Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Z Pszenicznej ... 11:30, 11 sie 2016

Do góry
AgataP napisał(a)
Machnęłam sobie kanciki na bylinówce, pod katalpą i zlitowałam się nad hortkami - opieliłam i wykancikowałam również.

Mucha nie siada, kanty perfekcja, ja dopiero zaczęłam, a rabaty są u Ciebie naprawdę imponujące, ja z bylinówką męczę się już kilka latek, widać za mało miejsca mam, a za dużo chce, muszę to skorygować w mojej głowie
Warzywnik wygląda jakbyś kort tenisowy szykowała, szacun za ogromna pracę Agatko

Rozchodniki też przepiękne
Tu ma być ogród :) 11:29, 11 sie 2016

Do góry
_Martini_ napisał(a)
Świetne miejsce wypoczynkowe.
Mam pytanie: z czego masz zrobione te profile za tarasem? To jest drewno? Czy to było robione na zamówienie czy kupowane? Szukałam podobnych (na razie tylko w marketach budowlanych) ale nie mogę znaleźć. Potrzebuję do powojników.

Białe zawilce wymarzają? Kurka, a ja właśnie białe zamówiłam

jeśli dobrze Cię zrozumiałam to chyba myślisz o pergoli? Ona jest drewniana. My robiliśmy na zamówienia, firma była z okolic Częstochowy.

Tu mam taką starą fotkę, zrobioną w dniu montażu jak w całości wygląda.

Przy okazji wspomnę, że to było 4.07.2015, jak widać nie ma tam żadnych roślin, a dziś jest busz!

Tak z białymi zawilcami wiele osób po tej zimie miało problem. Jaką odmianę zamówiłaś? Bo u mnie lepiej zimowała Whirlwind niż Honorine Jobert, ale nie wiem czy to nie kwestia przypadku.
Brunerę, naparstnicę, szałwię omszoną 11:27, 11 sie 2016

Do góry
Mam jeszcze takie fiołki

Pszczelarnia 11:24, 11 sie 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Agato,
tak. Rozsiewa się bardzo dobrze. Nie jest nigdy doskonale biały a raczej biało-zielony, przypominając zioła w swej urodzie (jest przecież rośliną zielarską i miododajną). Jest dość wysoki i bardzo strzeliście stoi na rabacie. Lubię, jak pojawia się w innych kwiatach to tu, to tam w grupkach.

Mam jeszcze odmianę 'Black Adder' - nie rozsiewa się chętnie. Mam jeszcze jedną uratowaną sadzonkę 'Golden Jubilee' o żółtych - limonkowych liściach.

Indygo to odmiana? Nie znam a wygląda ładnie w internecie.

EDIT: zdjęcie niezbyt dobre ale na dalszym planie widać też addera.

Ewo mam Black Adder, nad białym pomyślę bo jeszcze jest odmiana niebieska blue fortune, podobna do indygo. Wybiorę tańszą wersję
Wprowadzę go na rabatę, bo floksy różowe mi się mocno wyłamują, nie wiem czemu,inne odmiany stoją, a tym zwykłym pękają łodyżki. Dodam jeszcze białych jeżówek bo uwielbiam rośliny do których zlatują masowo owady

Więcej nic nie działam bo muszę poczekać aż rozrosną się nasadzenia z wiosny. Przetacznikowce kwitną po jednym kwiatku, rdest polymorpha dopiero może w przyszłym roku, a teraz czekam na wernonię, bo posadziłam 3 szt.

Daj znać kiedy chcesz goździki, mam jeszcze nie trafiony zakup w postaci tojeść orzęsiona borodwa, pomyśl

Ogród tworzony z pasją 11:23, 11 sie 2016

Do góry
A więc moja nowa rabatka, a właściwie przedłużenie starej:
Tak wyglądala:

Została przedłużona z tyłu:

A między dwoma rabatami utworzyła się tajemnicza ścieżka

Roślin jeszcze nie ma, ale niebawem się pojawią.
W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 11:04, 11 sie 2016

Do góry
Zdjęcie specjalnie dla Juzi Obsidian w deszczu

Tu ma być ogród :) 11:03, 11 sie 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Padły białe, wszystkie różowe przetrwały i zbudowały wielkie kępy - a obie odmiany kupione w tym samym czasie w jednej szkółce.

Tutaj odmiana Serenade

A tutaj Prinz Heinrich

Obie śliczne, choć mi PH podoba się bardziej, bo ma taki intensywny ciemnoróżowy kolor i te płatki tak fikuśnie powykręcane.

Piękne masz te zawilce
Aaa widzisz moja pani mówiła mi ostatnio, że w tym sezonie będzie miała tylko różowe bo białe wymarzają ...
Tu ma być ogród :) 11:00, 11 sie 2016

Do góry
Za hortkami szykują się do kwitnienia ostróżki, to wszystko zeszłoroczne siewki

A tu ich mamuśka, po pierwszym kwitnieniu ścięta do zera, a drugie wcale nie zapowiada się gorzej

I jeszcze urzekająca róża Voyage - moja ulubienica.
Przy okazji może ktoś dostrzeże na pączku malutką gąsieniczkę, która podjada mi kwiaty, co to za jedna?

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 10:55, 11 sie 2016

Do góry
Dołączyła gaura

i mieczyk abisyński

i tytoń ozdobny, który się sam do tego towarzystwa zaprosił

Do góry
Czekam jeszcze, aż dołączy spóźnialski aminek. Samosiejki aminka szybciej zakwitły niż te przeze mnie wysiewane.
Ale najbardziej zjawiskowy jest duet ośmiała z perłówką.

Do góry
Knautia zrobiła mi niespodziankę Bo na śmierć zapomniałam, że i ją tam wcisnęłam

Róża 'Blue for you' i przemiły jarzmiankowy prezent od ogrodowiskowej koleżanki
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 10:55, 11 sie 2016

Do góry
Ściana taka (mojemu chłopu chodzi o miejsce na lewo obok tarasowego. Jak dla mnie mogłoby zostać. Dałabym jakiś duze stojące litery ewentualnie na parapecie):
widok z kuchni

widok z salonu

Myślałam, że jak ramka z czymś w środku, to te po prawej 3 mniejsze możnaby zamienić na jedną większą z cieńszą ramką. A jak nie ramka to myślałam o czymś pionowym, ale tu mi na razie nic nie przychodzi do głowy. Mamy zrobić dzieciom deskę, na której będziemy zaznaczać wzrost, ale nie wiem, czy to by pasowało?
Tu ma być ogród :) 10:55, 11 sie 2016

Do góry
No i moje nieszczęsne hortki w zbliżeniach na kwiaty.

Ta podejrzana o bycie limką

Ta podejrzana o bycie Polar Bear

A ta niewiadomo jaka (zakwitła najwcześniej i już zaczyna różowieć, ale nadal pozostaje bardziej zielonkawa niż biała - krzaczki najmniejsze, rozkładające się)

Tu ma być ogród :) 10:51, 11 sie 2016

Do góry
malkul napisał(a)

no to niezły Hardcor
ja jednak jak parę dni leje i mocno zacina to staram się chować poduchy do domu, boję się

to może ja zbyt naiwnie postępuję zostawiając te poduchy na deszczu, hmmm...
W przyszłym tygodniu mam już mieć pokrowce na całość, to jak będzie padać będę je zakładać, bo tak nie bardzo wiem, gdzie bym miała te poduchy w domu trzymać, chałpa wielka ale sensownego miejsca na takie rzeczy brak.

A dziś sobie odebrałam od krawcowej różowe i fioletowe jaśki.

Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 10:46, 11 sie 2016

Do góry
no i puszki juz pozbierane
Tu ma być ogród :) 10:44, 11 sie 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
A padły Ci białe czy różowe?

Padły białe, wszystkie różowe przetrwały i zbudowały wielkie kępy - a wszystkie odmiany kupione w tym samym czasie, w jednej szkółce.

Tutaj odmiana Serenade

A tutaj Prinz Heinrich

Obie śliczne, choć mi PH podoba się bardziej, bo ma taki intensywny ciemnoróżowy kolor i te płatki tak fikuśnie powykręcane.
Grubej dyni zmagania z naturą 10:38, 11 sie 2016

Do góry
Ula, żagiel wisi tymczasowo. W przyszłym roku chcemy zrobić suwane zadaszenie. Ale stelaż drewniany jest docelowy. Jest przymocowany do elewacji i jest pozioma belka przy ścianie domu. Z tym mieliśmy lekki problem bo ściana ma występ tu gdzie są cegły, ale mąż jakoś się z tym uporał. Na zdjęciach lepiej to widać. Na pergoli zawiśnie też ewentualnie huśtawka, więc zależało nam aby była stabilna.

Wrzucam zdjęcia jeszcze z etapu budowy pergoli.

Pionowa noga przy oknie jadalni przykręcona do ziemi i do elewacji - widać śruby

Na drugim końcu jest tak jak na zdjęciu. Pozioma belka przy ścianie domu przylega do cegieł a nie przylega do białej tynkowanej części ściany, jest dystans wymuszony przez odstający fragment z cegły. Poza tym chcąc ją umocować do domu, trzeba było przykręcić ją nieco wyżej a nie w narożniku żeby nie trafić w sam styropian. Widać tam taki krótki wystający ze ściany prostokątny klocek - wnika w głąb przez styropian aż do cegieł i do niego przymocowany jest ten narożnik pergoli.

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 10:36, 11 sie 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Gosia cudna ta bylinówka

Ale może będzie jeszcze ładniejsza
A na innej rabacie:

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 10:32, 11 sie 2016

Do góry
babka napisał(a)
I tak mnie jeszcze naszło

W przyszłym sezonie będę musiała z czegoś zrezygnować, rozplenica albo rozchodnik zrobią out bo będzie już im za ciasno. Choć początkowo rozplenica mnie zawiodła to teraz doceniam jej "dzikość". Fajnie się jej kotki przewieszają

Tu pięknie jak zawsze!!!!

Co to za trawa?
Księżycowy... 10:26, 11 sie 2016

Do góry
Powoli wracam do "żywych". Wczoraj spędziłam cały dzień w ogrodzie. Czuję nadchodzącą jesień. Kocham jesień, ale w tym roku wybitnie się pośpiesza. Warzywny w stanie katastrofalnym, ogórki zjedzone przez mączniaka, idą na kompost i wysiewam poplon. Niestety, mączniak dopadł też melony i nie zdążą dojrzeć. Choróbsko dobiera się do pomidorów, no cóż taki rok. U mnie susza. Mam porównanie do około 20 lipca, bo wtedy ostatni raz siedziałam w ogrodzie i jest okropnie. W mojej glinie oznacza to skorupę ziemi nie do przebicia.

Mam dużo przemyśleń na następny sezon m.in. żegnam się z kapustnymi. Przynajmniej na razie. Nie udają mi się, a nie są aż tak drogie i często przez nas jadane, żeby było szkoda. Wolę posadzić więcej np.cebuli,fasoli, pomidorów. W przyszłym roku powitam szklarnię lub chociaż tunel. Och, dużo mam w głowie...

Widać, że wracam, bo znowu zakupy... Zauroczył mnie kolor tej jeżówki, trafi do warzywnego. Jak ją rozmnożyć, zebrać nasiona? Rozchodnik Birtday Party już pomnożony

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies