Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogrodowe marzenie Mrokasi 21:34, 15 sie 2017

Do góry
mrokasia napisał(a)

Anula, taaak, rozplenicowe kotki są super!!! A co to będzie w przyszłości .
A szałwia - no naprawdę nie wiem, nie mam doświadczenia .

Kupiłam dziś 2 jeżówki candy delicious .

to sliczne jezowki mam tylko 1 ale sporą kępkę
Mały ogródek, duże wyzwanie :-) 19:57, 15 sie 2017

Do góry
Stworzyłam swój pierwszy projekt Tylko teraz nasuwają się pytania. Czy kompozycja roślin jest dobra? W projekcie dałam berberys kolumnowy ponieważ brakowało mi czegoś wysokiego. Na samym szczycie w przyszłości będzie ogrodzenie drewniane z desek poziomych a za nimi nasz ogródek. Obsadzone będą dwa piętra, na trzecim planuje mały warzywnik. A to spis roślin:
-lawenda wąskolistna,
-kostrzewa sina,
-kostrzewa "niedźwiedzie futro",
-szałwia omszona,
-berberys Admiration,
-berberys Red Pillow,
-trzmielina z białą obwódką( nie znam nazwy),
-jakaś mała kosodrzewna- jaką polecacie? albo coś innego małego o zgrabnej bryle?

Ogrodowe marzenie Mrokasi 06:39, 15 sie 2017

Do góry
moja szałwia po przycięciu też wielkie ma liście - teraz we dwie nie wiemy co o tym myśleć
Rozpoznawanie bylin 22:32, 14 sie 2017

Do góry
Nie jestem pewna, może to być szałwia muszkatołowa. Jeżeli to ona to jest to roślina dwuletnia, powinna zakwitnąć w następnym sezonie, o ile nie zmarznie.

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTE5TLybcHXe8dtKqsZooFdL_c9UzsKp2cxw1NiWwCTCtivMd_z
Ogrodowe marzenie Mrokasi 22:02, 14 sie 2017

Do góry
Zana napisał(a)
Kasia cieszę się Twoją rozplenicową radością. Śliczne koteczki. Zawilec też piękny kwiatuszek. Co do szałwii to się nie wypowiem, bo nie wiem.

Anula, taaak, rozplenicowe kotki są super!!! A co to będzie w przyszłości .
A szałwia - no naprawdę nie wiem, nie mam doświadczenia .

Kupiłam dziś 2 jeżówki candy delicious .
Ogrodowe marzenie Mrokasi 10:03, 14 sie 2017

Do góry
Melduję, że ku mojemu zdziwieniu i wielkiej radości wszystkie rozplenice - maluszki mają kotki . Po jednym lub nawet więcej . Ta największa już teraz mnie zachwyca! Mam nadzieję, że wszystkie przezimują i w przyszłym roku dadzą czadu!

Doczekałam się pierwszego kwiatu zawilca, a FC świeci w porannym słońcu

Niebieska szałwia mnie zaskoczyła - w pierwszym momencie myślałam, że wyrósł w niej dorodny mlecz a to szałwiowe liście - giganty . Nie wiem co o tym myśleć .
Żywopłotki cisowe. 17:54, 13 sie 2017

Do góry
Matrona dla identyfikacji Zoji.

tu ja chcę identyfikacji jaki rozchodnik przy matronie,
wcześniej zakwita od mojej tradycyjnej która jeszcze jest w białym paku takim samym jak Stardust i jest niższy kwiat ma różowy jaśniejszy.

Szałwia jednoroczna tylko ciężko ją wyhodować. Chcę ją w kilku miejscach i nie wychodzi.

Ze 100 cebulek posadzonych wiosną zakwitły tylko w 3 miejscach.

Tu na ostatnim zdjęciu widoczny mój stary rozchodnik tradycyjny, teraz zgłupiałam który jest Brillans
Z ogródka na wsi 23:34, 12 sie 2017

Do góry
Radziu2013 napisał(a)

Basiu to mi przedtem i tak kwitła jeszcze jedna naparstnica której pozwoliłem się wysiać i teraz nawet nie pielę w obrębie gdzie mogą być nasiona żeby ich za głęboko nie zakopać bo mogłyby nie wykiełkować...

Basiu, a nasiona kiedy się wysiewa samemu?

Najlepszy termin to czerwiec i lipiec. Wtedy jeszcze przed zimą otrzymasz nowe rośliny. Jeśli nie masz swoich nasion, to musisz kupić.

Dwuletnimi roślinami są np. : malwy, goździki brodate, firletki kwieciste, niezapominajki, stokrotki, bratki, dziewanna, szałwia muszkatołowa, miesięcznica dwuletnia.
Z Pszenicznej ... 13:06, 12 sie 2017

Do góry
Szałwia kolejne kwitnienie - jak jej nie kochać

Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 23:41, 11 sie 2017

Do góry
Piękne masz rabaty z hortkami i szałwia, a i białe jeżówki z czerwonym berberysem prezentują się zachwycająco!
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 20:38, 11 sie 2017

Do góry
Zajmowałam się ogrodem i plagami, a tu proszę dla odmiany mnie zaraza jakaś dopadłam i to teraz jak syn na obóz wyjechał. 36 stopni w cieniu a jak z gorączką, dreszczami i na dodatek z antybiotykiem w domu
Ten rok jest wyjątkowy pod różnymi względami
Jurto na pewno nie będzie siłki z konewkami ani nawet rozmyślań z wężem ogrodowym w dłoni
A więc pomimo afrykańskich upałów leżę pod kocykiem i rozmyślam na co rozczochranego jałowca wymienić.
Front jest głownie zimozielony, mocno stonowana kolorystka, bukszpany, bluszcz i bergenia i co tu wpasować ? Po drugiej stronie rosną kolumnowe graby, kule z żywotników, cisy, cyprysiki, irga, hortensje. Z kwitnących tylko na niebiesko- fioletowo lawenda, szałwia, bodziszek płożący, szafirki, czosnki. Jaśniejszy akcent stanowią rozchodniki i hakonechloa smukła 'All Gold' posadzona w tym roku i jeszcze nie mało widoczna.
To strona północna, ale przez pewną część poranka i po południu dociera tam słońce, bo jałowiec sobie tam radzi. Jakieś niewielkie drzewko, bez konieczności przycinania, bo jestem już za stara na akrobacje na drabinach.
Po prawej na pierwszy zdjęciu jałowiec do wymiany.

Ogródek frontowy 16:55, 11 sie 2017

Do góry
Artemis zaczyna drugi rzut

Szałwia też

I kotki koteczki, a może już bardziej kociska
Ogród z wilkiem zamkn. 08:06, 11 sie 2017

Do góry
Magleska napisał(a)

Są tam
Miscanty ML ,Limki , jeżówki jeden rząd hope ,drugi honeydew ( doradźcie proszę czy zostawić te obydwa rodzaje jeżówek ,czy tylko np.honeydew ?
Pod jeżówkami te maleństwa to szałwia i najbliżej trawy. Ice dance ......
Proszę o rady ,czy jest to w miarę ,czy jeszcze coś zmienić??

Bardzo fajna rabata się robi!!Ja bym chyba zostawiła jeden rodzaj jeżówek-ewentualnie poczekała aż rośliny stłuścieją i stwierdziła, czy czegoś jeszcze brakuje.
Ogród z wilkiem zamkn. 16:52, 10 sie 2017

Do góry
Skończyłam poprawki w rabacie po prawej stronie tarasu ,jeszcze z niej wylecą choiny kanadyjskie ( zrobię z nich szpaler przy warzywniku )
Całość

Część poprawiana

Są tam
Miscanty ML ,Limki , jeżówki jeden rząd hope ,drugi honeydew ( doradźcie proszę czy zostawić te obydwa rodzaje jeżówek ,czy tylko np.honeydew ?
Pod jeżówkami te maleństwa to szałwia i najbliżej trawy. Ice dance ......
Proszę o rady ,czy jest to w miarę ,czy jeszcze coś zmienić??
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 10:42, 10 sie 2017

Do góry
Żeby dopełnić obrazów i informacji o plonach warzywnych: mi stonka zjadła ziemniaki, nie upilnowałam zbierania jej. Ogórki obrodziły i pomidory, koper też. Chrzanu mi brakuje ciągle w dużych ilościach. I fasolka oraz kalarepka w wielkiej ilości jak na moje potrzeby.

Jak nigdy mam pietruszkę!

A po takiej wiośnie zimnej wydawałoby się, że nic nie ruszy. Ale jednak ciepły, deszczowy czerwiec zrobił swoje.

Gosia, z Twojego hyzopu mam obwódkę z jednej strony warzywnika. U mnie nie jest pokładający się, może starszy się pokłada? Mam plan (ale to już wiosną) go dalej sadzonkować na drugą stronę obwódki. Bukszpanu przy warzywniku u mnie nie będzie - to już postanowione. Po co się stresować jego wyglądem. Szałwia mogłaby robić wtedy za kule, dobrze zimuje ta zwykła . Mam takie przemyślenia organizacyjne w warzywniku.
Ale też gaura (jest taka jak z siewu) u mnie jest tylko do pasa.

Ogrodowe marzenie Mrokasi 10:15, 10 sie 2017

Do góry
Dziś rano była u mnie burza, polało solidnie aczkolwiek dość krótko.
Udało mi się wczoraj posadzić do reszty wszystko co czekało na posadzenie. I mam silne postanowienie nie kupować już w tym sezonie kolejnych roślin, z wyjątkiem cebulowych. Nie wiem czy uda mi się wytrwać .
Powoli zaczynam myśleć o tym co będę robić w następnym sezonie. Czekają trzy rabaty .
A póki co kilka fot.
Szałwia drugie tłoczenie

Jeżówki w trawkach

I hortensje

I wciąż czekam na zawilca
Ogródek frontowy 00:05, 10 sie 2017

Do góry
kerii napisał(a)
Przed ogródek super a magical pod kratkową cudowna u mnie hortki marne to chodzę po ogródkach i się zachwycam

Mnie też serce zadrżało jak zobaczyłam te taczki szałwii ale czasem trzeba zrobić drastyczne cięcie, żeby znowu było ładnie też bym chciała moją tak ciachać a ją dopiero co ledwie widać i się rozczulam nad każdym kwiatkiem

Bardzo dziękuję dziś właśnie złamałam przy podwiązywaniu jedną Magical ojj smutno było tym bardziej, że młode są pierwszy sezon.
Szałwia już zaczyna kwitnąć na nowo bardzo mnie zaskoczyła w tym roku. Nie spodziewałam się takich dużych ale pięknie wyglądają. Dokupiłam jeszcze 10 nowych 'Deep blue' i 5 białych, ale czekam aż upały przejdą. Nie pamiętam kiedy u nas ostatni raz padało. Podlewam co drugi dzień bo hortki mdleją .

W przyszłym roku pewnie pokarze i Twoja szałwia na co ją stać
Z ogródka na wsi 22:17, 09 sie 2017

Do góry

Biała szałwia jednak podoba mi się dużo bardziej od niebieskiej
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies