na razie chodzi mi o zarys rabat, nasadzeń w tym roku nie planuję, chociaż chciałabym z jedną ścianę posadzić.
czarne to zielone ściany , brązowe rabaty i teraz tak na nie patrzę to praktycznie tak samo narysowałam
na rysunku gospodarcza i warzywnik bez proporcji ale tam będzie 40 m długości. Myślę że na warzywnik ok. 10m wystarczy.
od tarasu w prawo jest 6 m z czego metr z kawałkiem zajmują świerki. Tam nie może być żadnej rabaty bo jest przejazd. Narysowałam taka wąziutką, bo kusi mnie czymś te świerki podsadzić, tawułkami czy trawkami np.
Słabo te wymiary widać, zajadę do domu to poprawię.
Witam serdecznie! Jestem nowa na forum, więc z góry proszę o wyrozumiałość Potrzebuję pomocy w rozpoznaniu dwóch roślin:
1. Zimozielony krzew z czerwonymi przyrostami
2. Krzew o jasnozielonych liściach i żółtych przyrostach
Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki!
Czego ty się czepiasz tego przodu? Jeszcze u nkogo nie widziałam tak fajnie zaaranżowanego domku dla dzieci normalnie tonie w roślinach .
Moja propozycja jest taka, żebyś wzdłuż rabat i wjazdu posadziła coś na zieloną ścianę, która przesłoni i nie od wejścia pokarze co się tam kryje, a od strony wjazdu czyli z drugiej strony zielonej ściany dałabym jakieś niziutkie kolorowe , albo kwitnące, zamiast trawki na środku wjazdu mogą być macierzanki, albo floks szydlasty lub rojniki i też będzie ciekawie , anie koliduje z autem, tyle na temat przodu bo reszta fajna
A tyłspory kawałek działki podzieliłabym na pokoje , ale tak jakby w formie labiryntu , czyli wejścia do poszczególnych części raz po jednej raz po drugiej stronie, przy ogrodzeniu bliżej. Podzieliłabym wysokimi zielonymi szpalerami , które posłużą za tło dla rabat. Czemu nie wpadłam na ten pomysł jak zakładałam u siebie na dużym ogrodzie??? ale ciągle myślę co by tu jeszcze pokombinować co by pasowało