Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek Iwony II 13:45, 12 lip 2016

Do góry
Bardzo lubię ptasie łapki. Myślałam, ze są maleńkie, ale w tym roku ładnie się rozrosły. Mimo to są to niskie trawki:

Dostałam też od Makkasi Carex Gold Foutain - malutkie sadzonki, ale ładnie przyrastają:

Turzycę palmową - mam jedną. Jest śliczna

A to sesleria skalna - też od Kasi

edit: dopisałam nazwy wg opisu Kasi

Rozpoznawanie traw 13:45, 12 lip 2016

Do góry
Kochani, co to za trawka? Niestety w ogrodniczym stała, jak to często bywa, pod nazwa Trawa mix...
Zblizenie

i troszkę dalej
Ogród dla moich synków 13:44, 12 lip 2016

Do góry
Marga napisał(a)
A przed domem, zagadka

Facelia?
Z Pszenicznej ... 13:36, 12 lip 2016

Do góry
AgataP napisał(a)

Zastanawiam się tylko, czy nie lepsze będą takie co rosną szeroko też, nie jak walce.

Mogą być też jabłonki rajskie o szerokiej koronie, dałyby wrażenie nie wydzielenia a raczej nieograniczonego warzywnika w sadzie.
To wejście i płot na południu jest od strony ulicy? Czy to ten przed psem?
Gdzie jest bryła domu?

Pisze tak, bo tak sobie myślę, że nie wszędzie potrzebny jest żywopłot, czasami można tylko jakimś ciągiem roślin lekko przesłonić inny obszar albo nawiązać.

Rozumiem, że parking ma być szczelnie zasłonięty?

Z świdośliwą jest tylko lekki problem (chyba), że ona potrafi mieć od dołu nieulistnione gałązki.

To zdjęcie troszkę to pokazuje:

http://kurowski.pl/pl/katalog-roslin/1/1/13,rosliny-zywoplotowe/8,amelanchier-lamarckii
Ogród - Brzóstowa 13:28, 12 lip 2016

Do góry
Cięcia c. d.

C.d.n.
Ogródek Iwony II 13:16, 12 lip 2016

Do góry
Red Baron - długo się martwiłam, czy wystartuje, ale jest

Kupiłam też Miskanta Gracilimus, ale szału nie ma. Nawet nie jestem pewna, czy to on.
Pokażę ci zeszłoroczne, które niestety zmarzły:

A to tegoroczne:
W czerwcu po zakupach - ten z prawej:
Ogródek Iwony II 13:07, 12 lip 2016

Do góry
Z niższych trawek - średnich mam Molinię caerulea Variegata

Trzcinnik krótkowłosy (Calamagrostis brachytricha) - nowy nabytek i na razie nie kwitnie.

Perłówka Orzęsiona (Melica Ciliata) - śliczna jest Świeci kłoskami, szybko zaczyna kwitnąć, ładnie komponuje się z różami

Ogródek Iwony II 13:07, 12 lip 2016

Do góry
Zrobiłam przegląd traw dla Gobasi i okazuje się, że wcale ich za dużo nie mam. Po zimie i wczesnej wiośnie,gdzie pomarły - wcale mi do nich nie tęskno.
Zacznę od tych, co przetrwały u mnie zimę:
Trzcinnik 'Karl Foerster'
szybko startuje, nie kaprysi, w tym roku zaatakowały go mszyce, co mnie zdziwiło, ale oprysk zahamował chęć opanowania go przez te małe zołzy:

Drugi, to miskant Klaine Fontaine.
Ładnie kwitnie.
Teraz wygląda tak:

A tak kwitł w zeszłym roku:

Ogród Małej Mi - sezon 2016 13:02, 12 lip 2016

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Bardzo mi się podoba nie tylko widok, ale również rabata różana
Co z tym ogródeczkiem począć 13:02, 12 lip 2016

Do góry
ewa004 napisał(a)
Kopciuszkowa jeszcze zielona

Cudne przetaczniki, kupiłam jedną sztukę podzieliłam i już kwitną trzy

Te cudeńka też lubię, kwitną nieprzerwanie

lp

śliczna kopciuszkowa
czy na oknie to Bakopa?
a ta nowa różyczka to co za ksieżniczka?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:01, 12 lip 2016

Do góry

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:00, 12 lip 2016

Do góry

Kulą w płot 12:57, 12 lip 2016

Do góry
Zrobię jak będę w domu. Ta moja ma białe brzegi to chyba inna roślinka.
I jeszcze trawka z rana
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:57, 12 lip 2016

Do góry

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 12:55, 12 lip 2016

Do góry
Tym razem fotki
Ja i mój ogródek, a może ogród 12:47, 12 lip 2016

Do góry
OlgaKol napisał(a)
Kilka fotek na temat cięcia różnych roślin - z miesięcznika "mój piękny ogród" cięcie od A do Z.
Często z tego korzystam.
Gdyby ineresowało Was cięcie innych roślin to proszę info - jeśli będę miała to wkleję fotkę

skopiowałam sobie dla pamięci
Choroby i szkodniki jodeł, jodła - Abies 12:46, 12 lip 2016

Do góry
dex86 napisał(a)
Ktoś doradzi? Czy te drzewka są spalone czy chore?

Dex86, ciężko powiedzieć.
Przede wszystkim otoczenie: napisałeś wcześniej, że wypielone, a na tych zdjęciach widać, że te jodły rosną w takim miejscu, że powstaje pytanie zarówno o ich otoczenie, jak również o glebę. Może się mylę, ale wygląda jakby przy sadzeniu jodły zostały wsadzone po prostu w grunt, a ja uważam, że zawsze trzeba użyć właściwej ziemi (tu: do iglaków).

Miałem podobną historię, bo moja żona posadziła jodłę do "zwykłej" ziemi i teraz walczę z makabrycznie niskim PH (dzięki Szefowej i Mazanowi udaje się jej powoli wychodzić na prostą).

Zdjęcie mojej jodły przed "operacją" (mam tylko fragment, ale cała tak wyglądała, u Ciebie widze podobnie):

I zdjęcie sprzed chwili, już jest lepiej:

Zbadaj PH, może warto wymienić ziemię na lepszą, jeśli jest za kwaśna ziemia, to w wątku znajdziesz opis, co trzeba zrobić. Ja podsypałem kredą ziemię oraz pryskałem roztworem autorstwa Mazana na bazie octu spirytusowego i kredy.

Ten kolor ciemno czerwony może być też początkiem fytoftorozy, ale jeśli tak jest od dłuższego czasu, to raczej nie, bo już pewnie cała jodła by się "zwinęła".

Może za sucho? Zbadaj wilgotność gleby (urządzeniem specjalnym albo po prostu ręcznie).

Tak czy inaczej ona nie powinna rosnąć w takim otoczeniu.

Podwórkowa rehabilitacja 12:42, 12 lip 2016

Do góry
Zoja tam jest parę krzaczków ale jednak z zeszłego roku, jest dobrze rozkrzewiona i posadzona jest tak co 30 cm.
Gruszeczko dziękuję, nareszcie pokazała swoje piękno. Cieszę się, że i Tobie się podoba.
Magda jak coś to proś o nasionka werbeny. Chętnie Ci wyślę, tylko daj znać żebym zostawiła a nie ścięła wcześniej.
Lucy ten mój piesio to król nad królami. Teraz pada i tarza się w błocie. Takie ma hobby

Kamilko dziękuję, miło, że zaglądasz.
Anda- Ewa bardzo Ci dziękuję. Zajrzę, mam nadzieję, że dziś wieczorem.
Jolu jak się cieszę, że się odezwałaś. Ściskam mocno. Nie lubię jak tak ktoś znika, jakoś bardzo emocjonalnie do tego podchodzę.
A teraz Kochani
Przepraszamy- remont
Sama się bawię w malowanie a to jednak wyczyn przy mojej sprawności inaczej.
Lilie dla Was

Ogród - Brzóstowa 12:40, 12 lip 2016

Do góry
Kilka fotek na temat cięcia różnych roślin - z miesięcznika "mój piękny ogród" cięcie od A do Z.
Często z tego korzystam.
Gdyby ineresowało Was cięcie innych roślin to proszę info - jeśli będę miała to wkleję fotkę

Tonący w bieli 12:35, 12 lip 2016

Do góry

Jeżówka bieleje

No pięknie. Za to moja, która ma być biała pełna jest żółta jak słoneczko. Czyli jest szansa że zbieleje.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies