Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Ogród z pergolą 21:06, 26 wrz 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Ania pisałaś na pewno, podaj wymiary prawej i lewej tarasowej rabaty.

To trzeba razem zaplanować. Pogubiłam się w tych zajmujących propozycjach. Jest taki ogród na O. ze stawem przy tarasie u Gosi, jedna wielka rabata - bardzo interesująco obsadzona, też DUŻA powierzchnia.

Na pewno trzeba wprowadzić zimozieloną strukturę - mogą być kostki z bukszpanu lub cisa. Jakoś oprawić okna.

A do róż trawy to zwykle miskant 'Morning Light' albo niższa rozplenica typu 'Hammeln', stipa. Może być sesleria.

Ewa tak mniej więcej jest tak

ale błagam..skarpy tez powinnam zmienić..?
mam seslerię heufi coś tam i rozplenice red head.a i gracka. to ewentualnie na to moge wymienic.
a nie pamietasz nazwy tego wątku?
Ogród z pergolą 20:48, 26 wrz 2016

Do góry

Ania pisałaś na pewno, podaj wymiary prawej i lewej tarasowej rabaty.

To trzeba razem zaplanować. Pogubiłam się w tych zajmujących propozycjach. Jest taki ogród na O. ze stawem przy tarasie u Gosi, jedna wielka rabata - bardzo interesująco obsadzona, też DUŻA powierzchnia.

Na pewno trzeba wprowadzić zimozieloną strukturę - mogą być kostki z bukszpanu lub cisa. Jakoś oprawić okna.

A do róż trawy to zwykle miskant 'Morning Light' albo niższa rozplenica typu 'Hammeln', stipa. Może być sesleria.
Ogród z pergolą 20:06, 26 wrz 2016

Do góry
makadamia napisał(a)
Aniu, pytaj do woli.

Każde rozwiązanie ma swoje plusy i minusy.

Z moją wersją ścieżki jest huk roboty i koszty.
Z kolei te luźno ułożone płyty... Normalnie bardzo lubię to rozwiązanie i często polecam ale w tym miejscu mi się nie widzi. Może za bardzo przywiązana jestem do swojej wersji... Dlatego wrzucam te swoje rozmyślania, bo może ktoś coś podpowie i uda się ten pomysł uratować.

Z kolei ostatni pomysł jest chyba najlepiej stylistycznie dopasowany do Twojego ogrodu, ale czy będzie praktyczny? Te bloki musiałyby być szerokie, tak co najmniej 70 cm. Jak to utrzymać, przyciąć? Co z zalegającym śniegiem?
Tego nie wiem. Ale miałabyś zdecydowanie WOW factor

wiem wypas konkretny tylko czy ja dam rade?właśnie dbać o to...cięcie, grzyby..
ile tego bukszpanu mialabym kupić? 70cm szer to sadząc co 15cm...6szt a na długość?

z 3m trzeba by bylo zrobić czyli 20 sadzonek. dobrze liczę? 240 bukszpanów
boję się cholera...
piszesz że płyty niewiadomo w czym miałyby byc, a jakby je tojeść obrosła?wioska?
a co sądzisz o kostkach z cisa jak u Madżen
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3507-madzenie-ogrodnika-kiedys-tu?page=1777

2 kostki na 6 róż i pomiędzy powtykana stipa?? znowu wioska?
Doświadczalnia bylinowo-różana 16:41, 25 wrz 2016

Do góry
Stipa mi się najbardziej podoba. A kostrzewę mam ametystową, ona nie jest taka sina. Będą teraz myśleć, bo chciałabym w październiku coś już zacząć robić
Doświadczalnia bylinowo-różana 13:51, 25 wrz 2016

Do góry
Carexy, hakone i tataraki odpadają jak tam tak gorąco i niezbyt wilgotno
Stipa jest fajna zwłaszcza o tej porze roku a i zimą też ładnie się prezentuje Ja swoją sieję każdego roku i też sama się rozsiewa Nie jestem fanem kostrzewy sinej przez jej kolor ale jest jeszcze zieloniutkie niedźwiedzie futro
Doświadczalnia bylinowo-różana 13:44, 25 wrz 2016

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Z rozplenić to te niskie formy typu Little Bunny, Honey
Stipa będzie do rozchodników idealna lecz z jej zimowaniem różnie bywa
Hakone w słońcu również da radę bo mam u siebie i zostają carexy ale one już są najniższe z obecnych trawiastych

Tam jest totalna patelnia i nie jest zbyt mocno podlewana. Latem przy upałach jest tam lekko 40 stopni. Stipę mogę spróbować. Ona najładniejsza. Może przezimuje Jeszcze myślałam o kostrzewie.
Doświadczalnia bylinowo-różana 13:31, 25 wrz 2016

Do góry
Z rozplenić to te niskie formy typu Little Bunny, Honey
Stipa będzie do rozchodników idealna lecz z jej zimowaniem różnie bywa
Hakone w słońcu również da radę bo mam u siebie i zostają carexy ale one już są najniższe z obecnych trawiastych
Moja bajka 17:11, 24 wrz 2016

Do góry

tutaj moja stipa jest najładniejsza. Fajnie by było gdyby przezimowała

Tu ma być ogród :) 10:14, 24 wrz 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Stipa lepiej faluje. Ta raczej piękna z kłosów. Ale listki bywa, że leżą

ja myślę raczej o seslerii jesiennej w to miejsce, kłosy ma podobne, a stoi sztywno, no i wiosną może udałoby mi się podzielić moje egzemplarze z przedpłocia, to byłoby bezkosztowo.
Tu ma być ogród :) 10:04, 24 wrz 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

dziękuję Iwonko, myślę o niej przed róże Artemis, bo mi tam brakuje falowania, ale docierają do mnie nie najlepsze opinie o tej trawie.

Stipa lepiej faluje. Ta raczej piękna z kłosów. Ale listki bywa, że leżą
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 22:36, 23 wrz 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

super jest, fakt półka trochę pusta bez piętra ale z brzozami będzie idealnie. ile ich tam chcesz? może na hortensjowej tez wrzucic jedną (lub 2 niewiem ile tam miejsca) aby nawiązać? i po prawo gdzie przechowalnik tez? przed dębem.
murek jest ładny, szkoda by go bylo zasłaniać...
a z wszystkich brzozowych na forum najbarziej podoba mi się ta Syli rozplenice, kulki, rozchodnik i katiaxx śmielek solo
u Marty zielonej jest stipa, kulki, werbena..no dobra ta też mi się podoba..

Aniu muszę pooglądać te namiary, które mi podałaś.
Ile? Nie wiem właśnie...półka jest dość spora, nie wiem w jakiej odległości od siebie powinny być sadzone...
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 22:06, 23 wrz 2016

Do góry
Makusia napisał(a)
I ostatnie.

super jest, fakt półka trochę pusta bez piętra ale z brzozami będzie idealnie. ile ich tam chcesz? może na hortensjowej tez wrzucic jedną (lub 2 niewiem ile tam miejsca) aby nawiązać? i po prawo gdzie przechowalnik tez? przed dębem.
murek jest ładny, szkoda by go bylo zasłaniać...
a z wszystkich brzozowych na forum najbarziej podoba mi się ta Syli rozplenice, kulki, rozchodnik i katiaxx śmielek solo
u Marty zielonej jest stipa, kulki, werbena..no dobra ta też mi się podoba..
Ostnica - Stipa 17:11, 23 wrz 2016

Do góry
Witam pytanie o przeżywalność stipy tetussima. Mam posadzonych 10 sadzonek i teraz kilka małych które same się wysiały.
Czy mogę liczyć że stipa nawet jeśli nie przeżyje zimy sam się wysieje czy muszę już w styczniu siać sama w domu?
Mój jest ten kawałek ogrodu 12:01, 23 wrz 2016

Do góry
aga_podlasie napisał(a)

Zacytowane przez Ciebie zdjęcie skłoniło mnie do poszperania w fotkach i teraz będzie małe wyznanie
Ta rabata była zainspirowana projektem Sarah Price:
https://pl.pinterest.com/pin/454089574912675398/

I co się okazało w praktyce? Że u nas to tak nie wygląda
Dlatego, że:
-stipa jest w takiej fazie dopiero teraz
-rozchodnik, szałwia i czosnki Krzysztofa też się rozjechały w czasie

Ja uzupełniłam to jeszcze o liatrę, która w pewnym momencie "robiła" całą robotę.

I tak od wiosny zaczynając, zdjęcia ten samej rabaty

Zapinowałam sobie od razu to podlinkowane zdjęcie Wg mnie czosnki można jakimś trickiem zmusić do kwitnienia dopiero w lipcu. Cebule w doniczce do czerwca w chłodni, a potem powoli przyzwyczajajac wędrują na rabatę. Warto by poeksperymentować
Tak w ogóle to i tak piekna jest ta rabata, zawsze coś kwitnie, więc czego chcieć więcej
Mój jest ten kawałek ogrodu 11:32, 23 wrz 2016

Do góry
Aga, bo te zdjęcia to czesto są fotomontaże Nie ma opcji by stipa i czosnek w gruncie zakwitły w tym samym czasie.
Co nie zmienia faktu że wyszła Ci bardzo udana rabata !

W ramach jej uzupełnienia moze odętka by sie sprawdziła? Różowa. Ostrózki też możnaby powielić. Chociaz jak Ci sie perowskia bujnie to moze nie bedzie najmniejszego sensu
Mój jest ten kawałek ogrodu 11:14, 23 wrz 2016

Do góry
Anda napisał(a)

Śliczna jesień u Ciebie w ogrodzie. Trawy, róże przepiękne, jarzębina aż świeci. A to zdjęcie musiałam zacytować, cudnie

Zacytowane przez Ciebie zdjęcie skłoniło mnie do poszperania w fotkach i teraz będzie małe wyznanie
Ta rabata była zainspirowana projektem Sarah Price:
https://pl.pinterest.com/pin/454089574912675398/

I co się okazało w praktyce? Że u nas to tak nie wygląda
Dlatego, że:
-stipa jest w takiej fazie dopiero teraz
-rozchodnik, szałwia i czosnki Krzysztofa też się rozjechały w czasie

Ja uzupełniłam to jeszcze o liatrę, która w pewnym momencie "robiła" całą robotę.

I tak od wiosny zaczynając, zdjęcia ten samej rabaty

Z Pszenicznej ... 09:46, 23 wrz 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Stipa cudo!!!!!

Reniu, pierwszy raz posadziłam ją u siebie. Mama się w niej zakochała, mężowi się podoba chyba będę musiała siać na wiosnę
Z Pszenicznej ... 21:56, 22 wrz 2016

Do góry
AgataP napisał(a)

Stipa cudo!!!!!
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 11:09, 22 wrz 2016

Do góry
Myśłałam o ułożeniu rabat bocznych w liniach prostych i kolejno w rzędach: plecy - trawy ML potem drzewa (choinki też wpad - będą na tyłach), w nogach drzew stipa, między nią cebulowe a w pierwszym rzędzie oczywiście kulki luźno rozłożone...jako wypełniacz kulek sesleira.... Nie za dużo???

Tylko jeżeli posadzę na froncie te graby też w linii prostej i dam takie same nasadzenia, to się chyba niezły tłok zrobi....
Ogród pod lasem 08:16, 22 wrz 2016

Do góry
Ewik napisał(a)
takie tamy śliczne , co to za trawka na ostatnim zdjęciu ?

Hej Ewik To Phoenix Green, uwielbiam ją! Taka stipa na sterydach Nie potrafię ująć na fotce mięsistości kępy, ale właśnie taka jest, mięsista, zdrowa, piękna trawa. U mnie pierwszy sezon, więc nie wiem jak z zimowaniem, ale jest cudna. W przyszłym sezonie będę dokupowała, zdecydowanie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies