Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród pod lasem

Ogród pod lasem

UrsaMaior 20:22, 21 wrz 2016

Ania, dziękuję, ale komplement na wyrost, bo nie panuję jeszcze nad aparatem, on sam robi co chce! Muszę się podszkolić, bo chciałabym żeby fotki oddawały to co powinny

Pashmin w sumie mam cztery, zgrupowane po 2 sztuki. Za dużo mam róż, na wiosnę będę redukowała. Kupiłam to co mi się podobało, ale niekoniecznie wszystkie razem dają taki efekt, o jaki mi chodziło.
Ewik 22:56, 21 wrz 2016

takie tamy śliczne , co to za trawka na ostatnim zdjęciu ?
lindsay80 22:59, 21 wrz 2016

Śliczne fotki, lubię ogrody z takimi dorodnymi drzewami, które nadają im charakteru i klimatu, te brzozy masz świetne!
lindsay80 23:36, 21 wrz 2016

UrsaMaior napisał(a)

Pashmin w sumie mam cztery, zgrupowane po 2 sztuki. Za dużo mam róż, na wiosnę będę redukowała. Kupiłam to co mi się podobało, ale niekoniecznie wszystkie razem dają taki efekt, o jaki mi chodziło.

Ciężko mi przychodzi łączenie róż ze sobą, dlatego wybieram prosta opcje: 2 odmiany po kilka szt przedzielone trawami i bylinami - takie bezpieczne rozwiązanie, ale myślę że się sprawdza
UrsaMaior 08:16, 22 wrz 2016

Ewik napisał(a)
takie tamy śliczne , co to za trawka na ostatnim zdjęciu ?

Hej Ewik To Phoenix Green, uwielbiam ją! Taka stipa na sterydach Nie potrafię ująć na fotce mięsistości kępy, ale właśnie taka jest, mięsista, zdrowa, piękna trawa. U mnie pierwszy sezon, więc nie wiem jak z zimowaniem, ale jest cudna. W przyszłym sezonie będę dokupowała, zdecydowanie.
UrsaMaior 08:21, 22 wrz 2016

lindsay80 napisał(a)
Śliczne fotki, lubię ogrody z takimi dorodnymi drzewami, które nadają im charakteru i klimatu, te brzozy masz świetne!

Oj tak, te drzewa to moje błogosławieństwo i przekleństwo jednocześnie. W upały chronią, ale psioczę na nie, bo mocno zacieniają mi ogród, a ja nie przepadam za roślinami (bylinami) cieniolubnymi. Poza tym brzozy tak niemiłosiernie śmiecą, że już mi ręce opadają. Wiosną wszędzie żółty pyłek, potem wszędzie łuski, posprzątam, odkurzę, a za 20 minut to samo. Także mam z nimi love and hate relationship
UrsaMaior 08:25, 22 wrz 2016

lindsay80 napisał(a)

Ciężko mi przychodzi łączenie róż ze sobą, dlatego wybieram prosta opcje: 2 odmiany po kilka szt przedzielone trawami i bylinami - takie bezpieczne rozwiązanie, ale myślę że się sprawdza

Też tak myślę. U mnie teraz różanka podzielona jest na dwie części - przedzielona na środku 3 Amanogawami i 2 miskantami. Po lewej i prawej są zgrupowane róże. Nie jest rewelacyjnie, ale stopniowo będę dalej modyfikowała. Wszystkie róże rosną rewelacyjnie, ale będę musiała się części pozbyć, niestety Szkoda, ale nie mam wyjścia, za bardzo się tłoczą, a to co mogłam i tak już wyekspediowałam w inne zakątki ogrodu. Inna sprawa, że u mnie ta różanka to głównie źródło kwiatów do wazonu, więc kwestia kompozycji jest drugorzędna.
makadamia 08:41, 22 wrz 2016

Piękne jesienne widoczki
UrsaMaior 08:45, 22 wrz 2016

Hej Asia Uwielbiam jesień, niedługo moje urodziny W zeszłym roku czekałam na żółte liście miłorzębu i czerwone winobluszczu, a któregoś dnia przyszedł przymrozek i wszystkie spadły na ziemię zanim zdążyły się przebarwić. Honoru bronił klon Sango Kaku, ależ był piękny! Mam nadzieję, że w tym roku będzie lepiej. Na klonie strzępiastokorym już pierwsze dwa listki czerwonawe
aga_podlasie 11:44, 22 wrz 2016

Witaj
Zaczełam czytać od końca, ale uznałam, że warto jednak od początku, więc przeczytałam
Fajny klimat masz i robisz świetne zdjęcia. Jeżówki i ja dopiero niedawno odkryłam i zapisałam sobie Glowing Dream na listę chciejstw