Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Miejsko & sielsko 12:49, 30 cze 2015

Do góry
Eee_taam – „zespół niespokojnych rabat”, podoba mi się i będę stosować.

Cleo, jakbyś była w mojej głowie
Faktycznie, kusi mnie wyciąganie płyt chodnikowych. Tym bardziej, że z takim impetem sypałam nawóz do trawników, że teraz mam takie rude kropy … chciałam kolor to mam

Jolcia, buziaczki
Jazzy, spokój i zespół niespokojnych rabat
Zielona Ania, taaa…
Gosia, co kusisz będziesz pełnoletnia

Ryska, też się czuję jak ten kot,
Olcia, weź no TY nie narzekaj na swojego, ściankę masz, kałużę tj. staw masz a mój to co… wiecheć przyniesie , phi

Ewelinko, powiem Ci, że nawet jednej minuty nie zastanawiałabym się tylko projekt zamawiała … na nowe pole
Chociaż jak obserwuj Twój rozwój ogrodowy to z pewnością poradzisz sobie sama

Kasia, kiedy odpalać miotłe?

Ewcia, koncepcja jest…
Agnieszko, jestem z Tobą !
Sebuś, nooo wiem dlatego taka dzielna jestem
Katiaxx, trzeba jasno komunikować swoje potrzeby, spróbuj
Nawigatorka, Już piszę na pv
Ensata, milusio …
Anito, teraz to liczę, że będzie lżej…,
Lindsay, uściski i całuski
Ewcia, buziaczek
Martusia, oby bo może jestem w stanie wiele znieść ale cierpliwość hmm…
Kasia, a sądzisz, że donice to lekkie, ziemia, kwiaty… daj człowiekowi odpocząć
Marzenko, dzięki… wracaj bo bez Ciebie to posucha …
Asisko, w telegraficznym skrócie, wszystko w tym samym miejscu … jeszcze … hi hi hi

Magdalenka, ależ pięknie dziękuję
Konieczki, niech moc będzie z nami
Ewcia w Ogrodzie, tak… mój eM to moja siła, mój spokój, moja radość, moje ukojenie, natchnienie, zadowolenie, …
Jazzy, no prawie. Każdy dzień to jest jak świeto, bo coraz mi lżej … każdy dzień jak upojenie …
Ensata, taaa… wybrałam i tak sobie myślę, że będzie róż.
Pomarańcz mnie zachwyca na pokazach, inspiracjach ale na dłużej to … widocznie nudna jestem bo mnie to najbardziej zielony w ogrodzie kręci …
Krowy, staw i my... 16:18, 29 cze 2015

Do góry
Witajcie ponownie po bardzooooo długiej przerwie
Dziękuję wszyskim którzy mimo mojej nieobecnosci odwiedzili ten wątek.
Przez rok czasu nie miałam internetu. W tym czasie zajęłam się urządzaniem domu i nowym członkiem rodziny
Co do ogrodu, wszyscy mówią aby zaczą od planowania. W końcu i ja tak zrobiłam. Pewna zaprzyjaźniona duszyczka narysowała mi projekt ogrodu Za co jestem jej ogromnie wdzięczna i jeszcze raz dziękuję. Całość pasuje do mnie i mojego wiejskiego otoczenia oraz zaspokaja potrzeby całej mojej rodzinki, na czym bardzo mi zależało.
Realizacja zaczęta, koniec bliżej nieokreślony za pewne minie kilka lat Wiadomo trzeba sporo gotówki i czasu, który przy dwójce małych dzieci jakoś kurczy się
Praca w ogrodzie z projektem jest bardzo przyjemna nie trzeba się szarpać i denerwować Zaczęłam od sadzenia drzew i krzewów. Na razie efekty nie są spektakularne, ale małymi kroczkami do przodu. Każda nowa roślinka cieszy.
Na dziś tyle.
Pozdrawiam wszystkich ogrodomaniaków. Zdjęcia następnym razem, lecę do dzieciaczków.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 22:32, 28 cze 2015

Do góry
Melduję się U Ciebie Ogród po prostu zjawiskowy. Nie mogę wyjść z podziwu, jak szybko stał się taki dojrzały i piękny. Ogrom pracy i wielka konsekwencja. Ukłony dla Magnolii za świetny projekt, a Wam za jego fantastyczną realizację. Tym bardziej potrafię docenić, bo widziałam go w stanie początkowym i później.
Buziaki
Ogród Janeczki 21:24, 28 cze 2015

Do góry
Czyli jednak...zmiana ziemi... trzeba to trzeba.
Wykonawca moze byc ten sam skoro też jestes zDolnego Śląska
Ale mi nie mowili o hartowaniu
Ogolnie bylam z nich zadowolona. Najpierw myslalam ze zrobia sama trawę ale potem zdecydowałam się powierzyc im tez zbudowanie rabat podwyzszonych, sciezki i wkopanie czesci roslin. Rabaty mielismy z mezem zrobic sami (caly projekt rysowalam sama) ale pewnie nie wyszlo by nam to tak ładnie i szybko.
Trawe tez mi wymienili na gwarancji bo za pierwszym razem nie cala sie przyjela. Jedyne co to zaluje ze nie wszystkie rosliny kupowalam sama. Naiwnie myslalam ze maja jakies super sprawdzone miejsca w ktorych super zdrowe rosliny maja po nizszych cenach (no bo kupuja hurtowo). Za rosliny przeplacilam a np miskanty juz musiałam wymienic. Te od nich w innej czesci ogrodka probuje teraz odratowac.

Rabata z variegata i czosnkiem miala byc namiastka ponizszego widoku ale na razie nie jest namiastka niczego.

Ogród Ani :) 16:51, 28 cze 2015

Do góry
Zapytalam poniewaz sam zlecilam zrobienie projektu, mam bardzo mala dzialke wiec nie mam doswiadczenia ani pieniedzy na eksperymenty. To juz moja druga dzialka, dlatego zdecydowalam sie oddac sprawe w rece specjalisty. Poprosilam Danusie ale mi odmowila wiec znalazlam inno osobe, pani specjalizuje sie w ogrodach angielskich i taki tez projekt mi zrobila. W niektorych miejscach musze troszke przerobic, bo np przesalidzilismy 8 metrowe drzewo , ktore o dziwo przezylo przeprowadzke ale ogolnie z projektu jestem barzdo zadowolona. Zobaczymy co z tego wyjdzie
Ogród Ani :) 16:36, 28 cze 2015

Do góry
Fragaria napisał(a)
Napisalas na poczatku watku ze mialas zrobiony projekt ogrodu ale schowalas go do szuflady, byl to profesjonalny projekt? Tak bardzo ci sie nie podobal, ze poszedl w zapomnienie?

Projekt był robiony przez człowieka który ogrodami zajmuje się zawodowo. Ten projektant został nam polecony, więc nie było co wybrzydzać.

Zaczęliśmy coś z niego obsadzać ale potem znalazłam Ogrodowisko i mi się całkiem w głowie poprzewracało Mój M też chyba po cichu przyznaje mi rację, bo zagląda na już istniejące rabaty i zadaje mi pytanie czy ja wiem co autor miał na myśli (he he)
Na razie jestem na etapie zaczynania od zera. Siedzę na forum na tyle, na ile mi czas pozwala, założyłam sobie duży ogrodowy zeszyt, wszystko zapisuje, rysuję - a co z tego wyjdzie? Oby nie kolejna porażka ogrodnika amatora

Pozdrawiam.
Ogród Ani :) 16:24, 28 cze 2015

Do góry
Napisalas na poczatku watku ze mialas zrobiony projekt ogrodu ale schowalas go do szuflady, byl to profesjonalny projekt? Tak bardzo ci sie nie podobal, ze poszedl w zapomnienie?
Ogród Janeczki 21:23, 27 cze 2015

Do góry
Cześć,
chciałam Wam przedstawić mój mały (60m2) ogródek i podpytać o kilka kwestii związanych z pielegnacją. Zalozylam go w tym roku po przeprowadzce do nowego mieszkania. Znajduje się on po stronie północnej wiec szukałam głównie roślin do cienia, ale teraz w czerwcu widze ze nie jest tak źle i przez wiekszość dnia ogródek jest oświetlony. Kolejną sprawą na jaką zwracałam uwage był dobór roślin do kiepskiej gleby i bezpiecznych dla malego dziecka (nie trujacych). Dodatkowo unikalam roslin przyciagających zbyt duzo owadów ponieważ mam alergie na ukąszenia a jak to jest z corka jeszcze nie wiem. Tak wiec ograniczen bylo bardzo duzo. Kolejna sprawa bylo to ze chcialam zobaczyc efekt jak najszybciej i zebym mogla z niego jak najszybciej korzystac wiec zdecydowalam sie na trawnik z rolki. Pokazuje projekt ogrodka.

Twardy orzech do zgryzienia - moje ogrodowe rozterki i marzenia 19:43, 27 cze 2015

Do góry
Zielona napisał(a)
Posadziłaś? Czy na ryneczek poszłaś z dobytkiem?

PS Realizuj projekt!!!!!!!

