Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

sylwia_slomc... 13:46, 21 sie 2016

No i jestem już
Zadko udaje mi się zrobić zdjęcia ptaszków, ale dzisiaj miałam farta
Chłopaki po drodze z Kościoła przynieśli malucha.

posadziłam go w donicy z tują na balkonie , a on frrrrrruuuuu i wylądował mi na palcu, zjadł z ręki ciut okruszków, posadziłam na roślinach ponownie bo do budki nie chciał wejść , a on znowu frrrruuuuuu i znowu na rękę, dopiero za czwartą próbą odleciał na dach , a potem dalej.
sylwia_slomc... 13:53, 21 sie 2016

A teraz powrót do roślin
tak transportowałam

upchane za siedzeniem w autobusie
dotarły do ogrodu w całości
żółwik ukośny

i jałowiec płożący limeglow jako jedyne dobrze opisane( moim zdaniem)
sylwia_slomc... 13:56, 21 sie 2016

tyle przydźwigałam

reszta opisana jako
cyprysik coralliformis i jałowiec łuskowany glassel, ale to chyba nie one

Poproszę znawców o rozpoznanie
sylwia_slomc... 14:02, 21 sie 2016

W przydomowym róże teraz tłoczą słabo, ale to już któreś tam tłoczenie z rzędu

sylwia_slomc... 14:05, 21 sie 2016

Ta ostatnia jeszcze nigdy tak wysoko nie poleciała
Przerosła mnie i to mocno

na razie kwiaty ma nisko , ale u góry już pełno pączków
i jeszcze te poprzednie
sylwia_slomc... 14:08, 21 sie 2016

A teraz wczorajsze działania mające na celu poprawę wizerunku w przydomowym
piwniczka dostała parapety z płytek

sylwia_slomc... 14:16, 21 sie 2016

a potem elewację

przejaśniało w tym kącie i wreszcie będzie ładne tło dla niezapominajek i kaczeńców wiosną

Uprasza się wyrozumiałości dla chwastów bo czasu na nie nie było kompletnie, ale obiecuje , że jak ogarnę się z piwnicą i chodnikiem przed nią to ostro walczę z zielenią naturalną na rabatach

Ale za to miedzy trawki dosadziłam floksów
Bogdzia 14:23, 21 sie 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)
No i jestem już
Zadko udaje mi się zrobić zdjęcia ptaszków, ale dzisiaj miałam farta
Chłopaki po drodze z Kościoła przynieśli malucha.

posadziłam go w donicy z tują na balkonie , a on frrrrrruuuuu i wylądował mi na palcu, zjadł z ręki ciut okruszków, posadziłam na roślinach ponownie bo do budki nie chciał wejść , a on znowu frrrruuuuuu i znowu na rękę, dopiero za czwartą próbą odleciał na dach , a potem dalej.

Tak to albo wróbel albo mazurek ale mazurek to też wróbel.Twój fart to jednak nie jest fart dla wróbelka bo on niedawno wyleciał z gniazda i jeszcze jest karmiony przez rodziców conajmniej przez dwa tygodnie. Nie wiadomo na ile juz potrafi sam zdobyc jedzenie a patrząc na jego żólty dziób to raczej nie potrafi i bedzie miał problem z przeżyciem. Nie powinno się zabierac młodych ptaków z miejsc gdzie są bo w pobliżu sa zawsze rodzice którzy karmią, jesli jest daleko od tego miejsca to rodzice juz go nie znajda. Jeśli w poblizu znalezionego ptaka jest np kot lub jezdnia to mozna go złapac i położyc w bezpiecznym miejscu ale gdzies w poblizu.Sylwia wybacz ze to piszę , nie po to by miec do Ciebie jakies pretensje ale by inni jak to przeczytaja wiedzieli jak się zachowac bo niecodziennie spotykamy młodego ptaka i czasem robimy bład zabierajac go.
sylwia_slomc... 14:27, 21 sie 2016

jak sie zrobią zielone poduchy to wiosną też będzie ładnie , a potem prowadzenie przejmą trawki

W środku piwniczki też się poprawiło już , ale do końca jeszcze daleko

sufit podparty, otynkowany i zatarty
ściany z pierwszego zrobione
sylwia_slomc... 14:33, 21 sie 2016

Bogdzia napisał(a)

Tak to albo wróbel albo mazurek ale mazurek to też wróbel.Twój fart to jednak nie jest fart dla wróbelka bo on niedawno wyleciał z gniazda i jeszcze jest karmiony przez rodziców conajmniej przez dwa tygodnie. Nie wiadomo na ile juz potrafi sam zdobyc jedzenie a patrząc na jego żólty dziób to raczej nie potrafi i bedzie miał problem z przeżyciem. Nie powinno się zabierac młodych ptaków z miejsc gdzie są bo w pobliżu sa zawsze rodzice którzy karmią, jesli jest daleko od tego miejsca to rodzice juz go nie znajda. Jeśli w poblizu znalezionego ptaka jest np kot lub jezdnia to mozna go złapac i położyc w bezpiecznym miejscu ale gdzies w poblizu.Sylwia wybacz ze to piszę , nie po to by miec do Ciebie jakies pretensje ale by inni jak to przeczytaja wiedzieli jak się zachowac bo niecodziennie spotykamy młodego ptaka i czasem robimy bład zabierajac go.

Bożenko myślę jednak, że chłopcy bardziej dali mu szansę na przeżycie bo znaleźli go na szosie przechodząc przez ulicę i młody byłby go zdeptał - 1 cm dzielił ptaszka od buta , a nie uciekał, a gdyby auta jechały- to szosa krajowa, nie miałby szans ale zgadzam się, że mogli go przenieść gdzieś w pobliże....niestety nie wiedzieli, że młodziutki , myśleli, że go auto potrąciło