Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród z lustrem 10:42, 15 wrz 2013

Do góry

Zamiast lawendy w donicach dosadziłam turzycę 'Frosted Curls'

Pozostałe donice "kipią"

Ogród z lustrem 10:40, 15 wrz 2013

Do góry
Nie wszyscy mają świadomość ile znaczą ładne miskanty na rabacie. Sadzę je od 1999 roku
Pierwszą trawą była Spartina, teraz już jej nie sadzę, rozłazi się. Jest tyle innych, piękniejszych, które odkryłam zaraz po niej.

Tutaj moje polecane trawy i nie tylko trawy
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/287-trawy-ozdobne-jakie-gatunki-wybrac

Ogród z lustrem 10:38, 15 wrz 2013

Do góry

Ogród z lustrem 10:37, 15 wrz 2013

Do góry

Ogród z lustrem 10:36, 15 wrz 2013

Do góry
Grujeczniki obok brzóz himalajskich stworzą osłonę i dadzą inny kolor nad płotem no i zapach ciasteczek

Od tej strony zasłonią dom sąsiadki z naprzeciwka, więc tez pozytyw.

Ogród z lustrem 10:34, 15 wrz 2013

Do góry
Ziemi z dołków pod nie wydobyliśmy około 3 ton!

Grzesio dzielnie wywoził, a 4 taczki były w obrocie
W tzw. międzyczasie kopał jakiś dołek

Ogród z lustrem 10:33, 15 wrz 2013

Do góry
Rozpoczęliśmy ostro od rana, bo sporo było do posadzenia, 6 grujeczników solidnych rozmiarów, 16 choin dużych, 50 berberysów w dwóch odmianach 'Orange Dream' i 'Rose Glow'.

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 10:26, 15 wrz 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ładniejsza lawenda ma krótsze kwiatostany, bardzo ciemnoniebieskie.
Ostatnio sadziłam odmianę 'Anna', ma krótkie i bardzo sztywne kwiaty.

Danusiu ktory to ogród? Z Metmorfoz?
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 10:25, 15 wrz 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wszyscy piszą obłednie, bosko, no nie można ominąć Marzenko Twojego ogrodu, po prostu trzeba zajrzeć a nawet chcę zajrzeć, bo to wielka przyjemność. Lubię perfekcję Ślicznie.

Danusiu do obłędności i boskości to nie dla mnie droga Wiele osób traktuje mój ogród jako osiągalany dla zwykłego smiertelnika, bo Twój nam się wydaje tak boski i perfekcyjny, a przez to nieosiągalny. Twój ogród jest tak idealny, że aż wiele osób uważa, że nie uda się im samodzielnie stworzyć ładnego ogrodu.
Z uporem maniaka będę jednak powtarzać wszystkim, że podstawą jest projekt architekta a potem moźe być samodzielna realizacja. I wbrew pozorom koszt wykonania projektu koncepcyjnego przez Ciebie nie jest poza zasięgiem forumowiczów. Jak widzę gdy czasami ktoś się męczy z ksztaltem rabat, to widzę się przed 10 laty.... przykłady ogrodów np. Syli czy Ani Art są najlepszym dowodem na to, że w oparciu. twój projekt można stworzyć przepiekny ogród i nawet świetny projekt można jeszcze udoskonalać Teraz czekam na finał ogrodów Tosi i Baragi wg Twojej koncepcji. Podglądam, uczę się i kopiuję O zimozielonym czy Ogrodzie z lustrem nawet nie będę wspominać. Zimą obejrzę sobie te kilkaset stron, strona po stronie i popatrzę, co mogę jeszcze zmienić
I powtórzę to co już napisałam, teraz zmieniam ogrod ale już rozsądniej. Powiedziałaś mi w ubiegłym roku, że dopieściłabyś mój ogród staram się to powolutku zrobić. Za Twoją sprawą pokochałam trawy i podglądam połączenia w Twoim ogrodzie i realizacjach Gardenarium . Nasladując Ciebie chcę aby mój ogród wyszedł za płot
Ja często kupuję takie niekształtne rosliny (graby w podjeździe, bukszpany) i zamierzam pokazać niedowiarkom, że cierpliwość i odpowiednia pielęgnacja da w przyszlości dobry efekt. Ja to jednak traktuję jako hobby i relaks odstresowujący mnie po codziennych zmaganiach .
Ogród z lustrem 10:23, 15 wrz 2013

Do góry
Będą, mam a zaraz wgram
Trytoma groniasta - Kniphofia uvaria 10:22, 15 wrz 2013

Do góry
Pozwoliłam sobie wkleić spostrzeżenia Marzenki

Napisała tak o ich uprawie

Marzena2007 napisał(a)
Szaleją trytomy cytrynowe - kwitną w tym samym terminie co pomarańczowe a najwczesniej kwitną u mnie żółte

Marzena2007 napisał(a)

Trytomy są bardzo wrażliwe na mrozy, b to egoztyczne kwiaty... Pierwszej zimy 2011 wszystkie mi wymarzły.... Wisoną posadziłam ponownie jednak zabepieczyłam je zgodne z zaleceniami: związałam liscie aby do wnętrza roliny nie dostwała się woda (nie lubia jej nadmiaru) oraz obsypałam torfem a potem korą na wysokosć 20 cm. Dzieki łagodnej zimie i okryciu przetrwały w świetnej kondycji.
Moja miłość do trytom zaczeła się od sadzonki od teściowej z Jeleniej Góry, lecz ktorejś ostrej zimy bez okrywania nie przetrwala. Ozdobą sa również piekne liscie.

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 10:19, 15 wrz 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Aga ja sie zastanawiam , co to znaczy ładniejsza lawenda.... W róznych okresach rózne.....

Ta moja jest jednak szalona... Już się pogodziłam niech sobie leży na bukszpanach byleby była taka ciemnoniebieska

Ładniejsza lawenda ma krótsze kwiatostany, bardzo ciemnoniebieskie.
Ostatnio sadziłam odmianę 'Anna', ma krótkie i bardzo sztywne kwiaty.

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 10:11, 15 wrz 2013

Do góry
Wszyscy piszą obłednie, bosko, no nie można ominąć Marzenko Twojego ogrodu, po prostu trzeba zajrzeć a nawet chcę zajrzeć, bo to wielka przyjemność. Lubię perfekcję Ślicznie.
Moja bajka 10:01, 15 wrz 2013

Do góry
Zrób sobie link w podpisie, więcej osób do Ciebie trafi po nim

Kliknij "Cytuj" tego posta i skopiuj to co poniżej bez tego quote i wklej w swoim profilu, w miejscu podpis

Mój ukochany ogródeczek
Ani ogród dla leniwych 09:58, 15 wrz 2013

Do góry
Kliknij "CYTUJ' i zobaczysz poniżej kod swojego linku.

Po prostu go skopiuj i wklej w profilu w swoim podpisie. tylko bez quote

Ani ogród dla leniwych
Ani ogród dla leniwych 09:56, 15 wrz 2013

Do góry
Muza, wiem dlaczego mało osób tutaj zagląda, już Ci pomagam, bo po prostu nie masz linku w podpisie i nie wiedzą jak do Ciebie trafić.
Ani ogród dla leniwych 09:54, 15 wrz 2013

Do góry
muza napisał(a)
Byłam dzisiaj w ogrodniczym i zobaczyłam buka cudnego , szczepionego na pniu , i moze zamiast modrzewia ????? Tylko jak liście spodną to widok z okna kuchennego smutny będzie , ale póki co zarezerwowalam buka, latem jego czuprynka ślicznie zaslonilaby mnie przed wzrokiem sąsiadów. Wróciłam z NL bez żadnej rośliny bo cały czas lało jak z cebra , hulał wiatr i zimno było przeokropnie. Ale cel osiągnięty. Młody dostał dyplom z wyróżnieniem a ja puchłam z dumy . W smugach deszczu oglądałam w ogródkach przydomowych łany hortensji i tak poczułam się ogrodowiskowo. Buziam tych którzy zechcą do mnie zajrzeć!!!!!!

Ja bym tego buka tutaj posadziła, modrzew jest dość "smętny" i te igły lecące. Buk ma ładny kolor.
Ani ogród dla leniwych 09:52, 15 wrz 2013

Do góry
muza napisał(a)

z tarasu nad tym trzeba popracować

Masz rację że to widoczna część i trzeba nad nią popracować. Da się. Tam gdzie iwdzisz dom w oddali, posadź buka bordowego np Rohan Obelisk i koniecznie dodaj rzekę z Imperata cylindrica 'Red Baron' no i miskanyty białe np. Mornig Light i Variegatus., żółte jałowce chińskie 'Plumosa Aurea, a lbo cyprysiki groszkowe 'Filifera Aurea Nana' z 5 sztuk cpo najmniej. BO smutno jest.
Ogród z lustrem 09:46, 15 wrz 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Jak dobrze, że w nocy tu nie trafiłam bo bym nie zasnęła..... Jest pieknie. Najważniejsze jest to, że ten ogród o każdej porze zachwyca. Taras zaczyna nas kokiektować bordowymi kolorami jesieni.
Ha musowo trzeba trawnik zwertykulować! Tylko kiedy jak jest strasznie mokro i ma nadal padać.... Buuuu.....

Mam nowe fotki Marzenko, po sadzeniu na ulicy, jest bardzo bogato, a trawnik po wertykulacji zgrabiliśmy dokładnie i jeszcze skosiliśmy żeby pozbierało wszystko.

Potem zrobiliśmy wapnowanie dolomitem. Raz na trzy lata się robi, nawet rzadziej, częściej nie można.

Mieliśmy dobrą pogodę. poczekaj aż się osuszy.
Ogród z lustrem 09:34, 15 wrz 2013

Do góry
asica napisał(a)
Nie wiedziałam, że teraz się wertykuluje.
Dla mnie to najpiękniejszy z Twych ogrodów Danusiu. Zachwycam się nim wciąż na nowo.
No ale nie widziałam wszytskich Twoich ogrodów, pewnie sporo ich w zanadrzu Marzy mi się zobaczyć wszystkie

Świetny pomysł, ja bym się chętnie na płatne zwiedzanie Twoich ogrodów Danusiu zapisała Może wtedy udałoby się przekonać właścicieli na "Dni otwarte Gardenarium" w czasie Świeta Róż?
Po co nam oglądać ogrody angielskie skoro wystraczy obejrzeć Twoje realizacje. Ale bysmy Cię potem namiętnie kopiowali, musimy jednak wieszać tabliczki copyright by Gardenarium, bo często zapominamy kto stworzył pierwowzór.

Ja się pisze na wycieszkę po Danusiowych ogrodach
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies