Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 10:55, 11 sie 2016

Do góry
Ściana taka (mojemu chłopu chodzi o miejsce na lewo obok tarasowego. Jak dla mnie mogłoby zostać. Dałabym jakiś duze stojące litery ewentualnie na parapecie):
widok z kuchni

widok z salonu

Myślałam, że jak ramka z czymś w środku, to te po prawej 3 mniejsze możnaby zamienić na jedną większą z cieńszą ramką. A jak nie ramka to myślałam o czymś pionowym, ale tu mi na razie nic nie przychodzi do głowy. Mamy zrobić dzieciom deskę, na której będziemy zaznaczać wzrost, ale nie wiem, czy to by pasowało?
Tu ma być ogród :) 10:55, 11 sie 2016

Do góry
No i moje nieszczęsne hortki w zbliżeniach na kwiaty.

Ta podejrzana o bycie limką

Ta podejrzana o bycie Polar Bear

A ta niewiadomo jaka (zakwitła najwcześniej i już zaczyna różowieć, ale nadal pozostaje bardziej zielonkawa niż biała - krzaczki najmniejsze, rozkładające się)

Tu ma być ogród :) 10:51, 11 sie 2016

Do góry
malkul napisał(a)

no to niezły Hardcor
ja jednak jak parę dni leje i mocno zacina to staram się chować poduchy do domu, boję się

to może ja zbyt naiwnie postępuję zostawiając te poduchy na deszczu, hmmm...
W przyszłym tygodniu mam już mieć pokrowce na całość, to jak będzie padać będę je zakładać, bo tak nie bardzo wiem, gdzie bym miała te poduchy w domu trzymać, chałpa wielka ale sensownego miejsca na takie rzeczy brak.

A dziś sobie odebrałam od krawcowej różowe i fioletowe jaśki.

Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 10:46, 11 sie 2016

Do góry
no i puszki juz pozbierane
Tu ma być ogród :) 10:44, 11 sie 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
A padły Ci białe czy różowe?

Padły białe, wszystkie różowe przetrwały i zbudowały wielkie kępy - a wszystkie odmiany kupione w tym samym czasie, w jednej szkółce.

Tutaj odmiana Serenade

A tutaj Prinz Heinrich

Obie śliczne, choć mi PH podoba się bardziej, bo ma taki intensywny ciemnoróżowy kolor i te płatki tak fikuśnie powykręcane.
Grubej dyni zmagania z naturą 10:38, 11 sie 2016

Do góry
Ula, żagiel wisi tymczasowo. W przyszłym roku chcemy zrobić suwane zadaszenie. Ale stelaż drewniany jest docelowy. Jest przymocowany do elewacji i jest pozioma belka przy ścianie domu. Z tym mieliśmy lekki problem bo ściana ma występ tu gdzie są cegły, ale mąż jakoś się z tym uporał. Na zdjęciach lepiej to widać. Na pergoli zawiśnie też ewentualnie huśtawka, więc zależało nam aby była stabilna.

Wrzucam zdjęcia jeszcze z etapu budowy pergoli.

Pionowa noga przy oknie jadalni przykręcona do ziemi i do elewacji - widać śruby

Na drugim końcu jest tak jak na zdjęciu. Pozioma belka przy ścianie domu przylega do cegieł a nie przylega do białej tynkowanej części ściany, jest dystans wymuszony przez odstający fragment z cegły. Poza tym chcąc ją umocować do domu, trzeba było przykręcić ją nieco wyżej a nie w narożniku żeby nie trafić w sam styropian. Widać tam taki krótki wystający ze ściany prostokątny klocek - wnika w głąb przez styropian aż do cegieł i do niego przymocowany jest ten narożnik pergoli.

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 10:36, 11 sie 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Gosia cudna ta bylinówka

Ale może będzie jeszcze ładniejsza
A na innej rabacie:

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 10:32, 11 sie 2016

Do góry
babka napisał(a)
I tak mnie jeszcze naszło

W przyszłym sezonie będę musiała z czegoś zrezygnować, rozplenica albo rozchodnik zrobią out bo będzie już im za ciasno. Choć początkowo rozplenica mnie zawiodła to teraz doceniam jej "dzikość". Fajnie się jej kotki przewieszają

Tu pięknie jak zawsze!!!!

Co to za trawa?
Księżycowy... 10:26, 11 sie 2016

Do góry
Powoli wracam do "żywych". Wczoraj spędziłam cały dzień w ogrodzie. Czuję nadchodzącą jesień. Kocham jesień, ale w tym roku wybitnie się pośpiesza. Warzywny w stanie katastrofalnym, ogórki zjedzone przez mączniaka, idą na kompost i wysiewam poplon. Niestety, mączniak dopadł też melony i nie zdążą dojrzeć. Choróbsko dobiera się do pomidorów, no cóż taki rok. U mnie susza. Mam porównanie do około 20 lipca, bo wtedy ostatni raz siedziałam w ogrodzie i jest okropnie. W mojej glinie oznacza to skorupę ziemi nie do przebicia.

Mam dużo przemyśleń na następny sezon m.in. żegnam się z kapustnymi. Przynajmniej na razie. Nie udają mi się, a nie są aż tak drogie i często przez nas jadane, żeby było szkoda. Wolę posadzić więcej np.cebuli,fasoli, pomidorów. W przyszłym roku powitam szklarnię lub chociaż tunel. Och, dużo mam w głowie...

Widać, że wracam, bo znowu zakupy... Zauroczył mnie kolor tej jeżówki, trafi do warzywnego. Jak ją rozmnożyć, zebrać nasiona? Rozchodnik Birtday Party już pomnożony

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 10:10, 11 sie 2016

Do góry
Karol99 napisał(a)
Kolorowo u Ciebie jak zwykle. Pięknie.

Karolu, dzięki!
Tak myślę, że nawet za bardzo kolorowo
Weźmy na przykład monardy. Z mieszanki nasion sporo kolorów wyszło. Te, które wytworzyły spore kępy, dają fajne plamy. Ale muszę je jeszcze trochę poukładać. Ot, znowu przesadzanie Ale dopiero w tym roku zwróciłam uwagę na to, ile tych kolorów pysznogłówki mam
Ogród z lustrem 10:07, 11 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Stara część z brzozami

Bardzo proszę o informacje w jakiej odległości od siebie posadzone są brzozy (zdjęcie nr 3). Posiadam 5 szt i nie wiem co ile je jadzic i czy zachować jednakową odległość Pomiędzy nimi
Ogród - moje czwarte dziecko 09:57, 11 sie 2016

Do góry
a może taki układ

chciałabym wprowadzić kamyczki, bo na rabacie z lawendą też będą, chciałabym by te kamyczki szły wzdłuż wejścia, bo słabo nam rośnie tam trawa, jest lekki spadek i wiecznie się wypłukuje - potem zrobię zdjęcie frontu w całości

Martini ja tez myślę o tych begoniach czy podołam obrywać suche kwiatki, ale efekt wow murowany, więc chyba się skuszę, teraz każdy przechodzi i podziwa rabatę wzdłuż podjazdu - zwłaszcza gdy stipa ruszyła i wywaliła swoje pióropusze
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 09:53, 11 sie 2016

Do góry
AgataP napisał(a)

Gosia hahahah zawsze jest tak na bylinówce, doskonała nigdy nie będzie.
Coś zaschnie, zgubi liście, coś zostanie zjedzone, podziurkowane, złapie mączniaka... itp itd

Mnie na ten przykład irytują floksy różowe bo łamią się łodyżki, w innych odmianach/kolorach nie ma tak. Kombinuję więc co robić i chyba wprowadzę jeżówki ale białe i dokupię kłosowca bo jak na razie to miłość od pierwszego kwitnienia Nic więcej bo młode nasadzenia muszą się rozrosnąć

A Twoje zestawienia są piękne, niestety ja nie mam tyle samozaparcia by siać i sadzić..choć kleome darzę niesłabnącym uczuciem, tak jak kosmosy
Dalie masz piękne, trochę boję się przechowywania... ale może warto zaryzykować, bo ta Twoja pomponowa skradła mi serce Czy to Franz Kawka? czy jest ona rzeczywiście taka fioletowa?

Podziurkowane (łubin) czy zamączniakowane (monardy) mi nie przeszkadzają, bardziej niedograne zestawienia mnie irytują.
Kłosowce są świetne, a że dopiero w tym roku pokazały, jakie to one wysokie rosną, to i je musiałam przesadzić. Mam i fioletowego, i białego. Dostałam też tego o żółtych liściach. Też je lubię. Rozsiej nasionka jesienią, będziesz mieć siewki wiosną, zakwitną w pierwszym roku.
Przechowywania dalii nie ma się co bać, najwyżej coś wypadnie Większy problem mam, gdzie je wiosną wsadzić, skoro wszędzie rabaty zapchane.
Tak to Franz Kafka i ma właśnie taki kolor. W tamtym roku przy mega upałach była bardziej różowa, w tym roku trzyma kolor.

Muszę się pochwalić moim liliowcem. Wysiany trzy lata temu, nareszcie zakwitł. Z falbankami i pachnący
Nadmorski... 09:47, 11 sie 2016

Do góry

Nadmorski... 09:44, 11 sie 2016

Do góry

Ogród z pergolą 09:41, 11 sie 2016

Do góry
i widok na planowana rabate już z posadzoną świdośliwą, jeszcze dojdzie obrzeże i źwir w srodku. rodki będą przesadzone bo tu mają zbyt słonecznie

i druga strona, posadzone dwie świdośliwy. tutaj nas czeka wiecej pracy bo darń trzeba zdjąć i tez źwirem wysypać.

wiem..wygląda to dramatycznie :/
Ogródek frontowy 09:41, 11 sie 2016

Do góry
wrobelki napisał(a)
Na dowód że nie leże tylko pracuję w ogrodzie moje prawie kulki w prawie skończonym frontowym "gwizdku" Z tej perspektywy chyba jeszcze nie było

ale się u Ciebie pozmieniało, ogród frontowy wyszedł efekciarsko, super
Gwizdek tak huczy, że aż przyleciałam

Czytam, że przed Tobą kolejne wyzwania
Nadmorski... 09:37, 11 sie 2016

Do góry

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 09:32, 11 sie 2016

Do góry
gobasia napisał(a)

przypomniałam sobie o żeniszku....bardzo fajna roślinka ,chyb muszę go znowu zaprosić do siebie

Żeniszek wysiałam pierwszy raz. I na pewno nie ostatni.

Udało mi się zobaczyć kwiat okry. Rozkwita rano, po południu już przekwita. Żeby tylko częściej kwitła...

I chyba doczekam się w tym roku plonów, a raczej plonu
Edit. Tutaj macham do Karoli
Typografia ogrodu 09:31, 11 sie 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)
Masz jakiś sprawdzony przepis na jeżynówkę?
a no mam.ze starej gazety.sprawdzony tyle ze ja cukru daje o polowe mniej
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies