Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim małym ogródeczku - Dorota

W moim małym ogródeczku - Dorota

sylwia_slomc... 10:05, 25 sie 2016

Dorota123 napisał(a)

Wiesz, ja też pierwszy raz taką widzę, a mam ją trzeci rok. Tak wyglądała w ubiegłym roku i nazywa się WELL BEING. Nie mam pojęcia co się z nią porobiło, ale cudowny zapach pozostał. Dziwne ma te szpiczaste płatki, ale takie też mi się podobają, no i dużo pąków ma do kwitnięcia.

W tym roku wygląda zupełnie inaczej.

Ale numer!!!
Dorota123 11:36, 25 sie 2016

anabuko1 napisał(a)
Pięknie, pięknie Dorotko tam masz
Fajna ptasia rodzina na aweczce i przy bukszpanach
Hortki cudne i jeszcze lile masz, suuper.
Ja juz nawet łdyzki powycinałam i znaku po nich nie mam

Lilie mam , kwitną pięknie, ale to zasługa mojej pamięci, położyłam je w woreczkach na półce w spiżarce i zapomniałam o nich. Przed remontem łazienki musiałam też wszystko wynieść ze spiżarki. W ten sposób znalazłam lilie. Są też białe, ale dopiero zaczynają kwitnąć. Lilie sadziłam na początku czerwca.
Dziękuję za miłe słowa, ja dopiero tu na Ogrodowisku uczę się komponowania roślin. raz się udaje, a raz nie, więc ciągle coś zmieniam i poprawiam. Wycięłam tą wielką różę różową, taką jak i Ty masz. Ona jest nie do ogarnięcia, ciągle łapie mączniaka. Co prawda w ziemi jeszcze siedzi, ale gałęzie poobcinane.

Moje pachnidełka.

Dorota123 11:42, 25 sie 2016

Iwk4 napisał(a)

Dorotko, jakie tu masz jeżówki te białe?

Iwonko to nie jeżówki tylko maruna, sieje się wszędzie, czasem pozwalam jej zakwitnąć, ale panoszy się po całym ogródku. Tu jest połączenie jeżówki z maruną tylko akurat nie ten gatunek, bo mam dwa rodzaje maruny.

Dorota123 11:48, 25 sie 2016

asiak napisał(a)
Piękne te jeżówki

Dziękuję, na Ogrodowisku można zarazić się różnymi chciejstwami. Jak już mnie takie zarażenie dopadnie to gromadzę w ilościach hurtowych. Mam nadzieję, że osiągnę zamierzony cel, bo nasadziłam pikówek ze trzydzieści.

Dorota123 11:56, 25 sie 2016

Katkak napisał(a)
Dorcia, ale masz przepięknie, tak bujnie. Widzę,vże masz Nostalgię. Ja zachorowałam na tę różę i muszę jesienia kupić. Zauroczył mnie wizerunek Matki Boskiej w roślinkach . Jak znajdę kiedyś odoowiedni kawałek drewna z jakimś pęknięciem, szczelina to zrobię taka mikro kapliczkę. Buziaki ślę. Będziemy dziś u Ewci w Gdańsku .

Nie jestem do końca pewna, czy to jest Nostalgia, kupowałam na targu bez etykiet.
Cieszę się, że podoba Ci się pomysł z wizerunkiem matki z dzieckiem. Nie wiem , czy to jest Matka Boża.
Miałam i ja zaproszenie od Ewy ale bez samochodu trudno było by mi do niej trafić.
Bogdzia 20:36, 25 sie 2016

Dorota123 napisał(a)

Czy Twoja jest orlikolistna? Jeśli tak to poproszę o nasionka, kupiłam w sklepie, ale nic nie wzeszło.

Motylki się pojawiły.

Tak orlikolistna, wyśle jesli podasz adres.Śliczne zdjecia.
anabuko1 20:59, 25 sie 2016

No widzisz Dorotko.To warto kupić i nawet odłozyć lile na pózniej do posadzenia a pózneiej pięknie kwitły
Jeżówki piękne masz
Róze też jakie zdrowe żadnej plamki.Moje takie zdrowe w tym roku nie są
Dorota123 21:16, 25 sie 2016

anabuko1 napisał(a)
No widzisz Dorotko.To warto kupić i nawet odłozyć lile na pózniej do posadzenia a pózneiej pięknie kwitły
Jeżówki piękne masz
Róze też jakie zdrowe żadnej plamki.Moje takie zdrowe w tym roku nie są

Jeżówkami się cieszę bo ładnie wyglądały, bo część już przekwitła, a niektóre dopiero zaczynają.
Z tą zdrowotnością róż to różnie bywa. Elfie cały sezon miała liście podżółknięte, dziś już ją przycięłam bardzo mocno. W ubiegłym roku była bardzo ładna, a w tym kapryśnica jedna słabo kwitła, zrzucała liście, teraz wygląda jak ogryzek. Część róż mam naprawdę zdrowych, ale trafiają się niektórym plamki na liściach.
Dorota123 21:54, 25 sie 2016

Bogdzia napisał(a)

Tak orlikolistna, wyśle jesli podasz adres.Śliczne zdjecia.

Jak zobaczyłam motylki to się bardzo ucieszyłam, bo u mnie wcale ich nie było do tej pory.

Agania 21:13, 26 sie 2016

Ach Dorota, ale piękne zdjęcia, a Twój ogródeczek wcale nie wydaje się mały

Ta brama bluszczowa jest obłędna, jak Ty to zdrobiłaś?