Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród w budowie - nieustającej 13:28, 17 cze 2016

Do góry
Gabriela napisał(a)

Róże na domu są olbrzymie, New Dawn zasłoniła okno, jak przekwitnie trzeba będzie mocno obciąć. Abraham Darby przy tarasie ma ponad 4 metry, sięga sufitu. Ale jak to z różami, po jakiejś zimie przytnę je znowu do ziemi.

Obiecałam że pokażę Ci tunel jabłoniowy w Heale Garden:

no co ty mowisz...abraham 4m ??

tunel niesamowity...chce taki...tylko gdzie ? chyba nad drogą przed domem
Moje małe królestwo 13:27, 17 cze 2016

Do góry
Byłam dziś w szkółce miałam kupić cioci bordową różę i nic więcej a wróciłam z 4 różami niestety NN,ale może uda nam się je zidentyfikować

ta pójdzie na rabatę przy tarasie osiąga ok 1 m

ta panna jest historyczna pięknie pachnąca,będzie towarzyszyć Grahamowi

te jeszcze nie kwitną ale na obrazku świetnie wyglądają i postanowiłam dać im szanse zdjęcie etykiet

parkowa

i wielkokwiatowa ma biskupi kolor i mam nadziej,że i tak zakwitnie ma pączki więc pewnie ok tygodnia i wszystko będzie jasne

to i tak sukces,że wyszłam tylko z 4 było tam tyle piękności,że mogłabym samochodem dostawczym wracać do domu
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 13:27, 17 cze 2016

Do góry
moja miłość absolutna Leo i ten jego niewiarygodnie idealny ... woskowy kwiat ... aktualnie w postaci 3 krzaczków ale jeszcze nie powiedziałam ostatniego słowa ...
w te ...

i we wte ...

Ogród w budowie - nieustającej 13:24, 17 cze 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Nie rozpoznaję tego miejsca. Placyk i mebelki oczywiście super.

Róże na domu nie zawiodły. Inne też nie. Jak dobrze, że pokazałaś zdjęcia, mam pożywkę do zachwytów.

Tę ślazówkę widzę pierwszy raz - zbierzesz nasiona?

Znasz to miejsce, ale nie poznajesz, to wnętrze ażurowej altany, w rogu ogrodu.
Długo się zastanawiałam co tam wstawić, bo altana jest lekka ażurowa i meble drewniane, czy rattanowe wydawały mi się zbyt masywne. No i problem rozwiązał się sam, tymi metalowymi krzesłami i stołem w modnej mięcie.
"Podłoga" w altanie jest przedłużeniem ścieżki z Alei Róż, marzyły mi się roślinki w żwirze i rosną już trzeci rok dzwonki, macierzanka, białe wieczorniki po bokach.

Róże na domu są olbrzymie, New Dawn zasłoniła okno, jak przekwitnie trzeba będzie mocno obciąć. Abraham Darby przy tarasie ma ponad 4 metry, sięga sufitu. Ale jak to z różami, po jakiejś zimie przytnę je znowu do ziemi.

Nasiona ślazówki - oczywiście, to taki śmieciuch, pojawia się ciągle. enu

Obiecałam że pokażę Ci tunel jabłoniowy w Heale Garden:

Dołem rosną cienioluby - funkie, ciemierniki i kokorycze

I z zewnątrz

Ogrodowy song 13:22, 17 cze 2016

Do góry
frezja napisał(a)
Jak tu się oprzeć tym pięknościom...tak patrzą w oczy

Bonica

owszem...ładne...ale ja się twardo opieram
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 13:21, 17 cze 2016

Do góry
Gospel

piękny kwiat ... bardzo długo kwitnie i nie śmieci ... baty wypuszcza na 2 metry ... u mnie ... literatura tematu okresla na mnie ... nie fiem o so chodzi ... poddana próbie kulkowania daje radę choć kulkująca nie bardzo wie co robi ... dla mnie terminatorka albowiem trwa w urodzie pomimo moich na niej eksperymentów ... kolor na zdjęciu przekłamany ... na żywo piękna soczysta głęboka czerwień dążąca do burgundu ...

skoro mamy podsumowania to kolor Jamesa i First Lady ładnie współgra ... tylko jak je zmusić do relacji w kwestii wzrostu ??? ...

Z Pszenicznej ... 13:17, 17 cze 2016

Do góry
AgataP napisał(a)
No i kolejny nowy mieszkaniec, zamiast miskanta ML na froncie z bukszpanami będzie on - Trzcinnik Eldorado
Powodów jest wiele, trzcinnik wcześnie rusza, kwitnie już w czerwcu, nie wymaga okrywania i jest wytrzymalszy. Pogrom tej zimy dał mi dużo do myślenia w kwestii traw Liczę że będzie mu to dobrze i pokaże swoje piękno już w przyszłym roku

nie widzialam jeszcze takiego, chyba ma jakis ciekawy kolor ? gdzie znalazlas ?
W Kruklandii 13:17, 17 cze 2016

Do góry
Dwie najulubieńsze

Ogród na glinie 13:14, 17 cze 2016

Do góry
czy to trzcinnik overdam?

ma biały pasek wzdłuż liścia
W Kruklandii 13:13, 17 cze 2016

Do góry
No i jest!
Eglantyne

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 13:11, 17 cze 2016

Do góry
żeby nie było, że Eden dyskryminowana ...

Princess Aleksandra of Kent ... osesek z tej wiosny ... niech mi ktoś powie, że można ładniej raczkować ...

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 13:08, 17 cze 2016

Do góry
Zagajanka napisał(a)

Munstead nie urośnie za wysoka - tak ok 1 m będzie miała, no i na szerokość też tak samo. Lady Hamilton nie mam, wiec sie nie wypowiem.
Pashmina u mnie ma do towarzystwa 2 róże: Tineke i Bouquet Parfait, 2 miskanty ML i lawendę.

