Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Cztery łapki - zwierzęta domowe 23:38, 22 lip 2016

Do góry
Dopiero niedawno odkryłam że jest tutaj wątek o naszych pupilach więc oczywiście przedstawię też moje zwierzaki. To Rudek i Kicius,które bardzo lubią zaglądać przez okno i patrzeć co porabiamy.

Według własnych pomysłów - Ligustr nie tylko jako ogrodzenie 23:33, 22 lip 2016

Do góry

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 23:32, 22 lip 2016

Do góry
Światynia w kaształcie piramidy - Babhuon
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 23:28, 22 lip 2016

Do góry
jacek84200 napisał(a)
Dziękuje za odpowiedz.
Też zastanawiałem się nad jakością tej mieszanki, gdyż trawa nie jest jednolita, niektóre kępki mają zdecydowanie większe i grubsze źdźbła.
Czy wiosenna wertykulacja i dosianie innej mieszanki ma sens?
Czy też najlepiej zacząć wszystko od nowa?

Witaj Jacku,

Mam posianą taką samą mieszankę traw i rownież trawnik zakładano w październiku, z tym że był to 2014 r. Do wiosny tego roku byłam załamana - trawa rosła tak, jak u Ciebie - pełno suchych źdźbeł, puste miejsca, gdzieniegdzie kępki grubszej trawy. W zasadzie to prawie nie rosła, podczas koszenia kosz kosiarki naprawdę wolno sie zapełniał. Nie pomogło mu tez spalenie go w maju 2015 nawozem 6M Substrala. Na szczęście trafiłam na Ogrodowisko. Zastosowałam się do rad, ale po kolei:

1. Marzec tego roku - trawa w stanie jak widać poniżej:

2. Wykonałam dość płytką wertykulację zwykłym, elektrycznym wertykulatorem (bałam się szaleć jak na pierwszy raz) - zgodnie ze sztuką w porze kwitnienia forsycji:

3. Zaczęłam nawozić - tym razem, zgodnie z odkopanymi na forum postami Danusi, najpierw jednokrotnie bogatym w azot nawozem Yara Liva, a pózniej cały czas Yara Mila Hydrocomplex, co 3-4 koszenia. Szczerze mówiąc bałam się efektu nawożenia, bo istniało ryzyko, ze po spaleniu w 2015 r. nadal ma za dużo nawozu w ziemi i załatwię ją na amen. Jak się okazało, trawa była wręcz odwrotnie - zagłodzona. Pierwsze efekty - maj:

4. Koszona jest mniej więcej co 5 dni, gdy były upały, starałam się ją podlewać co 2-3 dni - gdy tylko zaczynała się przesuszać. U mnie ta mieszanka jest tam, gdzie jest sporo słońca i wydaje mi się, że ona potrzebuje duuuuużo wody, najlepiej deszczówki. Przy zwykłym laniu wahadłowym zraszaczem aż tak super nie rośnie. Po niedawnych ulewach, częstym koszeniu i regularnym dokarmianiu wyglada tak:

Nie robiłam żadnych dosiewek, w sierpniu chyba ostatni raz powinnam podsypać Hydrocomplexem, a potem tylko jesiennym (moze Danusia podpowie czym sypnąć na jesień, najlepiej z Yary), w październiku ruszam z głęboką wertykulacją. Mam nadzieję, ze mojej trawie tendencja się utrzyma, a Twoja wyjdzie na prostą. Tak jak napisałam wyżej, ta Diana źle znosi duże dawki słońca, choć w końcu, z tego co pamietam, na takie właśnie miejsca jest przeznaczona i potrzebuje dużo wody. U mnie lepiej rośnie w cieniu ( pod tujami, od północy).
Moja działka. 23:27, 22 lip 2016

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)

Faktycznie, ze złocienia możesz być dumna. Dogodziłaś mu, to się odwdzięczył!
Dodam, że kompozycja urocza.

Zawilcem mogę się podzielić, tylko kiedy? Masz propopzycję?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:25, 22 lip 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
I dosadziłam tuje przy ściance
Naprawdę ten kadr robi wrażenie! Jak z Chelsea Serio.
Masz dar w komponowaniu roślin! Ogólnie to zazdro
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 23:24, 22 lip 2016

Do góry
Imperium Khmerów budzi zachwyt i pomysleć, ze powstało w IX w ne gdy my Polacy żylismy w szałasach...

I mam nadzieję, ze sie panorama zmieści
Moja glebo terapia 23:21, 22 lip 2016

Do góry
w czerwcu zrobiło się już gęściej
a teraz wygląda tak

A w przyszłym roku pewno będzie wyglądać jeszcze inaczej
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 23:18, 22 lip 2016

Do góry
Angkor Bayon

Moja glebo terapia 23:13, 22 lip 2016

Do góry
Przez kolejny sezon zbierałam kamienie jak już nazbierałam i to na wiosnę w tym roku wyglądało tak dość minimalistycznie

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 23:12, 22 lip 2016

Do góry
Skoro były zajawki Tajlandii to moze teraz zacznę od Kambodży
Granica z Tajlandią - to jakby się człowiek prznosił do innej rzeczywistosci

Ni emozna granicy przekroczyć autobusem lub samochodem tajlndzkime, trzeb apójśc pieszką a bagaże są przewożne takimi "karetami" z zaprzegiem ludzkim...

Ale warto przekroczyć tę skorumpowana granicę i urzędników aby zobaczyć Angkor. Swiadectwo, ze kultura Khmerów była potęgą

Do dawnej siedziby władców Khmerów można wkroczyć na piechotę albo tak

W oflisowym ogrodzie 23:08, 22 lip 2016

Do góry

Kamilko jak kładłaś te kostki na tej alejce?
Zastanawiam się, bo są bez obrzeży, i co trzymają się?
Ja muszę zrobić sobie ścieżki, chciałabym właśnie z kostki, ale mój mąż mówi, że bez obrzeży będą się trzymać
Ogródek Iwony II 23:07, 22 lip 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Rano zrobiłam kilka fotek, wiec was pomęczę troszkę:

Czy to są trzcinniki Karl Foerster?
Moje cały czas nie mają towarzystwa ...
Kiedyś będzie tu ogród 22:59, 22 lip 2016

Do góry
anka_ napisał(a)
Czy te oczy mogą kłamać....

Brrrrr, co to za zielone straszydło

Anka, wstawiłam u siebie zdjęcia oczka, o które prosiłaś, zapraszam
Atacama pod lasem 22:58, 22 lip 2016

Do góry
Limonkowo
Moja glebo terapia 22:57, 22 lip 2016

Do góry
Sylwia wygoglowałam tego Elfa i chyba to ten choć u mnie bardziej niebiesko fioletowe kwiaty ma. I nie wiem dlaczego ale ma tylko jedną łodygę nic w tym roku nie wypuścił od ziemi może dlatego że w doniczce? Niestety na razie tam zostanie bo nie mam koncepcji gdzie go posadzić
Myślisz że wrzosy i żurawki razem to za dużo zwłaszcza, że pomieszane z wrzoścami?
Koncepcja była taka, że żurawki no bo żurawki są ładne lubię je choć już widzę, że żółta tam nie daje rady za dużo słońca a wrzosy żeby coś kwitło w jesieni a wrzośce wiosną może faktycznie przesadziłam pomyślę jeszcze o tym jak na wiosnę sadziłam to wydawało mi się tam tak pusto minimalistycznie tymczasem jak się wszystko rozrosło to teraz wyszedł busz)) A w sumie motywem przewodnim miał być cyprysik nutkajski i pewno będzie za jakieś 10 lat bo na razie to malizna choć widzę ze podrósł.

A to taka mała metamorfoza tej rabaty.
Na początku było tak

jak zniknęła siatka, powstał pomysł zrobienia tam rabaty hostowej rok nad nią myślałam. Jak już wymyśliłam to się okazało że i świerk musi zniknąć. Więc musiałam wymyślić inną koncepcję i początek był taki
U Agi - czyli słońce i piach 22:57, 22 lip 2016

Do góry
I jego mamusia

W zgodzie z naturą 22:56, 22 lip 2016

Do góry
i dalej

rok 2015

rok 2016

U Agi - czyli słońce i piach 22:55, 22 lip 2016

Do góry

U Agi - czyli słońce i piach 22:54, 22 lip 2016

Do góry
ag_zie napisał(a)

mnie tu nie ma
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies