Kochana Iwonko, przeczytałam twoje przemyślenia nt. zmian w ogrodzie. Smutne są takie dni. Ja też tak mam. Dziś nawet pisałam u kogoś, ze najchętniej bym wszystko przeorała i zaczęła od nowa. Wiele osób czuje to samo. Myślę, że czytanie tego forum otwiera nam oczy na nowe możliwości i zasady, tak sprzeczne z przeciętnymi polskimi ogrodami.
Mogę ci powiedzieć, jaki ja mam plan, bo ta wersja z orką nie wchodzi w grę. Zamierzam powoli przerabiać rabaty, grupując rośliny. Np. mam w jednym miejscu takie niskie tujki sznurkowe, zapomniałam nazwy jak na złość, w ilości 4 sztuk, w innym 2, bo były 3 i jedną skosił mąż. Postanowiłam, że będą rosnąć razem. To samo z karłowatymi świerkami, thujami aurea nana. Część roślin usunę, i tak nie będzie miejsca, jak się rozrosną. Oczywiście zostanie sporo pojedyńczych, ale będą między tymi powtórzonymi. I teraz chyba najważniejsza rzecz: nie mieszam kolorów. Na szczęście najbardziej podoba mi się róż i biel w ogrodzie, więc nie gryzę się tak bardzo, ale w sezonie (poza wiosną) będą kwiaty tylko w tych kolorach. Dopuszczam fiolet, ale żadnych żółci, czerwieni itp. Myślę, że taka rozrzutność kolorów wprowadza wrażenie chaosu.
Wiesz, na waszym miejscu przerobiłabym jednak to kółko, Zbyszek miał rację, kiedy pytał, kiedy je likwidujesz. Niestety nie jest to dobre miejsce dla tego buka. Nie będzie tam miejsca, jak urośnie, a wtedy przesadzanie będzie dużo bardziej problematyczne. Przesadź jesienią lub wczesną wiosną.
Rozbawiłaś mnie z tą hortensją

aż pobiegłam zrobić zdjecie swojej:
Kolory niestety jakieś żółte tu wyszły, ale już było mało światła. Ale do czego zmierzam: ona nie powinna tak wyglądać

znaczy wygląda tak dlatego, że jest młoda i prawdopodobnie dostała trochę za dużo azotu. Limka powinna być napakowana jak Pudzian

i ta twoja NN taka jest. Miarkę zostaw na mierzenie odstępów między roślinami

ona nic nie pomoże. Limka w swojej świetności może mieć ogromne, ogromne kwiatostany. Wg mnie to 100% Limka

możesz posadzić je razem
Trzymaj się
Edit: zobacz u Bożenki, czy one są małe?
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5534-hortensjada?page=423 A u Danusi w nie tylko bukszpanowym są jeszcze większe.