Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku

LenaMagda 09:25, 23 sie 2016

Anusia napisał(a)
Różano. Zdjęcia robiłam podczas gdy siąpał deszcz Co za poświęcenie

Różyczki piękne, zdrowe i jeszcze pewnie pięknie pachną...hmmm
A stipa rewelacyjnie wygląda, muszę koniecznie wcześniej o nasionkach pomyśleć ...tyle mi się małych doniczek nazbierało, że trzeba z nich użytek zrobić
Te piękne ostróżki to z nasionek masz czy sadzonki kupowałaś?
Anusia 09:55, 23 sie 2016

AnnaCh napisał(a)
Aniu, ta rabata, któej nie było w zeszłym roku robi ogromne wrażenie
Pięknie masz

Tak Aniu, w zeszłym roku tej rabaty nie było. Budleja została posadzona w zeszłym roku w sierpniu. Rozpoczęłam tworzyć jęzor we wrześniu, połączyłam go w całość wiosną. teraz myślę nad hostowiskiem.
Anusia 10:04, 23 sie 2016

LenaMagda napisał(a)

Różyczki piękne, zdrowe i jeszcze pewnie pięknie pachną...hmmm
A stipa rewelacyjnie wygląda, muszę koniecznie wcześniej o nasionkach pomyśleć ...tyle mi się małych doniczek nazbierało, że trzeba z nich użytek zrobić
Te piękne ostróżki to z nasionek masz czy sadzonki kupowałaś?

Akurat te są bardzo zdrowe, róże typowe do szklarni jak na razie drugi rok na wolnym terenie. Kwitną przepięknie ale nie pachną. To róża Solo najczęściej spotykana we wszystkich kwiaciarniach. Nie wszystkie maja się tak dobrze.
Chopin złapał mączniaka do póżnej jesieni będę z tym paskudztwem walczyć.

Niebawem będę też zbierała nasionka stipy, więc mogę wysłać Adres prześlij na priv.

Co do ostróżek to wyhodowałam je z własnych nasionek w zeszłym roku. Wiosna wypuściły ogromne pędy. Po ścięciu, drugie kwitnienie jest mniej okazałe ale takie bardziej wolę
LenaMagda 10:10, 23 sie 2016

Anusia napisał(a)

Akurat te są bardzo zdrowe, róże typowe do szklarni jak na razie drugi rok na wolnym terenie. Kwitną przepięknie ale nie pachną. To róża Solo najczęściej spotykana we wszystkich kwiaciarniach. Nie wszystkie maja się tak dobrze.
Chopin złapał mączniaka do póżnej jesieni będę z tym paskudztwem walczyć.

Niebawem będę też zbierała nasionka stipy, więc mogę wysłać Adres prześlij na priv.

Co do ostróżek to wyhodowałam je z własnych nasionek w zeszłym roku. Wiosna wypuściły ogromne pędy. Po ścięciu, drugie kwitnienie jest mniej okazałe ale takie bardziej wolę

Uwielbiam róże, mam niewiele, ale chyba więcej sobie daruje ...też jakieś paskudztwo się do nich przyczepiło (gąsieniczki), ale się z nimi uporałam

Z nasionek stipy chętnie skorzystam odezwę się na priv
Anusia 10:17, 23 sie 2016

Ja je uwielbiam, dlatego będę miała ich coraz więcej
napisz adres a ja w odpowiednim czasie nasionka wyślę.
LyraBea 10:28, 23 sie 2016

Cześć Anusia. Czy u Ciebie też tak ciągle leje? No może nie ciągle, ale nie mam co się rozpędzać w ogrodzie, bo leje co drugi dzień. Dziś jest właśnie dzień deszczu :/
Ślicznie Ci nadal kwitną różyczki, ale zauważyłam, że moje tak naprawdę teraz zabrały się za kwitnienie. PO cichu przyznam się, że one zabiedzone u mnie były i dopiero czerwcowe bum na róże kazało mi się zastanowić nad tym, co mogę dla tych kilku sztuk moich zrobić i proszę, teraz zaczynają zdrowo, pięknie kwitnąć.
Stipa u mnie też potężna. Jakby tak wyprostować to prawie metr osiągnęła na trawiastej rabacie. I puszcza peeełno nasionek, które niczym takie plemniczki z ogonkami wędrują wszędzie. Powiedz mi Aniu. Ja na trawiastej mam dosyć grubo podsypane korą. Nasiona stipy dadzą sobie radę i rozmnożą się na wiosnę? I pytanie laika, bo jakoś mi na forum to umknęło. Stipa zimuje? Jak z nią postąpić teraz na zimę?

Pozdrawiam cieplutko
Anusia 10:47, 23 sie 2016

Beatko cieszy mnie to, że róże sprawiają Ci tyle radości.
No niestety u mnie podobnie. Jest tak jak piszesz. Co drugi dzień pada. Jest to dla mnie już męczące. Tym bardziej, że mam problem z różą Chopin, która złapała mączniaka. Trzy razy już użyłam oprysku ale aby dobrze zadziałał musi być pogoda. Za każdym razem kiedy pada zamieniam się w chmurę gradową.
No trudno, taki mamy rok i trzeba to jakoś przeżyć. A tak miało być pięknie

Moje stipy też poroznosiły nasionka po całej rabacie. Niektóre wykiełkowały. Pieczołowicie będę je pielęgnowała. Jeśli masz korę to chyba jeszcze dla nich lepiej, zwiększy się szansa, że przezimują. Stipę dopiero ścinamy wczesną wiosną. Czekamy do momentu, kiedy się wybudzi, jeśli nie eksmitujemy z rabaty. Ależ to zabrzmiało
Zimą jak popruszy śniegiem, stipa tworzy piękną dekorację.

Tyle jak na razie z moich doświadczeń.
LyraBea 10:54, 23 sie 2016

Anusia napisał(a)
Beatko cieszy mnie to, że róże sprawiają Ci tyle radości.
No niestety u mnie podobnie. Jest tak jak piszesz. Co drugi dzień pada. Jest to dla mnie już męczące. Tym bardziej, że mam problem z różą Chopin, która złapała mączniaka. Trzy razy już użyłam oprysku ale aby dobrze zadziałał musi być pogoda. Za każdym razem kiedy pada zamieniam się w chmurę gradową.
No trudno, taki mamy rok i trzeba to jakoś przeżyć. A tak miało być pięknie

Moje stipy też poroznosiły nasionka po całej rabacie. Niektóre wykiełkowały. Pieczołowicie będę je pielęgnowała. Jeśli masz korę to chyba jeszcze dla nich lepiej, zwiększy się szansa, że przezimują. Stipę dopiero ścinamy wczesną wiosną. Czekamy do momentu, kiedy się wybudzi, jeśli nie eksmitujemy z rabaty. Ależ to zabrzmiało
Zimą jak popruszy śniegiem, stipa tworzy piękną dekorację.

Tyle jak na razie z moich doświadczeń.
Czyli nie ruszam, nie kombinuję, cieszę się jej urokiem i przypominam sobie o niej wiosną. Dziękuję za odpowiedź.
Anusia 11:00, 23 sie 2016

Dokładnie, mamy duużo czasu aż do wczesnej wiosny by się nią cieszyć. Będzie głośno na forum co ścinamy, co jak i kiedy. Ja podążałam za Iwonką
Oczywiście zbierz nasionka.
Ewa777 16:48, 23 sie 2016

Anusia napisał(a)
Jeszcze kilka dni a skończy nam się sierpień. Wykorzystuje każdą bez deszczową pogodę na ogród. Przesadziłam moje rozrośnięte już trochę żurawki NN na murek. Posadziłam je między bukszpanami.

Niektóre kłosy rozplenicy są już tak dojrzałe, że powoli odlatują. Wszystkie nadające się zbieram do papierowej torebki.

W zeszłym roku oprócz kilku posadzonych drzewek i niewielkiego rozmnażalnika roślin to właściwie tej rabaty nie było. A teraz proszę.

Bardzo ładnie rozrosły Ci się żurawki. Moje jakoś stoją w miejscu. I te rozplenice! Po prostu szok, jak Ci rosną