Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Mirelli 09:38, 18 cze 2016

Do góry
Sobotni poranek w ogrodzie przywitał mnie kwiatkiem na Belvedere
Za chwilę zakwitną wszystkie krzewy

Choroby i szkodniki hortensji, hortensja - Hydrangea 09:25, 18 cze 2016

Do góry
I znowu ja nie mam szczęścia do tych Anabell po potraktowaniu ich Topisen jak zalecił Mazan ich liście wglądają tak , ale wyglądają tak od dwóch dni czy mam już je wyciapać ?
Kwiatowy ogródek Monteverde 09:21, 18 cze 2016

Do góry
monteverde napisał(a)

zdecydowałeś się na jaką Robert?

W przyszłym tygodniu przyjadą do mnie: Nostalgia, Queen of Sweden i Mounsted Wood?
Dwa ogrody 09:12, 18 cze 2016

Do góry
Kasya, nie dopisałam, Ascot przesadzałam z palącego słońca, ale i tu cień ma tylko do południa, u mnie ją przypalało

uwielbiam takie niebieskości, a więcej mam białych

ożanka zaczyna pokazywać kolor

w starym

Kolorowy ogród na piasku 09:05, 18 cze 2016

Do góry
viva napisał(a)
Kochani, dziękuję za pamięć i troskę
Większych kłopotów nie mam, totalny brak czasu. Może wkrótce się to zmieni

Aniu, foch mam sama na siebie

Ogród kwitnie

To zdjęcie to był przedsmak reszty widoków
a jaka to róża po prawej -uwielbiam ten kolor.

Piękny spektakl różanySłów brakuje, miałabym ochotę pospacerować u Ciebie w realu w zeszłym miesiącu u Bogdzi jak w ogrodzie botanicznym teraz u Ciebie ta zapchajdziurę szałwia i kocimiętka są i tak bombowe.
Połowa działki - czyli mam powoli dość 09:00, 18 cze 2016

Do góry

Dla Ewy-- szałwia Dep Blue dopiero zaczyna kwitnąć ale krzaczorek stabilniejszy ładny ma pokrój i kolor pałeczki jest ciemniejszy Zobaczę czy da się nasiona zebrać
Dwa ogrody 08:52, 18 cze 2016

Do góry
tulucy, u mnie jeszcze herbaciane róże w pąkach, dopiero jakieś pojedyncze rozwijają się, nie wiem, czy nie połamane, bo wiało okrutnie. Największy buk purpurowy Pendula złamany za chwilę się tam wybieram, tylko przedwczorajsze obrazki wrzucę.

Pashmina

Kasya, przedwczoraj wieczorem obcięłam część tej lawendy i odsłoniłam pędy różane Pastelli, niestety wiatr połamał większość

Falsaff w pąku

Przesadzony ze starego akant postanowił kwitnąć, Edenka też dzielnie idzie w górę przy podporze a Pomponella już zaczęła
Choroby i szkodniki świerków, świerk - Picea 08:40, 18 cze 2016

Do góry
Dzięki Mazan,

Zaraz idę pryskać zanim zacznie grzać na całego, po porannym obchodzie jeszcze odkryłam inne małe czarne mszyce.

I jeszcze jedno pytanie, też przed chwilą odkryłam.
U dołu wgłębi drzewko rudzieje, co to może być i czy powinnam się martwić?

Ogród Małej Mi - sezon 2016 08:29, 18 cze 2016

Do góry
A ta róża jak się zwie? Order czy Chambord? Wyglądają podobnie, choć dla mnie wszystkie są podobne. Jeszcze mało o różach wiem...

Ogród Małej Mi - sezon 2016 08:27, 18 cze 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

A jak zapamiętać 1500 nazw????

Fotki ogrodowe mam poukładane latami i datami.. szybko się szuka. Wystarczy wiedzieć kiedy co kwitnie

Niestety dysk zapchałam, wszystkie karty od aparatów.. i ten rok jest nieuporządkowywany

Mała Mi, różnorodnością gatunków w ogrodzie zaimponowałaś mi już dawno Po prostu ogród botaniczny
Czy ścinasz kwiatostany piwonii?
Ogród Małej Mi - sezon 2016 08:11, 18 cze 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Dzwonek brzoskwiniolistny LA BELLE, kupowałam też białe, ale jakoś ich nie widzę..

A to Poszarskiego.. mam 2 kolory.. fajny na murki

dzięki, poszarskiego w końcu upolowałam dwa dni temu i wsadziłam go miedzy kamienie, aż się prosił kiedyś może będzie taki oszałamiający jak u Ciebie
Choroby i szkodniki świerków, świerk - Picea 08:06, 18 cze 2016

Do góry
I jeszcze ten chyba galas

Pozdrawiam
Choroby i szkodniki świerków, świerk - Picea 08:05, 18 cze 2016

Do góry
Witam,

Na niektórych przyrostach jest takie białe lepkie coś, niektóre przyrosty są lepkie ale bez tego białego, ponadto znalazłam chyba jednego galasa i jakąś mszyce na tym lepkim przyroście. Zdjęcia poniżej. Poza tym sypią się od dołu zeschnięte igły .

Czy na te mszyce(co prawda tylko jedna znalazłam, ale mam tylko pseudo lupę niestety) mogę psikać HT, którą mam na pomidory i poziomki oblezione mszycami? Czy trzeba już jakiś Mospilan czy coś?

Dziękuję

Bawarka 07:35, 18 cze 2016

Do góry
Kasiek napisał(a)

Szukam nazwy tej rosliny... gdzies ja zgubilam a bardzo mi na niej zalezy, moze ktos podpowie ? Kiedys przywiozlam ja z Hiszpani, rosla tam jak pokrzywa, pozniej raz jedyny kupilam jej mniejsza odmiane u ogrodnika. Nazwa gdzies mi sie tam na koncu jezyka placze ale... Pomocy
Kwiatki wygladaja jak wieksze stokrotki, takie astrowate z zoltym srodkiem, listki miesiste, soczyste, na pustyni zwierzeta i ludzie zrywaja liscie aby ugasic pragnienie. Sok bez smaku ale naprawde gaszacy pierwsze pragnienie

To zapewne coś z przypołudnikowatych.
zdjęcia
Rododendronowy ogród II. 07:32, 18 cze 2016

Do góry
monteverde napisał(a)
Bogdziu świetne filmiki mam też Bartzella ale jakby miał większe i cięższe kwiaty niż Twój, musiałam podpierać łodygi

Bogdziu jak się nazywa ta piwonia, miała być Green Hallo

Ty masz dłuzej Bartzelle, moja ma drugi rok a zakwitła pierwszy raz. Miałam nadzieje ze kwiaty potrafia sie utrzymac bez podpierania ale jeden kwiat i mojej musiałam podpierac. Co do piwonii z drugiego zdjecia na Green Hallo nie wygląda , gdyby płatki były białe to do Eweliny podobna, a może to poczetek kwitnienia to Ewelina tez jest zaróżowiona.
Ogród wśród pól i wiatrów 07:27, 18 cze 2016

Do góry
paulina_ns napisał(a)
Jolu u mnie przez te wiatry rośliny tragicznie wyglądają, surfinie jakieś oklapniete, wszystko oklaplo, mam nadzieję,że jutro już się to wszystko uspokoi. Widzisz mówiłam,że huśtawke może porwać u nas sprawdzają się tylko drewniane meble ogrodowe.

Huśtawka musiałaby być drewniana albo metalowa ale na stałe zamocowana w ziemi. U mnie na placyku granitowym takie rozwiązanie odpada. Kurczę.. no nic, muszę po prostu kłaść ją daleko od roślin, żeby w razie wichury ich nie uszkodziła. A samej huśtawce nic się nie stało, ona jest masywna.

A dziś już widzę spokojnie na zewnątrz, to pewnie nasze rośliny odżyją
Dobrze jednak, że je wczoraj porządnie podlałam, bo deszczu nie widać.

Ogród wśród pól i wiatrów 07:18, 18 cze 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
Wszystkie liście od dołu obrywasz. Choroba zaczyna się od liści. Dodatkowo jesli masz tak gęsto nasadzone pomidory to trzeba wilki wyłamywać (te młode gałazki wyrastające w kącikach łodygi i liscia).

Pomidor od spodu musi mieć przewiew. Wszystkie liscie pod gałązką owocową trzeba delikatnie wyłamać i nie przejmować się krytyką "znawców", że masz łyse pomidory

Tak coś czułam, że muszą mieć przewiew. Te tzw. wilki od początku wyłamuję,
a teraz będą stopniowo wyłamywać dolne gałązki.

Dzięki Toszka za informację
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 06:33, 18 cze 2016

Do góry
dominika_ napisał(a)
Przeleciałam po ogrodzie, wszystko pięknie wygląda, a najbardziej spodobał mi się gość poniżej. Powiedz mi czy w pierwszym sezonie Ty swoje katalpy okrywałaś na zimę?

Nie okrywałam ich nigdy
ale podcięłam je w zeszłym roku jesienią, jak październikowy wtedy chyba mokry śnieg przygiął mi je do samej ziemi i niestety jedną obcięłam za krótko i nie przeżyła....niedawno ją wymieniliśmy
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 05:53, 18 cze 2016

Do góry
malkul napisał(a)

Każdy kadr ogrodu piękny ale ten niepowtarzalny
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 01:47, 18 cze 2016

Do góry
Janowiec też oszalał
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies