no nie był bym sobą - gdy bym nie wrzucił tzw.'porównywarki' czyli zdjęć samych listków, które pokazują różnicę wielkości poszczególnych odmian klonów.
I tak od lewej strony:
'Okushimo', 'Manyo no sato', 'Beni Schichihenge', gałązka z listkami odmiany'Koto Maru', potem 'Tsuma Beni', oraz 'Red Pygmy'
'Okushimo','Koto Maru','Red Pygmy'
'Beni Schichihenge'
'Manyo no sato',
'Tsuma Beni'
ostatnia fotka jest porównaniem wielkości listków odmiany klona 'Koto Maru' do wielkości listków klona 'Tsuma Beni'.
Witam; Mam do zagospodarowania taki oto kawałek podwórka. Szukam inspiracji na forum .. podobają mi się rabatki kulkowo stożkowe ; liczę na podpowiedź z Waszej strony myśle ze jest to dobra baza do stworzenia mini rabatki stożkowo kulkowej ; kulki mam z tył z trzmieliny to bym przesadził a stożki hmm nie mogą być docelowo za wysokie żeby nie straciło wyglądu; na obrzeże może żurawki... w środku pomiśdzy kulkami trawa evergold; stanowisko jest słoneczne praktycznie cały dzien słonce także ściółkowanie z kory bez włókniny chyba będzie dobre.Od strony żywopłotu myśle trawę posiać żeby się dobrze przycinało. Czekam na Wasze sugestie
Od góry:
Gosia-malkul, Agata-AgataP, Ewa-Luteczka, Sebek, Łukasz-Lukasz2013, Justyna-eee-tam, Ula-Urszulla, Danusia-danuta_szwajcer.
Środkowy rząd:
Małgosia-Gocha, Kasia-kasja83, Bożenka-Bogdzia, Alinka-alinak, Ewa-ewsyg, Marzenka-Madzenka, Ewa-Ewa777, Małgosia-malgorzata_szewczyk, Robert-Robertop, pod nim Irenka_Milka, w czerwony mąż Justyny, nad Patrycja-Zszywka.
Na dole:
Mąż Ewy, Ela-gierczusia, na prawo i na dół od Eli Gospodarze Kindzia i Rysiu, obok Kindzi Julita-JulkAd, pod Julką mąż Gosi, Ja-Luki, Ania-anna_g i Małgosia-Margarete.
Jeszcz ktoś ma zdjęcie, gdzie w ostatniej chwili dołączyła Beatka-Bea, oraz dwóch fotografów, Krzysiu i Em Ewy
nie w sposób też pominąć dość ciekawej moim zdaniem odmiany klona palmowego o nazwie 'Red Pygmy'
Acer palmatum 'Red Pygmy'( linearilobum ) - należy do grupy karłowatych klonów ma atrakcyjne kształtem ciemnozielone liście o czerwonych krawędziach , które wyłaniają się na wiosnę. Liście tego klona posiadają małe głębokie cięcia jak u paproci ale przypominają swym kształtem liście palmy . Klon o bardzo wolnym wzroście i efektownym jesiennym wybarwieniu liści do złudzenia przypomonającym złote kolory.