Witam. Ja zwracam się z takim zapytaniem trawka ładnie wyrosła podlewam codziennie 5l/m2 na początku ładnie zielona przy wysokim koszeniu 7-8cm teraz gdy skosilem na 5-6 zauważyłem brązowe place. Ziemia była nawożona przed sianie. Czy teraz jeszcze raz zastosować nawóz czy zwiększyć ilość wody i zobaczyć co będzie się działo. Dodatkowo pojawiła mi się dziwna trawa/chwast i jak mogę sobie z nią poradzić.
Pierwsze 2 zdjęcia jak trawa miała 7-8 cm. Kolejne przy niższym koszeniu następne te chwasciki.
Proszę o pomoc, na lisciach tegorocznego bluszczu rosnącego na balkonie pojawiły sie plamy, liście wydają sie niepogryzione, wiec to raczej nie stonka.
Nie teraz, później. Moim zdaniem prawa strona zdecydowanie za mało zraszaczy, zdecydowanie. Wszędzie za mało a ty piszesz że aż. Bez Witka to nawet widzę, to co będzie, jak on zobaczy?
Jak zwykle strzał w dizesiątkę, bo tutaj pasuje jak ulał w lawendę i do hortensji, która się dobrze tutaj ma
trzmieliny na pniu różnej wysokiści najlepiej, cięte w kulki Proste pnie i równo, pionowo posadzone. Nic lepiej nie będzie wyglądało i ożywiało, ja złocisty kolor, zimą też będzie dekoracja na taj w zasadzie kiepskiej zimą rabacie
Kolejne byliny to nie jest dobry pomysł, bo rabata coraz bardziej pusta się robi zimą.
To jak byk kocimiętka
Nie wiem, co Ty tam masz, że kocimiętka Ci pachniała stęchlizną. Ona pięknie pachnie. Możesz ją teraz przyciąć, za moment powtórzy kwitnienie, ale łodygi nie będą się tak rozwalać na boki.
może ja pomogę?
Anabelka jest tam sliczna, pewnie że warto ją zostawić/
Akurat masz tam poza nią gatunki wysoce światłolubne, faktycznie lepiej je stamtąd zabrać.
Może zamiast goździków daj plamy żurawki i w nich kępy np Hakonehloa, lub jeśli jest tam mało wody to selerię heuflerianę albo jesienną ( ta byłaby najlepsza ale mus mieć dość sporo słońca, jednak nei tyle co lawenda czy stipa. Gdześ dalej od hortensji gromadkę ciemierników, albo brunnery wielkolistnej ( tej to nawet kilka punktów po 3 szt).
a bliżej sciany świecznice brunette- tak z 5szt i jarzmianka większa pomiędzy czy lekko przed nią- sporo jej.
Zakładam że nie masz tam bardzo sucho