Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Od nowa ... na przekór wszystkim 21:50, 26 lip 2017

Do góry
Witam się cieplutko w te deszczowe dni.
Miałam pokazać efekt Twoich podpowiedzi i dziś właśnie dokonałam czegoś takiego:

sama szałwia i sesleria i do tego wiosną bardzo ciemne tulipany.
wyszło ok, tylko nie wiem czy nie za gęsto
Dzięki Iwciu
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 20:10, 26 lip 2017

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Pod drzewami ale nie pod moimi brzozami. Gdyby miała slonce byłaby raczej żółtawa. Wyblakła. Ta albo chora albo wygnita albo podgryziona.
A skarpa coraz lepiej wyglada. Ale ja bym sala tam jeszcze solidnych wytrzymałych traw dla lekkosci. Bo stipa to za mało. Może seslerie jesienna?

Właśnie zapomniałam dodać, że czekam na sugestie co do dalszych losów skarpy

Myślałam dosadzić właśnie stipy, seslerie jesienne i szałwia z lawendą mają się na niej fajnie, więc chciałam zrobić takie większe plamy nie paseczki. Czyściec mnie nie przekonał i straszy brzydkimi liśćmi, przetacznik fajny ale na skarpie jest za wysoki, więc chyba go przeniosę, jak już będę miała gdzie go dać. Tak samo stipa przed lawendą mi ją przykryła, więc trzebaby dać lawendę przed stipę. Wsadziłam na próbę perovskią, ale jakoś nie poraża tempem wzrostu, chyba nie jest jej jakoś specjalnie dobrze.

I pytanie nr 2. Jakie wysokie powinno być zadaszenie tarasu?
Pogubiłam się po drodze... 13:05, 26 lip 2017

Do góry
Toszka napisał(a)
Mam buka Purple Fountain i po kilku latach prób najbardziej podpasowały mi
żółte bukszpany (o żółtych przyrostach), szałwia, przywrotnik ostroklapowy, hakone macra, liliowiec 'Stella de Oro' (to moim zdaniem strzał w 10), białe jeżówki i ostatnia zdobycz Rudbekia 'Little Goldstar" - maleńka, słodka kwitnąca do mrozów.
Na żółte carexy typu 'Everillo" cię nie namawiam (choć to cudo nad cudami) bo nie dam gwarancji z przetrzymaniem wiosny. Jego obowiązkowo trzeba wykopać w połowie marca. Poczyścić i na nowo sadzić. Ponieważ kocham go bezgranicznie to to robię, ale roboty dodawać ci nie będę
ładny ten carex, on mi się najbardziej podoba ale musiała bym kilka szt kupić na próbę i zobaczyć jak to by było u nie z zimowaniem. już się poświecę z tym czyszczeniem, zmobilizowałaś mnie wiosną do czyszczenia rozplenic i przeżyłam, to z nim sobie też poradzę
Pogubiłam się po drodze... 12:37, 26 lip 2017

Do góry
Mam buka Purple Fountain i po kilku latach prób najbardziej podpasowały mi
żółte bukszpany (o żółtych przyrostach), szałwia, przywrotnik ostroklapowy, hakone macra, liliowiec 'Stella de Oro' (to moim zdaniem strzał w 10), białe jeżówki i ostatnia zdobycz Rudbekia 'Little Goldstar" - maleńka, słodka kwitnąca do mrozów.
Na żółte carexy typu 'Everillo" cię nie namawiam (choć to cudo nad cudami) bo nie dam gwarancji z przetrzymaniem wiosny. Jego obowiązkowo trzeba wykopać w połowie marca. Poczyścić i na nowo sadzić. Ponieważ kocham go bezgranicznie to to robię, ale roboty dodawać ci nie będę
Od nowa ... na przekór wszystkim 12:16, 26 lip 2017

Do góry
Makao_J napisał(a)
Moje bukszpany kupione w L też przez pewien czas tak wyglądały ale nic nie robiłam. Ja leniwa jestem i stwierdziłam że jak padną to padną, kupię daniki. No i nie padły. Przycięłam normalnie jak pozostałe. Coś tam jeszcze w nich przysycha ale biegać przy nich nie będę. Muszą sobie radzić

Co Ty chcesz od tego zestawienia? Mi się podoba. Kolory się łączą. Jedynie różu bym gdzie nie gdzie dołożyła. Tu niższego tam wyższego

A Maria czemu tak kiepsko? Czy czasem coś jej liści nie wciąga? Taki białe albo żółte puchate mszyce? Mi kiedyś berberysa tak załatwiały. Może zetnij te łyse to odbije jeszcze raz.

kulki co roku w tym miejscu słabe, rosną przed altaną a przez szerokość altany przerosły już korzenie świerków i co roku oczyszczam, dosypuję kompostu ale nic to nie daje. W planie mam je przesadzić, szkoda mi ich tu męczyć.

Berberysa co roku grzyb łapie, liście w plamy się robia i zaraz opadają. Muszę przyciąć właśnie, tylko czasu brak

tawułki były różowe, za nimi szałwia fioletowa, póżniej różowy przetacznik. Teraz wszastko przekwitło i tak smutno, te białe margerytki wywalę bo mnie strasznie denerwują, też wysokie jakieś porosły. Liatra w trzcinniku zginęła.

Ogród w remoncie 20:32, 25 lip 2017

Do góry
Makusia napisał(a)
Oł Gosz...mózgi kipią
Dylematu między szałwia, a lawenda nie zazdroszczę, bo obie są piękne. Szałwia może bardziej zimozielona, ale z kolei po zimie też cudnie nie wygląda.

Zalecam oddech, chwilową przerwę i samo Ci się rozjaśni.

Martuś dokładnie tak samo myślę . Jak już styki iskrzą od myślenia trzeba wyluzować. Najważniejsze jest zrobione a reszta to już zabawa w fakturę,kolor. Na razie odpuszczam . Rośliny jeszcze małe,nic nie widać. Nawet chyba tych cebulowych w tym roku nie wsadzę tam. Poczekam do wiosny i wtedy zobaczę co i gdzie jeszcze jest potrzebne. Lawendę narazie zostawię i przetestuję jak to będzie. Tym bardziej,że aż tyle szałwi nie mam żeby ją zastąpić.
Ogród w remoncie 19:31, 25 lip 2017

Do góry
Oł Gosz...mózgi kipią
Dylematu między szałwia, a lawenda nie zazdroszczę, bo obie są piękne. Szałwia może bardziej zimozielona, ale z kolei po zimie też cudnie nie wygląda.

Zalecam oddech, chwilową przerwę i samo Ci się rozjaśni.
Na huśtawce miło płynie czas... 16:17, 25 lip 2017

Do góry
Nad morzem pada? Oj... Niedobrze. Wybieram się do Kołobrzegu niedługo.
Jesteś z Gn.?

Powojników znawcą nie jestem, ale powojniki lubią mieć w miarę żyzną glebę, więc coś o podobnych wymaganiach byłoby fajne, np. Veronica, Alchemilla, może nawet szałwia. A jeśli trawy to jakieś mniejsze Pennisetum ładnie by wyglądało.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 14:32, 25 lip 2017

Do góry
Przerwa na kawę a lipiec się kończy więc ku pamięci trochę zdjęć

buszzzzz a szałwia już obcięta

Zielony zielonym pogania :) 13:45, 25 lip 2017

Do góry
O własciwościach obornika poczytaj i nie zniechęcaj się, że to artykuł dla rolników

Pod trawnik daj mniej. Na rabatach jesli już chcesz sadzić też mniej. A tam gdzie będziesz sadzić wiosną daj więcej. Powiem ci uczciwie, że dodaję obornik na wyczucie - przekopując z kompostem, korą mączka widać od razu czy ziemia zmienia strukturę i nabiera pulchności. Przekopuj widłami amerykańskimi. Nie szpadlem. Widły pomagają fantastycznie przemieszać.
Jesli masz ciężka glebę koniecznie pod rabaty przekop z korą - cudownie rozluźnia glebę. Kory do gleby nie dajemy tylko pod wybitnie zasadowolubne rośliny jak lawenda, szałwia, perukowce.

Pod iglaki, tuje, carexy, miskanty i większość traw absolutnie przekopana kora jest niezbędna.

Pisząc uczciwie, to przekopana z dobrociami ziemia powinna się przez zimę uleżeć. Ale jeśli teraz skupisz się wyłącznie na żywopłocie i ewentualnie drzewach to możesz je sadzić śmiało. Tylko ciut niżej niż poziom gruntu (tzw. misy) po przekopaniu (przekopana ziemia osiądzie).
Z ogródka na wsi 12:45, 25 lip 2017

Do góry
Kolejna hosta wypuściła kwiaty. Lubię ją za kolor liści

I teraz są obok siebie dwie kwitnące gwiazdy chociaż ta jedna już trochę przez deszcz zniszczona

Szałwia powabna w przeszłym roku też zagości U mnie w ogródku
Ogród w remoncie 09:32, 25 lip 2017

Do góry
Toszka napisał(a)
Na wiosnę posadź setkami krokusy, ale nie misz masz tylko plamami kolorystycznymi.
Po nich tulipany botaniczne -te są super zdrowe, nie trzeba kopać, są niezawodne, aczkolwiek niziutkie. Liście nie stanowią problemu.

Następnie czosnki. Obowiązkowo Zwłaszcza w trawach.

Może przetaczniki? Szałwia? Jarzmianki? Tawułki? A potem hortki już będa grać pierwsze skrzypce.

O molinię pytaj Polinki

Cebulowe będą i właśnie krokusy masowo,czosnki też.
Tak sobie myślę nad szałwią. Chętnie bym ją wcisnęła tu gdzieś. Jedynie zamiast lawendy mi pasuje. Szałwia czy lawenda?Ot pytanie. Nadmienię,że mam tę szałwię compakt. Ona kwitnie prawie bez przerwy do jesieni.
Ogród w remoncie 23:21, 24 lip 2017

Do góry
Na wiosnę posadź setkami krokusy, ale nie misz masz tylko plamami kolorystycznymi.
Po nich tulipany botaniczne -te są super zdrowe, nie trzeba kopać, są niezawodne, aczkolwiek niziutkie. Liście nie stanowią problemu.

Następnie czosnki. Obowiązkowo Zwłaszcza w trawach.

Może przetaczniki? Szałwia? Jarzmianki? Tawułki? A potem hortki już będa grać pierwsze skrzypce.

O molinię pytaj Polinki
Kwiaty we włosach 22:48, 24 lip 2017

Do góry
Klon ma coraz większą koronę

i dalej byliny- rozchodnik, runianka, trzmielina

żurawki i hosty

szałwia

Ogród w remoncie 22:17, 24 lip 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

Nie wiem czy dobrze zrobiłam wsadzając dwie odmiany rozchodnika. Chciałam trochę innego koloru. Jeszcze jest trochę wolnego miejsca i myślę czy dać jakąś obwódkę(żurawki,sesleria,szałwia)czy może dosadzić rozchodniki.

Lewej strony dziś nie pokażę bo jeszcze do poprawki. Muszę przesunąć hortki ,coś mi tam nie pasuje.
Dobrze że juro mam wolne od ogrodu to trochę ochłonę i pomyślę jeszcze.
Na część ze świerkiem chyba zamówię tę polecaną przez Toszkę molinię He.....jakoś tam.

Asiu moim zdaniem faktycznie powinnaś coś dodać, ale w kolorze nie w zieleni, żurawki ładnie wkomponuja się, dodadzą koloru, takiego efektu nie osiągniesz sadzac seslerie, ani nawet lawendę, bo ona jak przekwitnie też będzie zielona a może berberys admiration? Mam u siebie i też jest przepiękny tylko mój po kilku latach zrobił się trochę wieeeelki, ale rośnie w kulkę, piękny ma kolor, wiosna szybko rusza, zastanów się na spokojnie
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:51, 24 lip 2017

Do góry
babka napisał(a)
Twoje kulkowisko robi piorunujące wrażenie, nie można oczu oderwać. Coś fantastycznego! I wielkości i układy i usytuowanie i połączenie z innymi roślinami, to wszystko sprawia że się gapię i gapię
Ja moje bukszpany raz w tygodniu polewam florowitem. Wiosną dostały troszkę azofoski. Na szczęście (tfu tfu tfu ...) nic się z nimi nie dzieje.

A! wygooglowałam sobie tę Twoją hakonę, śliczna na jesień jest, muszę popatrzeć jak to u Ciebie będzie wyglądało
Ja mam mało popoularną na forum odmianę ale podoba mi się taka żarówa, też ją sobie rozmnożyłam i to z powodzeniem, sadzonki już rosną.

A tak w ogóle to szałwia w trawach jest MEGA !! Pozdrawiam niedzielnie

Lejesz miód na moje serce kochanaMiło się czyta takie słowa I kiedy już zaczynam wierzyć w siebie pojawiają się zmartwienia: część bukszpanów po cięciu jakoś słabo wygląda, nie mają tej soczystej zieleni, 2 kulki mi przypaliło no i wkurzają mnie ciągle te pożółkłe ... nie wspomnę o grabach, które świecą jak na jesień ... echhh

A może też powinnam swoje tak często jak Ty podlewać florovitem? A jak to robisz konewką? czy podłączasz zbiorniczek do węża?