Ostatnio Magdzie pisałam, kilka stron wcześniej, że przez przesadzenie tuj zmienił isę bok działki, czyli nie będzie pergoli z wiciokrzewami a pod nimi miała być świecznica, która ponoć bardzo wysoka rośnie i kokoryczka, która mnie nie przekonuje. Sadzę więc to co mam, powoli towaru ubywa - nie będzie jednak straganu z roślinami
A czy sadzę dobrze to się okaże za jakiś czas
Męczą mnie 2 moje jedyne rabaty na froncie.
Wrócę do nich niebawem - poddam ocenie i weryfikacji projekt
Twardy orzech do zgryzienia - moje ogrodowe rozterki i marzenia 18:16, 27 cze 2015

Do góry
Posadziłaś? Czy na ryneczek poszłaś z dobytkiem?

PS Realizuj projekt!!!!!!!
Ogród na glinie 08:24, 26 cze 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)

Witaj
Ale starocie wyciągnęłaś
Wycinałam i wklejałam na kolejne warstwy w Photoshop.
dzięki, myślałam, że w jakimś specjalnym programie do projektowania ogrodów, a starocie wyciągam, bo sama zaczynam robić projekt, do tej pory sądziłam gdzie popadlo i to był błąd, całe szczęście dużo tego nie ma i da się jeszcze wyprostować.Na kostkę miałam projekt więc jakoś to wokół domu wygląda. Na żywo nie mam gdzie za bardzo poopodgladac ogrodów, sąsiedzi niestety mają z reguły małe ogródki i mało obsadzone,na dodatek najbardziej popularnymi roślinami, choć przyznam, że ogródki zadbane. Jednak bez roznicowania wysokości / pięter i szczególnej kompozycji. Ja chcialabym coś więcej, niestety na glinie to ciężka robota. Jakbyś miała chwilę to zapraszam do mnie na wątek, może coś podpowiesz z własnego doświadczenia.
To tu... 10:00, 25 cze 2015

Do góry
Magda,
wiadomo, że jak jest projekt, to jedynym ograniczeniem jest poczet królów polskich i czas
A potem się zastanawiasz, czy nie przesadzasz aby, bo wszystko musi mieć swoje granice.
Jak chcesz sama to nie da się inaczej Mam to samo dokładnie
Idziecie jak burza!!!

Teraz czas na wakacje i odpocząć!

Ogród już jest piękny, a będzie tylko piękniał z każdym dniem
Aż się zastanowiłam, ale ja pierwsze rośliny w tym roku posadziłam 28 marca.
I na razie basta, bo musimy glebę wzbogacić. Załatwiłam już w stadninie obornik, ogłosiłam po sąsiadach zbiórkę skoszonej trawy (mój eM tylko z taczkami lata po okolicy ), pielę i przysypuje trawą, część przykryłam szmatą.

Zaczęłam parzyć herbatkę tymiankową i robić octan wapnia (polecam wątek Herbicydy), gnojówki. Dokończymy zakładać nawadnianie pod posadznymi roślinami, przykryję korą, posprzątam i NAD MORZE!!!!

BTW do gnojówki ze skrzypu przypiął się mój pies. Wczoraj zamknęłam w kojcu, bo mordę wsadziła i rozkoszą chłeptała

Twój ogród wygląda pięknie zapewne nie tylko na zdjęciach. Rośliny są zdrowe, piękne i niezależnie czy małe czy duże wyglądają pięknie.

Napisz proszę co masz posadzone w towarzystwie Sundae Fraise.
Zastanawiam się czy mojej nie dać na plecy starszej siostry Vanilki, obok mam miskanta, którego chyba spaliłam obornikiem i nie wiem co dać jej pod nóżki i pomiędzy.

I jeszcze pytanie. Stipy wysiewałaś z nasion?
Ogród Tosi 08:50, 25 cze 2015

Do góry
atena35 napisał(a)

Danusiu dziękuję.
Kamyki są właśnie w tym roku wymienione, więc nie myślę o wymianie
Jak kupowałam, to stały pod dachem i wydawało mi się, że są szare - jak przyjechał bigbag 1,2tonowy to było za późno
Teraz muszą pasować niedługo się trochę pobrudzą, a kiedyś ... będę mądrzejsza

Jeszcze raz dziękuję za Twój piękny projekt i Ogrodowisko.

miałam takis am problem, domowiłam szarych i rzuciłam cienką warstwe na wierzch....
Ogród Tosi 08:32, 24 cze 2015

Do góry
Zeta napisał(a)
Ślicznie skomponowane te Twoje rabatki.....lecę dalej podglądać buksy w żwirze miodzio.......

