Ewuś, z chęcią czegoś więcej bym rad o drzewach w sadzie poczytała. Mam 6 młodziaków, sadzonych na wiosnę i za dobrze nie wyglądają (szczególnie grusze i jabłonie). Może za mało je podlewałam, może ta dziwna pogoda dała im się we znaki. Jak im pomóc?
Kasiek, ja chyba nie mam żadnych pomysłów. Zrobiłam się mało kreatywna. Acha, mam robótki jesienne - wyszlifować jedną szafę i 1 parę drzwi oraz przemalować obeliski i skończyć łóżko (tzn. kowal musi skończyć). Ale to nie pomysły, to lista zadań.
Mam! Dwa nowe dębowe obeliski do zielnika do róż 'Utersenerklosterrose'.
Chwilkę zawsze, podczas pielenia i podlewania. Zawsze po południu na kawie dla złapania oddechu. Mam jeszcze pomysł na dębową ławę ale potrzebuję kloca dębowego i czekam.
Nie sadzę drzew owocowych na wiosnę - mają gorszy start z powodu upałów i niemożności pobrania wody (korzenie jeszcze nie zdążą wrosnąć w glebę) i w przypadku mocnego słońca pali je.
Sadzone jesienią mają czas na zakorzenienie się i mają niższe temperatury, i potem też okres spoczynku zimowego (przechłodzenia w temperaturach ujemnych), co jest im potrzebne.
Myślę, że teraz na jesieni (listopad) można dać im obornika przekompostowanego i jeszcze podlewać systematycznie do października. Potem - jak nie będzie padać, tak raz w tygodniu też do grudnia. Potem muszą zapaść w sen zimowy i ruszyć w marcu. Tak byłoby idealnie.
Ja swoje opryskam jeszcze mocznikiem - nigdy tego nie robiłam sama ale tak się robi w sadach.
Zawsze też wygrabiam wszystko z sadu.
W tym roku pozwoliłam kretom się zadomowić, na razie trzymają się sadu i uli - brzmi dziwnie ale zobaczyłam, że to są moi sprzymierzeńcy naprawdę. eM zbiera kretowiska przy koszeniu ale nie narzeka. Złapał raz jednego kreta i wyniósł go do lasu.
Nie wiem, jak długo wytrzymam w mojej akceptacji kretów w ogrodzie.