Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Wilcza Góra 12:02, 01 wrz 2016

Do góry
WilczaGora napisał(a)

bo ja bardzo obowiązkowa dziewczynka jestem
jak trzeba się poprawić to ...
...to trzeba się poprawić

TROSZKĘ WIĘCEJ POMARAŃCZY I CZERWONYCH KULECZEK

Co to za krzew z czerwonymi kuleczkami?
Moja działka na Dębowym Lesie 11:43, 01 wrz 2016

Do góry
Kurcze i mamy wrzesień.ale lato piękne dalej trwa

Księżycowy... 11:40, 01 wrz 2016

Do góry
Wendy79 napisał(a)
Jest i on, mój ukochany wrzesień. Obfituje on u nas w podwójne urodziny i pojedynczą rocznicę ślubu , czyli to co najlepsze. Świętujemy niemal cały miesiąc Ale wrzesień kochałam od zawsze, za pogodę, pierwsze przebarwienia jesienne, za powroty do szkoły i spotkania z przyjaciółmi, za słodkie dynie i kolorowe papryki...

Ja jeszcze za śliwki i gruszki. Za wrzosy i grzyby, i wieczory z mamą urzędującą w kuchni. Za babie lato.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 11:39, 01 wrz 2016

Do góry
13 dni temu wysialem Barenbrug Universal w skladzie:
10,00% Wiechlina Łakowa
30,00% Życica Trwała
60,00% Kostrzewa czerwona

Dziś trawnik wyglada tak:

Sialem z siewnika. Dawka 21g/m2. Przed domem wyszedl mi gesty trawnik, a na miejscu gdzie non stop jest slonce to co widac na zdjeciach. Troche rzadko. Przed domem chyba bylo wiecej wilgoci. Chociaz lałem sporo wody. Czy wszystkie gatunki jeszcze nie wzeszły z mieszanki? Jeśli dosiewki to kiedy? Po pierwszym koszeniu, czyli pewnie za tydzień. Czy czekać do wiosny?
Ogród w szczerym polu 11:39, 01 wrz 2016

Do góry
Pochwale się jeszcze takim moim małym pomysłem, który pojawił się w tej części już zrobionej iglakowej...

Stanął płotek oddzielający część przednią domu od reszty ( ze względu na psią dewastację nasadzeń ) A na nim ustawione są takie oto filiżanki
Mam nadzieję, że choć trochę zbliżyłam się wiejskiej zagrody W każdym razie efekt wywołuje uśmiech i zachwyt na twarzach wszystkich gości więc tymbardziej cieszy moje serducho
Hortensjada 11:38, 01 wrz 2016

Do góry
bozga napisał(a)

Na dzień dobry zabieram to zdjęcie, bo jest to piękne miejsce w Twoim ogrodzie z dereniami.

Kupiłam hortensję 'Baby Lace'. Masz takową?
Ogród w szczerym polu 11:31, 01 wrz 2016

Do góry
Są też zmiany na reszcie ogrodu, mianowicie jest nowe "pobojowisko"

Tak było jeszcze wiosną

A tak jest teraz

Lada chwila domek będzie skończony i przygotowujemy się do przygotowania terenu pod trawnik. Dzisiaj ma przyjechać Pan od "brudnej roboty" i zobaczymy jaki będzie werdykt.
Chciałabym już bardzo żeby było ładnie i schludnie, z trawką... mogłabym wtedy zakładać kolejne rabatki ale to już z pewnością w przyszłym roku...

Wiem też już na pewno, że mój ogród będzie sporo odbiegał od tych ogrodowiskowych
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 11:27, 01 wrz 2016

Do góry
Rabatowy busz z dalsza

Cynie Envy green

Śliczna dalia pomponowa

i spokój kamienistej ścieżki do domu na koniec. Wszystkie te zdjęcia wykonane dziś o poranku.

Pozdrawiam zaglądających !
Ogród w szczerym polu 11:23, 01 wrz 2016

Do góry
Witam po baaaaardzo długiej przerwie...
czasu nie było, żeby pisać, choć stale podglądam oczywiście wszystkich i podczytuję wątki
Rozpisywac się za bardzo nie będę, wrzucę po prostu kilka fotek jak to się zmieniło od "poprzedniego razu"
warzywniak w rozkwicie

i zbiory

dosadziłam też szpalerek tui
na razie tylko tyle, bo były z gruntu i sprawdzam czy się przyjmą. Jak będzie ok, to domówię u nich resztę, choć przyznam szczerze, że moje tuje Kórnik bardziej mi się podobają

Kącik iglakowy zyskał trawki dla urozmaicenia

w połączeniu z warzywniakiem

folia jest przygotowana pod wysypanie kamykami generalnie jeszcze sporo pracy przed nami i morze wydanych funduszy.... Ale cieszy baaardzo i daje dumę, a te uczucia są bezcenne <3

Ogród naturalny, pachnący lasem .. 11:21, 01 wrz 2016

Do góry
Tak Sylwia szał

Ogród naturalny, pachnący lasem .. 11:20, 01 wrz 2016

Do góry
Agcia napisał(a)
No i jakże bym mogła o niej zapomnieć
Rozplenica Pegasus i jej niezmordowane 5 minut

Wyobraźcie sobie, że za tym widokiem jest leżanka, jeszcze miesiąc temu z tej perspektywy było ją widać.. teraz jest zatopiona w jej kłosach. Mamy super miejsce do schowania się i poprzytulania:

O ja Cie .............szał
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 11:18, 01 wrz 2016

Do góry
No i jakże bym mogła o niej zapomnieć
Rozplenica Pegasus i jej niezmordowane 5 minut

Wyobraźcie sobie, że za tym widokiem jest leżanka, jeszcze miesiąc temu z tej perspektywy było ją widać.. teraz jest zatopiona w jej kłosach. Mamy super miejsce do schowania się i poprzytulania:

Droga do spełnienia 11:16, 01 wrz 2016

Do góry
Kawa napisał(a)

edit. oczywiście będa tam jeszcze hortensje
głównie chodzi mi o pomoc co do drzew jakie by się nadawały i sprawdziły i do siebie pasowały
dużo mi się podoba ale nie koniecznie mogą razem dobrze wygladać

a co to za kury na trawniku ???
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 11:10, 01 wrz 2016

Do góry
Mina to dla mnie jednoroczne pnącze roku

Ogród naturalny, pachnący lasem .. 11:08, 01 wrz 2016

Do góry
Trawy i tonące w nich kwiaty

Ogród naturalny, pachnący lasem .. 11:04, 01 wrz 2016

Do góry
Przed urlopem chciałabym jeszcze nacieszyć się ogrodem ale łamaga ze mnie i siedzę uziemiona w domu. Dziś dopiero na chwilkę wyskoczyłam z aparatem.
Jasmina i inne róże ładnie kwitną, jak widać drugi słupek z cegieł już stoi

Księżycowy... 10:58, 01 wrz 2016

Do góry
Jest i on, mój ukochany wrzesień. Obfituje on u nas w podwójne urodziny i pojedynczą rocznicę ślubu , czyli to co najlepsze. Świętujemy niemal cały miesiąc Ale wrzesień kochałam od zawsze, za pogodę, pierwsze przebarwienia jesienne, za powroty do szkoły i spotkania z przyjaciółmi, za słodkie dynie i kolorowe papryki...

Ściółkowanie - kora w ogrodzie 10:58, 01 wrz 2016

Do góry
Witam
właśnie zastanawiałam się czy ktoś ma korę kamienną w ogrodzie i jakie jest zdanie bardziej doświadczonych Ogrodowiczan.
Jak toto wygląda w ogrodzie i jak służy rośliną. Ja zastanawiałam się nad użyciem jej jako elementu dekoracyjnego tylko na niektórych fragmentach rabat zamiast innych żwirków

Co myślicie?
Kora kamienna a wzrost roślin 10:55, 01 wrz 2016

Do góry
Witam
Też właśnie zastanawiałam się czy ktoś ma ją w ogrodzie i jakie jest zdanie bardziej doświadczonych Ogrodowiczan.
Jak toto wygląda w ogrodzie i jak służy rośliną. Ja zastanawiałam się nad użyciem jej jako elementu dekoracyjnego tylko na niektórych fragmentach rabat zamiast innych żwirków

Co myślicie?
Pszczelarnia 10:53, 01 wrz 2016

Do góry
Wendy79 napisał(a)

Ewuś, z chęcią czegoś więcej bym rad o drzewach w sadzie poczytała. Mam 6 młodziaków, sadzonych na wiosnę i za dobrze nie wyglądają (szczególnie grusze i jabłonie). Może za mało je podlewałam, może ta dziwna pogoda dała im się we znaki. Jak im pomóc?

Nie sadzę drzew owocowych na wiosnę - mają gorszy start z powodu upałów i niemożności pobrania wody (korzenie jeszcze nie zdążą wrosnąć w glebę) i w przypadku mocnego słońca pali je.

Sadzone jesienią mają czas na zakorzenienie się i mają niższe temperatury, i potem też okres spoczynku zimowego (przechłodzenia w temperaturach ujemnych), co jest im potrzebne.

Myślę, że teraz na jesieni (listopad) można dać im obornika przekompostowanego i jeszcze podlewać systematycznie do października. Potem - jak nie będzie padać, tak raz w tygodniu też do grudnia. Potem muszą zapaść w sen zimowy i ruszyć w marcu. Tak byłoby idealnie.

Ja swoje opryskam jeszcze mocznikiem - nigdy tego nie robiłam sama ale tak się robi w sadach.
Zawsze też wygrabiam wszystko z sadu.
W tym roku pozwoliłam kretom się zadomowić, na razie trzymają się sadu i uli - brzmi dziwnie ale zobaczyłam, że to są moi sprzymierzeńcy naprawdę. eM zbiera kretowiska przy koszeniu ale nie narzeka. Złapał raz jednego kreta i wyniósł go do lasu.
Nie wiem, jak długo wytrzymam w mojej akceptacji kretów w ogrodzie.

To takie luźne dywagacje. Już wrzesień.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies