Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Toszka 21:55, 25 sie 2016

Makusia napisał(a)

Tej firmy mam grabki małe, z 5 zębami - małe i cwane wszędzie wlizą i pazurki. Do tego długi kij i krótka rączka. Wymiennie
Makusia 21:58, 25 sie 2016

No proszę jak dobrze w takim razie trafiłam
Toszka jak już Cię mam, to mów mi tu proszę: nawiozłam z małopolskich lasów ściółeczkę iglastą, że normalnie cud miód i fenomen- same igliwie, troszkę próchnicy, bez śmieci i gałęzi.
Teraz dawać rodkom, czy na wiosnę? jak to zagospodarować?
Monka 22:01, 25 sie 2016

Toszko i ja mam pytanie
zaspałam i nie przykryłam ziemią moich gałązek od limek co są położone na ziemi, aby z nich zrobić krzaczki , moja wina, robić to jeszcze czy odpuścić ?
Toszka 22:08, 25 sie 2016

Makusia - teraz wyściółkuj. I zostaw trochę na grudzień, aby obsypać korzenie klon jap. Bo korzenie są wrażliwe na przemarzanie.

Monka, ciut późno. Na wiosnę jak będziesz ciąć to będziesz mieć patyczki. A w przyszłym sezonie położysz gałązki do ukorzenienia.
Makusia 22:10, 25 sie 2016

Toszka....jako to "korzenie" ??? Ale chyba nie "dosłownie"? Nie, że wyjąć, obsypać i włożyć? W sensie, że po wierzchu, si?
roma2 22:19, 25 sie 2016

Nos mam ciągle mały i jakby kartoflany ciągle! Reszta cielska rośnie niestety. Ale nos ciągle taki sam. Więc się nie poczuwam do riposty. Bo to nie do mnie najwyraźniej. Się wyrwałam niechcący
Toszka 22:21, 25 sie 2016

Tak, po wierzchu trzeba obsypać kloniki. Nasadę pnia zabezpieczyć np.gąbka do izolacji rur, a to po to by pień nie został zainfekowany, a wokół na 6-10cm obsypać szeroko korzenie. Robimy to gdy temperatury będą stałe na poziomie -5. Jeśli wcześniej się to zrobi to roślina nie wejdzie w stan spoczynku. Rodki obsypujemy podobnie, tylko nie trzeba pnia zabezpieczać. Jak ziemia rozmrozi się wiosną, czyli marzec/kwiecień, ściółkę koniecznie rozgarniamy i usuwamy.
Makusia 22:30, 25 sie 2016

Już wszystko jasne- dzięki wielkie Toszko!

Roma...sprytnie Szacun!
Monka 22:46, 25 sie 2016

Toszka napisał(a)
Makusia - teraz wyściółkuj. I zostaw trochę na grudzień, aby obsypać korzenie klon jap. Bo korzenie są wrażliwe na przemarzanie.

Monka, ciut późno. Na wiosnę jak będziesz ciąć to będziesz mieć patyczki. A w przyszłym sezonie położysz gałązki do ukorzenienia.

Toszko dziękuję, więc leniuchuję do wiosny
MirellaB 05:31, 26 sie 2016

A czy z rabat żwirowych takim urządzeniem też można chwasty wyrywać?