Jeżeli chodzi o przyginanie pędów róż, tzw "kulkowanie", to robi się to na przedwiośniu, zanim wegetacja ruszy na dobre. Ja w tym roku kulkowałam róże ok połowy lutego. Po prostu koncówkę zagiętego pędu przywiązywałam drucikiem do plastikowego kołka wbitego w ziemię. Albo, jak w przypadku Giardiny, przyginałam pędy poziomo w kształcie wachlarza i przywiazałam do siatki.

Wyglądało to dokładnie tak:

Geoff Hamilton

Giardina

Cinderella

Obecnie to róże są łądnie zagęszczone i obsypane kwiatami (niektóre fotki już pokazywałam):

Geoff Hamilton

Giardina

Cinderella

Nie każda parkowa róża nadaje się do kulkowania, ale większość pnących - tak. Warto eksperymentować.

Wielkie dzięki Janeczko
Juz wiem i tak zrobie na wiosne z moją niby-Edenką
Długie bicze wypuszcza też moja Ascot i kwitnie tylko na samych koncach ( ma troche cienia i to chyba jest objaw walki o słonce) ale one są sztywniejsze niż w Edence to chyba sie nie nagną...bee próbowac wiosną i zdam ci relacje
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 13:05, 17 cze 2016

Do góry
KasiaWB napisał(a)
Hmmm.... rozmyślam czy James G. czy Eden Rose?.... oto jest pytanie

Kasiu ja wybrałabym Jamesa bo to bardzo wdzieczna róża ... fantastycznie kwitnie ... na bogato a jednocześnie subtelna w estetyce ... kwiatu zapomniałabym dodać bo baty wypuszcza wysokie ale to pewnie można zweryfikować cięciem ... moja Edenka nie jest tak łaskawa i kwitnie słabiej ... ponadto w Edenkach mamy 88 i 85 to chyba stanowi różnicę ... w każdym razie mój kwiat Eden Rose 85 różni się od kwiatu u Admete (nie wiem jaką ma Aga 88 czy 85 ? ) ...
no i pan James na potwierdzenie ...

Ogród Małej Mi - sezon 2016 13:03, 17 cze 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

I zeszłoroczne dzwonki... będą pełne Może wiat ich nie upierduta.. bo mnie szlag trafi.

cudowne są te dzwonki - muszę poszukać u siebie

No...oby wiatr Ci ich nie upierdutał...
Ranczo Edy 12:57, 17 cze 2016

Do góry
Tulipek nas zaskoczył e-Muś myślał że liście zżółkły jakim sposobem myślimy podchodzimy wysilamy gały a tu proszę !!! kwiaty no szok ale radość po tylu latach Zobaczcie W dużym powiększeniu i różnie nawet z drabiny jeden kwiat był nizej ale zaraz się rozsypał w rękach środek to już było nasionko nie było wcale widać tak je ukrył skarbek nasz na ostatnich fotkach jest bardzo dawno zrobione i na czasie ..na starym prawie nie widać tulipanowca jest między garażem a chyba wierzbą co kiedyś tam rosła później stały tam kosze

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 12:52, 17 cze 2016

Do góry
Gosiu,
dziękuję za inspiracje.
Półka na czerwono .

Toszka,
a czy przed półką ma być rabata na całej długości półki, czy środkowy fragment półki bez "podrabaty". Jeśli ma być na całej długości, to ile powinna mieć szerokości w najwęższym miejscu żeby miała sens? Zielonym sznurkiem mogę korygować promień koła.

PS. Obfocę tylko powiedz który fragment.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:51, 17 cze 2016

Do góry
Witam wszystkich,
Mam taki zakątek, który chciałbym troszkę ożywić:

Jest to narożnik, od zeszłej jesieni rosną trzy ramblery na pniu, a wzdłuż chodnika tuje danica, które będę starał sie utrzymywać jak max 50 cm kuleczki.

Jest to strona wschodnia, słońce do ok 10-11 rano, później ucieka za dom.

Wiem, że do róż najlepiej lawendę ale może podrzuci mi ktoś coś ciekawe z racji tego że jestem raczej laikiem
Myślałem też aby od strony domu zrobić obwódkę ale z czego? Bukszpan?
Chętnie posłucham pomysłów
Ogród w budowie - nieustającej 12:51, 17 cze 2016

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Piękne masz róze , niektóre to olbrzymy. Piwonie tez w wielkiej obfitosci, ślicznie.

Rok jest piwoniowy i różany jednocześnie, bardzo mi się to podoba.
Widziałaś swojego powojnika recta na zdjęciu? Bo to ten Twój, dobrze o niego dbam.

A to już East Lambrook z maja tego roku, słynny ogród Margaret Fish, niesamowite mieczyki, chyba bylinowe? I co za kolor

Wisteria - glicynia, słodlin 12:50, 17 cze 2016

Do góry
Witam serdecznie,

zakupilam w tym roku 2 szt. Wisterii posadziłam jedna od strony południowej druga od strony południowo wschodniej. I mam robiłem z tą po pd-wsch a mianowicie nie chce rosnąć. Nie wiem czy jest to problem ze ma za mało słońca do ok godz. 13 czy też coś innego jej przeszkadza. Teraz wygląda tak jakby uchała. Goły zdrewnialy pęd.

Posadzone do gruntu były pod koniec kwietnia. Po wiosennych przymrozkach liście im przemarzły ale odbiły. 

Proszę o radę co zrobić z ta słabszą czekac czy ja przesadzić? W zasadzie ma sam zdrewnialy pęd. Liście zaczęły usychać po oprysku na szkodniki owadów, bo widać było dziurki na liściach.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies