Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 17:53, 20 lip 2016

Do góry
Jak widać pole do popisu tu jest - czyli najfajniejsze przede mną

Ogród Marty 17:53, 20 lip 2016

Do góry
Marta napisał(a)

Dzięki, tą lakierobejcę już znam i jesteś już kolejną osobą, która ją stosowała. Właśnie zastanawiam się czy altany nią nie pomalować.

O rety cudeńko!
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 17:51, 20 lip 2016

Do góry
No dobra a co z rewolucją? Najgorsze za mną...
To był stan 0

Parawan został przesunięty do tyłu(będzie kolejny parawan tam gdzie ta niska słoma) tak by można było jeszcze cos posadzić.

To od drugiej strony
Blaski i cienie nowego życia 17:45, 20 lip 2016

Do góry
Nowa rabatka różana renesansowa:
5szt. róż Artemis, 1szt. róża Naomi Renaissance, 1szt. róża Julia Renaissance
miskant Gracillimus, rozplenica z czarnymi kućkami, rozplenice z białymi kućkami (niezimujące), pod płotkiem trawka Ice Dance, werbena patagońska od Gosi, na brzegi cyprysik groszkowy i 2 hosty(żeby pies nie załatwił mi róży brzegowej).

W planach wiosennych: 3 kulki bukszpanowe i kulka na pniu (moim marzeniem byłaby cisowa na pniu)

Blaski i cienie nowego życia 17:44, 20 lip 2016

Do góry

Taką ziemię mam naprodukowaną w taczce żeby coś urosło: 'gliniasty kompost', piasek, ziemia dla róż, dolomit. A w dołku paskudna twarda glina- już dalej nie da się nawet kopać.

Blaski i cienie nowego życia 17:39, 20 lip 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Same wyzwania, przede mną też podobne, pogoda sprzyja. Ładny był ten ceglasty warzywnik.
A co zadecydowało o zagęszczeniu w sadzeniu r. 'Artemis'?

Ceglasty jest nadal, cegły właśnie odchwaszczałam. Jeszcze trochę są zaglinione, czekam na ciepło. Próbuję coś odnowić, bo w tym roku zdrowie mi dopisuje.

A Artemis dlatego że gdybym dała rzadziej weszłyby 4 szt. a to mi nie pasuje 3szt. za mało- 4szt. nie pasuje- a tak weszło 5szt najwyżej jak będą szalały to 2szt. wyciągnę i przesadzę

Dziś pokazał się pierwszy kwiat budleipszczółki urzędują

Blaski i cienie nowego życia 17:36, 20 lip 2016

Do góry
Agania napisał(a)
Ula fajny kształt rabat ...zarys na ogół ogrodu wyszedł na szóstkę ...ładnie się zagęszczają, mój warzywnik też nie jest do chwalenia, ale ważne, że coś rośnie

Ja też mam w tym roku pelargonie, ale rozrośnięte u Ciebie i masz ładne kolory

Dziękuję za pochwałę kształt tak sam wyszedł, a tak w ogóle to lubię zakrętasy
i zawsze zanim coś posadzę to muszę mieć docelową wizję kształtu rabaty. Dlatego u mnie tak wolno idzie bo potem to co przygotuję trzeba obsadzić- potrzeba roślin a przede wszystkim ogrom ziemi i ta ziemia właśnie mnie trzymała przez ostanie 2 lata. W tym roku wykorzystałam jedną część kompostownika,a od wiosny nastawiony mam nowy.

Pelargoniami mogę się wiosną dzielić gdybyś chciała muszę tylko wiedzieć ile zostawić roślin na zimę w zależności od zamówienia
Zakwitło osteo- szału nie ma.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:36, 20 lip 2016

Do góry
ZieloneWrota napisał(a)
Proszę cię ja chcę żyć, jeśli możesz zobić dla mnie fotkę rabaty w całej okazałości będę wdzięczna .

Na stronie 2 wątku, chyba w 7 poście jest moment zakładania tej rabaty. Namiętnie próbuję tam wsadzić drzewo, ale w planowanym miejscu padły mi już dwa egzemplarze. W kolejce czeka grab fastigiata. Trawa po drugiej stronie płotu bardzo kiepsko rośnie. Planuję zastąpić ten trawnik rabatą. W tej chwili kończą nam tam montować ogrodzenie i przesuwną bramę. Musiałam wykopać rosnące wzdłuż granicy cisy.
Tam rosną 3 hortensje Limelight, 4 miskanty Variengatus, rozplenice, dwa gatunki imperaty, 2 róże okrywowe białe, 2 okrywowe kremowe (białożółte, żurawki 4 berberysy Bagatelle, a zimową porą widać tam tuje Golden Tuffet , Aurea nana i świerk Glauca Globosa. Wiosną są krokusy, białe narcyzy i fioletowe tulipany.
Trochę się to rozrosło, zrobił sie lekki bałagan i trzeba będzie usunąć zadarniacze (floks szydlasty, tatarak wachlarzowaty).

w czerwcu
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 17:32, 20 lip 2016

Do góry
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 17:31, 20 lip 2016

Do góry
Blaski i cienie nowego życia 17:31, 20 lip 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Fajnie rabata bujnęła Zastanawiam się czy na posianie teraz ogórków w grunt nie jest trochę za późno

Jak nie wzejdą to się nic nie stanie. Rabatka fajna, bardzo ją lubię w lecie a wieczorem zapraszam do mnie na nową rabatkę różaną

Od znajomych dostałam taką malutką hostę, rośnie pod hortensją

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 17:29, 20 lip 2016

Do góry

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 17:25, 20 lip 2016

Do góry

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 17:23, 20 lip 2016

Do góry
Na pierwszy rzut oka nie widać co dzieje się za oczkiem - i widać będzie dopiero późna jesienią gdy liście z drzew opadną
Tu ma być ogród :) 17:21, 20 lip 2016

Do góry

Sesleria jesienna i miskant Kleine Fontane zaczynają kwitnąć

Tu ma być ogród :) 17:19, 20 lip 2016

Do góry
Prośba o poradę.

Czy wywalić szałwie i zostawić same trawy?
Zdjęcia obrazujące oba rozwiązania

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 17:16, 20 lip 2016

Do góry
Jeżówka od Justyny wabi motyle
U Agi - czyli słońce i piach 17:08, 20 lip 2016

Do góry
ag_zie napisał(a)
Dosadzę dwie tuje do furtki i po lekkim łuku będą berberysy kolumnowe, później tawuły golden princess w dwóch rzędach i wcisnę tam kilka rozchodników (bo za klonem są rozchodniki z rozplenicą). Między tuje a berberysy (w ten brzuszek) będą jeżówki.
Klon od siatki ma 3,5m a od kostki do gracka jest 4,2m. Słońce non stop.

Aga ta rabata jest przy samym wjeździe, będziesz patrzeć na nią cały rok, nie myślisz o tym aby dodać coś zimozielonego w tych niższych rzędach
Ogródek frontowy 16:55, 20 lip 2016

Do góry
A tu praca eMa co prawda jeszcze w wersji roboczej bo mają być poprawki i poziomowanie, ale zostały ustawione co by sprawdzić jak świecą

I jak tak stanęły to zastanawiam się nad tą szałwią co na łuku miała być bo przy największym podeście mało miejsca :/ Pasowało by tam coś zimozielonego jeśli już lub po prostu wysypać korą bo jak szałwia będzie malutka to nie fajnie to chyba będzie wyglądać, a przecież chciałam ją żeby dodać koloru a nie zieleni.
Chyba żeby zrobić szałwie tylko na części łuku? Wysypię korę jak podesty staną ostatecznie i wtedy może coś do głowy mi przyjdzie.
Macie może jakieś pomysły co z tym zrobić?
Ogród Marty 16:47, 20 lip 2016

Do góry
Marta napisał(a)

Wypasione podpórki dla drzew mają

Piękne widoki!!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies