Hej Domi, zatrucia nie zazdraszczam. Zapracowana kobieto teraz jesteś remont, ogród a do tego wakacje to i dzieciakom pewnie trzeba czas jakoś zagospodarować. Pozdrawiam U mnie lało pięknie całą noc, ogród znakomicie podlany, jakżeż się cieszę
Nie chcę źle doradzić wiec się nie odzywam, ale ja bym ścięła w kulkę póki się nie stykają i gdy cała przekwitnie czyli owady przestana przylatywać po nektar.
Moja wygląda tak i nie scinam jeszcze
Przeglądając stare zdjęcia widzę jakie rośliny miałam, a których już nie ma, gdzieś przepadły:
złocień
zawciąg nadmorski
niebieskie orliki - moje ulubione; mam tylko białe i różowe
i Clematis Vinered - ładny miał kolor
Chaos na razie ale ja patrze przyszłościowo.
Szałwia niebieska blisko roży i hortensji. Pomiedzy nią i bukszpanem chciałabym żurawki z czerwonymi liściami - jak juz je rozmnoże
Tymczasem na razie rośnie sobie żeniszek
Bacowa moze to askotychoza ?
info przekleiłam z chorób bukszpanów
quote=Gardenarium napisał(a)]
Otrzymałam dziś istotną informację od redakcji programu "Maja w ogrodzie" w sprawie tej choroby:
Koniecznie przeczytajcie
Zapraszam do oglądania nowego programu
Brązowe i szare przebarwienia na liściach bukszpanu, a z czasem zamieranie całych połaci żywopłotów - to może być efekt porażenia tych roślin przez groźna chorobę grzybową zwaną askochytozą. W pierwszej fazie na blaszkach liściowych pojawiają okrągłe, stopniowo powiększające się żółte plamy. Z czasem ich powierzchnia brązowieje, a wokół plam tworzy się czerwonobrunatna obwódka. Do rozpowszechnienia się tej choroby w dużej mierze przyczyniła się deszczowa pogoda. Porażone liście oraz gałęzie należy usunąć, a następnie spalić lub zakopać. Pamiętajmy jednocześnie, aby po zabiegu oczyścić narzędzia ogrodniczym środkiem do dezynfekcji lub preparatem chemii domowej. Walkę z tą chorobą prowadzimy dwutorowo: podlewając krzewy preparatem systemicznym: Topsin lub Sarbrawit oraz opryskujemy liście środkami takimi jak: Rovral, Dithane lub Discus. Zabieg powtarzamy 3-4 krotnie co 7-10 dni.
Jak kupowałam moje hortki to były ledwo do kolan a niektóre nawet mniejsze patyczek 10 cm...
Latem 2012 wyglądały np. tak
Zatem na pewno urosną wszystko urośnie
Przy tarasie jest zaplanowana rabata formalna - bukszpanowa, ale dodatkiem będą hortensje albo Limelight albo Vanilla F. albo jeszcze jakieś inne. Wszystko co tam teraz jest będzie rozsadzone w inne miejsca, które już planuję
Pozdrawiam