Podstawa to projekt
Ogród Tosi 08:30, 24 cze 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ślicznie zrobiłąś ogród Jedyne co mi sie wydaje niedobre, to zbyt jasne kamyki. Nie myślałaś o zamianie na szare? będą grały z kostką, a tak nie pasują

Danusiu dziękuję.
Kamyki są właśnie w tym roku wymienione, więc nie myślę o wymianie
Jak kupowałam, to stały pod dachem i wydawało mi się, że są szare - jak przyjechał bigbag 1,2tonowy to było za późno
Teraz muszą pasować niedługo się trochę pobrudzą, a kiedyś ... będę mądrzejsza

Jeszcze raz dziękuję za Twój piękny projekt i Ogrodowisko.
Ogród na skraju miasta 09:48, 23 cze 2015

Do góry
i wstępny projekt rabaty w południowej czesci działki ( czyli jak thuje urosną to będzie w cieniu)

dotyczy tego miejsca - wymiar planowanej rabaty około 530 x 930cm, te kulki bukszpanowe zostaną przesunięte do przodu, albo przeniesione w inne miejsce

Na razie zaplanowane: thuje szmaragdy ( juz posadzone), hortensje bukietowe ( białe), jakieś drzewka na pniu - wszystkie takie same, RH. kuningham white, niskie trawki + kulki bukszpanowe. Nie wiem czy nie założyłam za szerokiej tej rabaty, być moze to wszystko zmieściłoby się na węższej rabacie?
Zielonym do góry... :) 14:47, 22 cze 2015

Do góry
Witam Krakowiankę, fajnie mieć gotowy projekt, my nasz ogród sami wymyślamy kształt działki mamy podobny i nasz ogród też powstaje po trochu.
Ogród na skraju miasta 12:05, 22 cze 2015

Do góry
yolka napisał(a)
Raczej to my pytamy projektantów, a nie odwrotnie, może nim nie jesteś ale masz do dyspozycji dość profesjonalny projekt więc Ci nie pomogę. Projekt dość czytelny - dziękujemy za gotowca.
Projektantem ogrodu nie jestem, nie znam się na roślinach,to mój pierwszy ogród, stad moje pytanie odonosnie posadzonych roslin - nie wiem czy rozstawa roślin jest dobra i ich dobór jest ok. Od brzegu pergolii pod huśtawkę do miesjca gdzie maksymalnie mogę posadzić rośliny mam 165cm nie wiem czy zmieszczę tam coś jeszcze oprócz różaneczników i grabów? Co do projektu to rzut robiłam w programie typu CAD 2D, w którym mam też rozrysowany projekt kostki i go podkolorawałam ( na codzień w nim pracuję choć to zupełnie inna dziedzina), stad moze wygladac profesjonalnie - altanę zaprojektowałam, na wzór nowoczesnych jakie są na necie - niestety nie mogę tu wkleić ich zdjęcia ze wzgledu na regulamin. Czy ewnetualnie linki do zdjęć mozna wklejać?
Ogród na skraju miasta 11:55, 22 cze 2015

Do góry
Projekt robiłam sama.

Jeśli chodzi o strony świata to po lewej stronie projektu jest południe.
Od północy mam wjazd, a raczej przejazd wzdłuż działki. Od wschodu stoi dom, a od zachodu mam prawie pustą działkę. Poniżej zdjęcia jakie ściągłam z komórki. Teraz nie mam innych. Jednak nie dotyczą one czesci projketowanej, tylko części już cześciowo zagospodarowanej.
Tutaj widok na stronę wschodnią

a tutaj ściana domu od południa, w lewym rogu widać odrobinę teren na którym będzie altana

Dom niestety w stylu tradycyjnym - niestety bo teraz budowałabym nowoczesny. Niestety też z przodu domu mam dużo łuków - jeśli chodzi o projekt kostki i rabat. Pod róslinami niestety obecnie tzw szmata, której się pozbędę jak opsypię rabaty kora lub kamykami. Niestety z 3 stron działki mam puste pola - chwasty rozśiewają sie niemiłosiernie. Pod thujami tez na razie mam szmatę - później zmienię na korę, jak obsadze rabaty przed nimi. Jednak wokół każdej rośliny mam wycięte dziury
poniżej widok na odmek gospodarczy + śmietnik + wiata na drewno. Ściana docelowo ma być pokrytaq bluszczem, jednak bluszcz nie che się pjąć po tynku , musze chyba zastosowac jakieś linki wszerz ściany?

Ogród na skraju miasta 11:36, 22 cze 2015

Do góry
Raczej to my pytamy projektantów, a nie odwrotnie, może nim nie jesteś ale masz do dyspozycji dość profesjonalny projekt więc Ci nie pomogę. Projekt dość czytelny - dziękujemy za gotowca.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies