Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ekologiczna uprawa ogrodu » Kompost, kompostowanie i kompostowniki

Kompost, kompostowanie i kompostowniki

zbigniew_gazda 13:02, 24 wrz 2013

Lucynko myślę że w tym miejscu (o ile go przeznaczasz na kompostownik) trzeba wybrać to co jest i posegregować (wybrać zielsko i spalić). Kup sobie kompostownik plastikowy albo zrób z desek taki ażurowy. To spowoduje że będziesz wysypywać produkty kompostowe w ograniczone miejsce. Będzie porządek i spokój raz na zawsze. Randapem nie dotykaj nawet bo spalisz rośliny które zostaną nawiezione kompostem.
Gardenarium 14:01, 24 wrz 2013

Luckaa napisał(a)
A ja się tak zastanawiam, tez chciałabym miec kompostownik, tymbardziej że mam dobre źródła (kurki), kiedyś mieliśmy gospodarstwo i zwierzaki różne, za obore wyrzucało się obornik, i wszelkiego rodzaju obierki, najczeciej od ziemniaków, leżało tam też drzewo do ciecia, i od czasu nieużywania usrosło tam mnóstwo zielska, zielska troche wyrwałam i odkryłam fajną ziemie, próchno czy zleżały obornik (nie znam się), i wzięłam to na rabate jedną i jak zaczęło mi tam zielsko na tej rabacie rosnąc to nie nadąze wyrywać, chyba przy wyrywaniu zielska wysiałam nasiona i je przynisołam na rabate,
bo nie mam innego pomysłu.
I chętnie zbierałabym tam kompostownik tj liście i gnój od kurek, ale to zielsko... i pytanie czy moge ten ,,kompostownik" odchwaszczać rundupem? Bo myslałam tez że może przykryć go jakąś folią albo blachą żeby to zielsko wyginęło. Rosna tam też ziemniaki, które powypuszczały z wyrezucanych obierek i wyrzycanych. Prosze o podpowiedz.

To co masz to samo "złoto" Jak pisałam na kompostownik nie wyrzucamy chwastów z zawiązanymi nasionami, lub nie dopuszczamy aby na kompoście wyrosły chwasty, bo się rozsieją.. no i tak się stało u Ciebie. Pozostaje pielenie, o herboicydzie nie ma mowy, toż to ekologicznie ma być.

Ewentualnie ocet wchodzi w grę. A najlepiej wyrywanie chwastów i będzie spokój. A kto powiedział, że praca ogrodnika lekka ma być i prosta?

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 14:03, 24 wrz 2013

Zbyszku, herbicyd pobiera roślina przez części zielone, nie przez korzenie, więc podany na rabatę w ziemi nie spali roślin, jednak nie będzie ekologicznie. Kompost z natury jest ekologiczny co wyklucza stosowanie chemii.

Instagram Ogrodowiska
Sonka 14:25, 24 wrz 2013

Ja natomiast to co zgnite, spleśniałe,cytrusy, jabłka z powiedzmy z chorobami daję na kompost, który przerabiają dzdżownice, na ten drugi nie daję, tam zdrowe zielone i bez chwastów kwitnącach, przetrwalniki mogą wykiełować nawet po kilkunastu latach lub dłużej.
Luckaa 16:12, 24 wrz 2013

Mój ,,kompostownik" został sfotografowany, ja wiem że to złoto p.Danusiu, ale jak to złoto przyniosłam na rabate to gorzko pożałowałam, bo jest zachwaszczony, nie był używany wiele lat stąd tyle chwastów, wiem że nie wolno wyrzucać zielska na kompostwnik, ja nigdy tego nie robie, trawke i zielsko pozerają kurki, stamtąd też zaczęłam wyrywac zielsko żeby odzyskać uzyskać tą ziemie, ale ono rosło szybciej niż ja je wyrywałam Chętnie zagospodaruje to na kompostownik skoro zawsze był tam obornik iw cieniu i z niskim murkiem betonowym, tylko te chwasty Może ktoś wie ajk nazywa się ten chwast, bo u nas jest go pełno.

Gardenarium 18:58, 24 wrz 2013

Żółtlica drobnokwiatowa moim zdaniem.

Instagram Ogrodowiska
Luckaa 20:36, 24 wrz 2013

O tak, zgadza się, a ja nie mogłam tego na necie znaleśc, wysiewa się jak szalone wszędzie, brrrr
Gardenarium 20:43, 24 wrz 2013

Dobrze się wyrywa.

Instagram Ogrodowiska
AgaInStudio 14:16, 16 paź 2013

Luckaa napisał(a)
Mój ,,kompostownik" został sfotografowany, ja wiem że to złoto p.Danusiu, ale jak to złoto przyniosłam na rabate to gorzko pożałowałam, bo jest zachwaszczony, nie był używany wiele lat stąd tyle chwastów, wiem że nie wolno wyrzucać zielska na kompostwnik, ja nigdy tego nie robie, trawke i zielsko pozerają kurki, stamtąd też zaczęłam wyrywac zielsko żeby odzyskać uzyskać tą ziemie, ale ono rosło szybciej niż ja je wyrywałam Chętnie zagospodaruje to na kompostownik skoro zawsze był tam obornik iw cieniu i z niskim murkiem betonowym, tylko te chwasty Może ktoś wie ajk nazywa się ten chwast, bo u nas jest go pełno.

Luckaa, najlepiej ten teren wyściółkować kartonami (bez taśm) albo grubą tekturą falistą. Rozłóż kartony i na tym dopiero organizuj kompostownik. Ja tak zrobiłam przy budowie grządek wzniesionych. Najpierw na próbę i działa. Chwasty nie rosną, rozkładają się pod spodem.
Gardenarium 15:32, 16 paź 2013

Błędem było wyrzucanie na kompostownik chwastów z zawiązanymi nasionami, tego nie wolno robić, więc byłaś sama sobie winna, ale i tak nic to. ogrodnik nie jest do patrzenia tylko lubi pracę w ogrodzie przecież

O wykładaniu gazetami czy kartonami pisałam i trąbię od dawna

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/294-jak-pozbyc-sie-chwastow-w-ogrodzie

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies