Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część II

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II

Gardenarium 09:30, 15 wrz 2013

Luckaa napisał(a)
I jeszcze pytanie do P.Danusi, bo zauważyłam że tez ma, teściowa sprawiła mi kordyline, kupiła ją na jakiś targach ogrodniczych, sprzedawczyni (podobno specjalistka ogrodniczka), zapewniała że może zimować na dworze, wystarczy tylko okopczykować i że musi rosnąć w kwaśnej ziemi, ja wyczytałam inaczej, ale teściowa się na mnie złości że ona wie lepiej bo od ogrodniczki, jaka jest prawda?

Nieprawda, Cordyline australis to roślina głównie tarasowa, owszem wytrzymuje na jesieni kilka stopni poniżej zera, bo jest zahartowana spadkiem temperatur i ma mocne liście, ale niedługo, jeden dzień, dwa, owszem u mnie stałą nawet do Bożegop Narodzenia, ale nie jest to roślina z naszego klimatu. U mnie zimuje w garażu widnym, może na klatce schodowej, werandzie ale na plusie.

Nawet w Anglii po mroźniejszych zimach wymarza wierzchołek i dopiero w lecie z pnia, który jest zdrewniały odbija. Nieprawdą jest też informacja, że wymaga ziem i kwaśnej.

Nie wymaga kwaśnej ziemi, a normalnej, ogrodowej, żyznej z dodatkiem kompostu.

Jest internet i możesz o tej roślinie na wielu stronach przeczytać, ja także napisałam artykuł

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/314-kordylina-australijska-doskonala-roslina-nie-tylko-na-taras

Mamy też wątek https://www.ogrodowisko.pl/watek/1275-kordylina-australijska-cordyline-australis

Ja tę roślinę uprawiam od dawna i inni nasi forumowicze także.

U nikogo, powtarzam u nikogo nie zimuje. To chyba powinno ciocię przekonać.
Ogrodniczka nie jest ogrodniczką niestety. Wiedza u niej bardzo "kuleje". Na wystawie była pewnie przypadkiem.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 09:32, 15 wrz 2013

asc napisał(a)
No i masz babo placek.... człek zachwyca sie nad swoim ogrodem, wpadnie tutaj.. i ......
Pięknie Danuś...
Idę wypiękniać swój chabaznik.. tylko to mi sie zostało... a serial obejrzę wieczorkiem

Aniu, też masz pięknie, dużo piękniej ale w innym po prostu stylu, Ja też bym chciała mieć taki wielki ogród

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 09:32, 15 wrz 2013

Gabisia napisał(a)
Danusiu, ogród jesienny wciąż przecudny
Wszystkie roślinki aż tryskają zdrowiem.

Danusiu - jeszcze pytanie: na jakiej wysokości są szczepione Twoje wisienki umbraculifera?
Wiem, że to pytanie już było, ale nie mogę odszukać...

Nad płotem czyli jakieś 2-2,20 m.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 09:33, 15 wrz 2013

Zuza74 napisał(a)
Witam
Jestem nowa na ogrodowisku zajrzałam i się zakochałam, Pani ogród to moje marzenie, nie wiedziałam dopóki nie zobaczyłam jest cudowny, będę podglądała i się inspirowała.
pozdrawiam Zuza

Zusiu, dziękuję, zaraz zajrzę do Ciebie, natomiast ogrodów jest dużo pięknych i dobierz styl do Twoich warunków

Zajrzałąm, ale chyba jeszcze nie masz wątku, utwórz o swoim ogrodzie i będziesz miała swoje miejsce u nas na Ogrodowisku

Instagram Ogrodowiska
zawitka 11:06, 15 wrz 2013

Danusiu znowu cichcem polatałam u Ciebie rrrewelacja nie dościgniomy ogród i zawsze odpoczywam u Ciebie. Czy ta trawka z kłosikami przy ławeczce to wymarza czyli wsadzić w kubeł ha ha i do garażu ??/Pozdrawiam .Zdjęcia zespotkania rewelacja Twoje i Gosi.
wiunia 11:09, 15 wrz 2013

Danusiu dziekuję serdecznie za info
Gardenarium 11:21, 15 wrz 2013

zawitka napisał(a)
Czy ta trawka z kłosikami przy ławeczce to wymarza czyli wsadzić w kubeł ha ha i do garażu ??

Wymarza w gruncie, zimować powyżej zera.

Instagram Ogrodowiska
zawitka 11:24, 15 wrz 2013

No to wyciepuję w kubełek ha ha .dzięki
monteverde 11:33, 15 wrz 2013

Marzena2007 napisał(a)
Czekam z utęsknieniem na kolejne fotki.....

Ja też a podsadzone to chyba ligustry na nóżkach serial obejrzałam i powzdychałam do pięknabuziaczki Danusiu
Madzenka 11:38, 15 wrz 2013

Danuiu rzeczywiście pokazywałś kiedyś bukszpany na nózkach do wyprowadzenia w kulki, teraz są już idealne. To chyba odmiana wyjątkowo drobnolistnego bukszpana?