Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

ElzbietaFranka 22:36, 24 kwi 2022

Gosialuk napisał(a)
U mnie trawy też jeszcze nie ruszają. Cierpliwość musimy ćwiczyć.
Kocimiętki te odmianowe ładne, w końcu tą six hills giant muszę nabyć i przetestować. Jakoś nie przepadam za odmianami o pstrokatych liściach.
W tym roku bardzo słabo ruszają u mnie szałwie omszone. Nie wiem może za zimno im jeszcze. Ale jak tak będą zwlekać, to potem je ślimaki zaatakują zanim wystrzelą w górę.
a

Gosiu jak widzisz na załączonej focie u mnie też ani jednego źdźbła zielonego tylko seslieria jesienna te kępy 4 zielone. Na rondlu mam trochę traw preriowych i też stoją w miejscu.
Te jeżyki to rozplenice następnie szałwia omszona też szału nie ma. Jedynie tulipany jako takie ale nornice mi w jednym miejscu wygryzły kilka tulipanów.
Jeżówki odmianowe też tam mam.

Posyp soda oczyszczona dookoła kępki szałwi.
U mnie to problem z hostami ślimaki żrą ale sypie niebieski granulat i zdychają. a
Mam duże opóźnienie przez tą pogodę nie mogę grzebać w ziemi boje się że usunę jakaś roślinę. Zaczynają chwasty rosnąć.
Roocika 22:43, 24 kwi 2022

Kurde, u mnie też miskanty i rozplenice stoją jak zaklęte. Chyba za zimno jest. Jak tak dalej pójdzie to będą dopiero w czerwcu.

Mam posadzona kocimiętkę chyba Junior Walker i nigdy przy niej kotów nie widziałam, chociaż u mnie pies na podwórku stacjonuje, co kotów nie lubi, więc może dlatego

sylwia_slomc... 13:58, 25 kwi 2022

Moje trawy też stoją tylko hakonki i ellaty wystartowały na razie.
ElzbietaFranka 18:13, 25 kwi 2022

Roocika napisał(a)
Kurde, u mnie też miskanty i rozplenice stoją jak zaklęte. Chyba za zimno jest. Jak tak dalej pójdzie to będą dopiero w czerwcu.

Mam posadzona kocimiętkę chyba Junior Walker i nigdy przy niej kotów nie widziałam, chociaż u mnie pies na podwórku stacjonuje, co kotów nie lubi, więc może dlatego

Rozplenice i miskanty muszą mieć ciepła ziemię aby wystartować. Trzeba czekać na co najmniej 20 stopni.

Teraz jeszcze chodzimy w ciepłych kapptach może sezon przeciągnie się do końca listopada jak w zeszłym roku.

U mnie w zeszłym roku kocich gniazd nie było ale bywały poprzednie lata.

Jedyny kwiat aby tylko mrozu nie przyszły

Przetacznik szypułkowy "Georgia blues". Piękny jest

daszum 19:19, 25 kwi 2022

ElzbietaFranka napisał(a)

Danusiu chyba tylko jeden krzak róży wyślę który ma odrosty zielone.

Elu, wyślij jedną. Sama najlepiej umiesz ocenić w jakiej kondycji jest róża.

U nas dzisiaj znowu lało i trawy nie wykopałam.
Milka 19:43, 25 kwi 2022

Roocika napisał(a)

Mimo, że u mnie cieplej i leje, to rozplenice dopiero niektóre ruszają i szybsze miskanty, zatem nie ma co się zamartwiać, maja czas.
Milka 19:45, 25 kwi 2022

Ela, u nas leje, więc nici z kopania roślin, a tak miałam fajnie zaplanowane. Niemniej z deszczu baaardzo sie cieszę. Może jutro się uda.
Ten twój przetacznik cudny, ten Blue.
ElzbietaFranka 22:30, 25 kwi 2022

Milka napisał(a)
Ela, u nas leje, więc nici z kopania roślin, a tak miałam fajnie zaplanowane. Niemniej z deszczu baaardzo sie cieszę. Może jutro się uda.
Ten twój przetacznik cudny, ten Blue.

Zobacz jaki piękny. Posadziłam na skalniaku. Kupiłam jesienią 6 szt i tak się pięknie rozrasta. Te czerwone to już zalążki kwiatów. Wg opisu powinien kwitnąć od lipca a on już ma paczki.

Kupiłam jeszcze inne cudenka na skalniak, ale nawet nie wiem w którym miejscu posadziłam. Czekam

https://albamar.pl/byliny/1577-przetacznik-szypulkowy-georgia-blue-veronica-peduncularis-9749061290883.html
Milka 07:42, 26 kwi 2022

Rzeczywiście cudo Ty sporo nowinek masz w ogrodzie, ciągle coś zaskakuje pozytywnie. Ja już statycznie mam, nie chce sobie roboty dokładać. Ruszyły w końcu te czyśćce, ale wolno rosną, a u ciebie?
ElzbietaFranka 08:04, 26 kwi 2022

Milka napisał(a)
Rzeczywiście cudo Ty sporo nowinek masz w ogrodzie, ciągle coś zaskakuje pozytywnie. Ja już statycznie mam, nie chce sobie roboty dokładać. Ruszyły w końcu te czyśćce, ale wolno rosną, a u ciebie?

Że skalniaka w zeszłym roku wykopałem dużo wyższych roślin i krzewów kamieni nie było widać. W tym miejscu posadziłam maleństwa i dużo wiosennych krokusów i hiacyntow. Mało wyrosło pojedyncze sztuki albo nornice cebulki zjadły.

U mnie też statycznie w niektórych miejscach.
Przesadzam tylko.

Mam kilka roślin o takich samych liściach i nie wiem czy to czyściec maleństwa.

U nas nie pada