Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Rododendronowy ogród II. 21:08, 14 lip 2016

Do góry
Kasiu moje floksy tak wygladają , to zielone między nimi to astry jesienne.

i jeszcze takie widoczki

Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 21:08, 14 lip 2016

Do góry
bylam chwile w ogrodzie i po deszczu duzo kwiatow jest klapnietych i ogolnie wyglada wszystko bleee. Chwasty urosly jak zwariowane i trawnik do koszenia. na plewienie i koszenie szans nie ma w najblizszych dniach

W zgodzie z naturą 21:08, 14 lip 2016

Do góry
Dubelek...to znowu na zachętę. Tym razem wielkokwiatowa moja ulubiona Candlelight

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 21:06, 14 lip 2016

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
Marcin, dziekuje, ale mozesz pokazac cale krzaczki?Bo interesuje mnie intensywnosc kwitnienia. Tutaj maja czasami takie hortensjie, ze lisci nie widac.Same kwiaty. Pomimo ciezkiego klimatu. Bardzo by mnie tez interesowaly fotki stanowiska w ktorym rosna. Bylabym niezmiernie wdzieczna

Fotki robiłem przed godziną więc przepraszam za jakość - ściemnia się, a w dodatku zachmurzenie. Stanowiska dla hortensji u mnie są dwa:
- starsze, osłonięte drzewami i krzewami od południa: ok. 10 no nameów, Nikko Blue, Otaksa, h. aspera i 2x h. serrata:

- młodsze, w wąwozie również osłoniętym od południa - nasadzenia sprzed roku i z tego roku (łącznie ok. 40 odmian) z dalszymi planami na rozwój na kolejne lata

Co do formy krzewów. No takich cudeniek oblepionych w całości kwiatami jak na zdjęciach z Allegro u mnie nie ma (mam nadzieję, że jeszcze)
Mówiąc serio, coś więcej będę mógł powiedzieć pewnie za rok, dwa, bo najstarsze egzemplarze u mnie mają dopiero 4 lata.

Natomiast najbardziej regularne krzewy buduje Bodensee (na zdjęciu dwuletni egzemplarz, średnica ok. 65-70 cm):

a najbardziej dziwaczne formy - część pędów ostro w górę, część ścielących się po ziemi (nie tylko tych z kwiatami) u mnie buduje Sabrina:
Hirutkowy raj:)) 21:05, 14 lip 2016

Do góry
Non stop leje!

l
Ogród z rzeźbą 21:03, 14 lip 2016

Do góry
Czosnki i kocimiętka syberyjska to właściwie główni aktualnie bohaterowie tego miejsca (bo rabatą to trochę trudno je nazwać):

I te same czosnki robione o innej porze dnia "pod słońce":

Kiedyś będzie tu ogród 21:02, 14 lip 2016

Do góry
anka_ napisał(a)
Naiwnie wydawało mi się, że jak dojdę do etapu sadzenia to będzie z górki. Mogę obsadzać wschodnią stronę działki, od drogi. Na części posadzone są/będą serby (zielone kropki na planie) mające stworzyć tło dla nasadzeń na skarpie (żółty pas) wokół stawu. Do obsadzenia ok 28m zaznaczone na granatowo. Plan z zachowaniem stron świata.

Patrząc z domu (zdjęcie stare ale widać teren)

Problem jest taki, że nie chcę tu jednolitych, żywopłotowych nasadzeń (ja z tych poczochrańców z charakteru jestem to i ogród musi pasować) tylko coś w tym stylu
https://pl.pinterest.com/pin/455496949794244418/
Tyle że nie wiem jak to ugryźć. Jak dobierać kształty i kolory, żeby się nie gryzło. Zielona jestem w te klocki i zero wyobraźni przestrzennej. Na chwilę obecną nie chodzi nawet o dokładne rozplanowanie rabaty, co rozplanowanie dużych drzew.

Aniu ja u siebie zrobiłam odwrotność, najpierw iglaste za nimi klony pospolite, podobają mi się również lipy, ciężko ko tworzy się piętra, ja swoją trzecią rabatę robię latami już 10 rok i ona jeszcze nie skończona, ja mam w sobie więcej spontanu niż rozumu przy przemyśleniach nasadzeń, ale inspiracje masz z legendą nic tylko sadzić
Ogród wśród pól i wiatrów 21:02, 14 lip 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
Nie tnij teraz buksów - pada. Grzyba mogą złapać Jeśli zdążyłaś juz pociąć to pryskaj koniecznie na grzyba.

Toszeczko, oczywiście że zdążyłam kulki na hortensjowej ciachnąć.
Nawet dumna byłam z siebie i zadowolona, że część mam już z głowy. Dowód jest:

No czym mam je teraz potraktować, powiedz plizzz

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 21:01, 14 lip 2016

Do góry
Dla przykładu- żurawki
Byczki śliczne

Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 20:59, 14 lip 2016

Do góry
Pies za drzwi wystawił nos, wciągnął deszczowy powiew i zawrócił do domu!
Mądry zwierzak!

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 20:59, 14 lip 2016

Do góry

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 20:57, 14 lip 2016

Do góry
...i padajcie z wrażenia!!!
Owa Persona twierdziła, że sadzonki są "mikroskopijne"- ma poczucie humoru :*

Ogród wśród pól i wiatrów 20:57, 14 lip 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Ale masz kolorowo Biale jezowki cudne.ciesze sie ze i ja je mam choc jeszcze chwilke na taka rzeke poczekam.ale warto

Witaj nawigatorka Kolorów rzeczywiście mam ostatnio pod dostatkiem A białe jeżówki bardzo szybko się mnożą, tak że doczekasz się szybciej niż myślisz. U mnie eM. - fan jeżówek, późną jesienią zrywał te jeżówkowe główki z nasionami i sypał z góry na dół wzdłuż płotu. Na efekt nie trzeba było długo czekać
Pozdrawiam w kolorze blue

Ogródek z futrzakami i kamieniami 20:56, 14 lip 2016

Do góry
bacowa napisał(a)
Ewa, jaka to odmiana śmiałka ta na fotkach ?, ja mam kupiony wiosną Pixe...coś tam i jest malutki.

Moje odmianowe też są " normalnej " wielkości . Monstery to gatunek które posadziłam w zeszłym roku , mają dobrze 150 cm i zasłoniły wszystko za nimi : jeżówki, krwawniki, mikołajki ... czeka je eksmisja na murek

Pierwsze kwiaty DicEvy

Pogubiłam się po drodze... 20:56, 14 lip 2016

Do góry
amelia_b napisał(a)
Lawenda ściętą, widać ze tam coś jeszcze jest

Te róże z lawendą - boskie połączenie! jaka to róża, miniaturowa jakaś?? czy okrywowa??
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 20:55, 14 lip 2016

Do góry
Makusia napisał(a)
...i bez folii...urzekł mnie już swoją wielkością
Rozmiar ma jednak znaczenie

No fulllllllllll wypas
Ogród z łezką II 20:55, 14 lip 2016

Do góry
Kindzia napisał(a)

Kasiu to jest wszystko do pozazdroszczenia ...ilosc , jakosc, kolor )) slicznie
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 20:55, 14 lip 2016

Do góry
....dobrze zabezpieczony- na szybko poczytałam o prawach konsumenta

Ogród z rzeźbą 20:54, 14 lip 2016

Do góry
Dzisiaj trochę zdjęć spod perukowca, gdzie w ubiegłym roku zrobiłam sobie rabatkę z rozplenicami, jeżówkami, perowskią, bordowymi małymi rozchodnikami. Trochę z boku są berberysy Rosy Rocket i dwa miskanty Kleine Fontanne. Niestety dwie rozplenice, jeżówki Stouthern Comfort, trzy perowskie nie przeżyły zimy. W tym roku zrobił się tam trochę przechowalnik, bo w miejsce tego co padło posadziłam zakupy pęchcińskie i jeszcze rośliny, które przesadzałam z innego miejsca, bo tam z kolei wycinaliśmy starą sosnę i modrzewia, który więcej śmiecił niż dawał jakiejś ozdoby. Wszystko co tam rośnie, rośnie tymczasowo tzn. będzie miało kiedyś zmieniane miejscówki, jak mi się docelowy plan kształtu rabat zrobi i plan nasadzeń urodzi.

Trochę z boku rośnie jedna z pierwszych roślin, jakie posadziłam - kępa rudbekii:

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 20:54, 14 lip 2016

Do góry
Makusia napisał(a)
Taki oto....

Czyli co śpiewa tańczy recytuje ?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies