Ewa tak mniej więcej jest tak
ale błagam..skarpy tez powinnam zmienić..?
mam seslerię heufi coś tam i rozplenice red head.a i gracka. to ewentualnie na to moge wymienic.
a nie pamietasz nazwy tego wątku?
Ania pisałaś na pewno, podaj wymiary prawej i lewej tarasowej rabaty.
To trzeba razem zaplanować. Pogubiłam się w tych zajmujących propozycjach. Jest taki ogród na O. ze stawem przy tarasie u Gosi, jedna wielka rabata - bardzo interesująco obsadzona, też DUŻA powierzchnia.
Na pewno trzeba wprowadzić zimozieloną strukturę - mogą być kostki z bukszpanu lub cisa. Jakoś oprawić okna.
A do róż trawy to zwykle miskant 'Morning Light' albo niższa rozplenica typu 'Hammeln', stipa. Może być sesleria.
wiem wypas konkretny tylko czy ja dam rade?właśnie dbać o to...cięcie, grzyby..
ile tego bukszpanu mialabym kupić? 70cm szer to sadząc co 15cm...6szt a na długość?
z 3m trzeba by bylo zrobić czyli 20 sadzonek. dobrze liczę? 240 bukszpanów
boję się cholera...
piszesz że płyty niewiadomo w czym miałyby byc, a jakby je tojeść obrosła?wioska?
a co sądzisz o kostkach z cisa jak u Madżen https://www.ogrodowisko.pl/watek/3507-madzenie-ogrodnika-kiedys-tu?page=1777
2 kostki na 6 róż i pomiędzy powtykana stipa?? znowu wioska?
Stipa mi się najbardziej podoba. A kostrzewę mam ametystową, ona nie jest taka sina. Będą teraz myśleć, bo chciałabym w październiku coś już zacząć robić
Carexy, hakone i tataraki odpadają jak tam tak gorąco i niezbyt wilgotno
Stipa jest fajna zwłaszcza o tej porze roku a i zimą też ładnie się prezentuje Ja swoją sieję każdego roku i też sama się rozsiewa Nie jestem fanem kostrzewy sinej przez jej kolor ale jest jeszcze zieloniutkie niedźwiedzie futro
Tam jest totalna patelnia i nie jest zbyt mocno podlewana. Latem przy upałach jest tam lekko 40 stopni. Stipę mogę spróbować. Ona najładniejsza. Może przezimuje Jeszcze myślałam o kostrzewie.
Z rozplenić to te niskie formy typu Little Bunny, Honey
Stipa będzie do rozchodników idealna lecz z jej zimowaniem różnie bywa
Hakone w słońcu również da radę bo mam u siebie i zostają carexy ale one już są najniższe z obecnych trawiastych
ja myślę raczej o seslerii jesiennej w to miejsce, kłosy ma podobne, a stoi sztywno, no i wiosną może udałoby mi się podzielić moje egzemplarze z przedpłocia, to byłoby bezkosztowo.
Aniu muszę pooglądać te namiary, które mi podałaś.
Ile? Nie wiem właśnie...półka jest dość spora, nie wiem w jakiej odległości od siebie powinny być sadzone...
super jest, fakt półka trochę pusta bez piętra ale z brzozami będzie idealnie. ile ich tam chcesz? może na hortensjowej tez wrzucic jedną (lub 2 niewiem ile tam miejsca) aby nawiązać? i po prawo gdzie przechowalnik tez? przed dębem.
murek jest ładny, szkoda by go bylo zasłaniać...
a z wszystkich brzozowych na forum najbarziej podoba mi się ta Syli rozplenice, kulki, rozchodnik i katiaxx śmielek solo
u Marty zielonej jest stipa, kulki, werbena..no dobra ta też mi się podoba..
Witam pytanie o przeżywalność stipy tetussima. Mam posadzonych 10 sadzonek i teraz kilka małych które same się wysiały.
Czy mogę liczyć że stipa nawet jeśli nie przeżyje zimy sam się wysieje czy muszę już w styczniu siać sama w domu?
Zapinowałam sobie od razu to podlinkowane zdjęcie Wg mnie czosnki można jakimś trickiem zmusić do kwitnienia dopiero w lipcu. Cebule w doniczce do czerwca w chłodni, a potem powoli przyzwyczajajac wędrują na rabatę. Warto by poeksperymentować
Tak w ogóle to i tak piekna jest ta rabata, zawsze coś kwitnie, więc czego chcieć więcej
Aga, bo te zdjęcia to czesto są fotomontaże Nie ma opcji by stipa i czosnek w gruncie zakwitły w tym samym czasie.
Co nie zmienia faktu że wyszła Ci bardzo udana rabata !
W ramach jej uzupełnienia moze odętka by sie sprawdziła? Różowa. Ostrózki też możnaby powielić. Chociaz jak Ci sie perowskia bujnie to moze nie bedzie najmniejszego sensu
Zacytowane przez Ciebie zdjęcie skłoniło mnie do poszperania w fotkach i teraz będzie małe wyznanie
Ta rabata była zainspirowana projektem Sarah Price: https://pl.pinterest.com/pin/454089574912675398/
I co się okazało w praktyce? Że u nas to tak nie wygląda
Dlatego, że:
-stipa jest w takiej fazie dopiero teraz
-rozchodnik, szałwia i czosnki Krzysztofa też się rozjechały w czasie
Ja uzupełniłam to jeszcze o liatrę, która w pewnym momencie "robiła" całą robotę.
I tak od wiosny zaczynając, zdjęcia ten samej rabaty
Myśłałam o ułożeniu rabat bocznych w liniach prostych i kolejno w rzędach: plecy - trawy ML potem drzewa (choinki też wpad - będą na tyłach), w nogach drzew stipa, między nią cebulowe a w pierwszym rzędzie oczywiście kulki luźno rozłożone...jako wypełniacz kulek sesleira.... Nie za dużo???
Tylko jeżeli posadzę na froncie te graby też w linii prostej i dam takie same nasadzenia, to się chyba niezły tłok zrobi....
Hej Ewik To Phoenix Green, uwielbiam ją! Taka stipa na sterydach Nie potrafię ująć na fotce mięsistości kępy, ale właśnie taka jest, mięsista, zdrowa, piękna trawa. U mnie pierwszy sezon, więc nie wiem jak z zimowaniem, ale jest cudna. W przyszłym sezonie będę dokupowała, zdecydowanie.