Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Żywopłotki cisowe. 22:21, 28 lip 2016

Do góry
Perfekt Lawender w duecie z Makecub-Ke.

Tomas Edison ciemny fiolet

Tomas Edison zawsze wyjdzie kolor podobny.
Ogród z uśmiechem 22:20, 28 lip 2016

Do góry
Kwitnienie rozpoczęły rozplenice i hortensje
Tu ma być ogród :) 22:20, 28 lip 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
A moze podpisalas odwrotnie? Popatrz tutaj
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3055-ptasi-ogrod?page=16

Podpisałam dobrze, przynajmniej zgodnie z tym jakie były etykietki na krzakach jak sadziłam.
Tutaj jeszcze jedna fotka gdzie widać to co miało być Limkami

Ogród na działce 300m 22:19, 28 lip 2016

Do góry
17) myślę o zrobieniu automatycznego systemu nawadniania, jeśli na tak niewielkiej działce jest sens i koszty są rozsądne. Co o tym myślicie? Czy przy okazji położyć trawnik z rolki?

18) nowa altana, którą chciałbym zrobić w przyszłym roku miałaby służyć przede wszystkim jako garaż dla dwóch aut. Byłaby dłuższa (do podmurówki rozdzielającej działki). Z jednej strony miałaby ścianę przy wykorzystaniu słupów ogrodzeniowych, z drugiej drewniane słupy. Między nimi jakieś estetyczne panele, żeby nie nawiewało do środka liści, śniegu itd.

W związku z tym pytania:
19) czy mogę przedłużyć słupy ogrodzeniowe i na nich oprzeć dach?
20) czy wymaga to pozwolenia jakichś urzędów?
21) czy wymagana jest zgoda sąsiada, jeśli taka-murowano drewniana konstrukcja miałaby stać przy samym płocie?
22) czy dobrym pomysłem jest zrobienie dachu jednospadowego z nachyleniem do ulicy?

Koniec pytań, z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi
Ogród z uśmiechem 22:18, 28 lip 2016

Do góry
W inny miejscu zakwitła werbena patagońska, sadzonki której dostałam od Ani - Zany

Żurawki i trawy dzieliłam wiosną sama i nawet, nawet to wyszlo
Hortensjada 22:18, 28 lip 2016

Do góry
Dopiero wróciłam z ogródka, jeszcze przed chwilą pstrykałam ostatnią fotkę ( ale już na stole bo chciałam pokazać siewki hortensji ( w tym przypadku samosiejki, mam ich w ogrodzie mnóstwo ,część rośnie sobie od dawna w różnych szparach bo ciągle nie mam czasu ich przesadzić ( jeszcze trochę a zakwitną - żartuję . Mam zamiar w sobotę się tym tematem zająć i je przepikować bo wreszcie pojutrze zaczynam utęskniony urlop
Te w dość extremalnych warunkach przetrwały od zeszłego roku
A to tegoroczne, 2 wyrwałam żeby pokazać z bliska, do jutra przetrwają w beciku
Ogródek Ewy 22:17, 28 lip 2016

Do góry
Teraz z innej beczki. Dziś nad moim ogródkiem, całkiem nisko latały takie ptaszyska.

Odlatywały jedne i przylatywały kolejne.

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 22:17, 28 lip 2016

Do góry
bogumila napisał(a)
Podziwiam dzisiejszy dzień w ogrodzie...lubię białe...pozdrawiam.
Biała ketmia zakwitła w tym roku dość wcześnie, bo w ubiegłym pokazała kwiat dopiero w listopadzie. ma sporo pąków
pozdrawiam

Ogród z uśmiechem 22:15, 28 lip 2016

Do góry
elka_ napisał(a)

Właśnie buszuję w Twoim wątku obrazkowym i troszkę już znalazłam, ale gdybyś mogła jakieś szersze kadry poglądowe, to będę wdzięczna
Z góry dziękuję

Ela, posadziłam Louiska trochę źle, ponieważ miałam nadzieję, że będzie miał max 1,2.
Dziewczyny wyprowadziły mnie z błędu więc będzie jesienią przesunięty trochę do tyłu tak, aby był pośrodku pergoli - będzie kulkowany.
Na razie mam tylko taki metalowy łuk, później chciałabym drewniane.

Pod płotem na tle pierwszego łuku będzie miał dwie róże pnące - po prawej New Dawn - jest juz posadzona a po lewej jakąś ciemną burgundową.

Przed LO po prawej ciemna Darcey Bussell - a po lewej jasna Voyage.

LO z pnącymi stworzy taki trójkącik, a mniejsze będą dla nich "podnóżkami".

Dzisiaj zrobiłam tylko takie zdjęcia bo porządkuje właśnie ten teren i zamiast rabaty wychodziły mi tylko kupy piachu i worki z ziemią i korą dzisiaj Louiska kulkowałam więc jutro postaram sie lepiej. teraz takie:

Louisek i Darcey Bussell z bylinami

Tu widać po lewej stronie jeszcze Voyage - juz przekwita niestety
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 22:13, 28 lip 2016

Do góry
Ja jeszcze myślę ale w sobotę moze coś kupię w CO? NIe wiem, co tam mają z róż, ale po drodze zajrzę

Wczoraj próbowalam jakies fotki porobic, ale za cholere nie moglam ustawic aparatu i polowa zdjec sie nie nadaje...

ale wstawie co sie da

Jedyny kwiat zeszlorocznych hortensji jaki się uchowal

Pieris wypuscil takie cos

Drugie tłoczenie ostrózki

Phantom w tym roku cieszy oczy po przesadzeniu w lepsze miejsce - nie ta roslina!

No i do posadzenia mam Vanilke - wreszcie kupilam!!

Co ile powinnam sadzic hortki? Bo chce w jednej rabacie wszystkie... Mam ta Vanilke, Phantoma i Anabelke - te dwie ostatnie są obok siebie.

No i wzbogacilam się o Liriope, ale juz wczoraj nie zdazylam zrobic fotki.

AAAA no i zaraz pokazę mojego najwspanialszego pomocnika!!!
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:12, 28 lip 2016

Do góry
Makusia napisał(a)
Ja natomiast swoim stylem nie łapię, gdzie ta nowa rabata ma powstać
HAniu możesz łopatologicznie?

Za płotem od frontu Na granicy tej rabaty rósł sobie żywopłocik cisowy. Musiałam go wykopać, żeby zrobić miejsce dla bramy przesuwnej. Dzisiaj późnym wieczorem skończyłam nasadzenia. Byłam tak złychana, że nawet zdjęć nie zrobiłam. Nasze całe miniosiedle jest na gruntach prywatnych. Drogi i chodników z funduszy miejskich nam nie zrobią (miasto nawet nie kwapi się do przejęcia drogi). Utwardziliśmy drogę, a ja dodatkowo na zewnątrz posiałam trawę i posadziłam drzewa. W tym miejscu trawnik był na lekkiej górce, obsychał i wyglądał tak sobie. Skoro miałam już te cisy, to grzechem byłoby je zmarnować.
2015- widać ten trawnik ze skrzynką

luty

lipiec

Ogród na działce 300m 22:11, 28 lip 2016

Do góry

16) po lewej od tarasu przy drugim płocie rośną jakieś rośliny (w tym jakieś dwa iglaki). Nie wiem co to za gatunki i nie wiem co warto zostawić, a co nie. Oprócz tego rośnie mech, który pokrywa coraz większą powierzchnie. Zostawić go w spokoju, czy zwalczać? Jak?
Żywopłotki cisowe. 22:10, 28 lip 2016

Do góry
"Alfred Grille" zmienia się w czasie rozkwitu.

Rozwijają się pąki do końca w pukiel.

Bardzo ją lubię, jak nie znosić karp do piwnicy

Po całkowitym rozkwicie. W każdej fazie jest ładna.
Zamawiałam też w tym roku "Mingus Joshua" dostałam jakąś inną w pomyłce.
Ogród w budowie - nieustającej 22:10, 28 lip 2016

Do góry
Hortensje, dwukolorowe:

Mój grabowy żywopłot wreszcie zaczął rosnąć, deszczowo-wodowo rok w moim ogrodzie na razie jest idealny.

Ze sportów uprawiamy strzelanie z łuku - dla huku.

Scabiosa artropurpurea

Podwórkowa rehabilitacja 22:10, 28 lip 2016

Do góry
Nallar napisał(a)

Ja? biały? Tobie? zapomnij. Byłam przekonana że ten którego Ty masz będzie miał białe kwiaty
Teraz już doczytałam że on limonkowe ma ale liście.
Trytoma piękna, ja nabyłam zaostrzonego.

No i wyjaśniło się
Wiciokrzew kupiłaś? Moje 3 mają się świetnie a 4 odbija od korzenia.
Fajne ma mechate listki.
Jedna z moich dalii okazała się nie być Franzem Kafką.
Dobrze, że to kremowa podróbka/pomyłka.

Do raju daleko - u Ewy 22:08, 28 lip 2016

Do góry
Flower1 napisał(a)

Świetnie wyszła ta rabatka

Madziu, dużo się zmieniło. Kiedy przyjedziesz?

Nowe jeżówki z Goczałkowic - Green jewel

Rabatka z hortensjami

Śliczna Heidi Klum w rozkwicie

Pszczelarnia 22:08, 28 lip 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

A ta nie wiem, jaka? Ktoś wie?

Ewo, myślę, że to Swany.
Czy ona jest posadzona przy murze i ma być rozpinana?
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:07, 28 lip 2016

Do góry
Drugie do pary

zostało podmurować od dołu, dodać parapety i otynkować.....marzą mi sie jeszcze drewniane mini okiennice
Ogród na działce 300m 22:06, 28 lip 2016

Do góry

13) Nieszczęśliwa 13tka Jak już jesteśmy przy trawniku, to muszę wspomnieć o brzozach sąsiada. Lecą z nich jakieś brązowe nasionka, które wpadają do mojego salonu, na taras i oczywiście na trawnik. Czy to nie szkodzi? Czy nie powoduje rozsiewania się chwastów lub małych drzewek? Może to właśnie one powodują te odrastanie tego co wyrywam wieczorami z kostki?

14) Przy płocie posadzonych jest kilka wysokich tuj (jaki to gatunek?). Niestety wszystko mają ten sam problem - brązowe igły w środku, a niektóre również miejscami na zewnątrz. Te brązowe liście spadają w środku i zawieszają się na gałązkach. Znajomy powiedział, że należy to czyścić? Biorę więc wąż ogrodowy, ustawiam wysokie ciśnienie i raz na jakiś czas obijam suche igły tak, żeby spadły na dół. To co spadnie mam od razu posprzątać, czy zostawić jako ściółkę np. zamiast kory?

15) za domem również jest jedna tuja z którą mam taki sam problem. Może ją przesadzić do pozostałych, żeby ukryć wędzarnię sąsiada w rogu działki? Jakieś inne pomysły?
Blaski i cienie nowego życia 22:05, 28 lip 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
I jest już kolejne miejsce do pokazywania

Jest na tej stronie domu w przyszłości ma powstać rabata piwoniowa, trochę dalej od tego przejścia zostawiłam tą pracę na przyszły rok bo w tym roku i tak nie mogę nadążyć za wszystkim

A na dziś to wszystko z mojej strony bo padam
pokaże jeszcze rozplenicę pod kaliną

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies