Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi i Romka

Ogród Basi i Romka

Basieksp 18:19, 29 sty 2026

Eupraksja napisał(a)

Doskonałe warunki mają u Ciebie ptaki, a będą miały jeszcze lepsze Też teraz mam w planach ponasadzać krzewy, których owocami się ptaki żywią poza sezonem. W poprzednim ogrodzie stołowały się na ognikach, wyjadały wszystko do ostatniej kuleczki. Ale że białe owoce śnieguliczki też jedzą, to nie wiedziałam. Masz jeszcze jakieś gatunki już upatrzone albo posadzone z myślą o ptakach?

O śnieguliczce gdzieś wyczytałam, najwyżej jak nie będą chciały jej jeść to ją wyrzucę. Ognik też mam i jak zrobiła się zima, szybko go oskubały. Myślę, że smakował by im głóg, ale to raczej duże drzewo, ja na takie już nie mam miejsca. Owoce dzikiej róży, też by były ok, jarzębina, kalina. Tylko nie wiem co by przetrwało do zimy, bo aronię, to co zostawiłam dla ptaków, na krzewie, jeszcze jesienią wszystko oskubały.
Basieksp 18:32, 29 sty 2026

Joku napisał(a)
A ja się zastanawiam co mogą lubić kosy. Pojawiła się u mnie parka, kulki tłuszczowe dla sikorek ich chyba nie interesują. Jeżeli już to wydziobują to co spadło sikorkom na ziemię. Specjalnie dla nich wyłożone jabłko tez ich nie zainteresowało.

Ja daje moim jabłko, gruszkę i aronię, mam mrożoną. Czasami banana ale go nie zawsze zjadają, dlatego przestałam. Jabłko i gruszkę kroję na taką bardzo grubą kostkę, bo jak dawałam większe to jeden się częstował i odganiał pozostałe. Zauważyłam, że czasami poskubią sobie też mieszankę ziaren, ze słonecznikiem i orzechami. Na podstawek daje im te owoce i garstkę ziaren, takiej mieszanki. Jak kosy tego nie zjedzą to inne ptaki z tego korzystają. Bo np. sierpówki rzadko kiedy zaglądają do karmika i zjadają to co na ziemi. Rano do jednego podstawka, jak jest jeszcze spokój, zaglada jeden rudzik, on lubi spokój. Jak przylatuje stadko wróbli, rudzik się chowa. Daję im zawsze rano a około 11-12 jest wszystko zjedzone, wtedy dostają trochę mniejszą dokładkę Jedynie kokosy z tłuszczem i ziarnami wiszą cały czas.
Joku 20:25, 29 sty 2026

Czyli spróbuję z pokrojonym jabłkiem bo wyłożyłam całe, jego nie ruszyły.
Basieksp 22:54, 29 sty 2026

Joku napisał(a)
Czyli spróbuję z pokrojonym jabłkiem bo wyłożyłam całe, jego nie ruszyły.

Myślę, że się skuszą
Basieksp 23:02, 29 sty 2026

U mnie takie towarzystwo Zdjęcia nie zawsze wyraźne, bo towarzystwo dość ruchliwe i plochliwe Sójka i kosy
Basieksp 23:07, 29 sty 2026

Mały rudzik Jeden raz był też grubodziób
Były tez kawki
Dzięcioł i sierpówka
Basieksp 23:08, 29 sty 2026

Był też i on
Ktoś z parapetu podgląda to całe towarzystwo
Kordina 00:55, 30 sty 2026

Moja ptasia hodowla dostała przekrojoną na pół średnią dyńkę i już prawie wydziobana, ale nie wiem jaki gatunek. Pestki i miąższ znika
An_na 07:57, 30 sty 2026

Joku napisał(a)
A ja się zastanawiam co mogą lubić kosy. Pojawiła się u mnie parka, kulki tłuszczowe dla sikorek ich chyba nie interesują. Jeżeli już to wydziobują to co spadło sikorkom na ziemię. Specjalnie dla nich wyłożone jabłko tez ich nie zainteresowało.

Moje Kosy jedzą jabłka. Kroję na pół i wykładam na ziemię miękka stroną w górę
Basieksp 08:43, 30 sty 2026

Kordina napisał(a)
Moja ptasia hodowla dostała przekrojoną na pół średnią dyńkę i już prawie wydziobana, ale nie wiem jaki gatunek. Pestki i miąższ znika

Fajny pomysł z dynią. W sezonie są bardzo tanie, mogą długo leżeć, chyba sobie na kolejny sezon zrobię dyniowy zapas. Chociaż u mnie na same pestki dyni, mają długie dzioby Zauważyłam, że są wyrzucane, poza karmik .