resztę sezonu ładnie wyglądają i zdążą zdrewnieć przed nastaniem mrozów.
Cięcie jednokrotne
Wykonujemy je wtedy, kiedy bukszpany osiągnęły już pożądaną wysokość czy formę. Termin cięcia - koniec czerwca. Pędy wyrastające później nie są zbyt silne i nie zmieniają zasadniczo kształtu figury. Drewnieją przed zimą.
Cięcie trzykrotne
To cięcie przeznaczone jest dla miłośników i pasjonatów bukszpanu. Przyznam się, że ja do nich należę i przycinam rośliny w następujących terminach:
• marzec - kwiecień
• koniec czerwca
• sierpień (docinam lekko i precyzyjnie gałązki, które wybiegają poza obręb figury zaplanowanej)

Anetka 22:29, 06 wrz 2016

Agnieszko ta trawka to carex Evergold Tak wyglądała jesienią jak sadziłam, niczym nie okrywałam i pięknie przezimowała, troszkę oczyściłam z suchych źdbełek i dziś wygląda tak .
Trawa to ml tez nie okrywany . Tak wyglądał jesienią ( stoi przed rozplenicą po lewej stronie) taki malutki. .
Wszystko to na słońcu od 13-stej do wieczorka.

Dziękuję serdecznie za odpowiedź dot. cięcia bukszpanów. Zostawię to chyba już do wiosny. Też sadziłam je jesienią i nic z nimi nie robiłam. Były znacznie mniejsze.

pawel2806 09:14, 07 wrz 2016

Dziękuję za rady pani Danusiu, zrobiłem jak Pani radziła. Proporcje rzeczywiście się poprawiły, ale będzie jeszcze lepiej jak bukszpany stworzą obwudki.
malgosia_2411 18:15, 07 wrz 2016

Pani Danusiu Kochana podpowiedz mi, ten miłorząb chyba trochę za niski kupiłam i nie wiem jak dobrać rośliny, żeby z tą śliwą dobrze wyglądał Gosia - mały delikatny ogród drugie i trzecie zdjęcie. A może jeszcze tego świerka po lewej wyrzucić, żeby nie urósł wielki. W końcu mieszkam przy lesie.
A może zostawić tawułki dodać jeszcze jedną i 3 miskanty ml pomiędzy i żurawki przed a może lepiej wrzosy? A może tego marikena bliżej śliwy, skoro jest mały
Mam mentlik w głowie, ale uwielbiam to
Postaram sie uzupełnić o aktualne zdjęcia moją stronkę. pa
Gintura 12:55, 08 wrz 2016

pati88 napisał(a)
Dziękuję za odpowiedź!
Uzupełniłam zdjęcia o podpisy roślin (przepraszam za chaotyczność i brak dokładności). Czy w ogóle można coś z tego wykorzystać, czy całkowicie zmienić podejscie i zacząć od początku nie opierając się na tym programie?

Patti88 jeśli mogę coś doradzić masz bardzo duży ogród do ogarnięcia. Zastanów się nad zamówieniem projektu kompleksowego (chociażby u Danusi przez internet). Uwierz mi lepiej powoli realizować po kawałku jakiś jeden projekt niż "rzeźbić" samemu. Skończy się na tym ( jak u mnie), że wiecznie będziesz coś poprawiać, przerabiać, zmieniać i nigdy nie skończysz a i zadowolona nie będziesz. O kasie wydawanej co rocznie nawet nie wspomnę.
pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies