Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Bluszcz pospolity - Hedera helix 16:06, 29 cze 2016

Do góry
Proszę o pomoc, na lisciach tegorocznego bluszczu rosnącego na balkonie pojawiły sie plamy, liście wydają sie niepogryzione, wiec to raczej nie stonka.

System automatycznego nawadniania 16:04, 29 cze 2016

Do góry
MarcinJ napisał(a)
Pani Danuto,

usiadłem do pracy ręcznej i coś tam narysowałem

Trawnik nie taki duży - 80m2, a wyszło mi aż 20 zraszaczy.
Chcę to podzielić na 3 sekcje, każda sekcja zraszaczy innym kolorem narysowana.
Ładnie proszę o sprawdzenie i uwagi, które na pewno się znajdą.

Dziękuję bardzo i kłaniam się nisko

//edit: załączam zdjęcie z wymiarami

Nie teraz, później. Moim zdaniem prawa strona zdecydowanie za mało zraszaczy, zdecydowanie. Wszędzie za mało a ty piszesz że aż. Bez Witka to nawet widzę, to co będzie, jak on zobaczy?
Ogród do odnowy 16:01, 29 cze 2016

Do góry
Gosiek33 napisał(a)

fajne kolorki
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:59, 29 cze 2016

Do góry
malgol napisał(a)
Zauważyłam, że Danusia do nas wróciła po chwilowej nieobecności i nieśmiało chciałabym poprosić o wsparcie...

Jak zwykle strzał w dizesiątkę, bo tutaj pasuje jak ulał w lawendę i do hortensji, która się dobrze tutaj ma

trzmieliny na pniu różnej wysokiści najlepiej, cięte w kulki Proste pnie i równo, pionowo posadzone. Nic lepiej nie będzie wyglądało i ożywiało, ja złocisty kolor, zimą też będzie dekoracja na taj w zasadzie kiepskiej zimą rabacie

Kolejne byliny to nie jest dobry pomysł, bo rabata coraz bardziej pusta się robi zimą.
Ogród do odnowy 15:54, 29 cze 2016

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
proszę o identyfikację - kupiłam wiosną ubiegłego roku małe roślinki niebiesko kwitnące, lekko pachnące - nabazgrałam na kartce, że to chelichryzm!!! cokolwiek to jest takiej nazwy za nic znaleźć nie mogę. Miało rosnąć do 25 cm i kwitnąć VI-VIII

jednak to chyba kocimiętka niezmiennie kwitnąca u mnie od końca maja ?

I jeszcze listki gdy się potrze mają miły zapach, inna kocimiętka pachnie nieprzyjemnie, trochę stęchlizną

To jak byk kocimiętka
Nie wiem, co Ty tam masz, że kocimiętka Ci pachniała stęchlizną. Ona pięknie pachnie. Możesz ją teraz przyciąć, za moment powtórzy kwitnienie, ale łodygi nie będą się tak rozwalać na boki.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:54, 29 cze 2016

Do góry
malgol napisał(a)
Zauważyłam, że Danusia do nas wróciła po chwilowej nieobecności i nieśmiało chciałabym poprosić o wsparcie...
Mam rabatke ,która widoczna jest z salonu i tarasu. Teoretycznie jest w słonecznym miejscu ,ale z uwagi na okoliczne drzewa stale któres rzuca na nią cień i wydaje mi się smutna.Chciałabym żeby jakoś jaśniała i była najbardziej przyciagającą wzrok.
Na razie rosną tam białe goździki( teraz ścięte)na obwódce, potem lawenda , kilka Stip i werbena patagońska.Przy samej ścianie piwniczki rosna zioła- do usunięcia oczywiście bo mnie wkurzaja
Myślałam, żeby usunąc goździki, zastąpić je np. żurawkami albo jakims Carexem, a lawendę przesadzić pod piwniczkę...?
Nie wiem co da przyciągający wzrok efekt i co rozjaśni to miejsce.Sama zieleń jest tu smutna a wiosna zupełnie nie ma na co patrzeć.
Acha, kępę Anabelek pod brzozą chciałabym zostawić

Danusiu, pomóż proszę

może ja pomogę?
Anabelka jest tam sliczna, pewnie że warto ją zostawić/
Akurat masz tam poza nią gatunki wysoce światłolubne, faktycznie lepiej je stamtąd zabrać.
Może zamiast goździków daj plamy żurawki i w nich kępy np Hakonehloa, lub jeśli jest tam mało wody to selerię heuflerianę albo jesienną ( ta byłaby najlepsza ale mus mieć dość sporo słońca, jednak nei tyle co lawenda czy stipa. Gdześ dalej od hortensji gromadkę ciemierników, albo brunnery wielkolistnej ( tej to nawet kilka punktów po 3 szt).
a bliżej sciany świecznice brunette- tak z 5szt i jarzmianka większa pomiędzy czy lekko przed nią- sporo jej.
Zakładam że nie masz tam bardzo sucho

Ogród do odnowy 15:49, 29 cze 2016

Do góry
i dalej kolory

pierwsze jeżówki

i inne

Ogrodowy song 15:47, 29 cze 2016

Do góry
Oto rabatka pod orzechem..co posadzić w tyle za bukszpanami ? ok. metra do zagospodarowania.

Mój jest ten kawałek ogrodu 15:42, 29 cze 2016

Do góry

Dwa ogrody 15:42, 29 cze 2016

Do góry
Mam nadzieję, że wieczorem jeszcze będę miała siłę, by zajrzeć do Was, jadę do ogrodu
Pamiętacie łan czosnków Spaherocośtam sprzed dwóch lat? Też rozrzuciłam je po ogrodzie. Wystają to tu, to tam Fajnie
Mój jest ten kawałek ogrodu 15:38, 29 cze 2016

Do góry
Kolejna piękność
Charming Piano
Pewnie jak wrócę do domu to pąk będzie rozwinięty

Francuska pachnąca

Eden

The Fairy
To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:34, 29 cze 2016

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Bardzo w tym roku podrosła glediczja. zadowolona jestem z obecnego wyglądu rabaty wokół niej.

to też miskanty?
To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:34, 29 cze 2016

Do góry
I takie tam na koniec

Dwa ogrody 15:32, 29 cze 2016

Do góry
Kasya, róże zachwycają do pierwszych chorób albo kolejnej mroźnej zimy Wtedy nasze wyobrażenia o nich ulegają pewnym modyfikacjom ale póki co cieszmy się nimi, co ja też robię
Laguna z aminkiem, mogę już na sto procent stwierdzić, że potrafi się sam rozsiać i powschodzić w następnym roku Ma już kwiatostany Pewnie to i zasługa łagodnej zimy.

Laurowiśnio, poczekam oczywiście z lawendą, szkoda byłoby pszczołom zabrać tyle kwiecia Zapraszam, ławeczki w nowym nie posiadam, fotel wiklinowy może być? Będzie bliżej do Pashminy

chyba że wolisz Chippendale, róż i marchewka w jednym, czeka już drugi rok na przesadzenie, ale nie mogę się zdecydować, gdzie

Pszczelarnio, delikatna rutewka z Eden dla Ciebie

Ogród do odnowy 15:30, 29 cze 2016

Do góry
proszę o identyfikację - kupiłam wiosną ubiegłego roku małe roślinki niebiesko kwitnące, lekko pachnące - nabazgrałam na kartce, że to chelichryzm!!! cokolwiek to jest takiej nazwy za nic znaleźć nie mogę. Miało rosnąć do 25 cm i kwitnąć VI-VIII

jednak to chyba kocimiętka niezmiennie kwitnąca u mnie od końca maja ?

I jeszcze listki gdy się potrze mają miły zapach, inna kocimiętka pachnie nieprzyjemnie, trochę stęchlizną
To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:28, 29 cze 2016

Do góry
Bardzo w tym roku podrosła glediczja. zadowolona jestem z obecnego wyglądu rabaty wokół niej.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:24, 29 cze 2016

Do góry
Mam rabatke ,która widoczna jest z salonu i tarasu. Teoretycznie jest w słonecznym miejscu ,ale z uwagi na okoliczne drzewa stale któres rzuca na nią cień i wydaje mi się smutna.Chciałabym żeby jakoś jaśniała i była najbardziej przyciagającą wzrok.
Na razie rosną tam białe goździki( teraz ścięte)na obwódce, potem lawenda , kilka Stip i werbena patagońska.Przy samej ścianie piwniczki rosna zioła- do usunięcia oczywiście bo mnie wkurzaja
Myślałam, żeby usunąc goździki, zastąpić je np. żurawkami albo jakims Carexem, a lawendę przesadzić pod piwniczkę...?
Nie wiem co da przyciągający wzrok efekt i co rozjaśni to miejsce.Sama zieleń jest tu smutna a wiosna zupełnie nie ma na co patrzeć.
Acha, kępę Anabelek pod brzozą chciałabym zostawić

Danusiu, pomóż proszę

To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:22, 29 cze 2016

Do góry
To miejsce o poranku ładnie rozświetla miskant Morning Light.

Każdego dnia zerkam sobie na edenkę. Piękna jest. Sadzona wiosną- jak na młodziaka ma sporo kwiatów. Dobrze, że w ogrodzie sa nie tylko królowe. Pospolite byliny też dają radość oczom.

Ogród do odnowy 15:19, 29 cze 2016

Do góry
elka drugi rok układam dywany, gazety, kartony, folie ale tyle tej trawy między krzewami mam, że brakuje mi ściętej trawy do ściółkowania

To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:10, 29 cze 2016

Do góry
Mnóstwo obłoków na niebie, nadciągają też niskie, szare. Deszczu potrzeba. Wczorajsza ulewa ledwie zwilżyła 1 cm gleby. Zacznę dzisiaj od warzywnika. Pomidory i fasolka szparagowa

Owoce mahonii zmieniają kolor. Są jadalne po przetworzeniu, ale najpierw trzeba się pozbyć pesteczek- zawierają jakieś niekorzystne dla ludzi związki. Zostawię je ptakom- dla nich to przysmak.

Ładnie odbijają ścięte przed tygodniem kocimiętki.

Kwitnące hortensje rozjaśniają cieniste zakątki.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies