Podpisałam dobrze, przynajmniej zgodnie z tym jakie były etykietki na krzakach jak sadziłam.
Tutaj jeszcze jedna fotka gdzie widać to co miało być Limkami
17) myślę o zrobieniu automatycznego systemu nawadniania, jeśli na tak niewielkiej działce jest sens i koszty są rozsądne. Co o tym myślicie? Czy przy okazji położyć trawnik z rolki?
18) nowa altana, którą chciałbym zrobić w przyszłym roku miałaby służyć przede wszystkim jako garaż dla dwóch aut. Byłaby dłuższa (do podmurówki rozdzielającej działki). Z jednej strony miałaby ścianę przy wykorzystaniu słupów ogrodzeniowych, z drugiej drewniane słupy. Między nimi jakieś estetyczne panele, żeby nie nawiewało do środka liści, śniegu itd.
W związku z tym pytania:
19) czy mogę przedłużyć słupy ogrodzeniowe i na nich oprzeć dach?
20) czy wymaga to pozwolenia jakichś urzędów?
21) czy wymagana jest zgoda sąsiada, jeśli taka-murowano drewniana konstrukcja miałaby stać przy samym płocie?
22) czy dobrym pomysłem jest zrobienie dachu jednospadowego z nachyleniem do ulicy?
Koniec pytań, z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi
Dopiero wróciłam z ogródka, jeszcze przed chwilą pstrykałam ostatnią fotkę ( ale już na stole bo chciałam pokazać siewki hortensji ( w tym przypadku samosiejki, mam ich w ogrodzie mnóstwo ,część rośnie sobie od dawna w różnych szparach bo ciągle nie mam czasu ich przesadzić ( jeszcze trochę a zakwitną - żartuję . Mam zamiar w sobotę się tym tematem zająć i je przepikować bo wreszcie pojutrze zaczynam utęskniony urlop
Te w dość extremalnych warunkach przetrwały od zeszłego roku
A to tegoroczne, 2 wyrwałam żeby pokazać z bliska, do jutra przetrwają w beciku
Ela, posadziłam Louiska trochę źle, ponieważ miałam nadzieję, że będzie miał max 1,2.
Dziewczyny wyprowadziły mnie z błędu więc będzie jesienią przesunięty trochę do tyłu tak, aby był pośrodku pergoli - będzie kulkowany.
Na razie mam tylko taki metalowy łuk, później chciałabym drewniane.
Pod płotem na tle pierwszego łuku będzie miał dwie róże pnące - po prawej New Dawn - jest juz posadzona a po lewej jakąś ciemną burgundową.
Przed LO po prawej ciemna Darcey Bussell - a po lewej jasna Voyage.
LO z pnącymi stworzy taki trójkącik, a mniejsze będą dla nich "podnóżkami".
Dzisiaj zrobiłam tylko takie zdjęcia bo porządkuje właśnie ten teren i zamiast rabaty wychodziły mi tylko kupy piachu i worki z ziemią i korą dzisiaj Louiska kulkowałam więc jutro postaram sie lepiej. teraz takie:
Louisek i Darcey Bussell z bylinami
Tu widać po lewej stronie jeszcze Voyage - juz przekwita niestety
Za płotem od frontu Na granicy tej rabaty rósł sobie żywopłocik cisowy. Musiałam go wykopać, żeby zrobić miejsce dla bramy przesuwnej. Dzisiaj późnym wieczorem skończyłam nasadzenia. Byłam tak złychana, że nawet zdjęć nie zrobiłam. Nasze całe miniosiedle jest na gruntach prywatnych. Drogi i chodników z funduszy miejskich nam nie zrobią (miasto nawet nie kwapi się do przejęcia drogi). Utwardziliśmy drogę, a ja dodatkowo na zewnątrz posiałam trawę i posadziłam drzewa. W tym miejscu trawnik był na lekkiej górce, obsychał i wyglądał tak sobie. Skoro miałam już te cisy, to grzechem byłoby je zmarnować.
2015- widać ten trawnik ze skrzynką
luty
16) po lewej od tarasu przy drugim płocie rośną jakieś rośliny (w tym jakieś dwa iglaki). Nie wiem co to za gatunki i nie wiem co warto zostawić, a co nie. Oprócz tego rośnie mech, który pokrywa coraz większą powierzchnie. Zostawić go w spokoju, czy zwalczać? Jak?
"Alfred Grille" zmienia się w czasie rozkwitu.
Rozwijają się pąki do końca w pukiel.
Bardzo ją lubię, jak nie znosić karp do piwnicy
Po całkowitym rozkwicie. W każdej fazie jest ładna.
Zamawiałam też w tym roku "Mingus Joshua" dostałam jakąś inną w pomyłce.
No i wyjaśniło się
Wiciokrzew kupiłaś? Moje 3 mają się świetnie a 4 odbija od korzenia.
Fajne ma mechate listki.
Jedna z moich dalii okazała się nie być Franzem Kafką.
Dobrze, że to kremowa podróbka/pomyłka.
13) Nieszczęśliwa 13tka Jak już jesteśmy przy trawniku, to muszę wspomnieć o brzozach sąsiada. Lecą z nich jakieś brązowe nasionka, które wpadają do mojego salonu, na taras i oczywiście na trawnik. Czy to nie szkodzi? Czy nie powoduje rozsiewania się chwastów lub małych drzewek? Może to właśnie one powodują te odrastanie tego co wyrywam wieczorami z kostki?
14) Przy płocie posadzonych jest kilka wysokich tuj (jaki to gatunek?). Niestety wszystko mają ten sam problem - brązowe igły w środku, a niektóre również miejscami na zewnątrz. Te brązowe liście spadają w środku i zawieszają się na gałązkach. Znajomy powiedział, że należy to czyścić? Biorę więc wąż ogrodowy, ustawiam wysokie ciśnienie i raz na jakiś czas obijam suche igły tak, żeby spadły na dół. To co spadnie mam od razu posprzątać, czy zostawić jako ściółkę np. zamiast kory?
15) za domem również jest jedna tuja z którą mam taki sam problem. Może ją przesadzić do pozostałych, żeby ukryć wędzarnię sąsiada w rogu działki? Jakieś inne pomysły?
Jest na tej stronie domu w przyszłości ma powstać rabata piwoniowa, trochę dalej od tego przejścia zostawiłam tą pracę na przyszły rok bo w tym roku i tak nie mogę nadążyć za wszystkim
A na dziś to wszystko z mojej strony bo padam
pokaże jeszcze rozplenicę pod kaliną