moja miłość absolutna Leo i ten jego niewiarygodnie idealny ... woskowy kwiat ... aktualnie w postaci 3 krzaczków ale jeszcze nie powiedziałam ostatniego słowa ...
w te ...
Znasz to miejsce, ale nie poznajesz, to wnętrze ażurowej altany, w rogu ogrodu.
Długo się zastanawiałam co tam wstawić, bo altana jest lekka ażurowa i meble drewniane, czy rattanowe wydawały mi się zbyt masywne. No i problem rozwiązał się sam, tymi metalowymi krzesłami i stołem w modnej mięcie.
"Podłoga" w altanie jest przedłużeniem ścieżki z Alei Róż, marzyły mi się roślinki w żwirze i rosną już trzeci rok dzwonki, macierzanka, białe wieczorniki po bokach.
Róże na domu są olbrzymie, New Dawn zasłoniła okno, jak przekwitnie trzeba będzie mocno obciąć. Abraham Darby przy tarasie ma ponad 4 metry, sięga sufitu. Ale jak to z różami, po jakiejś zimie przytnę je znowu do ziemi.
Nasiona ślazówki - oczywiście, to taki śmieciuch, pojawia się ciągle. enu
Obiecałam że pokażę Ci tunel jabłoniowy w Heale Garden:
Dołem rosną cienioluby - funkie, ciemierniki i kokorycze
piękny kwiat ... bardzo długo kwitnie i nie śmieci ... baty wypuszcza na 2 metry ... u mnie ... literatura tematu okresla na mnie ... nie fiem o so chodzi ... poddana próbie kulkowania daje radę choć kulkująca nie bardzo wie co robi ... dla mnie terminatorka albowiem trwa w urodzie pomimo moich na niej eksperymentów ... kolor na zdjęciu przekłamany ... na żywo piękna soczysta głęboka czerwień dążąca do burgundu ...
skoro mamy podsumowania to kolor Jamesa i First Lady ładnie współgra ... tylko jak je zmusić do relacji w kwestii wzrostu ??? ...
Wielkie dzięki Janeczko
Juz wiem i tak zrobie na wiosne z moją niby-Edenką
Długie bicze wypuszcza też moja Ascot i kwitnie tylko na samych koncach ( ma troche cienia i to chyba jest objaw walki o słonce) ale one są sztywniejsze niż w Edence to chyba sie nie nagną...bee próbowac wiosną i zdam ci relacje
Kasiu ja wybrałabym Jamesa bo to bardzo wdzieczna róża ... fantastycznie kwitnie ... na bogato a jednocześnie subtelna w estetyce ... kwiatu zapomniałabym dodać bo baty wypuszcza wysokie ale to pewnie można zweryfikować cięciem ... moja Edenka nie jest tak łaskawa i kwitnie słabiej ... ponadto w Edenkach mamy 88 i 85 to chyba stanowi różnicę ... w każdym razie mój kwiat Eden Rose 85 różni się od kwiatu u Admete (nie wiem jaką ma Aga 88 czy 85 ? ) ...
no i pan James na potwierdzenie ...
Tulipek nas zaskoczył e-Muś myślał że liście zżółkły jakim sposobem myślimy podchodzimy wysilamy gały a tu proszę !!! kwiaty no szok ale radość po tylu latach Zobaczcie W dużym powiększeniu i różnie nawet z drabiny jeden kwiat był nizej ale zaraz się rozsypał w rękach środek to już było nasionko nie było wcale widać tak je ukrył skarbek nasz na ostatnich fotkach jest bardzo dawno zrobione i na czasie ..na starym prawie nie widać tulipanowca jest między garażem a chyba wierzbą co kiedyś tam rosła później stały tam kosze
Gosiu,
dziękuję za inspiracje.
Półka na czerwono .
Toszka,
a czy przed półką ma być rabata na całej długości półki, czy środkowy fragment półki bez "podrabaty". Jeśli ma być na całej długości, to ile powinna mieć szerokości w najwęższym miejscu żeby miała sens? Zielonym sznurkiem mogę korygować promień koła.
Witam wszystkich,
Mam taki zakątek, który chciałbym troszkę ożywić:
Jest to narożnik, od zeszłej jesieni rosną trzy ramblery na pniu, a wzdłuż chodnika tuje danica, które będę starał sie utrzymywać jak max 50 cm kuleczki.
Jest to strona wschodnia, słońce do ok 10-11 rano, później ucieka za dom.
Wiem, że do róż najlepiej lawendę ale może podrzuci mi ktoś coś ciekawe z racji tego że jestem raczej laikiem
Myślałem też aby od strony domu zrobić obwódkę ale z czego? Bukszpan?
Chętnie posłucham pomysłów
zakupilam w tym roku 2 szt. Wisterii posadziłam jedna od strony południowej druga od strony południowo wschodniej. I mam robiłem z tą po pd-wsch a mianowicie nie chce rosnąć. Nie wiem czy jest to problem ze ma za mało słońca do ok godz. 13 czy też coś innego jej przeszkadza. Teraz wygląda tak jakby uchała. Goły zdrewnialy pęd.
Posadzone do gruntu były pod koniec kwietnia. Po wiosennych przymrozkach liście im przemarzły ale odbiły.
Proszę o radę co zrobić z ta słabszą czekac czy ja przesadzić? W zasadzie ma sam zdrewnialy pęd. Liście zaczęły usychać po oprysku na szkodniki owadów, bo widać było dziurki na liściach.