Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole

Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole

AniMa 08:13, 26 sie 2016

sylwik69 napisał(a)
Wracaj do zdrowia Aniu i dziękuje!
Też podoba mi się wersja 2 a runiankę można zastąpić lawendą lub szałwią,jesli tam duzo słońca

Dziękuje:0
A szałwia u mnie się rozmnaża powolutku. Ok 40 siewek, zobaczymy co z tego wyrośnie
AniMa 08:17, 26 sie 2016

aga_pe napisał(a)
A szkółka lawendowa blisko

Hehe, Te Wasze namiary nie skończą Mnie powalać
Aguś byłam u Pani od chryzantem. Wszystko ma jeszcze w zamkniętych pąkach i nie sprzedaje. Zacznie dopiero ok. końca września, początku października. Większość to te z małymi kwiatami o dużej średnicy. Dziwnie jej się buzia uśmiechała na mój widok...podejrzane, bo byłam tam tylko 2 razy
aga_pe 09:42, 26 sie 2016

To do donic pójdą teraz chyba wrzosy
Plan na dziś, to uwinąć wianek wrzosowy i coś odchwaścić, ale co z tego wyjdzie to nie wiem. Wszystko się zmienia jak w kalejdoskopie
A wczoraj dorwałam w końcu rozchodniki. Już kilka sztuk było tylko
polinka 10:23, 26 sie 2016

Mam kolejne fajne namiary
Jakbyś potrzebowała korę, obornik suszony czy ziemię w workach to służę info

Zajrzę w niedzielę jaki masz plan na lawende
aga_pe 10:29, 26 sie 2016

Dziewczynki i musimy się umówić na kolejne spotkanie i wizytę u Pani Julii. Myślałam, że w przyszłym tygodniu się uda, ale Młoda się przeprowadza i pewnie trochę będę musiała pomóc. Dajcie znać, czy po 4 września też będzie oki
AniMa 10:45, 26 sie 2016

polinka napisał(a)
Mam kolejne fajne namiary
Jakbyś potrzebowała korę, obornik suszony czy ziemię w workach to służę info

Zajrzę w niedzielę jaki masz plan na lawende

Poli kombinuje na razie w paint'cie, może za jaka godzinkę coś wrzucę...
AniMa 10:45, 26 sie 2016

aga_pe napisał(a)
Dziewczynki i musimy się umówić na kolejne spotkanie i wizytę u Pani Julii. Myślałam, że w przyszłym tygodniu się uda, ale Młoda się przeprowadza i pewnie trochę będę musiała pomóc. Dajcie znać, czy po 4 września też będzie oki

MI pasuje jak zwykle:0
AniMa 10:46, 26 sie 2016

A dziewczyny wszystkie zainteresowane słuchajcie: Mam namiar na thuje kórnik ok 180cm za 40 zł z wsadzeniem (+ mieszanka ziemii i torfu - bez nawozu)Pan jest z okolic Rawicza....
AniMa 11:25, 26 sie 2016

No dobra wklejam wypociny, mam nadzieję, że w miarę czytelne:

Tłumaczenie:
-Do ok.3/4 ogrodu i front żywopłot z thuji szmaragd
-Pozostałe boki i tył, to świerki i sosny różnej maści, kilka już rośnie
-Na froncie rabaty bukszpanowe wogóle nie znaczyłam, bo byłoby trochę? nieczytelne
-Jasny szary kwadrat to szambo wysypane kamyczkami
-Obok niego rabata, gdzie już rosną 2 brzozy doorenbos (jasna zieleń) i 2 świerki, dodatkowo kulki danica a w przestrzeniach pomiędzy miskanty i stipa - symetrycznie po drugiej stronie tak samo
-Od strony garażu rabata , gdzie przed thuji będą - już rosną ML a przed nimi kulki bukszpanowe, stożki cisowe, w środki stipa i żurawki citroneelle
-dalej w kierunku placyku z basenem kolejna rabata, gdzie też już rosną 3 doorenbosy (tez jasne kółeczka), 1 cis, który udaje na razie stożek i 3 kulki bukszpanowe - jak niższy poziom sa tam hosty i prawie czarna żurawka, kupowana jako smoothie...i ID - wszystko w grupach, za brzozami jest rząd trzcinnika KF, w wypełnieniu miskanty.
-Przed samym basenem jest po obu stronach ścieżki KF, ale wiem, że będzie Gracimulus i kulki bukszpanowe - a jakże
-Dalej wzdłuż placu Gracimulus aż do domku dumania eMa, przed nim te białe gwiazdki to hortensje Limelight, pod nim białe rozchodniki, najniższe piętro w fazie: "myślę"
-Kwadraciki z tyłu to warzywnik za małym pasmem z miskantów
-To cudo na środku z białymi kwadracikami to planowany dodatkowy taras z wgłębnikiem na ognisko(czerwona kropa) i pergolą - będą tez obwódki z roślin ale to na dalsze dumanie
-Obok planowanej pergoli jedyne półkole, gdzie oczywiście są kulki bukszpanowe i z trzmieliny, klon palmowy - wszystko w stipie, od żywopłotu rośnie trawka od mamy NN (muszę zidentyfikować)
-przy tarasie z lewej strony żywopłot z thuje(już rośnie) a pod nim rododendrony w runiance, z prawej hortensja Limka i krzew klona palmowego w czerwonych żurawkach
-Pod wykuszem 6x hortensja Limka, ML i pod nogami hakone aureola.
Tyły:
-na samiuteńkim tyle świrki sosny, gdzieniegdzie brzoza i śliwowiśnia
-jasna zieleń to planowane najniższe piętro - jeszcze nie wiem co
-Ciemna zieleń, to wyższe trawy w tym uchowane 2 pompasy (w narożnikach)
-Zieleń z gwiazdkami to rabata z trzmieliną formowaną na stożki i kule (muszę wrzucić zdjęcie poglądowe - czeka mnie spacer do naszego parku)
-Ciemno fioletowe kwadraty to koksaćce fioletowe
-Jasny fiolet to szałwia
-białe gwiazdki to ciąg Limek
ufff...to tak z grubsza....
aga_pe 11:39, 26 sie 2016

coś wieczorem luknę...teraz tylko z doskoku...ciężki dzień