Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

monteverde 11:40, 15 wrz 2013

Slawko napisał(a)

Na koniec zostawiłaś bombę! Boskie Z tymi stronami to śmigasz z prędkością światła Pozdrawiam

Marzenka tam masz wsadzoną ta niższą werbenę? a lawendę Anna sobie zapisałam, no i przyłączam się do pochwał ogrodu, ślicznie
ana_art 11:57, 15 wrz 2013

Marzenko mogę podpisać się pod tym co napisalaś w odpowiedzi dla Danusi recami i nogami
Mala_Mi 12:16, 15 wrz 2013

Marzena.. opisałam....
Mala_Mi 12:19, 15 wrz 2013

Marzena2007 napisał(a)

Masz rację z lawendą
Kanapy są masz rację, teraz w ogrodzie gdy jest jasno to szaleję z przesadzaniem. Nawet nie pokazuję co robie, bo z falnki na flankę
Dzisij pięciorniki zmieniły adres w ich miejsce bukszpany, szałwia poszła pod przetaczniki a między bukszpany, laurowisnie poszły pod hortki, carexy frosted curls sąsiadujące z carex bronze form poszły do żurawek limek, a caramel do bronze form..... Niby nic a pół dnia z łopatą latałam.
Zmian na razie nie widać ale w przyszlym roku zakatki, ktore mnie drażniły będą ładniejsze

Jakaś zaraz ze mnie przelazła na Ciebie ... patrz jak swój swojego znajdzie

Jak już przyszłam to nadrobię te zaległosci . tylko 6 stron..
Mala_Mi 12:25, 15 wrz 2013

Gardenarium napisał(a)

Ładniejsza lawenda ma krótsze kwiatostany, bardzo ciemnoniebieskie.
Ostatnio sadziłam odmianę 'Anna', ma krótkie i bardzo sztywne kwiaty.

No i jak nie mieć takie j lawendy ..... nie mam czasu dziś zupełnie, ale muszę pogooglać za tą Anną... bo ona jak ja.. małą , krępa.. i sie dobrze trzyma

I zapomniałam popatrzeć na której stronie skończyłam... lecę szukać..
Mala_Mi 12:29, 15 wrz 2013

ana_art napisał(a)
Marzenko mogę podpisać się pod tym co napisalaś w odpowiedzi dla Danusi recami i nogami

Ja też ...... bo najważniejsza koncepcja.. a tak człek błąka się i knoci....
Mala_Mi 12:42, 15 wrz 2013

http://kurowski.pl/pl/katalog-roslin/1/1/roslina/1603,lavandula-angustifolia-anna

tylko tu znalazłam..
Konstancja30 13:10, 15 wrz 2013

Marzena2007 napisał(a)

Problem polega na tym, że zwykle dostępna jest lawenda NN lub hidcote .... Teraz odkryłam na giełdzie dostawcę konkretnych odmian lawendy na raize mam wystraczającą liczę, jednka gdy nadejdzie czas wymiany wiem jakiej szukać. W przyszłym roku będę testowac viva, prezent od Izy

Viva ... jestem pewna, że ta lawenda kwitnie raz (za to prawie całe lato ... obcięłam ją wcześnie bo chciałam zasuszyć ładny kwiat - sąsiadka ma ślub i lawenda ma być motywem dekoracji ) ... do tej pory nie zakwitła po obcięciu i z tego co pamiętam nie zakwitnie ... co jednak jak dla mnie bez znaczenia bo ma piękny szarozielony krzaczek cały rok ... ... zauważyłam, że ma teraz nowe przyrosty ... oberwałam stare listki i nawet bez kwiatu zdobi rabatę ... Twoja zakwitła ?

lubię ją bo sama prawie się formuje a położył ja dopiero grad ... z tym, że miała dużo miejsca ... nic na nią nie napierało ... poza trzmielami ... bączkami i takimi tam ...

za to ta co po zimie straszy suchymi gałęziami kwitnie jak szalona ... zrobiłam 20 sadzonek ... ... czytając ostatnio "Rok w Prowansji" wyczytałam jak w Prowansji sadzą lawendę ... zatem ... kopią długi rowek a potem wtykają weń pojedyncze gałązki lawendy ... podobnie zrobiłam wiosną z Vivą i mam kilka nowych samodzielnie wyhodowanych () krzaczków ...
agata19762 13:16, 15 wrz 2013

Marzenko cuda pokazujesz....
doniczkowe grzech wyrzucać piękne są !!!

trawy urocze...zakochałam się w nich na dobre,
kupiłam kilkanaście i posadziłam, efekt za rok dwa ???

tulipany cudne ...jutro popędzę do czerwonego stworzenia na zakupy,
dzisiaj siedzę w domu uwiązana bez bumka ...
myślę, że coś jeszcze zostanie

miłej niedzieli !!!
agata19762 13:21, 15 wrz 2013

Konstancja30 napisał(a)

Viva ... jestem pewna, że ta lawenda kwitnie raz (za to prawie całe lato ... obcięłam ją wcześnie bo chciałam zasuszyć ładny kwiat - sąsiadka ma ślub i lawenda ma być motywem dekoracji ) ... do tej pory nie zakwitła po obcięciu i z tego co pamiętam nie zakwitnie ... co jednak jak dla mnie bez znaczenia bo ma piękny szarozielony krzaczek cały rok ... ... zauważyłam, że ma teraz nowe przyrosty ... oberwałam stare listki i nawet bez kwiatu zdobi rabatę ... Twoja zakwitła ?

lubię ją bo sama prawie się formuje a położył ja dopiero grad ... z tym, że miała dużo miejsca ... nic na nią nie napierało ... poza trzmielami ... bączkami i takimi tam ...

za to ta co po zimie straszy suchymi gałęziami kwitnie jak szalona ... zrobiłam 20 sadzonek ... ... czytając ostatnio "Rok w Prowansji" wyczytałam jak w Prowansji sadzą lawendę ... zatem ... kopią długi rowek a potem wtykają weń pojedyncze gałązki lawendy ... podobnie zrobiłam wiosną z Vivą i mam kilka nowych samodzielnie wyhodowanych () krzaczków ...

Marzenko też mam Vivę, kupiłam w Obi za głupie pieniądze,

polecam ...kwitnie jak szalona i jest wysoka ...
ładnie wygląda cały rok ...

po przycięciu ma jeszcze pojedyńcze kwiatki ;P

Iza dzienks za info na temat sadzonek...nie pomyślałam o tym