Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród na piasku

Kolorowy ogród na piasku

AgataP 13:42, 14 lip 2016

Vivo powiedz mi jeszcze odnośnie świdośliwy, czy prowadząc je na drzewko czy wyższy krzewy mogę dół podsadzić cisem ? Czy zrobić to w jednym czasie? Dodam, że słonko będą mieć oba nasadzenia bo wystawa południowa.
Funkcję żywopłotu przejąłby zatem z czasem cis, a świdośliwa funkcję ozdobną
jolanka 22:17, 14 lip 2016

Slicznie tu odpoczywam, kolory takie relaksujące
viva 22:46, 14 lip 2016

AgataP napisał(a)
Vivo powiedz mi jeszcze odnośnie świdośliwy, czy prowadząc je na drzewko czy wyższy krzewy mogę dół podsadzić cisem ? Czy zrobić to w jednym czasie? Dodam, że słonko będą mieć oba nasadzenia bo wystawa południowa.
Funkcję żywopłotu przejąłby zatem z czasem cis, a świdośliwa funkcję ozdobną

Jeśli zdecydujesz się posadzić cis i świdośliwę możesz to zrobić w tym samym czasie, bo przecież będziesz zachowywać odpowiednią odległość między nimi i w niczym to nie przeszkadza. Czy masz na tyle miejsca?
Może w podjęciu decyzji pomoże Ci moje zdjęcie. Jest trochę słabe ale coś widać (widoczne inne drzewa są w dużej odległości) Mam posadzone tak jak ty wymyśliłaś sobie tylko, że cisem mam posadzone graby Frans Fontaine. Cis jest teraz przycięty na wysokość 130 cm i chyba poprowadzę go najwyżej do 150 a graby sadzone dopiero wiosną, straszne mizeroty, na efekt trzeba trochę poczekać. U mnie między żywopłotem a grabami jest chyba 130 cm o ile dobrze pamiętam. Odległość między świdośliwami dowolna, zależna od tego co się chce uzyskać.

Dla mnie wersja cis i świdośliwa jest bardzo dobra zasłania, zdobi i jeszcze daje owoce

viva 23:08, 14 lip 2016

laurowisnia napisał(a)

Oj, dużo tego dobra, u mnie dobrze to wszystko przezimowało, ale to są pojedyncze sztuki, oprócz złocieni, których nie mam ze względu na to zimowanie. Szukam rumianów na zastępstwo.
Piszesz o driakwi kaukaskiej? Chciałam powiększyć sobie stan jej posiadania ale ciężko ją wysiać, co skiełkuje to pada.

I zgadzam się co do tej nowości, mnie również urzekła.

Tak piszę o kaukaskiej w odmianie Stafa. Ponieważ tak jak piszesz z wysiewaniem jej jest problem jesienią dokupiłam sobie dwie sadzonki i te zadołowane w doniczkach przezimowały, bo były okryte jedliną. U Ciebie z zimowaniem jej może być zupełnie dobrze.

Nowość solidnie zbiera się do drugiego kwitnienia

Driakiew taka

viva 23:18, 14 lip 2016

Tarnina napisał(a)
Ach Vivo, tak dawno mnie u ciebie nie było... uwielbiam twój ogród i po powrocie na nowo mnie zachwycił... uwielbiam twoje "zapchajdziury"... połączenia bylin z różami - bajka...
W tym roku i ja chcę zacząć przygodę z różami, trochę się ich boję... mój ogród nie jest im przyjazny - cień...
Będę wracać częściej... niestety wirtualnie, ale będę....

Dziękuję i zapraszam na wirtualne spacery po moim ogrodzie, a jest gdzie, bo jak sama napisałaś jest duży
Jeśli bardzo chcesz mieć różyczki pewnie znajdziesz dla nich miejsce i w swoim leśnym ogrodzie. Może dla takich bezproblemowych okrywowych

viva 23:50, 14 lip 2016

Justyna napisał(a)
Powiedzieć, że ogród jest cudny, to nic nie powiedzieć.
Masz serce, oko, rękę - wszystko co potrzeba, aby stworzyć zachwycającą kompozycyjnie przestrzeń!
Zazdroszczę gościom możliwości doświadczenia na żywo.
Podziwię jeszcze raz...

Justyna napisał(a)
I jeszcze raz...

Piękny ten mak ubrany w ciemną purpurę. I ładnie wkomponowałaś Cercisa FP.
Róża YL faktycznie pięknie się zapowiada. Kusząca.

Justyno, cóż powiedzieć mam? Myślę sobie czy to wszystko prawda?
Bardzo dziękuję
Może przyjdzie taki czas, że będziesz mogła na żywo ocenić

viva 23:57, 14 lip 2016

Ewa777 napisał(a)
Przyszłam przywitać się Byłam na spotkaniu, gdzie wiele osób chwaliło Twój ogród Vivo. Jak na razie obejrzałam kilka stron (między innymi gości w Twoim ogrodzie), ale wrócę zobaczyć więcej, bo pięknie u Ciebie Szkoda, że nie masz wizytówki

Witaj Ewo
Wieści o ogrodzie pewnie miałaś od Gosi Z wizytówką muszę się poprawić, już coś mam przygotowane ale ten ciągły brak czasu.
Jeśli Ci się podoba to zapraszam

viva 00:01, 15 lip 2016

mira napisał(a)

Potwierdzam robią wrażenie
Wpadłam przeslac wam pozdrowienia

Dziękujemy za pozdrowienia widoczkiem jakiego jeszcze nie było

viva 00:09, 15 lip 2016

jolanka napisał(a)
Pięknie, czarująco i nieziemsko u Ciebie. Mam nadzieję doczekac sis tak wspaniałych róż u siebie

Wybieram sie obejrzeć troche do Końskowoli na Święto Róż. Pewnie pojeżdżę tez po okolicznych szkółkach na polowanie

Jolanko, dziękuję Na pewno doczekasz się urodzaju róż w swoim ogrodzie
Ciekawa jestem czy byłaś na święcie róż i co upolowałaś

Jeśli mowa o różyczkach to może taki bukiecik

monteverde 00:23, 15 lip 2016

viva napisał(a)

Jolanko, dziękuję Na pewno doczekasz się urodzaju róż w swoim ogrodzie
Ciekawa jestem czy byłaś na święcie róż i co upolowałaś

Jeśli mowa o różyczkach to może taki bukiecik

śliczny bukiecik a ta driakiew Stafa chyba nie do dostania buziolki