Za hakone dziękuję

To ostatnie zdjęcie kulkowiska to jakoś z początku czerwca musi być ... bo szałwia w tej chwili się zbiera dopiero po ostrym cięciu

Żeby nie być gołosłowna wstawię jedną fotkę "kulkowiska"

Małymi kroczkami do celu... 20:20, 24 lip 2017

Do góry
wrobelki napisał(a)
Super ta turzyca w przyszłym roku będę szukać mus zapisać nazwę Pięknie się żurawki prezentują Jak mi stipa zimy nie przeżyję to z szałwią seslerię posadzę

Dziękuję Wróbelku, chociaż nie ukrywam,że do tak żywego żółtego koloru muszę się przyzwyczaić hihi żurawki faktycznie dodaly trochę koloru i jest na pewno lepiej i mniej zielono

Szałwia z seslerią super wygląda polecam, chociaż stipa też jest cudna, więc trzymam kciuki,żeby przez zimę dała radę
Ogród w remoncie 20:05, 24 lip 2017

Do góry

Nie wiem czy dobrze zrobiłam wsadzając dwie odmiany rozchodnika. Chciałam trochę innego koloru. Jeszcze jest trochę wolnego miejsca i myślę czy dać jakąś obwódkę(żurawki,sesleria,szałwia)czy może dosadzić rozchodniki.

Lewej strony dziś nie pokażę bo jeszcze do poprawki. Muszę przesunąć hortki ,coś mi tam nie pasuje.
Dobrze że juro mam wolne od ogrodu to trochę ochłonę i pomyślę jeszcze.
Na część ze świerkiem chyba zamówię tę polecaną przez Toszkę molinię He.....jakoś tam.
Pszczelarnia 13:01, 24 lip 2017

Do góry
mira napisał(a)
Na jednej z pięknych fotek migla mi chyba szałwia trójkolorowa - mi wyszła kiepsko jak u Ciebie?

Ta szklarnia.....odbicia

Jesli chodzi o chmiel to czytałam ze zaproszony do ogrodu raz pozostaje na wieki.
U mnie był w odmianie żółtej w donicy jednak warunki donicowe mu nie odpowiadały i przepadł

Pozdrawiam wakacyjnie

U mnie szałwia trójbarwna, jak zwykle dopisała.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 01:09, 24 lip 2017

Do góry
Witam,

Zaczęłam obsadzać skarpę znajdującą się na zachodniej i południowej części. Skarpa ma od zachodu 10 m i od południa też, tyle tylko, że oddzielona jest w połowie schodami.
Zaczęlam nasadzenia ale utknęłam w pewnym pkt i nie wiem co dalej.

Na początku skarpy od zachodu wsadziłam świerka białego Rainbow end, pod nim jałowciec płożący Golden Carpet 6 sztuk, potem kosodrzewinę Pumilo (wlasnie jaki odstep od niej zachować) na górze od tarasu trawy Miskanty 3 szt w równej linii a pod nimi nazakładkę 3 jałowce pospolite Gold Cone, dalej narazie jest luka a przy narożniku posadziłam dwie brzozy Youngi planuje jeszcze 3 od zachodu tak , żeby osłonić narożnik.

Dochodzimy zatem do strony południowej na ktorej od schodów posadziłam wrzosy (jeszcze nie skończyłam) i kosodrzewinę.

Do posadzenia zostaje mi jeszcze wierzba hakuro na pniu, 3 berberysy Red Pillar, 3 rozplenice japońskie Herbstzauber, dwie kosodrzewiny Pumilo, wrzosy, śliwa wiśniowa Nigra i hortensja Vanilie Fraise. Te rosliny mam juz zakupione.

Jeszcze bardzo podobami sie rozyjska szałwia i lawenda.

Nie wiem co mam posadzić dalej naskarpie od zachodu pomiedzy brzozą, miskantem i jałowcem gold Cone oraz od południa po drugiej czesci schodów, myslałam, żeby również posadzić tam wrzosy, tak jak po drugiej stronie i czy wg Was wierzba Hakuro na pniu moglaby rosnac wsrod nich? Nie wiem równiez czy mam obsadzac brzozy jeszcze czymś od dołu...

Chcialabym również na skarpie u dołu puścić jakąś obwodke.

od zachodu

Od południa wsadziłam wlasnie te brzozy (tylko zwiększe dystans pomiedzy nimi do2 m i dosadze jeszcze jedna od zacho) kosodrzewinę i wrzosy(jeszcze nie skończyłam nasadzeniem bo komary za bardzo gryzły

Po drugiesj stronie od schodów też zamierzam wsadzic jeszcze wrzosy i wierzbe hakuro.

Tak wyglada ta skarpa, tyle tylko że na zdjęciu jest jeszcze nie poszerzona do 2 m
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies