Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kompostownik"

Kompost, kompostowanie i kompostowniki 13:02, 24 wrz 2013

Do góry
Lucynko myślę że w tym miejscu (o ile go przeznaczasz na kompostownik) trzeba wybrać to co jest i posegregować (wybrać zielsko i spalić). Kup sobie kompostownik plastikowy albo zrób z desek taki ażurowy. To spowoduje że będziesz wysypywać produkty kompostowe w ograniczone miejsce. Będzie porządek i spokój raz na zawsze. Randapem nie dotykaj nawet bo spalisz rośliny które zostaną nawiezione kompostem.
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 12:08, 24 wrz 2013

Do góry
A ja się tak zastanawiam, tez chciałabym miec kompostownik, tymbardziej że mam dobre źródła (kurki), kiedyś mieliśmy gospodarstwo i zwierzaki różne, za obore wyrzucało się obornik, i wszelkiego rodzaju obierki, najczeciej od ziemniaków, leżało tam też drzewo do ciecia, i od czasu nieużywania usrosło tam mnóstwo zielska, zielska troche wyrwałam i odkryłam fajną ziemie, próchno czy zleżały obornik (nie znam się), i wzięłam to na rabate jedną i jak zaczęło mi tam zielsko na tej rabacie rosnąc to nie nadąze wyrywać, chyba przy wyrywaniu zielska wysiałam nasiona i je przynisołam na rabate,
bo nie mam innego pomysłu.
I chętnie zbierałabym tam kompostownik tj liście i gnój od kurek, ale to zielsko... i pytanie czy moge ten ,,kompostownik" odchwaszczać rundupem? Bo myslałam tez że może przykryć go jakąś folią albo blachą żeby to zielsko wyginęło. Rosna tam też ziemniaki, które powypuszczały z wyrezucanych obierek i wyrzycanych. Prosze o podpowiedz.
Działka wkoło Lubczyka :) 08:32, 24 wrz 2013

Do góry
Ewa4 napisał(a)
Kasiu kompostownik cudo ,ja u siebie posadziłam już bukszpany 16 szt i 40 szt szmaragdu ale mniałam dosyć.Narazie sadzę a kancik póżniej bo nie wyrabiam a i oszczędzam się przecież hehe.Twoje róże super jeszcze czymś je podsadzisz i rabata gotowa.Pozdrawiam

Byłam u Ciebie zobaczyć fotorelacje z akcji bukszpanowo-tujowej, ale zdjęć niestety nie ma
Pokaż co tam zrobilas
I podziwiam, że się nie poddajesz i cały czas coś robisz w ogrodzie!
A napisz mi, na kiedy masz termin porodu?
Pozdrawiam :*
Działka wkoło Lubczyka :) 06:36, 24 wrz 2013

Do góry
Kasiu kompostownik cudo ,ja u siebie posadziłam już bukszpany 16 szt i 40 szt szmaragdu ale mniałam dosyć.Narazie sadzę a kancik póżniej bo nie wyrabiam a i oszczędzam się przecież hehe.Twoje róże super jeszcze czymś je podsadzisz i rabata gotowa.Pozdrawiam
Działka wkoło Lubczyka :) 20:04, 23 wrz 2013

Do góry
kitek81 napisał(a)
Ale kompostownik w końcu złożony

ale fajny będzie gdzie gromadzić ogrodowe złoto
pozdrawiam Kasiu
Działka wkoło Lubczyka :) 18:44, 23 wrz 2013

Do góry
kitek81 napisał(a)

No elegancki jest! A jaki pojemny.
Działka wkoło Lubczyka :) 18:31, 23 wrz 2013

Do góry

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 11:02, 22 wrz 2013

Do góry
Bogdzia napisał(a)

No faktycznie takie drobne robótki na które nawet mój m by sie krzywił ze za dużo pracy a Ty tak ot lajtowo....dobre.

Bozenko kompostownik odpuściłam muszę chyba kolejny domówić.....
Chwastów mam mało to szybciutko idzie, czasami udaję, że chwastów nie widze
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 23:30, 21 wrz 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Ja chyba tez nie podzialam dzisiaj w ogrodzie. Brzydka pogoda i nie mam ochoty na rewolucję pod brzozami. Wieczorkiem mam imprezę więc chyba lajtowo dzisiaj będzie w ogrodzie. Przesadzę tylko kalinę bo tego wymaga i poczyszczę ogrod z chwastów. Może przerzucę kompostownik?

no i jak, spędziłaś lajtowo ten dzień ?
...przerzucanie kompostu, odchwaszczanie i przesadzanie kaliny jest chyba nie całkiem lajtowe ?
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 09:34, 21 wrz 2013

Do góry
Ja chyba tez nie podzialam dzisiaj w ogrodzie. Brzydka pogoda i nie mam ochoty na rewolucję pod brzozami. Wieczorkiem mam imprezę więc chyba lajtowo dzisiaj będzie w ogrodzie. Przesadzę tylko kalinę bo tego wymaga i poczyszczę ogrod z chwastów. Może przerzucę kompostownik?

Macham do Was w ten pochmurny dzien. Na szczęście zapowiadają ładną pogodę. I pomyśleć, że wczoraj w Warszawie w płaszczu było mi za ciepło i chodziłam w okularach przeciwslonecznych.... Dlaczego nie dzisiaj we Wrocławiu?
Ale jeszcze wróci piekna polska jesień. Przecież tulipanki trzeba w słońcu sadzic. Ale tulipany zostawiam sobie na październik, chyba jedynie czosnki powtykam w przyszlym tygodniu.
Mialam zrobić opryski ale jak w taką pogodę?? Nawet zdjęć nie ma jak zrobić.

Na pociechę trzeba dobrą kawkę wypić i wziąć się do dzialania 3)
Ogród u stóp klasztoru 02:38, 21 wrz 2013

Do góry
Ogród piękny i zadbany, chodzę chodzę i nie mogę się napatrzeć Widzę, że na początku też miałaś wsadzone wszystko co zdobyłaś, ja jestem jeszcze na tym etapie.
alinak napisał(a)
dziewczyny pogoda zmienia się jak w kalejdoskopie . słońce deszcz, ciepło , zimno .
tydzień mam bardzo owocny , bo wreszcie opróżniłam kompostownik z zeszłorocznego kompostu .

Znowu rabaty poszerzyłam , ale to " przez " Kondzia , bo dostałam od nich tak pięknego Hibiskusa ,że muszę go ładnie wyeksponować .piękne czysto białe kwiaty do tego pełne . są śliczne . przyglądam mu się co dzień i ww końcu wymyśliłam że musi , trzeba rabatę wydłużyć pod tulipanowcem .

znowu mi przez to braknie kompostu na rabatę angielską , ale cóż

A jak robisz ten kompost, wystarczy zeszłoroczna skoszona trawa i zielsko z pielenia, bo ja co roku nie wiem co z tym zrobić. Jak robisz swój kompost jeśli można spytać? Pozdrawiam
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 19:28, 20 wrz 2013

Do góry
Rok temu zakupiłam kompostownik, wprawdzie plastikowy, ale dosyć solidny, z otwieranymi drzwiczkami na dole. Niedoświadczona myślałam że mogę dodawać do niego wszystko co rośnie w ogrodzie. Były to więc i chwasty i przycięte krzewy, przekwitłe rośliny, skoszona trawa, liście...
... ale również spady jabłek - w tym niestety (I TO JEST WŁAŚNIE MÓJ PROBLEM) na wpół zgniłe. Teraz już wiem, że te zgniłki się nie nadają, no ale te z tamtego roku są już niestety w moim kompostoniku.
Bardzo proszę o radę, co teraz zrobić z takim kompostem (który częściowo jest już gotowy), czy mam się go pozbyć i założyć nowy? Czy mogę go w jakiś sposób wykorzystać?

Kompost, kompostowanie i kompostowniki 12:07, 19 wrz 2013

Do góry
Nie przerzucam, nie jestem w stanie - niestety paletowy kompostownik choć ma drzwi na zawiasach nawet, jednak nie pozwala na swobodne poruszanie się z widłami. Kolejny zrobię już inaczej.

Raz jednak kompost podlałam pokrzywą a raz żywokostem. Kompost jest przekładany jakby większymi chwastami (nierozdrobnionymi - łodygi kwiatów). Skoszonej trawy mam niewiele, bo nie kosimy do kosza).

Dodam jeszcze, że kompostownik nie jest siedliskiem ślimaków, ponieważ mieszkają w nim 2 padalce. I krety - młody kot wprawia się w łowieniu.

Nasz przydomowy ogródek 21:55, 18 wrz 2013

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Cześć Mira. Mam hortensje te które były w piwnicy. Zobacz.

A co do kompostu to kompostownik kupiłem tamtej jesieni. Po roku czasu zrobiło się też połowę. Jak pokazuję otworzyłem go i od góry przełożyłem urobek jeszcze nie przerobiony. Od połowy do spodu to kompost jak widzisz. Po ponownym zmontowaniu pozostawiłem troszkę kompostu na dnie, no to dałem to co było na górze i akcja trawa od nowa. Jedna uwaga to taka że dużo leje wody (różne zlewki z kuchni wraz z odpadkami ale bez środków do mycia naczyń) I tu wychodzą zalety ręcznego mycia naczyń ( ja robię za zmywarkę niestety). Pozdrawiam Mirka.

horti cudne

tfu tfu...

pozdrawiam
Ogród w Puszczykowie 14:21, 17 wrz 2013

Do góry
Idąc dalej tym prawym boczkiem:

Fundament na domek gospodarczy - domek mam nadzieję powstanie jeszcze w tym roku

Mój warzywnik - owocnik, a w nim: skrzynia na podstawowe warzywka (coby nie trzeba się schylać ), szklarenka na pomidorki, i kompostownik. Pomiędzy nimi rosną sobie też porzeczki czarne, jagody kamczackie, poziomki, borówki i jeżyny. Całość, żeby ją trochę schować oddzieliłam od trawnika pięciornikami.

To zakole to ostatnia rabata, a raczej miejsce na rabatę po tej stronie ogrodu. Mam tam: choinę kanadyjską, sosnę kolumnową, surmię, kolumnowe jałowce, leszczynę (od sąsiada), dzikie róże, amonagawę, małe żywotniki złote i na końcu jodłę kaukaską. Trochę łyso... Aaaa... są jeszcze juki (sztuk: 5), które przeprowadziły się tu z innego miejsca na wiosnę. chyba dobrze się czują bo przez lato bardzo ładnie urosły
Ogród w Puszczykowie 12:50, 17 wrz 2013

Do góry
Mój ogródek wygląda teraz tak:

Musiałam podzielić na dwie części bo rysunek nijak nie chciał zmieścić się w obiektywie.
Działka ma długość 70m i szerokość 30m. Z przodu domu mam jeszcze podjazd długi na 50m i szeroki na 6m, ale na razie nie myślę o nim jeszcze.
S - skrzynia na warzywa
Sz - szklarnia (prezent na Dzień Kobiet )
K - kompostownik
L - lampa
Jakąś tam wizję miałam, ale jak zaczęłam zwiedzać ogrodowiskowe cuda to wymazałam wszystko i siedzę i myślę... Czytam Danusiowy dekalog i wiem, że nic nie wiem...
Kwiatowy ogródek Monteverde 21:50, 16 wrz 2013

Do góry
Magda70 napisał(a)

Kompostownik już mam....teraz będę zapełniać...
I z tego co właśnie doczytałam to najlepiej nadają się liście do kompostownika?

Ja daję wszystko, kwiaty też
Kwiatowy ogródek Monteverde 21:46, 16 wrz 2013

Do góry
monteverde napisał(a)

Krwawnik Magda

Kompostownik już mam....teraz będę zapełniać...
I z tego co właśnie doczytałam to najlepiej nadają się liście do kompostownika?
Marzenie o... 22:08, 15 wrz 2013

Do góry
Mathildis napisał(a)
Wpadłam obejrzeć kompostownik, ale wątek zaznaczam i będę odwiedzać

zapraszam oczywiście
Marzenie o... 21:11, 15 wrz 2013

Do góry
Wpadłam obejrzeć kompostownik, ale wątek zaznaczam i będę odwiedzać
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies