Poddałeś mi myśl znam panią z Ukrainy ona się rozpozna na ich rynku ile to kosztuje. Może jest jakiś sklep internetowy to mi przyślą. Bo tutaj to droga ta maszyneria.
Może inne sieczkarnie tez mają. Tak czy siak będę myśleć jak kupić.
U nas są stare sieczkarnie silniki dorabiają do nich, ale to za duży sprzęt.
Ja mam garaż dosyc spory i ani razu samochód w nim nie stał brak miejsca dla niego. Zapchany sprzętem.
Mam też drewniak dosyć spory tam też sprzęt ogrodniczy.
Żeby się nie narobić trzeba mieć sprzęt przy takim areale. To jak małe gospodarstwo rolne
Oj Martka też czekam na naprawę. Wszystko mam rozrzucone po ekranie nie mogę się połapać.
Pogoda piękna od soboty. Nic specjalnego nie robiłam jedynie przekladalam pompy do studzienek musieliśmy pompować. Dobrze, że ten wiatr trochę ruszył obeschnie ziemia.
A zrobiłam jeszcze wapnowanie skalniaka, pod różami i tam co niektóre rabaty bez kwasolubow.
Troche jesiennego badziewia spaliłam suche to się szybko paliło nawet dymu nie było.
Nie wiem jak będzie w sobotę zamierzamy przycinać drzewa i krzaki.
Ja też poproszę namiary na młynek. Tyle traw wszędzie i nikt nie wpadnie na pomysł aby uruchomić produkcję małych sieczkarni. Ile zysku z takiego przemiału.
Grube miskanty moge przemielić w rozdrabniacze, ale rozplenice.
Jak tylko wchodzę na Ogrodowisko "Nasze ogrody" coś się u mnie dzieje cały wątek trzyna się lewej strony. Poginęły rubryki wszystko się zlało.
Potwierdziłam to na 1 komputerze,telefonie i laptopie.
Czy u was jest wszystko w porzadku?
Ela na każdej glebie rośliny rosną inaczej nawet na tej samej działce .
Ja mam piasek 5kl. I muszę każdą roślinę dobrze w dołkach zaprawiać.
Zaraz się zbieram do cięcia traw.
Miłej niedzieli
Mirka też mają słoneczne tylko u mnie prawdopodobnie ziemia za dobrą (w komposcie posadzone i dlatego takie liście aż czarna zieleń.
U mnie kwitły ładnie.
Jak przywiozłas to jesienią zżółkły i Kępa korzeni raczej słaba ziemia.
W tym roku je wykopie i znowu podzielę z twoich 3 szt bede już miała 12.
3 szt podzielilam w 2021 r. Te obecne 6 teraz podzielę będę miała 12 interes życia.
Tym razem posadzę w ziemi po kretach zmieszam z piaskiem i liśćmi brzozowymi.
Pewnie jest problem kolorystyczny w ziemi bogatej w dobroci z kompostu.
Nikt takiego gwiazdora nie ma. Moim zdaniem powinnaś go pokazac w watku konkursowym jako NN. Może się ktoś odezwie i poda nazwę.
Danus piszesz że jednak masz Vanilla sky to nie będę wysyłała.
Też ładna Vanilla jest. Ostatnio w necie zaglądam po trawach jest tyle pięknych, że głowa boli.
Odnośnie wymogów też wiosna i zimą specjalnie się trawami nie ma interesuje.
Co tu podziwiać wiosna to rżysko a zimą oklapnięte. Na szczęście ja wiąże.
Moliniami jestem zachwycona dzięki tobie kupiłam 2 szt jeszcze małe kępy może w tym roku podwoją objętość
Danusiu nie trzeba całych. Weź ze 3-5 odbierz zamocz w większym słoiku odczekaj z 2-3 dni wlej do miednicy dodaj tyle samo wody i wykap wszystkie storczyki niech postoja ok 15 min w wodzie. W międzyczasie nazbierasz skórek i zrób miksturę i co 2 tygodnie podlewaj.
Pisze do ciebie ponieważ Milunia ma piękną rozplenice i pisze że to hameln.
Od ciebie dostałam tak przynajmniej napisałaś, że to rozp. Czy Piotrkowska hameln. Nie wiem czy to samo piorkowka i rozplenice.
U Miluni jesienią ma piękny kolor jesienią a moja prawie zielona powiedz mi czy te hemeln są różne rodzaje czy co.
Banan ma dużo potasu a to pobudza zawiązywanie kwiatów i ładne kwitnienie.
Na litrowy słoik włóż jedna skórkę z banana możesz go pokroić odczekaj 2 dni i podłej. Pozostałe skórki banana znowu mozesz zalać i odstawić tylko później zaczyna podsmierdywac. Wtedy zmieszaj pił litra miksturę pół litra wody. Zresztą zobaczyć możesz litr tej bananowki rozcieńczyć w 3 litrach wody.
Ja też w lecie podlewam róże.
Bananowka podlewam wszystkie kwiaty domowe co 2 tygodnie i mają się bardzo dobrze. Ostatnio wyczytałam aby stworzyć dobry klimat w donicy storczykom trzeba do odstanej wody wpuścić parę kropel soku z cytryny na szklankę 2-4 też ładnie rosną.
Co ty jak coś robię z jajek to rozgniatam dłoni i rozsypuje w donicy.pozniej ewentualnie zmieszany z ziemią
Dzisiaj jeszcze muszę na skalniak rozrzucić wapno.
Paprocie podlewać herbata z czarnej herbaty mają piękne soczyste liście. Tego nigdy nie próbowałam bo u mnie paprocie się nie trzymają.
Jadę zaraz na wieś piękna pogoda może co nie co zrobię.
Nie w cieniu chodzi o to że w ziemi na wolnym powietrzu jak zimno też mogą przechodzic stratyfikacje. One wzejdą czy wcześniej czy później nie poddawaj się i czekaj cierpliwie. Chyba, że nasiona będą do niczego.
Tak jak pisałam potrafią się pokazywać całe lato nieraz w jesieni.