Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole

Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole

AniMa 09:45, 07 wrz 2016

makadamia napisał(a)
Ciągle mam wyrzuty sumienia przez tą swoją wczorajszą obcesowość. Jak masz potrzebę rewanżu, to zapraszam do siebie - możesz mi napisać, że to jest beznadziejny pomysł a tamto w ogóle nie wyszło

Na szczęście widzę, że merytorycznie w zasadzie się zgadzamy.
Rozwijając temat pergoli - ja bym ją przesunęła nieco w do góry i w prawo - może przykleić ją do tych rabat planowanych na końcu działki?
Chodzi mi o to, że ona teraz stoi centralnie przed tarasem - mam wrażenie że będzie zamykać widok. No i jakiś większy kawałek trawnika by się przydał.

A projekt - z tego co pamiętam, na razie wrzuciłaś tylko jeden, chyba że coś mi umknęło

A oczywiście, że już u Ciebie byłam. W doradzaniu jeszcze słaba jestem, ale w podziwianiu bbb dobra
Z pergolą - nie myślałam o niej tak ale wyjdę na balkon przymknę oko i przymierzę
Jeżeli chodzi o projekty rabaty frontowej, to Asia Nawigatorka wrzuciła 2 propozycje na str. 24, ja 1 na 26 i dzisiaj jeszcze 1....
kasja83 20:58, 07 wrz 2016

Hej Aniu-śledzę,nie doradzam-bo kiepski jeszcze doradzacz jestem
makadamia 08:31, 08 wrz 2016

Byłaś, ale nic nie skrytykowałaś, więc się nie liczy

Aniu, odnosiłam się do Twojego projektu z 26 strony.
Teraz jak wrzuciłaś ten drugi, powiem tak:
dla mnie osobiście ciut zbyt symetryczny - coś przy stożkach mi przeszkadza, ale nie wiem co. Za dużo ich? Może z jednego małego od strony bramy zrezygnować? Tak tylko gdybam. Poza tym wiadomo - rysunek rysunkiem, a w rzeczywistości inaczej to trochę wygląda i rośliny też nie zawsze chcą współpracować. Więc w realu pewnie będzie dobrze.

Dodatkowo - może lepiej, żeby ta rabata taka symetryczna była - łatwiej będzie pociągnąć te boczne.

I trzeci argument za: ta wersja na pewno będzie łatwiejsza do utrzymania w ryzach niż poprzednia.
Nett 08:59, 08 wrz 2016

Witaj Aniu, chciałam się przywitać, bo zaglądam do Twojego wątku i podziwiam plany. Bardzo mi się podoba Twój projekt. Taki spójny, całościowy, przemyślany. Piękny ogród z tego będzie. Doradzać nie będę, ale na pewno będę zaglądać i kibicować.
AniMa 11:19, 08 wrz 2016

Kasju dziękuję za śledzenie, ja tez nie zawsze coś powiem - napiszę, tylko patrzę, ogląda, podziwiam, notuje i uczę się

Asiu Asiunia, ja trochę nie kumam: umysł humanistyczny nie ścisły jestem - powiedz mi dokładnie o którą symetrie ci chodzi, bo ja kombinuje jeszcze 2 inne ulożenia bez stożków...i mam dylemata...

Anetko Dziekuje ci za ogrom pochwał - urosłam bez podnoszenia fotela.. Witam Cię u sibie Szczecinianka u mnie, ale fajnie. Napisałam ci u ciebie dlaczego fajnie
makadamia 11:48, 08 wrz 2016

To nie Ty humanistka jesteś, tylko ja mało komunikatywna i nie umiem się jasno i krótko wysłowić - mam to po tacie, zdaję sobie z niego sprawę, życia mi nie ułatwia, ale poradzić z tym sobie nie umiem.

Pisałam o symetrii - dwa stożki przy furtce, dwa stożki przy bramie.
Potem jeszcze trochę przemyśliwałam ten temat i przypomniał mi się jeden obrazek, który znalazłam na Pintereście Toszki:

https://pl.pinterest.com/pin/285486063858159557/
i drugi:
https://pl.pinterest.com/pin/523613894158334313/

i tak sobie myślę, żeby tym stożkom nie dodać po jednej kulce, żeby kompozycyjnie to lepiej wyglądało.
Tylko żeby miejsca na to wszystko starczyło...
anbu 11:55, 08 wrz 2016

AniMa napisał(a)

Aniu a nie chcesz tu jakiegoś drzewa wysoko szczepionego + same kulki + hakone?
Makusia 11:58, 08 wrz 2016

.....strażników na przykład
makadamia 12:16, 08 wrz 2016

Coś w tym kierunku:
anbu 12:22, 08 wrz 2016

No i ten żywopłot też, of course bym zostawiła