no właśnie Olka, czy tam ma się coś osłonić zasłonić, czy przechodzi się tamtędy jak się wchodzi do domu?! chyba, że masz jakies zdjęcie czy rysunek (taki jakby plan, która to strona) bo tak przy siatce jak dasz trawy to tak jakoś od razu niskie piętro będzie a nic wyższego?
Cisowy żywopłot ok, dałby ładny kolor, tło ale cały czas się zastanawiam czy to miałoby sens bo jak już to ten wąski pas powinien być zwrócony DO ulicy, nie OD.
To front domu, patrzy się na niego tylko od strony ulicy. Dając żywopłot przycienię rośliny rosnące między nim a domem.
Jedynie rabata z łukiem widziana jest z mamy tarasu, z którego ona raczej nie korzysta. To powinna być część reprezentacyjna a taką za chiny nie jest
Tuje a właściwie cyprysy miały wylecieć wiosną ale dziś pod wpływem tej dskusji złapałam za piłkę i je wycięłam.
Uwaga zamieszczam drastyczne zdjęcia, osoby wrażliwe lepiej niech nie patrzą
Tak jest teraz (zdjęcia z tel)
Wyleciała też tawuła, która rosła pod domem za magnolią. Magnolia zajmnie jej miejsce. Pozostaje jeszcze zamaskowanie rury deszczowej ale na to już pomysł jest.
Beatko tam słonecznie jest bardzo, to południowa strona. Ta się zastanawiam właśnie czy żywopłot jest tam monieczny. Gdyby było szerzej to tak ale obecnie trochę chyba by znów zatłoczył ogródek.
Najchętniej zrobiłabym tam prawdziwą rewolucję, zrobić ogródek bardziej formalny ale finanse nie pozwalają więc musze sadzić te rośliny, które już mam.
na Barony to chyba jedyne miejsce, tam pod jarzębiną (w stipie) ale tu też mam mieszane uczucia...
edit.
Jeszcze o zasłonkach - nad ekranami własnie zastanawiamy się bo to rozwiązałoby sprawę wiewania ale nie chcę by one były tak na stałe. Zasłaniałyby widok na i tak już klaustrofobiczny ogródek, one mają za zadanie przyslonić ostre słońce. Chyba ze ekrany z możliwością szybkiego demontażu. Np na dole zasłonki zrobić tunelik na wsuwanie i wysuwanie rurki ?
Bez planu ciężko mi będzie opisać jak tam wygląda. Nie wchodzimy tamtędy do domu, jest tylko furteczka prowadząca do tego ogródka i na taras mamy. Z tymi Baronami to masz rację, też się zastanawiam czy to będzie dobrze skoro one wyższe będą od całej reszty. Od strony ulicy będą widoczne głownie one, niższe piętra z tarasu.
Postaram się zrobić rysunek ale z moimi zdolnościami to nie wiem jaki efekt będzie
Myślalam o bluszczu by przysłonił mur i rynne. W tym miejscu rosły cyprysy właśnie i jakoś nie widzę tam żywopłotu Musiałabym zostawić odtsęp by móc go strzyc a to znów zabierze miejsce. Zasłoniłyby podmurówkę zanim bluszczsł by ją zarósł.
??
hmmm a może bluszcz na siatkę?! Bo rozumiem, że pomimo tego, że tamtedy nie chodzicie to jakieś przejście chcesz zostawić. Chyba, że chcesz żeby rabata była widoczna od strony ulicy?! A może przy siatce zostawić ścieżkę a rabatkę zacząć od murku?!
a może ścieżkę z pororzucanych płyt?! i po prostu trawniczek na czysto .... tak mnie natchnęło nocą i wczesnym porankiem bo moje dziecię postanowiło wstać 4.45 ...
Zupełnie inaczej wyobrażałam sobie to miejsce, myślałam że jest otwarte na cały ogród a dopiero teraz widzę że żywopłot przy płocie jest bezcelowe
Także sorczi