Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Przy ścieżce 22:41, 30 mar 2025

Do góry
vita napisał(a)
Nie pamiętam kiedy dostałam z wymiany roślin, różową formę H. nobilis.
Jestem zachwycona jej żywotnością. Ta wygląda trochę jak kwiat zawilca blanda, ma takie wąskie płatki.

Vita, Ty masz same cudeńka
Małymi krokami-Ogród Wioli 22:30, 30 mar 2025

Do góry
UlaB napisał(a)

Kurcze, a kiedyś raczej mówiono ze nie lubią przesadzania dobrze ze ogrodnicy amatorzy wiedzą swoje i zwykle wychodzi na nasze
Ciemierniki w nowym miejscu wyglądają jak gdyby były tam od zawsze - idealne miejsce!

Może chodziło o dzielenie
Dzielić się dzieli też spoko, tylko , że potem muszą się dobrze ukorzenić i potrafią stać w miejscu. Ale potem ruszają

Też tak uważam , że pasują idealnie jeszcze taką kępę przesadziłam tutaj

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 22:22, 30 mar 2025

Do góry
Tegoroczna kamelia.
Śś, uwielbiam ten etap. Późniejsze zresztą też.

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 22:19, 30 mar 2025

Do góry
Rozchodniczki na głównej rabacie. Lubię te takie kapustki małe.
Pierwiosnki gdzieś w sadzie, ale chociaż mają przyjemny żółty kolorek.

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 22:13, 30 mar 2025

Do góry
Ponownie wysypałam kompostem duzą rabatę. Tamten jakoś wyjaśniał od deszczu.
Jestem zupełnie zadowolona z tego jak to wygląda. Teraz nic t ylko czekam aż urośnie i zakwitnie.

No i w koncu trawę będziemy mogli posiać... tzn kiedyś. jak luby zakonczy temat tarasów, więc nie jest to jutro

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 22:10, 30 mar 2025

Do góry
Wysypałam kompost w truskawki. Wiem,wiem... truskawki żyją swoim życiem. Może tej jesieni je zorganizuję jakoś... w ub roku nie było na to czasu.

Ogródek Gosi 22:08, 30 mar 2025

Do góry
Ogródek Gosi 22:07, 30 mar 2025

Do góry
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 22:07, 30 mar 2025

Do góry
Intensywny weekend za nami. Ja w temacie ogrodu, mąż podjazdu. i szukania słupków granicznych. i tarasów.

Mało zadowolona jestem z tych żółtych żonkili... tyle fajnych kupiłam,a tu same żółtki!
Zobaczcie - cała rabata żółciótka!!

Ogródek Gosi 22:07, 30 mar 2025

Do góry
Basieksp napisał(a)
Ale będzie sadzenie

Basiu, będzie jak przygotuję rabatę. Na razie nie mam czasu. Ciągle coś.
Posiedzą chwilę w doniczkach

mrokasia napisał(a)
No właśnie, wiosną to nie wiadomo w co ręce włożyć. Ja wczoraj ogarnęłam warzywnik, dziś może coś wysieję. Mam do ułożenia linie kroplujące. Trawnik do nawiezienia. Muszę ogarnąć stare tuje - przyciąć, nawieźć. I jeszcze mnóstwo innych rzeczy muszę zrobić.
Ale przecież my to lubimy, co nie?

Super prezent dostałaś od koleżanki, będzie sadzonko .

Kasiu, mam wrażenie w tym roku, że z niczym nie nadążam. Zrobiłam juz tyle, a jest jeszcze tyle. Jeszcze nigdy nie miałam takiego wrażenia. Wczoraj pracowałam cały dzień i gdzie nie spojrzałam widziałam jeszcze mase roboty.
Na razie obcinam róże i porządkuję rabaty wokół nich.
Została mi połowa jeszcze, czyli jakieś 20.
Przyjrzałam się warzywnikowi i stwierdziłam, że czas na wymianę nadstawek. Te co mam nie są niczym zabezpieczone i juz zaczynają próchnieć. Zamówiłam już połowę, żeby rozłożyć robotę na raty, bo to wiązę sie z wyciąganiem ziemi z donic. Trochę tej roboty bedzie.
Cały czas mam totalny bajzel pod wiatą garażową. Niestety tutaj musze troche podziałać z moim m., który odkłada te porządki w nieskończoność.
No i jeszcze nowa rabata.. Musze też zwertykulowac trawnik i go nawieźć. I tak pracy przybywa i przybywa.
Oczywiście, że ja ją uwielbiam, ale wolałabym mieć na nią więcej czasu. Robić to z przyjemnością powoli, a ja działam w biegu,. Co roku sobie obiecuję, że wezme tydzień urlopu, żeby sie ogrodem nacieszyć i co roku mi sie nie udaje.
Najgorszy okres w pracy zawodowej.
Ale już niedługo

LIDKA napisał(a)
Bardzo ładne te darowane rośliny.
Z doświadczenia mojego juz wiem że te darowane niejednokrotnie rosną lepiej niz te szkólkowe hodowane w torfie.

Lidka, też mam takie wrażenie.
Te rosliny są naprawdę olbrzymie. Nie to co sie kupuje w szkółkach.
Tak naprawdę mogłabym je jeszcze spokojnie podzielić na mniejsze, a i tak posadziłam w doniczkach po dwie.

Wczoraj cały dzień w ogrodzie.
I mam wrażenie, że jest większy bałagan
Pościnałam wszystkie trawy, źdźbła są wszędzie.
Połowa róż przycięta. Sekator sprawdził się rewelacyjnie, bo przy okazji tnę wszystko co pod rękę podleci
Tnie pieknie i cieniutkie i grube gałązki. Trawy tnie super.
Podsumowując jest genialny.
Tylko trzeba uważać, bo leciutkie naciśnięcie na spust i reaguje od razu.
Jak napisałam Mrokasi, jeszcze wiele pracy przede mną, ale mam nadzieję, że powolutku dam radę.

Powoli czas krokusów mija

W Kruklandii 22:06, 30 mar 2025

Do góry
Bardzo napakowanym i ciekawym wątkiem jest ten - ma on tylko 36 stron, a na stronie 35 wrzuciłam moje streszczenie notatek z tego wątku. Na większości filmików o sadzeniu borówek na YT usłyszysz tylko o dużej ilości ziemi do borówek w dołek. Tutaj jest trochę więcej wiedzy i lekko inne podejście.
hanka_andrus napisał(a)
Mam posadzone w kwadracie 12 borówek. Są w tym miejscu 20 lat. Co 2 lata wycinam stare pędy, nie rokujące owocowania, co roku dosypuę kwaśnego torfu i kładę dodatkową warstwę kory. Sadzonki są zróżnych odmian, Owocowanie od lipca do końca września, a nieraz i dłużej.

Takie zblokowanie ma dobre strony-podlewamy w jednym miejscu - borówka potrzebuje jej bardzo dużo.

Rosną dość wysokie, nawet do 2 metrów, ale poprzez cięcie możemy to ograniczyc.Roczne przyrosty są zależne od nasłonecznienia i jedzonka, ja sypię wiosną azofoskę, można i inny nawóz, spec. do borówek.
W czasie zbioru, nurkuję pod gałązki, siadam na stołeczku i zbieram.
Jeżeli w rzędzie , to odległość 1,5 m- Gałązki z Owocami przewieszają się.
Z tych 12 krzewów w tym roku miałam 6 wiader 10 litrowych borówki.

Ogród zacząć czas. 22:03, 30 mar 2025

Do góry
Niektórzy jeżdżą w góry podziwiać łany krokusów, a u mnie w trawniku pełno fiołków!

Ogród prawie wymarzony … 22:01, 30 mar 2025

Do góry
Trochę koloru

Resztę hiacyntów zasłoniły jałowce

Sezon 2017 u Hanusi 21:57, 30 mar 2025

Do góry
Lidko, dziękuję Tobie za odwiedziny w mym grajdołku. I wszystkim zaglądającym życzę, szybkiego uporania się z wiosennymi pracami, bo potem będzie lżej? No nie wiem, ale dla mnie wiosna jest najbardziej kłopotliwa, a tu siły uciekają, i nijak nie da się przyspieszyć.
Następnym razem, to może chociaż kosiarkę wyciągnę, i sko0szę namiastkę trawnika, przynajmniej trochę stresu od siebie odsunę.

Ogród prawie wymarzony … 21:40, 30 mar 2025

Do góry
Kilka fot dla Was

Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 21:17, 30 mar 2025

Do góry
Tulipany też zawiązują kwiaty
Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 21:11, 30 mar 2025

Do góry
A tak z innej beczki muszę się pochwalić bukietem
Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 21:09, 30 mar 2025

Do góry
Mini narcyzki pięknie kwitną , bratki sieją się wszędzie
Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 21:08, 30 mar 2025

Do góry
Prymuleczki u mnie lichutkie non stop obrywały mrozem ale są śliczne
Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 21:06, 30 mar 2025

Do góry
Zapomniałam się pochwalić kwiatem ciemiernika z siewek od Joku przy tej okazji jeszcze raz bardzo dziękuję
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies